A géphez nem adtak alaplapos cd-t, ennek a végére jártam. Végigolvastam a C-Media AC97-es csúcstalálmányról szóló problémafórumokat, átböngésztem az XP-hez való drivergyűjteményeket. Most fenn van egy driver, amellyel működik, bár érzem, hogy félmegoldás valahogy, lásd hangerőikon. De ilyen ikonom már fél éve nincs, az még nyáron tűnt el, csak úgy magától (nem telepítettem semmit, nem tettem be új hardvert és a virágföld sem borult a gépbe).
De most többé-kevésbé minden működik, igaz, nem 100%-os. De beérem ennyivel, a vizsgaidőszak utáni első napomat már nem az alaplapra melegedve szeretném tölteni. :)
Mindenkinek köszönöm szépen az eddig leírtakat, tanultam belőle.
De, pedig az a hagyományos kis hangerőikon tűnt el a fórumos pasinak meg nekem is. Persze lehet élni enélkül is, csak egyébként kényelmesebb ott állítani a hangot. Szóval az általad leírt módon próbáltam korábban visszahelyeztetni, de erre mondja ezt:
Start menü > vezérlőpult > hangok és audióeszközök > hangerőikon elheylezése a tálcán.
A fickó gyanítom, hogy a realtek saját hangerőikonját hiányolta, ahol a 3d beállítások miatt több lehetőség van. Ha via chipsetes az alaplapod, akkor érdems a viaarena-ban körülnézni, ha esetleg tudod a pontos tipusát, akkor meg a gyártónál.
A mhz-ek nem hiszem, hogy a te esetedben játszanak.
Sikerült valamit összetákolnom, már van hang, de a helyzet még korántsem százas. Nincs hangerőikonom. :) Aszondja, mikor beikszelném, hogy legyen, hogy nincs és Vezérlőpult programok hozzáadása/elvétele fejezeténél orvosoljam a bajomat.
Közben csak kíváncsiságból rákerestem magyarul is a témára.
"Ma vettem du. észre, mikor zenét akartam hallgatni, hogy eltűnt a hangerőikon! De nem csak az, hanem a hangkártya (hangchip= alaplapi AC'97 6-channel original.gif )! Driver vagy 3x újra, semmi. Most, hogy a CPUFSB-t próbáltam volna ki, visszavettem alapórajelre, és a hangkártya visszatért!!!"
Valaki le tudná nekem fordítani, hogy miről beszélgetnek? :) Mit kell csinálni a mHz-ekkel? Dettó ugyanaz a problémám, amit leírtak, ugyanaz a típus is.
Olvasgatok mindenfélét a hangkártyámról, most, hogy már tiszta a fejem, jónak ígérkezik.
"I'm having the sound problem that a lot of people are having. I need to get the AC97 driver for xp. I tried to install realtek's driver, and it seriously crashed my computer twice. I'm not going to try it again.
When i tried to install the driver, i got a message that said it wasn't certified as compatible with Windows XP.
Any idea on where i can get a safe compatible driver for XP."
Lépten-nyomon ilyenekbe botlok. Vidám dolog ez, no, de most megyek küzdeni. :-]
Nagy szellemek találkoznak, tegnap este ugyanezt mondtam Madárnak, de első lépésként azt javasoltam, hogy az alaplap telepítő CD-jét keresse elő... [A Skype-pal csak ugrattam, teljes sikerrel, mint a baltából láthatod :-)]
Amit csináltál, pont annyit ér, mint halottnak a csók. A megoldás: ask google. Minden informatikus így csinálja. :)
A lényeg: a driver hibásan van fenn. Az eltávolítás után nem újraindítás kell, hanem a hangkártyagyártó cég honlapjáról kell feltelepítened a jó drivert. Mivel XP-d van, a legfontosabb, hogy ne indítsd újra, csak csináld. Ha nem tudod mid van (gondolom nem), akkor fogj egy SANDRA-t (www.sisoftware.com) és vedd igyénybe a segítségét. Ha véltelen így sem a jó drivert akarja haszánlni, akkor sem update-t kell kérni, hanem cserét és kézzel a letöltött driver könyvtárából kérd a telepítést.
