Keresés

Részletes keresés

cicvarecki Creative Commons License 2009.03.31 0 0 116
Nagyon szép a kalácsod, Vanessa!
Ami a "nagyicsavart" illeti, azt én is alkalmazom, mióta egyszer akadályoztatás miatt túlkelt a kalácsom, és jobb híján újradagasztottam....mégpedig én is pont kétszer!
Olyan jól sikerült, hogy azóta mindíg így készítem.
Annyit árulj el, légy szíves, hogy egész tojással, vagy csak sárgájával kented-e, mert különlegesen szép fénye van!
Előzmény: Vanessa_ (115)
Vanessa_ Creative Commons License 2009.03.31 0 0 115

A recept lemaradt:)

 

 

 

Fonott-foszlos kalacs

 

/brios is lehet, vagy ha az embernek van kedve, akkor keverheti a teszta felet kakaoporral, es akkor kakaoskalacs lesz/

 

 

50dkg finomlisztbe belekeverunk 2,5-3dl langyos tejben, 1ek cukorral felfuttatott elesztöt, 5-6ek kristalycukrot, csipet sot, 3cs vaniliascukrot, 1db egesz tojast es egynek a sargajat. Jol kidolgozzuk vele, bar en nem szoktam tulzasba vinni, csak ugy lazan összedagasztom. Adunk hozza annyi mazsolat amennyit gondolunk, egy citrom reszelt hejat, majd ismet atdolgozzuk. Lagy lesz a teszta, de ilyennek kell lennie. Felolvasztunk 5dkg vajat/de nem forrora!/, majd a mar összedagasztott tesztaba dolgozzuk aprankent. Ettöl lesz foszlos. Lehet geppel is, de kezzel is megvan az egesz dagasztosdi ugy 15 perc alatt. Na itt mar a sajat kelesztesieljarasom szoktam alkalmazni, mert a nagyim 40 percig a ciha alatt szokta anno keleszteni, en meg kicsit felgyorsitom a dolgokat. A mosogatoba jo meleg vizet engedek, a talat beleteszem, a tesztat meghintem enyhen liszttel, majd letakarom es kb 20-25 perc alatt a duplajara kelesztem. Na es itt jön a nagyicsavar:) Amikor szepen megkelt, akkor eröteljesen ketszer visszadagasztom. Ettöl elkepesztöen könnyu lesz a teszta majd. A visszadagasztasok között is a vizfurdöben van a tal, de akkor mar altalaban elegendö a tesztanak 10-15 perc is arra, hogy szepen megkeljen. Aztan lisztezett deszkara boritom, negy nagyjabol egyenlö reszre osztom es negyesfonasban megfonom. Sutölapra sutöpapirt teszek, ra a kalacsot. Hagyom kb 15 percet letakarva kelni, majd felvert tojassal megkenem, ha van kedvem akkorzorocukorral, vagy valami maggal, pl mandulaval kicsit diszitem. Ha nincs, akkor marad siman:) 200C-fokra elömelegitett sutöben sutöm kb 15 percet, majd ha nagyon pirul, akkor a tetejet letakarom egy sutöpapirral es 180Cfokon tovabbi kb 15-20 percet sutöm. Persze, hurkapalcaval lehet ellenörizni, hogy mikor kesz.

 

hatvanhárom Creative Commons License 2009.03.31 0 0 114
Nagyon szép..., de finom lehet, most nincs időm, de ha lesz, még írok recepteket, valszeg én is vajjal. A télen találtam a margit2 receptjei között egy töltött kalács receptet, az isteni volt. üdv!
Hú, recept 3x , csak meg ne szóljon érte valaki.
Előzmény: Vanessa_ (113)
Vanessa_ Creative Commons License 2009.03.31 0 0 113

 

Kep lemaradt az elöbb:)

Előzmény: Vanessa_ (112)
Vanessa_ Creative Commons License 2009.03.31 0 0 112
Fonott-foszlos kalacs, ez is a nagyi receptfuzeteböl:)) Vajjal:DDD
Vanessa_ Creative Commons License 2009.03.29 0 0 111

Ez nagyjåbol az IkEA-ban kaphato mandulatorta receptje.

