Tegnap ült az ablakpárkányomra ez a meggyvágó, tarkóján valami sérülés(?) nyoma látszik. Csak annyit időzött ott, míg előszedtem a masinát, párat kattintottam, (két nem túl tiszta ablaküvegen át:) majd egészségesnek tűnően elrepült. Van Valakinek valami ötlete, mi érhette?
Kösz. Mert még fiatal vagy. Jó a szemed. Egy öreg madarász látta volna a személyi számát, a fészeknek amiből kirepült a GPS koordinátáit meg a galamb gyűrűszámát. Hiába semmi nem olyan már mint régen. :-)
Ránézésre lombhullató fenyőnek tippeltem volna az ágvégek miatt.
A képből kivágtam csak a növényt és rákerestem a Bing képkeresőjével (attól kaptam már helyes találatot). Szerinte lucfenyő. Ezt sem zárnám ki, mert azt írják van törpe meg sárga ágvégű változata is.
Egyik sem biztos, de az eredeti ismeretében ellenőrizhetőek.
Ha tágabbra tekintünk, de a 'ragadozóhoz' ragaszkodunk, akkor lehet akár nagy őrgébics is, röpte/stílusa belefér leírásodba. Október közepétől február elejéig kb. Ők is itt vannak. :-S
Karvaly hímet láttam már. Az nagyobb. Elsőre fiatal karvalyra tippeltem, az volt már a kezemben és szerintem az is nagyobb és lassabb röptű. A kis sólyom volt az amire még gondoltam, de azt még úgy nem láttam, hogy tudtam volna hogy ez az. Ezért nem is tudom hová tenni.
A hím karvaly a tojónál kb. 1/3-al kisebb és vmivel sötétebb is. Repülési dinamikája é terepszemléje leírásod alapján rá hajaz. Novemberben amúgy könnyen előfordul nálunk kis sólyom is, sokan összetévesztik vele...Ők azonban kevésbé szoktak látványosan alacsonyan repülni...
Tegnap összefutottam egy madárral. A szemem sarkából láttam ahogy leszáll egy fára. Elsőre nem gondoltam ragadozóra mert túl kicsinek tűnt. Jobban megnézve egy méreten aluli karvalynak látszott. Két méterről néhány gyors szárnycsapás után legalább száz métert siklott fél méter magasan, majd kicsit emelkedve landolt egy másik fán.
Szerintetek méret és repülési stílus alapján mi jöhet szóba?