Keresés

Részletes keresés

saaandor Creative Commons License 2005.07.05 0 0 22
Hát, ez az, a hatalmas energia. Enélkül nem megy és a felkarolás sem egyszerű művelet. Szerintem a szívességbank nem netes kérdés, hanem személyes. Kinek van ma a személyességre energiája? EZ a következő probléma.
Előzmény: Artemisia (21)
Artemisia Creative Commons License 2005.07.04 0 0 21

Az a helyzet, hogy én például elég kezdő netező és topikoló vagyok, úgyhogy nem tudom például, hogy hogyan kell ingyenes web-lapot nyitni stb. Annak is örülök, hogy ezt a topikot elindítottam, és remélem lesz belőle valmi. 

 

Azt se bánom ha nem pont itt, csak elinduljon a dolog és bízzunk benne. Ugyanis ha az elején azt mondjuk, hogy nem fog menni, akkor nem is fog. Éppen ezért kellenek az ötletek és a segítség. Köszönöm az eddigi ötleteket és gondolkodjunk tovább hogyan legyen. Valószínűleg vannak kreatív és szakmailag (számitógép-szakmailag) ügyes emberkék a neten, akik segítenek ebben.

 

Na meg hátha van valakinek hatalmas energiája és felkarolja az ügyet.

 

Pontosan olyasmire gondoltam, amit Zolady (remélem jól írtam) írt példaként. Ez nagyonis életszerű.

Előzmény: saaandor (20)
saaandor Creative Commons License 2005.07.04 0 0 20
A "zsák" ezekben a rendszerekben létezik, ez egy közönséges adatbázis, amiben benne van, hogy ki mit ajánl fel, mit vár cserébe és amit kínál, annak mennyi  Zöld Forint , Talentum, bármi más értéke van. Egy ilyen adatbázishoz nem kell számítógépguru, elég, ha nyitsz egy ingyenes weblapot és onnan lehet kísérletezni. Az teljesen igaz szerintem is, hogy "másutt" nem ilyen természetes ez a fajta szívességnyújtás, persze pénzért már más a helyzet. Mindezek sokkal jobban le vannak írva a neten, ahol egész hazai és nemzetközi irodalma van ezeknek ak kérdéseknek. Nézzetek utána. Amikor én ezekkel foglalkoztam, még ez sok sikerrel kecsegtetett, azóta azt gondolom, hogy igen nagy energiák kellenek ehhez ITTHON, mint általában a zseniális dolgokhoz.
Előzmény: Zolady (19)
Zolady Creative Commons License 2005.07.04 0 0 19

Szerintem ez nagyon jó ötlet:)

Az elején valószínűleg nem lesz "adatbank"és lehet ,hogy csak azok csere-berélnek szívességet,akik ide írnak,de valahol el kell kezdeni a számítógépguru megjelenése előtt is.

/Például te 2 órát foglalkozol az én lányommal ősszel az anatómia uv. előtt,közben a férjem elvégzi nálad az apró javításokat:)

Vagy valaki segít nekem a kertben,annak a gyerekét felkészítem magyar pótvizsgára.

Nagyon hangsúlyozom,hogy ezek csak példák!!/ 

 

Amúgy neten tényleg könnyű segítséget találni saját topicban,mindenki nagyon segítőkész,de nem biztos,hogy jó helyen jársz:)

 

Ezért valóban jó lenne egy nagy Indexes zsák,ahová mindenki bedobhatja és kiveheti azt,amit keres.

/de ehhez szakember kell,valószínűleg tele vagyunk ilyennel,várjuk is őket szívesen!:))/

Előzmény: Artemisia (18)
Artemisia Creative Commons License 2005.07.04 0 0 18

Azért jó lenne ha másképp is menne a dolog és nem csak szellemi segítséggel. Mert például szerintem a kalákában építkezés, vagy valami hasonló is nagyon jó ötlet. Az nem lenne jó, ha csupán szellemi termékekkel segítenénk egymást, és csak az értelmiségiekről szólna a dolog.