 

 

 

Mandultatorta narancsos kremmel

 

 

Melegitsd fel a sutöt 175Cfokra, majd egy sutölapra tegyel sutöpapirt es rajzolj fel a papirra 2db egyenkent 22cm åtmeröju kört.  Darålj meg 150gr mandulat, +vagj meg közepesen finomra 50gr-ot. Keverd el a mandulat 1pupozott ek burgonyaliszttel, majd verj fel 4dd tojåsfeherjet nagyon kemenyre 2dl kristålycukorral. Keverd el ovatosan a nagyon kemenyre felvert tojåsfeherjet a mandulås keverekkel, oszd a masszåt ket egyenlö reszre es egyenletesen kend az elöre felrajzolt köralakra. Tedd a 175C-fokos sutöbe es susd kb 15 percet, mig szepen megpirosodik. /fontos, hogy csak a kemeny hejat kell leszedni a mandularol, a barna belsö hej maradjon rajta/

Ha kisultek a lapok, hagyd kisse hulni öket, majd ovatosan, ha mår csak eppen langyosak, vålaszd le a sutöpapirrol es hagyd teljesen kihulni öket.

 

Vizfurdö felett olvassz fel 75gr tejcsokit/ Az itteni ize kb a milkåsnak felel meg magyar viszonylatban/, majd az olvasztott csokival kend meg a mår kihultegyik  mandulås lapot.

A kremhez :

Keverd ki jo habosra a 4db tojås sårgåjåt 1dl kristålycukorral, fokozatosan, amikor a tojåssårgåja mår jo habos, keverj hozzå 1dl tejszint, majd gy edenyben olvassz fel /csak olvaszd, ne legyen forro!/ 100gr vajat es add hozzå a tojåsos kevereket.Ållandoan keverve fözd surure.Nagyon kell keverni, es csak kicsi lång legyen alatta! Ha kesz, hagyd kihulni kisse, majd alaposan moss meg egy nagyobb narancsot, reszeld finomra a hejåt, facsard ki a levet es elaposan keverd el a mår csak langyos kremmel.

Tedd a kesz tortalapod/amin van csoki/ egy tålcåra, kend rå a a krem felet, majd helyezd rå a csoki nelkuli lapot is, arra kend a krem måsik felet es tedd az egeszet 3-4 oråra hutöbe. Ha mår jo hideg, olvassz fel ismet 75gr tejcsokit, öntsd a tortåra es szord meg mandulaforgåccsal.

 

Remelem, ez lesz az. Itt ezt a våltozatot lehet az IKEA-ban kapni, vagy ugyanezzel a lappal karamell, vagy vanilia kremmel. De a többi ugyanaz.

Vanessa_ Creative Commons License 2009.03.28 0 0 110

Tenyleg finom lett. Legközelebb a målna köze keverek åfonyåt es rebarbaråt is. Bår eltudnåm kepzelni eper-ribizli-egres keverekkel is.  Nyugodt szivvel ajånlom kiprobålni:)

Előzmény: hatvanhárom (109)
hatvanhárom Creative Commons License 2009.03.28 0 0 109
Hú, még olvasni is ............ Nagyon finom lehetett!
Előzmény: Vanessa_ (108)
Vanessa_ Creative Commons License 2009.03.28 0 0 108
En ma csinåltam egy målnås pitet, tejfölös-tejszines-pudingos kevereket råöntve, aztån megsutve. Egeszen pontosan, egy sima zsiros-linzeres teszta/ Isten bocsåssa meg bunömet, margarinnal keszult/ amire szortam egy keves kekszmorzsåt, megboritottam egy vrakat fagyott målnåval, majd 3dl tejfölt, 4ek kristålycukorral, 2ek vaniliåscukorral, 1cs fözös vaniliapudinggal es 1dl tejszinnel elhabartam, majd a målnåra öntöttem. Aztån elömelegitett sutöbe ment ugy 30 percre. Azt kifelejtettem, hogy a "zsiros" tesztåval egy pie formåt beleltem ki, abban keszult. Amikor kisult, csak langyosra hagytam hulni, majd tålaltam. Vaniliafagyit es tejszinhabot kinåltam melle. Mår csak a mult:)
hatvanhárom Creative Commons License 2009.03.28 0 0 107
Szerintem nálunk sem lesz ideje, pedig dupla adagot sütöttem, egy részét már nyersen gyúrás közben "megkóstoltam".
Előzmény: Vanessa_ (106)
Vanessa_ Creative Commons License 2009.03.28 0 0 106

Szia:)

 

Örulök, hogy izlik:) Egyebkent az a legjobb benne, hogy nem szårad ki. Bår nålunk ideje sem nagyon lenne rå:DDD

