Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2005.08.21 0 0 90
Majd az erdő megoldja, köszöni szépen.
Előzmény: Lempic (89)
Lempic Creative Commons License 2005.08.21 0 0 89
Ez megváltoztatja az erdő klímáját, igen káros hatással az erdő teljes élővilágára. Ez nem pusztán viszketés.
Előzmény: Lempic (88)
Lempic Creative Commons License 2005.08.21 0 0 88

Remélem bízhatunk ebben az aranyos bábrablóban!

Elég rossz érzés látni, hogy a normálisan sötét bükkösbe, most szinte akadálytalanul besüt a nap.

Előzmény: Törölt nick (87)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.24 0 0 87

"...de hát akkor miért nem hallgatunk a szakemberekre, ha ők tényleg a helyzet magaslatán vannak!"

Mert akkor nem fogy el a politikusok legdédelgetettebb kincse, a költségvetés.

Előzmény: Veszpremi (86)
Veszpremi Creative Commons License 2005.07.19 0 0 86
Nekem tavaly erdész szakemberek szintén azt mondták, hogy majd a gradáció megoldja. Így is lett, de hát akkor miért nem hallgatunk a szakemberekre, ha ők tényleg a helyzet magaslatán vannak! Szerintem március elején már megvoltak azok a pozitív jelek, amikből a következtetéseket le lehetett volna vonni, és nem nekiállni permetezni.
Előzmény: -guess.who- (85)
-guess.who- Creative Commons License 2005.07.19 0 0 85

"DE azt senki nem tudhatta előre, hogy ezek a természetes tényezők is be fognak következni"

Kivéve azokat, akik nem csak a saját csövükben látnak előre, és legalább alapszinten megértik a populációdinamikát, esetleg ismerik a gyapjast és az azt pusztító rovarokat. :) Ha időben hajlandóak lettek volna észrevenni, hogy pl. az aranyos bábrabló milyen óriási tömegben szaporodott most fel, akkor máris világos lett volna, hogy mi fog történni ezévben permetezés nélkül is... Márpedig a bábrabló pont az a faj, amelyik kifejezetten jó indikátora ennek, hiszen a gyapjashernyóktól mentes években szinte eltűnik...

Előzmény: r.tonyo (84)
r.tonyo Creative Commons License 2005.07.19 0 0 84
egyetértek az utolsó mondatoddal, ha nem permeteztek volna, akkor is összeomlott volna a populáció. De az is érdekes, hogy a permetezés ellenére is azt mondják a szakemberek, hogy a hernyók pusztulásában természetes tényezők is szerepet játszopttak (bábrablók, fürkészdarazsak, baktérium, a fák által termelt méreg)

Igy nézve valóban péntzkidobásnak tűnmik az a sok pénz, DE azt senki nem tudhatta előre, hogy ezek a természetes tényezők is be fognak következni
Előzmény: Törölt nick (82)
Szabadbatthyany Béla Creative Commons License 2005.07.19 0 0 83
A hatvanas évtized derekán már átéltünk egy, a mostanihoz hasonló méretű gyapjasleke inváziót.

Akkor néhány (2 - 3) év alatt magától összeomlott a gradáció. Ez is össze fog omlani, nem kellene belőle nagy ügyet csinálni. Ami persze nem jelenti azt, hogy a lakott területeken, üdülőövezetekben és gyümölcsösökben ne védekezzünk ellene.
lzleo Creative Commons License 2005.07.17 0 0 81

Ennyi autó mellett szerintem a helikopterek szennyezése csak csepp a tengerben, viszont én is úgy gondolom, hogy sokszor talán jobb lenne hagyni a természetet magát, hogy helyreállítsa az egyensúlyt, mint egyből közbeavatkozni.  

Inkább a sok környezetszennyező cégre kéne több figyelmet fordítani. 

Előzmény: Törölt nick (80)
lzleo Creative Commons License 2005.07.16 0 0 78

Hallottam mostanában a TV-ben, hogy kisebb a kár mint számították, mert ahol nem kezelik az erdőt ott is "reagált" a természet, nemcsak az őket fogyasztó állatok szaporodtak meg, hanem a fák is valami anyagot termeltek, hogy ne legyenek olyan finomak. Ez nekem teljesen új.

Van ilyen, hogy a fák megérzik hogy sok hernyó lesz és reagálnak?