 

Gondolkodni kell még a dolgokon, illetve megkeresni azokat a helyket, amelyeket ajánlottál. lhet, hogy ötvözni lehetne az előbbieket + kiegészíteni mással.

Előzmény: saaandor (17)
saaandor Creative Commons License 2005.07.04 0 0 17

Mi úgy kerültünk be a szívesség bankba, hogy a családunk hallotta valakitől, hogy ilyen létezik. Mivel akkor még Pesten laktunk, elgondolkoztunk a kezdeményezés lokális jellegén ( minden előnyével és hátrányával együtt). A rendszer már akkor nehézkesnek tűnt, tippeltünk, talán Nyugaton attól egyszerűbb, hogy az ember otthonában tudja fogadni partnerét, nem kell a szolgáltatáshoz (cseréhez) több tíz kilométereket utaznia. Vidékre költözve a partnereknek nem érte volna meg az utazás (nekünk sem), így a kapcsolat megszakadt.

A neten a szívességcserét csak szellemi munkákkal tudom elképzelni, de ez már nem ugyanaz, mint kalákában házat építeni vagy gyerekre vigyázni, stb. Azért el tudom képzelni, hogy az ember kap egy jelszót és cserébe -akár egyetemi-előadásokat nézhet/hallgathat meg, ő pedig cserébe az előadások egy-egy segédanyagát lefordítja.

Előzmény: Artemisia (16)
Artemisia Creative Commons License 2005.07.04 0 0 16
Nagyon köszönöm az ötletet, mindkettőt meg fogom keresni. De ha van a neten lebonyolítható ötleted, akkor írd már meg légyszíves. Te egyébként benne vagy ezekben? Mkori a kezdeményezés?
Előzmény: saaandor (15)
saaandor Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15

Nem, ez teljesen az az ötlet, amire gondolsz. Én -bár el tudom mondani, miről van szó, kérlek, inkább a hazai Szívesség bankárokat keresd meg először. Ők Talentum kör néven létez(get)nek,  a neten megtalálod őket.

Magánvéleményem, hogy igen nehéz kiépíteni ezt a rendszert, hacsak neten nem, pl. fordításért cserébe-hát nem is tudom hamarjában, mondjuk titkár(nő)sködök, vay ilyesmi. Ez a gyakorlatban úgy megy, hogy a fordításért felszámítasz ezer talentumot (=forint) óránként, az adminisztráció, mondjuk 600 talentum (= a valóságban persze forint) óránként. De ez nem csupán kétoldalú csere, mert aki adminisztrál, az tartozik a "rendszernek" négyszáz talentummal, és ezt MÁSNAK is ledolgozhatja adminisztrációval. Így az adminisztrátor egyenlege nulla, a fordítóé szintén, de a négyszázas talentum plusza van a rendszrnek, amit az dolgoz le valakinek, aki a redszer részese. Neten elképzelni csak így tudom. A gyakorlatban ezek a találkozók valamilyen közművelődési helyiségben zajlanak, visznek házi mézet, kinőtt ruhákat, biotermékeket, stb. Mindennek megvan a talentumba számított ára és ezzel kereskednek, szívességeket tesznek ilyen formán és ebből alakul ki a Szívesség-bank. Ha javasolhatom, Zöld Forint Kört is keress,még ha ez egyelőre alvó állapotában van, akkor is. Üdv Saaandor

Előzmény: Artemisia (14)
Artemisia Creative Commons License 2005.07.04 0 0 14

Most mégegyszer elolvastam amit írtál. Ha jól gondolom a Zöld Forint Kör azt jelenti, hogy elsősorban hazai termékeket vegyünk a forintjainkért? Vagy nem erről van szó?

 

Jó ötlet, hogy támogassuk a hazai árut, mert éppen elég szemetet hoznak be, de nem lehet a külföldi árut teljesen kizárni a vásárlásból.