Előzmény: hatvanhárom (105)
hatvanhárom Creative Commons License 2009.03.28 0 0 105
üdv Vanessa! Megsütöttem a sütőporosat, hú de isteni. Fele zsírral fele margarinnal csináltam, mert nem kaptam libazsírt, de így is világbajnok!
Előzmény: Vanessa_ (69)
Barbika25 Creative Commons License 2009.03.27 0 0 104
Hmmmmm de fincsi:_))) na ha lessz energiám jövőhéten csak megcsinálom:-))Csak hozzákezdeni nehéz!!!
Előzmény: Vanessa_ (103)
Vanessa_ Creative Commons License 2009.03.27 0 0 103

Ha mår töltött csirke:)))

 

 

Illatos töltött csirke

 

 

Hozzavalok:

1db kb 1,1kg-os fiatal egesz csirke, 10dkg rokagomba, 10dkg csiperke, 1db közepes vöröshagyma, 5db kemenyre fözött tojas, 1db nyers tojas, 15dkg tisztitott csirkemaj, 10dkb tisztitott csirkezuza,1db nagyobb fokhagymagerezd, 2db tejbe aztatott zsemle,1kisebb csokor zöldsegzöldje, 1db nagyobb citrom leve es lereszelt heja, so, bors-citrombors izles szerint, 1ek zsir, vagy 3ek etolaj.

 

Lekeneshez:

 

5ek ketschup, 1ek mustar, so, bors izles szerint, 1dl sör, 1ek mez.

 

 

Elkeszites:

A csirket atnezzuk, az esetleges tokokat, tollpiheket eltavolitjuk, jol lemossuk, majd konyhai papirtörlövel leszarogatjuk.

 

Elkeszitjuk a tölteleket:

A hagymat aprora vagjuk, a gombakat megmossuk,-finomra felapritjuk, a csirkemajat apro csikokra, az alaposan megtisztitott, atmosott zuzakat kicsi kockakra vagjuk.A zsiradekot egy serpenyöben felforrositjuk, radobjuk a hagymat es hagyjuk kicsit meguvegesedni, de nem piritjuk! Ha a hagyma uveges, hozzaadjuk a gombat, a csirkemajat, zuzat, kisse sozzuk-borsozzuk es fedö alatt 10 percig paroljuk. Közben a kemenyre fözött tojasokat apro kockara vagjuk, egy melyebb talba tesszuk. A zsemlekböl a tejet kinyomkodjuk es a felkozkazott tojashoz adjuk. Beleutjuk a nyers tojast is, hozzaadjuk a szepen felapritott zöldsegzöldet es az egeszet jol összedolgozzuk. Közben elkeszult a gombas ragu is, ezt is a tojasos keverekhez öntjuk, fuszerezzuk az összepreselt fokhagymaval, belereszeljuk a megmosott citrom hejat, belefacsarjuk a levet, es nagyon alaposan összevegyitjuk a masszat. Megkostoljuk es ha szukseges, kisse utanfuszerezzuk soval-borssal. A csirke böre ala nyulva kisse fellazitjuk a böralatti kötöszöveteket, majd habzsak segitsegevel, vagy akar csak ujjainkal a bör ala tömködjuk a tölteleket es hustuvel,vagy fogpiszkaloval össztuzzuk a bör nyitott vegeit. Az ugyesebbek akar össze is varrhatjak.. Ha marad a töltelekböl, akkor a csirke hasuregebe tesszuk a maradekot.

A keneshez valokat jol kikeverjuk, egy tepsit vekonyan kikenunk zsiradekkal. A csirket a kikevert kencevel alaposan bedörzsöljuk, a kikent tepsibe tesszuk, letakarjuk aluminium foliaval es 160-170C-fokon kb 1,5orat sutjuk. A foliat 1-oranyi sutesidö utan vegyuk le, hogy szepen piruljon a köver madarunk. Erdemes a sajat levevel gyakran kenegetni, locsolgatni, hogy ne szaradjon ki a böre, ne repedjen fel.

Petrezselymes ujburgonyaval a legfinomabb, de talalhatjuk rizibizivel, ´burgonyapurevel is.