Ez "tök" érdekes!

Mad árka Creative Commons License 2005.07.08 0 0 75

A hétvégi kirándulás lepkefotói közül pár. :-/

ZsuR Creative Commons License 2005.07.08 0 0 74
Eddig is tiszteltem a harkalyokat- de most nagyon. Eszenk mintha fizetnenek erte: a "gypsy moth"-nak a hernyojat, iden megint nagyon sok van belole!
Lempic Creative Commons License 2005.07.08 0 0 73

Én még csak a fák törzsén láttam petecsomókat, és álltalában ember álltal egyszerűen elérhető magasságban. (max. 3-4m, de általában 1,5-2m)

Gondolom ez azért van, mert a lepkék nem tudnak repülni, és miután leestek a földre, nem másznak túl magasra.

Ennek megfelelően elég könnyű lenne a petecsomókat kézi erővel eltávolítani, vagy célzottan lepermetezni, így nem károsítva a teljes élővilágot.

Előzmény: Törölt nick (72)
Veszpremi Creative Commons License 2005.07.06 0 0 71
Hétvégén voltam fönt a Bakonyban, Kab hegyen, és a tavaly ilyenkori állapothoz képest (akkor tarrágás volt) most szinte teljesen rendben van, van lomb, itt-ott lepkék repkednek. Hogy most mi használt, a permetezés, v. maga a természet, a kipusztulás, azt nem tudom, de jó lenne tudni.
bagusz Creative Commons License 2005.06.30 0 0 70
bagusz Creative Commons License 2005.06.30 0 0 69
az alfoldon keszult 3 napja, tolgyesben. latszik hogy nincs lombozat. a talaj teljesen kiszarad. egyedul a cinkek orultek a gazdag zsakmanynak. nem ugy tunik mintha egyszer csak abbahagynak a szaporodast.
Veszpremi Creative Commons License 2005.06.30 0 0 68
Alul találsz az ellenségekről, fürkészlégy és társai ...
Előzmény: Törölt nick (67)
Kiskertész Creative Commons License 2005.06.29 0 0 66

Itt Pécsett permetezték repülőről a Mecseket. Nem hallottam, hogy nagy kártétel lenne. Eddig nem is ismertem a gyapjaslepke hernyóját. Egy másik topicban tettem fel róla képet, amit tegnap fotóztam, és ott mondták, hogy ez az.:((

Veszpremi Creative Commons License 2005.06.22 0 0 64

Sajna erdőben nem jártam, de itt Veszprém előtt a 8ason autózva van egy cser erdőtag, amiről messziről lerí, hogy bizony kopasz teljesen. Érdekelne, hogy az idei károk hogy viszonyulnak a tavalyihoz. Azért annyi horror esetet nem hallottam közel se, mint tavaly, amikor az utak nyálkásak voltak az inváziótól.

Előzmény: bagusz (63)
bagusz Creative Commons License 2005.06.22 0 0 63
hat en most jartam az alfoldon es ott is vannak olyan erdotagok amik teljesen kopaszok. hernyot nem lattam tul sokat szerintem mar ehen haltak. foleg tolgyet pusztitja es foltszeruen. holnap felteszek kepeket.
Szalkó Creative Commons License 2005.06.14 0 0 62

Ma jártam Mátrafüreden. A tulajdonosok mutatták a kertekben a csupasz szilvafákat, almafákat, mogyorót. A hernyók a tuján, borókán, dión, hárson voltak. A gyertyánnak csak a virágfürtjei lógtak, lomb semmi. Hasonló állapotot mutattak a hársfák is. A hernyók ezerszám gyalogoltak az út aszfaltján.

Veszpremi Creative Commons License 2005.06.05 0 0 61
Ez szomorú, hogy egyre inkább elterjed. Én nem jártam mostanság az erdőn, a városban csak itt-ott látni még viszonylag fejletlen példányokat. A "tieid" már szép fejlett darabok. Olyasmit hallottam, mintha idén errefelé mégiscsak kisebb a pusztítás, mint tavaly. Mondjuk annál kisebb nem kunszt, mert akkor mindent letaroltak.
Előzmény: Lempic (60)
Lempic Creative Commons License 2005.06.05 0 0 60

Sajnos már a Bükköt is elérte a gyapjaslepke invázió!