Már majdnem arra gondoltam, hogy elkezdem az egy éve húzódó újratelepítést :-)), de rájöttem, hogy ezzel több gond is lehet. Az egyik az, hogy nekem most először van szélessávú netem, s nem tudom, hogyan kell internetkapcsolatot varázsolni az abszolút nulláról. Anno ezt a kábelesek csinálták. S úgy éreztem, ezzel a fejjel, ilyen felkészültséggel jobb nem leugrani a szakadékba. De álmodozni álmodozom. :)
Nincs ötletem... amikor régen ilyenem volt, akkor először le kellett irtanom a régi driver nyomait is, utána pedig kiderült, hogy hiába ismerte fel és telepítette automatikusan, mégsem az volt a jó driver... *kezét széttárja, résztvevően néz*
Nem, ez volt az első kérdésem. S tényleg nem piszkált senki semmit, megnéztem, én voltam az utolsó, aki a géphez ért.
(Hm, közben megjegyzem, hogy integrált hangkártyám van, tehát a vedd ki, dugd vissza csak utolsó megoldási javaslatként merülhet fel! :-) Tudom, tudom, mekkora hülyeség ez, csak Sulinetes a gép.)
Érdekes problémám támadt. Pontosabban szólva régóta húzódik, de ma összeomlott a kis tákolmányom.
Hangkártya. Hardver eszközkezelő, hang- és "egyebek" vezérlője. Kedvencem: kis sárga körön fekete felkiáltójel a hangkártya mellett, azaz gond van (egyéni interpretáció: ma se fox aludni). Ráklikk, üzenet: "Az eszköz nem indítható el. (Kód: 10)"
Anyaaad. Próbálkoztam az alábbiakkal: - illesztőprogram frissítés - hardver újratelepítés
Az újratelepítés az eltávolításig sikeres. :-) Utána megtalálja szépen a hardvert, felismeri a típust is, majd azt mondja, gond van a telepítéssel. Később ismét kiírja, hogy a hardver nem indítható el.
Kérdésem: elképzelhető, hogy hardveres hibáról van szó, tehát mondjuk gallyra ment? Nem piszkáltam mostanában a gépet, tehát a gondatlanságból elkövetett szoftverbizerga kizárható, ez egy ilyen frissen érkezett öröm volt ma, miután bekapcsoltam a gépet.
Minden sugallatnak nagyon örülök, mert nem tudok zenét hallgatni. :'-(
Ahogy mostanában nézem, szerintem utólagosan küldenek majd egy csekket 1.000.000 Ft-ról + bírság + nem rendszerkompatibilis használat miatti büntetés + napkitörésadó, rá két hétre szabálytalan pénzfeladási mód pedig egy bírósági felszólítást személyes megjelenéssel valahová a tengeren és naprendszeren túlra. ;-)
Láma vagyok a témához, de megpróbálom Neked leírni. Telepítettem és szépen ráklikkeltem az 'Update now' gombra. ;-) Egyébként tetszőlegesen be lehet állítani, milyen időpontban frissüljön, ezt nem birizgáltam, de most aszondja, hogy 18:07-kor fog frissülni. Mielőtt megölsz, leírom a választ is. :-)) Óránkénti a legkisebb, aztán jönnek ezek: háromóránként, hatóránként, tizenkét óránként stb. Plusz az 'Update now' gombocskával periodikus nyomogatásával adhatsz neki hétpercenkénti frissítést is, hehe. :-) (Kifagyott az agyam is, azt hiszem, látszik.)
Amíg nem kell fizetni érte, addig jó. Amikor utoljára néztem (engem is érdekelt), akkor drágának találtam. Milyen időközönként frissít és hogyan? Mert ugye a vírusirtóknál az nem mindegy :-)