Tisztelettel kérek bárkit, aki az alkalmazott hitelesítési (titkosítási) eljárásokhoz értenőnek vallja magát (é slehetőleg ez közelít is a valósághoz), segítsen nekem (e témával foglalkozni a jövőben sem kívánó ám azért nem tökéletesen tudatlan szakembernek) eldönteni: valóban sántít-e valami a Távszámla-án belül a T-Com letölthető hitelesített számlái körül?
Történt ugyanis, hogy a GREPTON - semmiféle platform korlátozást nem jelző - kliensét sikerrel telepítettem Win98SE rendszeremre (melyet jó okkal használok a mai napig!), tehát ő nem a telepítéskor kifogásolta volna, hogy nem a megfelelő platformon akarom őt futtatni - ennek ellenére egy rejtélyes 1000-es belső (bizonyítványtárat nem képes megnyitni..) hibakóddal el sem indul amúgy az egész kliens!
Szépen kértem őket, mint a MT partnerét, segítsenek megoldást találni (akár offline, batxch rendszerű megoldást is, nem feltétlen tőlük, lehet freeware vagy sharewere..), amire - megítélésem szerint - kifejezetten bunkó modon azt válszolják: telepítsek XP-t!
Én pedig nem fogadom el, hogy egy vacak Távszámla szolgálat miatt oprendszert kellene cseréljek... tudtommal semmi olyan világszabadalom vagy a 21. század újdonsága nem szerepel e körben, ami miatt az XP kizárólagossága jogos lehetne, inkább egyszerű (céges) lustaság lehet az oka a kliens korlátozottságának.
Meggyőződésem, hogy LEHET olyan klienst alkotni, amely a Win98SE-n is kifogástalanul működne.
Mondom: szerintem. Cáfoljatok meg, de kérek mindenkit, ne azzal, hogy milyen szar a 98SE és miért nem váltok, hanem valódi, megfellebbezhetetlen és elháríthatatlan (!) szakmai okokkal.
Tami kedves, máskor ha a jogszabályi kötelezetségre utalsz, akkor szvsz emeld ki, hogy az a vitatott megoldásnál (mint most) erősebb szintet állapít meg kötelezőnek. Nem a szagterületem (messze) az egész téma, így kizárólag a te mondatodbólkövetkeztettem ugyanis arra (hibásan!), hogy a jogszabály szerint elégséges így is amit nyújtanak..
sztem Tami azt írta, hogy fokozottat használ a távszámla, mert a törvény azt írja elő...és pont emiatt nem volt soha minősített az aláírás és a bélyeg, mert "A hiteles számla megfelel a vonatkozó jogszabályban írtaknak, azaz legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírással, valamint időbélyegzővel van ellátva."
- soha nem is volt minositett, sem az alairo tanusitvany sem az idopecsethez tartozo! - fokozott biztonsagu alairast es idopecsetet használ a tavszamla, a torveny is ezt irja elo elektronikus szamla eseten.
Az E.ON távszámlája egy nagy rakás sz*r. XML és csv formátumban lehet csak megnézni. Azt gondoltam, hogy azért valami számla kinézete lesz. De a fő bibi az, hogy ha a MultiSigno-val megnézem az aláírás érvényességét, akkor minden frnkón ki van pipálva, csak két felkijáltójel van! 1. Az aláírás nem minősített! 2. Az időpecsét nem minősített! Kérdem én ha egy ilyen számlát próbálnék a banki ügyintézőnek mutogatni a "kis floppymon", akkor mit csinálna? Mert azt hiszem én is elhajtanám az ő helyében ilyen "számlával" rendelkezőket.
Épp jókor! ;-DDD A TV Ügyvédje most hétfői első adásában épp az E.ON csinált volna hatalmas lenyúlást egy olyan "ügyfelétől", akinek nem is a nevre szólt a villanyóra és nem akartrák átírni, csak ha az ELŐZŐ tulaj több év(tized)es(?) tartozáást rendezi! Szóval hajrá TÁVSZÁMLA, HAJRÁ E.ON ;-DDD
Simán ott kell hagyni a lenyúlós OTP-t. Nem akkora veszteség, hogy neki van a legtöbb ATM-je.
Az meg egyenesen a vicc kategóriája, hogy náluk csak a netes bankolás kerül annyiba, mint pl. az olasz zöld-fehér banknál az _összes_ havi költség.
Én is sokáig az OTP-nél voltam, aztán egyszer összeszámoltam, hogy mennyibe is kerül nekem az, hogy náluk vagyok és mit kapok ezért. Illetve mennyibe kerülne más banknál.
Aztán arra jutottam, hogy rég ott kellett volna hagynom az egészet.
A dombornyomású kártya meg azért, hogy T-s számlát kifizessek, nekem luxusnak tűnik - az elektronikus csomag pedig ilyen drága. A 99,- Ft-os díjban (OTP) csak az e-banking van benne, de nincs benne az e-kárytás vásárlás - sajnos.
A CVC kódról mondottak ellenőrzését megfogom ejteni, bár bevallom most nem igazán emlékszem: nem csak egy már valamely szolgáltató felé való Távszámla engedélyezés esetén lehet eztet az adatmezőt feltölteni?