Előzmény: hatvanhárom (102)
hatvanhárom Creative Commons License 2009.03.27 0 0 102
Oké a fahéjat csökkentheted, de a fokhagymát ne, egy cseppet sem émelyítő, inkább nagyon finom. Amikor először csináltam nekem is fura volt, főleg a tejjel felöntve, de a végeredmény meggyőzött.
Előzmény: H_G (97)
hatvanhárom Creative Commons License 2009.03.27 0 0 101
A tesco-ban biztos árulnak, de nálunk van egy maszek üzlet ( Sass József feleségéé volt, csak eladta amikor az APEH-es gondjai jöttek a Sassnak), ott minden kapható.
Előzmény: ágika1 (98)
ágika1 Creative Commons License 2009.03.27 0 0 100

Akkor előbb kóstold meg. :)))

Meglátod, nem sok hozzá a fokhagyma.

Előzmény: H_G (97)
hatvanhárom Creative Commons License 2009.03.27 0 0 99
Nekem a nagyszüleim éltek tanyán, nekik is sokféle állatuk volt, imádtam ott lenni, sorba álltam a macskával amikor a nagymamám a tehenet fejte. Hú az a derelye amit Ő csinált........... Házi túró, házi vaj....
Előzmény: Vanessa_ (95)
ágika1 Creative Commons License 2009.03.27 0 0 98
Hol veszed hozzá az almabort?
Előzmény: hatvanhárom (81)
H_G Creative Commons License 2009.03.27 0 0 97
Értettem, hogy egész kell bele (rövidlátó vagyok, nem vak), csak sokallom a mennyiségét! Amúgy a fokhagyma is nagyon sok szerintem ennyi húshoz. Amíg nem kóstoltam, persze nem tudhatom biztosan, de szerintem ez émelyítően túlfűszerezett lehet, az indiai konyhába illene inkább.

Előzmény: hatvanhárom (93)
Vanessa_ Creative Commons License 2009.03.27 0 0 96
szulenek=szuleimnek   Mielött meg szemet szurna:DDDD
Előzmény: Vanessa_ (95)
Vanessa_ Creative Commons License 2009.03.27 0 0 95
Anno a szulenek volt egy tanyåjuk, ahol nutriåt tenyesztettunk, meg volt egy rakås baromfi, vietnami csungöhasu diszno, kutyåk, na meg a lovaim. Az ålltok többsege a hatalmas udvaron, meg a tanyåt körbevevö bekeritett erdöreszen eldegelt. Mondanom sem kell, hogy amikor pl kacsåt akartunk vågni /nemakacsåkat tartottunk/ akkor kesz vadåszatot kellett rendezni, hogy a felvad ållatokat befogjuk. Sosem felejtem el, ahogy azoknak a tyukoknak, kacsåknak az izet sem. A boltban nem lehet olyan izu hust venni. Azok nem låttak tåpot, csak szemestakarmånyt, meg amit az erdöben talåltak. Nem is foszlott szet a tyuk böre a levesben fözes sorån! A nemakacsåknak, meg tömes nelkul is csudaszep måjuk volt.... Regi szep idök....
Előzmény: hatvanhárom (89)
Vanessa_ Creative Commons License 2009.03.27 0 0 94

Csakis ferfi:))nA nök ertik elsöre is:)))

 

 

Vanessa (most eppen nösoviniszta:DD)

Előzmény: hatvanhárom (93)
hatvanhárom Creative Commons License 2009.03.27 0 0 93
azért írtam így, mert nem őrölt kell bele, hanem egész. Aki rendszeresen főz az úgyis érti, hát ne haragudj, nem tudom hogy nő vagy-e vagy férfi, de nem lennék a párod, már megbocsáss, hogy te mit tudsz összekötekedni! Remélem azért nincs harag?
Előzmény: H_G (91)
Vanessa_ Creative Commons License 2009.03.27 0 0 92

H G:   Jesszus is volt a receptben?:DDD

 

 

Ez pedig egy nekem ugyan regi recept, de lehet, hogy måsnak uj:)

 

 

Lagy negyszögek, bodzaviragszörpkremmel.