 

Én nem egészen erre gondoltam, hanem ha elolvasod a topiknyitót arra, hogy kölcsönösen segítsük egymást bizonyos dolgokban.

 

 

Előzmény: Artemisia (13)
Artemisia Creative Commons License 2005.07.04 0 0 13

Helló! Üdvözöllek.

Az a dolog amiről írtál, már Magyarországon is megy? Ha tudsz róla többet írd már le légyszíves. Ha nem, segítenél az ötlet megvalósításában az itthoni neten? Mert a formáját nehéz kitalálni, pedig szerintem jó az ötlet.

Előzmény: saaandor (12)
saaandor Creative Commons License 2005.07.03 0 0 12
Sziasztok, számomra abszolút ismerős ez a rendszer, Zöld Forint Kör (Magyarország) LETS Mozgalmak szerte a világon, ezt elég nehéz a gyakorlatba átültetni, internet ide vagy oda. Motanában dolgozunk egy ilyen projekten, hogy az ilyen hazai kezdeményezést társadalmi szinten megvalósítsunk. Ez csupán pénzkérdés, de hajlandóság kérdése is, mennyien lennének hajlandók társadalmi változásokat elindítani azzal, ha kölcsönösen segítenének egymáson, Ez ugye vásárlóerőt von el és mindent, ami ennek a következménye. De tagadhatatlan, az ilyen kezdeményezések igen építőek voltak azokon a helyeken, ahol belefogtak. Üdvözlettel: Saaandor
Előzmény: Artemisia (11)
Artemisia Creative Commons License 2005.07.02 0 0 11

Írni szeretek, eléggé grafomán vagyok, például folytatni akarom az apám által elkezdett családregényt, vagyis azt a részét amit ebből én megéltem és tudok. De ezt elsősorban a gyerekeimnek, unokáomnak szeretném írni, nem biztos, hogy ez mást is érdekel.

 

Ezen kívül leveleket szoktam írni embereknek (például negatív és pozítív kórházi élményekről), de ezt inkább azért, hogy kiírjam magamból a dolgokat. Ettől függetlenül lehet, hogy ellátogatok az oldaladra.

Előzmény: Mad árka (9)
Artemisia Creative Commons License 2005.07.02 0 0 10
Igen, másnak szívesen végzett dolgokról van szó. Például Neked is segíthet valaki, ha mondjuk Pesten meg akarsz venni egy koncert-, vagy egy vonatjegyet, de a cserenyaraláűs sem rossz ötlet. Hol laksz?
Előzmény: Törölt nick (8)
Mad árka Creative Commons License 2005.07.02 0 0 9

Apró lehetőség: ha van köztetek írni szerető ember és szeretné nagyobb közönség előtt is ismertté tenni a műveit, akkor először lessen el ide: Western Messenger Night - és ha tetszik, ill. talál kedvére való rovatot, akkor keressen meg engem. Itt az Indexen vagy bújjon be a postaládámba.

Törölt nick Creative Commons License 2005.07.02 0 0 8
A címből ítélve úgy gondolom szívesen végzett feladatokról van szó. Vagy félreértem?
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.02 0 0 7
Én vidéki vagyok, tehát egymásnak nehezen teszünk szívességet, ha csak nem cserenyaralás formájában.:)
2 dolgot nem szeretek, elintézni vmit, és vásárolni.
Ezt el bírnám viselni ha valki megtenné helyettem.
Mi az amit annyira szeretek hogy másnak is megcsinálnám ingyen szívességből?
A pici babákat nagyon szeretem , boldogan vigyáznék rájuk, de lehetőleg nálunk, mert nem vagyok 1 kimozduló tipus.
Előzmény: Artemisia (5)
Artemisia Creative Commons License 2005.07.02 0 0 6

Magdi60 és Amarella, nektek is köszönöm a bejelentkezést.