Az adatbiztonságról pedig: nem vásáorltam (a korábban említett "objektív" okok miatt) a neten még, de sok esetben mentem végig a vásárlás menetén, csak azért is ;-)
És rendszerint HTTPS és BANKOS oldalra irányítanak, ahonnan a kereskedőhöz NEM kerül bankkártya adat, csak engedélykód és tranzakciós adatok mennek oda-vissza közöttük annak alapján, amit a banki védett oldalon on-line (!) megadok.
A Távszámla esetében (szerény véleményem szerint akár meg nem engedhető együttműködés keretében) az OTP az nline kártya műveletekre (validáció) való kizárólagos (azaz rajtuk kívül ha jól tudom még összesen egy bank végez ilyet az országban!) jogát gyakorlatiléag úgy osztja meg a Magyar telekommal, hogy a MT gyakorlatilag banki (adatkezelői) jogokat szerzett.
Ezzel párhuzamosan pedig olyan árukapcsolás is megjelent az OTP e-banki rendszerében, melynek segedelmével a TÁVSZÁMLA (nem csak T-s!!!) számláit onnan kiegyenlíthetem!
Azaz a MT gyakorlatilag banki területre lépett be, hiszen itt messze nem kereskedelemről van már szó!
Jelen pillanatban épp azon elmélkedem, hol és hogyan lehetne fogást találni a (szvsz és nem populista alapon!) jogtalanul magas bevételeitől szenvedő OTP Bank Rt ÉS a Magyar Telekom fenti tevékenységének (ugyancsak szerintem) több tekintetben is a versenyt sértő és korlátozó, de a fogyasztókat megtévesztő magatartása miatt.
És természetesen az is mérhetetlenül b..a a csőrömet, hogy a T-Com a relatív on-line hívás-részletezés lehetőségét miért nem oldja meg )újra!)...
Nekem a havi számlavezetési díjam 99 Ft, és minden csoportos és minden átutalás és havi 1-szer kézpénzfelvét ingyenes! ...
Az ügyfélszolgálat visszajelzése alapján mondtam, hogy az adatokat titkosítva tárolják. A CVC kódot csak akkor látod, mikor a kártyát rögzíted, később nem.
Ami a tranzakcióról írsz az igaz, bár ha velem ilyen történik, 1 percen belül letiltom a kártyámat és jelzem a banknak, hogy ez nem én voltam. Sajna nem biztos, hogy a pénzemet ilyenkor visszakapom, de szerintem van rá esély.
Neked van rossz tapasztalatod? Bárki, bármikor visszaélt már a bankkártyás adataiddal? El tudod ezt képzelni egy Telekom méretű cégtől, hogy felelőtlenül kezelnék az érkékeny információkat? Gondold csak el, mekkora bírságot kapna a cég, ha kiderülne, hogy hanyag kezelés miatt személyes információkat árult el illetékteleneknek! Több helyen is fizettem már Interneten a kártyámmal, de még soha, sehol nem volt semmi gond. Sokkal nagyobb az esély egy közúti balesetre, mint, hogy a Távszámla kiadja a CVC kódomat. ...és mégis autóval közlekedünk, nemde?:-)
Apropó netkáryta (elektroniksu szla csomag) pl. az OTP-nél havi ~1500 Ft és azért nem feltétlen váltok máshoz (paralell pláne), mert ott esetleg ugyanez ingyen van.
Én azért a Helyedben elolvasnám jobban azt az adatvédelmi maszlagot a Távszámla ÁSZF-ben, mert ott bizony a kártya adatok tárolásáról külön nics szó - ellenben az sehol sem szerepel, hogy bármely adatot i stitkosítva kezelnének, csak az adatkezelés szeméyi feltételeit taglalják (megfelelő feljogosítás stb.)
És mivel épp nem a PIN kódot kell megadni, a CVC-t sem fogják lekódolni külön algoritmussal (vö: nincs kicsillagozva ugye, ha sk. lekérdezed..) - tehát elegendő egy adatsivárgás és tonna számra mennek ki a komplett és kárytás vásárlásra kapásból alkalmas adatok.
Az pedig, hogy UTÓLAG értesülsz egy tranzakcióról, nem jelent semmit mert tenni már úgysem tudsz ellene.
Üdv!
Maus Róbert (Robi)
PS: Ha bármiben igaztalan lettem volna, kérlek javíts ki - kösz!
A netkártyát nem reklámozzák eleget, pedig éppen azért van, hogy a "félős" ügyfelek is tudjanak neten keresztül bankkártyával fizetni. Erre a kártyára a fizetés előtt mindig csak a fizetendő összeget kell átutalni, így a "gonosz" emberkék sem vehetnek le több pénzt a kelleténél. Pont a napokban igényelek én is egy ilyet, a fizetés ugyanúgy díjtalan, sőt online számlacsomaghoz az XY banknál nincs éves kártyadíj sem. Ja, és az online csomag a legolcsóbb havonta:-)
Mindemellett én simán megadtam a kártyám adatait a Távszámlán, titkosítva tárolják, gond egy szál se. A pin kódot pedig nem kell megadni, csak a CVC azonosítót. Nem értem ettől miért kell félni, Magyarországon szerencsére minden bankttól kapsz már SMS-t, ha a kártyáddal fizetsz. A Távszámlás fizetés után is megkapom, alig pár másodperc alatt! Kontrollált, kultúrált.