A tesztahoz valok:
 0,5dl tej, 1dl bodzaszörp, 4 tojas, 2,5dl cukor, /kristaly/ 3,5dl finomliszt, 2,5tk sutöpor

A kremhez valok:
5dkg vaj, 1,5dl bodzaszörp, egy tk friss citromle, es egy mokkaskanal reszelt citromhej, 4db nagyobb tojås sårgåja,3-ek kristalycukor, 1ek liszt. /itt nagyon edesek a bodzavirag koncentratumok, ezert ha a szörp nem eleg edes, akkor a krembe a cukrot lehet kicsit növelni adagilag./

Elkeszites:
Melegitsd fel a sutöt 175C-fokra. Vajazz ki egy kb 20X30-as nagysagu tepsit, es tegyel az aljara sutöpapirt. Az oldalat ne vajazd, mert az csak a sutes utan lehuzza a tesztat, amig hul. Keverd el a tesztahoz valo szörpöt az egesz tojasokkal, meg a cukorral jo habosra. Add hozza a tejet, es a sutöporral elkevert lisztet is.Keverd egynemu masszava. Nem kell megijedni, kicsit folyos. Öntsd a tepsibe, es susd kb 35 percet. Azert a tuproba nem art ennek sem, de nekem percre ennyi idö alatt kesz lett. Hagyd a tepsiben kihulni, közben keszitsd el a kremet.
A krem elkeszitese:
A vajat hagyd jol meglagyulni. / en csaltam, es a mikro olvaszto fokozatan segitettem neki/ A tojassargajat a cukorral keverd nagyon habosra, majd add hozza a szörpöt, es a lisztet is. Ezt a masszat, göz fölött fözd jo surure. Ugy felidöben add hozza gyors keveres mellett a citrom levet is, es a legvegen, amikor mar suru a krem, a hejat is tedd bele. Hagyd kihulni, es miközben ez hul /en betettem az edenyt a mosogatoba, hideg vizzel segitve neki/ keverd jo habosra a vajat. A hulö kremet erdemes gyakran atkeverni, mert egyreszt gyorsabban hul, masreszt nem börösödik ugy be. Amikor teljesen kihult, akkor keverd a vajhoz, es jol keverd ki öket egyutt is. Addigra kb a teszta is kihul. Vagd lapjaban felbe, es töltsd meg a kremmel/ ha addigra nem kostolgattad el:D/ Tedd hutöbe ugy egy orara, aztan a szokott modon szeleteld. A tetejere szorj vanilias porcukrot.

H_G Creative Commons License 2009.03.27 0 0 91
"2 db egész fahéj"

Jesszus...
Előzmény: hatvanhárom (90)
hatvanhárom Creative Commons License 2009.03.27 0 0 90
Egy baromfi ételt hajlandó a férjem megenni, ez pedig a sült csirkecomb, amit én így készítek:

hozzávalók:
8 db csirkecomb , 8 gerezd fokhagyma héjastul, 2 db egész fahéj, 1/4 citrom héja, tej, só, bors, kakukkfű, rozmaring,

A combokat (tisztítás, mosás után) mindkét oldalán bedörzsöljük sóval, borssal és egy tepsibe tesszük. Nem kell bele semmiféle zsiradék!!! A combok mellé helyezünk annyi gerezd fokhagymát amennyi a comb, ketté törünk kettő darab egész fahéjat és levágjuk a citrom héját. Ezeket is a tepsibe tesszük. Leöntjük annyi tejjel, amennyi majdnem ellepi. Lezárjuk alufóliával (Rossmannban és Tescóban lehet kapni a nagyobb méretű, azaz szélesebb fóliát, amivel egy tepsit be lehet fedni). Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra és kb 1 órára betesszük a hideg sütőbe sülni. Egy óra múlva megnézzük , ha puha, akkor már nem tesszük vissza a fóliát, hanem anélkül hagyjuk megpirulni, megfordítjuk és a másik oldalát is pirosra sütjük.

Zelleres burgonyapürével isteni. (a krumplival zellert is főzünk együtt, különben ugyanúgy készül mint a rendes püré.

Jó étvágyat!!
hatvanhárom Creative Commons License 2009.03.27 0 0 89
Nekem most van a keltetőgépben 10 liba és 19 kacsatojás. Szeretném majd a libákat tömni az ősszel, és akkor lesz finom májam meg zsírom is.
Előzmény: Vanessa_ (88)
Vanessa_ Creative Commons License 2009.03.27 0 0 88

Vajas pogåcsåt probåltam ki, felesben vaj-libazsir kombinåcioval.

eszmeletlen ize lett, az ållaga pedig pillekönnyu.

Előzmény: hatvanhárom (87)
hatvanhárom Creative Commons License 2009.03.27 0 0 87
Szia Vanessa! A libazsír az valami csoda. Azzal mindenképpen érdemes egyszer kipróbálni.
Előzmény: Vanessa_ (86)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!