 

Dugjuk össze virtuálisan a fejünket, hogy a formát valahogy kitaláljuk.

Előzmény: Magdi60 (2)
Artemisia Creative Commons License 2005.07.02 0 0 5

Köszi Sumani, hogy mint első fecske reagáltál, nagyon örültem neki:-))))

 

Ez annak idején az Almási téri Szabadidő központban indult, és akkor mindenki, aki résztvett benne leírta, hogy ő miben segítene, illetve milyen segítéget várna másoktól, és ott szerepelt a telefonszáma, vagy valamilyen elérhetősége. Arra nem emlékszem, hogy a nevek és az adatok miben jelentek meg. Sok név szerepelt benne, volt aki csak egy jó beszélgetésre vágyott.

 

Lehetett válogatni és nekem volt aki segítetett és én is segítettem másnak, de aztán nem tudom mi lett a kezdeményezéssel. 

 

Segítsetek kitalálni  formát, mert az internet világában gondolom ez ma már egészen másképp működhetne. Szerintem először apróbb segítségekkel lehetne kezdeni és gondolom az egy városban, v. helységben lakók tudnak egymásnak segíteni, de a távolság a kisebb távolság sem olyan nagy akadály.

 

Én budapesti vagyok, tanárnő, így néha sok szabadidőm van, kisebb-nagyobb dolgokban tudnék segíteni másoknak és mások is nekem.

Előzmény: Törölt nick (1)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.01 0 0 3
Az ötlet remeknek látszik, csak nem tudom elképzelni a gyakorlatban, ezért vártam majd 1 napot hogy írjak, hátha közben kiderül vmi.
De még semmi világosság...:((
Előzmény: Magdi60 (2)
Magdi60 Creative Commons License 2005.07.01 0 0 2
Várjál, még gondolkodunk. Szerintem nem is olyan rossz ötlet ez.
Előzmény: Törölt nick (1)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.01 0 0 1
Nem tudom elképzelni, hogyan működne ez a gyakorlatban.
Látom mások sem mert nem nagyon szaporodnak a beírások.
Artemisia Creative Commons License 2005.06.30 0 0 0
Szóval, hogy még érthetőbb legyek, nekem problémát okoz falat fúrni, valamit felszerelni, megjavítani egy elromlott csapot, de például tudok tapétázni, az nekem nem jelent gondot, és tudok még az előzőekben felajánlott dolgokban is segíteni, és biztosan még sok minden másban is.
Artemisia Creative Commons License 2005.06.30 0 0 topiknyitó

Ezt a topicot azért nyitottam, mivel mindenki máshoz ért, és amihez ő ért, abban másnak tud segíteni, cserébe mások neki segíthetnek azokban a dolgokban, amikhez viszont ő nem ért.

A nyolcvanas években volt már egy ilyen próbálkozás, de akkor még nem volt számítógép és internet, most viszont nagyobb fórumon, többen olvashatják a topicot és segíthetnek egymásnak. Úgy képzelem a dolgot, hogy nem biztos, hogy attól kapjuk a segítséget akinek adjuk, lehet, hogy egészen mástól. Mindenki abban segít, amiben tud.

 

Én a következőt ajánlom fel: Tudok segíteni biológia egyetemi előkészítésben, kémia korrepetálásban.

 

Szeretek kirándulni, színházba, moziba járni, kerékpározni, úszni, jókat beszélgetni. Ilyen programokban szívesen partnere lennék hasonló dolgokat kedvelő embereknek.

 

Nekem mire lenne szükségem: Cserébe különböző háztartási segítségekre, apró-cseprő javításokra lenne szükségem valakitől, akinek ez könnyen megy.

 

Egyelőre ennyit. Kérem, ha ez a dolog mást is érdekel, írjatok be ötleteket és kínáljatok fel segítségeteket, hogy kölcsönösen segíthessünk egymásnak.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!