Több is van, de ez nem a reklám helye szerintem. Nézd át a következő bankok kondíciós listáit: a sárga-fekete osztrákot (NE a kéket!), a zöld olaszt (NE a magyart!), és a barna-narancs luxemburgit. Ennek a topiknak az utolsó 1-2 hónapi termését is javaslom.
Már hogy ne lehetne másképp is rendezni a számládat??? A sárga csekkes befizetésen kívül minden más mód megmarad; továbbra is lehet eseti átutalással, vagy csoportos beszedéssel fizetni. A bankkártyás befizetés sem kötelező, csak egy lehetőség. Nem kell megadni több adatot, mint amennyire a netes vásárlásokhoz szükség van.
A csekkezés meg már eléggé elavult dolog. Amióta normális banknál vagyok, ahol az utalások díjmentesek, elfelejtettem a postai sorbanállást. Külön netkártyám is van, külön bankszámla tartozik hozzá. Kártyával fizettem be az egyik tré-kábel számlámat is. A főkártyám adatait én sem adnám meg neten.
"Azért regisztráltam mert úgy gondoltam, nyomon tudom vele követni az aktuális egyenlegemet."
Mondjuk ha megnézed a következőt: http://www.t-com.hu/egyeni/doc/hirmondo2005_09.pdf akkor esetleg rájössz, hogy 1777-et felhívva talán naprakész infót kaphatsz. viszont azt hiszem bele kellhet kalkulálnod, hogy a hangos számla vélhetően nyers adatokat közöl, ami esetleg nem veszi figyelembe a csomagod jellegét, az aktuális kedvezményeket. Szóval talán a bázis percdíjaival kalkulál alapvetően, ami módosulhat az igénybevett kedvezményes díjcsomagok és egyebek szerint. Szerintrem felezőnél egyszerűen beállítasz egy korrekciós szorzót a közölt adatokhoz, és saccra a tényleges helyzetet kapod.
(a tényleges számlaösszeg a számlázási rendszerben dől majd el - számlazáráskor - , amikoris figyelembe vesznek minden körülményt, és ezek szerint kalkulálják a hívásrekordokból a fizetendő összeget, fegyelembe véve mondjuk azt, hogy neked feleződ van, tehát a forgalmi díjad összegéből levonandó a havidíjad fele, meg hasonlók....
Szerintem tuttira ki tudod kalkulálni, hogy milyen szorzó-tényezőt alkalmazzál amivel korrigálnod kellhet a hangos számla által közölteket, hogy ne faragj rá....
Most kipróbáltam, ingyenesen, merthogy nekem is távszámlám van. Egyelőre 2ezer akárhányszáznál tartok, szerintük. De mivel favorit pluszom van, tuttira nullához közelítő lesz a forgalmi díjam az adott időszakban....
Nekem is van, de egyáltalán nem vagyok vele megelégedve. Azért regisztráltam mert úgy gondoltam, nyomon tudom vele követni az aktuális egyenlegemet. Felező csomagban vagyok, és Tele2-t is használok. Nem mindegy hogy meddig lógok a t-com vonalán, és mikortól a tele 2-én.
Nos ez nem lehetséges. Aktuális egyenleget csakis a 1212 tud mondani 1órára rá, hogy felvetted a telefont, és végighallgattad a litániát. Ráadásul a távszámla nem engedi meg, hogy másképp is rendezd a számládat, csak interneten keresztül. Nos, én nem vagyok hajlandó megadni a bankkártyám pinkódját.
Ezért billentyűzetet ragadtam, és írtam nekik egy szerelmetes levelet, hogy mégis hány nyóc kalács. Nemigazán értik amit kérdezek.
Ő szerintük ez mind arra jó, hogy kevesebb papírt használjunk.
A számlát nem muszáj nekem elküldeni, mivel megtudom nézni a neten hogy mi a helyzet. De csekket igazán küldhettek volna akár még biankót is. Mert megjön az értesítés, hogy önnek távszámlája érkezett. Kitöltöm a biankó csekket, leballagok a postára, és jóccakát. Ez kevesebb papír, és én biztonságban tudom a bankszámlámat.
Amire lehet használni, az a részletes híváslista, és kész ennyi.
A TÁVSZÁMLA üzleti előfizetőknek is (ingyen) elérhető?!
Igen. A számlakibocsátói regisztrációnál T-Com esetén megadhatod, hogy üzleti ügyfél vagy.
A többi számlakibocsátónál minden ugyanúgy, mintha egyéni lennél.
...csak előtte beszéld meg a könyvelőddel is, hogy a hiteles, elektronikus számlát hogyan fogja az APEH-nek adott esetben odaadni. Bár egy CD-re ki lehet írni az aláírt számlafájlokat és az APEH-nek ezt is el kell fogadnia.