A pusztítás látványa igen szomorú. Most elsősordan a tölgy és gyertyán fákat pusztítja, de láthatóan nem válogatós, hiszen mindenütt megtalálható. Egyenlőre - amennyire én látom - az igazán fertőzött területek nagysága nem túl jelentős, de mi fogja megállítani a további terjeszkedésüket?

Két képet mellékelek: az egyiken a már tarra rágott fák láthatók, a másikon a hernyók épen zabálás közben.

Tarra rágott fák a Bükkben!És a hernyók
Veszpremi Creative Commons License 2005.06.03 0 0 59
Cáfolni tudlak, nálunk a diót is szépen ették, sőt már csak azon voltak. Adtam nekik egy Zolone-t, azóta alig vannak, nem vagyunk erdő közelében.
Előzmény: Törölt nick (58)
r.tonyo Creative Commons License 2005.05.31 0 0 57
a helyzet már kezd válságos lenni, legalábbis veszprémtQl nyugatra fQleg a Csatáron.
Ott már vannak tarkopasz fák is. Viszont a Balatonfelvidésken mitha nem lenne annyi mint tavaly. Lehet hogy használt a permetezés
Előzmény: Veszpremi (56)
Veszpremi Creative Commons License 2005.05.22 0 0 56

Ma jártam fönt a Kab hegyen, a helyzet nem válságos, de a hernyók ott fejlettebbek, mint a városban és az étvágyukkal sincs probléma.

Főleg a fák tetején már most is szomorú a kép!

Közelről a hernyók is és az eredmény is látszik.

Veszpremi Creative Commons License 2005.05.21 0 0 55
Na vége a nyugalomnak, a hernyók szépen nőnek (centi fölöttiek) és ellepték a 10 méteres diófámat, ahonnan aztán másznak mindenhová, még a ház fala is tele van. Mi a francot csináljak, nincs helikopterem, hogy avval permetezzek.
tücsökmadár Creative Commons License 2005.05.13 0 0 54

Sziasztok!

Mi az első invázión, úgy tűnik, túl vagyunk!

A virágoskert topic-ban írtam még kb. 2 hete, hogy megjelentek a kertecskénkben (egy éve kezdtük a növények telepítését) ezek a szörnyetegek! Jó ez a net, hihetetlen gyorsan találtam rengeteg információt! Pld. Hogy a fiatal telepítésű növényeknél védekezni kell, mert belepusztulnak! A kifejlett fáknál az a gond, hogy a nyár folyamán bár újtra kilombosodnak, de ez nagyon legyengíti őket, s így egyéb kártevők pusztítják el! (Erre gyönyörűen rímel Veszprémi hsz-a a zalai erdőkről.)

Én úgy tudom, hogy a biológiai szerekkel csak a kezdeti lárva-stádiumban lehet védekezni! Nálunk a fa-csemetéken nem voltak peték, így hozzánk utazó hernyók érkeztek. De mi is mindent lepermeteztünk DIPEL-lel!

Lásd.: www.okobolt.hu/novenyvedok.html

Hatékony volt!

Szerencsére a szomszédok között futótűzként terjedt a hír, így reménykedem, hogy valódi inváziótól nem kell tartanunk!!

Az önmagukat kipusztító gyapjaslepkék elmélete érdekes, de igazán nem tűnik hatékonynak, hiszen az invázió ciklikusan ismétlődő, s egy ciklus több évig tart!!!

Véleményem szerint időnként nem árt besegíteni a természetnek, ha már annyi mindent leromboltunk, lehet, hogy nem kellene most magára hagyni!

Veszpremi Creative Commons License 2005.05.12 0 0 53
Veszprémben nálam a kertben most érdekes módon nyugi van, nincs ellenség, egy kis Decis-t nyomtam rájuk, az levitte őket. De mások sem panaszkodnak, mintha odébb álltak volna dögök. Majd 7VGn kicsit szétnézek az erdőkben is, hátha most ott csámcsognak.
Előzmény: Lempic (52)
Lempic Creative Commons License 2005.05.09 0 0 52

Most már én is jobban utána néztem, valóban az! Ráadásul a kis apró fekete hernyókat is rendszeresen szednem kell a ruhámról. És már nem csak az erdőben.

Most már csak az imátkozás marad, itt ne legyen akkora invázió, mint a Bakonyban.

Előzmény: kertészboy (51)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!