Hát igen, az vitahatatlan tény, hogy amit megtanított egyszer, azt világéletedben tudni fogod. Meg az is nagyon szép gesztus tőle, hgy nem nagyon változtat évről-évre a ZH feladatokon (tervezésből, és komplexből)...:))) Ez sok embernek tulajdonképpen a diplomát jelentette.
És hogy az eredeti témához visszatérjünk egy kicsit, nálunk is volt egy tanársegéd (SK) a Számvitel tanszéken, ott, ahol DrBK a tanszékvezető, akivel meggyűlt a bajunk. Egy SK által javított és elégtelen eredményt érő dolgozat a tanszékvezetőnél hármast ér. Ugyanis a kedves hölgy egy kissé fukarkodik a pontokkal...:))
ja, azota is hianyzik az allando szombati zhzas :-) a vegere en is egesz jo "baratsagba" kerultem vele :-) szerencsere a szakvizsgan pont akkor vonult ki sirogorcsolni, mikor en kerultem sorra :-)))))))))))))))) azt viszont alairom, h azota is abbol a atudasbol elek, amit o vert belem. es mar NEM FELEK a szv-szmonkerestol :-)
Naná, nála volt szerencsém a számvitel szigorlat szóbelimet letenni...hármassal...:)))
Amúgy szerintem teljesen rendben van a nő, azt leszámítva, hogy minden perverzióját, nem lévén otthon kin kitölteni, rajtunk, hallgatókon vezette le... De normális hozzáállással kenyérre lehetett kenni. Nekem sikerült, amint ezt a szigorlati jegyem is mutatja.:)))
Sokat kellett tanulni, meg ügyeskedni is, de én azt mondom, hogy elvégezhető, egy kis szorgalommal és kitartással, na meg némi bőrrel az arcunkon (:-) ), meg lehet csinálni.
A tanári hozzáállásról meg hozzáértrésről nekem is vannak elképzeléseim. Pl. amikor a szakdolgozatomat írtam, a főiskolai konzulensem ( a pénzügy tanszék prominens tagja...) szinte minden egyes leírt mondatomat jóváhagyta. A szakdoga leadásáig kb. 6 alkalommal voltam nála konzultáción. Az államvizsgán aztán belekötött még a dolgozat külalakjába is. De a legjobb az volt, amikor közölte, hogy egy pénzintézet (amelynél a szakdogámat készítettem, amely mellesleg nagyon is jólmenő és piacvezető) nem engedhet meg magának ennyire slendrián és "béna" kockázatkezelési rendszert, és ez bizonyára kamu vagy legalábbis nem friss és aktuális feldolgozása a témának.... Érdekes módon a céges konzulenseim a szakdogámat jóváhagyták és még meg is dícsértek.... És a mai napig náluk dolgozok. :))
Szóval ennyit a GYAKORLATI szakember-képzésről.... meg a kedves oktatógárdáról.
Én is a PSZF-en végeztem, nem is olyan régen, igaz, én vidéken (Starján).
Szívatás nálunk is volt, sokszor (valós) ok nélkül. Volt egy lány, akit angolból, ill. az angol miatt vágtak ki a harmadik félév végén, ugyanis betöltötte az UV-keretét. A kedves angol tanszék nem adott neki UV lehetőséget, vagy legalább egy esélyt, hogy dékánit kérjen ki, vagy bármilyen emberi gesztust, hogy ne kelljen kiesnie. Sőt, ha van ilyen, még egy orbitálisat rúgtak is szegénybe. Fültanuja voltam az esetnek, ami szó szerint így hangzott el:
" Nem, keresztnév, nem jöhet hozzám javítani. Maga még fiatal, újrakezdheti, ha nagyon akarja..."
Hozzátenném, hogy kedves évfolyamtársam már túl volt egy mérlegképesen, és még egy pénzügyi szakmával rendelkezett, ami azt jelenti, hogy túl volt a 22-őn.
Engem ugyan soha nem csapott meg a kiesés szele, de nem volt könnyű végigvinni a három évet.
Viszont volt, ami talán még ennél is jobban felháborított... Lehet, hogy ezért a távoktatáson tanulók meg fognak kövezni, de nálunk előnyben részesültek a távosok az értékelésnél. Ugyanazon a vizsgán, hajszál pontosan ugyanarra a feladatsorra, nekik elég volt a ketteshez 50%+1 pont, míg nekünk 60%+1 ponttól járt a kettes.
Sőt, ha nem egyforma tesztsort írtunk, a távosok jelentősen könnyebb feladatokat kaptak.
Nem vonom kétségbe, hogy munka mellett nagyon nehéz tanulni, én is így csinálom a második diplomámat, de azért a nappalisokat is érték kellemetlen élmények a távosok miatt.
Pl. IV. félévben, humánból nagyon színvonalas, ikszelős vizsgánk volt. Amire - bár nem kellett volna - tanultam. Ennek ellenére - vagy éppen ezért :) az egyik legrosszabb lett az enyém, kettes. Ezen múlt a köztársasági ösztöndíjam. Bementem kedvenc rektoromhoz (R. József), hogy szeretnék javítóvizsgát tenni (merthogy ő volt a tantárgyfelelős, vizsgáztató). Leordított, hogy ilyet nem lehet. Közben aki bent volt még vki, mondta neki, hogy de benne van a tvsz-ben, hogy lehet javítóvizsgázni. Még inkább leordított, hogy képzelem , akkor minden diák csak vizsgázni járna (gondolom, Ti is, hatalmas élmény, nem?), és így tovább. Nem tudom leírni, de nagyon megalázó volt, nem ezt vártam volna (a Kresalektől kapott ötös meg a négyes számvitel szigorlat után, amik komoly, tanulós vizsgák voltak, tartalmasabb tárgyakkal, nem ilyen áltudomány színvonaltalanul oktatva - és emberileg sem ezt várom egy másik embertől). Szóval ugrott a köztársasági. Ezek szerint a rektorunk ennyire jól ismeri az általa kiadott tvsz-t.
Szerencsére diplomaosztón nem tőle kaptuk a diplomát, mert nem fogtam volna vele kezet.
MVZS??? Ő évfolyamtársam volt! Érdekes alak, nem gondoltam volna, hogy ide jut, de el tudom képzelni róla. Már harmadéven sem értettem, hogy vagy miért került be a stat tanszékre gyakorlatokat vezetni. Ezek szerint "felfelé" ívelt a pályája, a kontrolling tanszékig...
Meg vagyok döbbenve az eseten, és az egészen is!
Én azon kevesek közé tartozom, akik uv nélkül vették a PSZF-et (és ezt főleg a tanulásnak köszönhetem, szerencsére érdekeltek a tárgyak, főleg szakirányon, és így könnyen tanultam), de azért bőven vannak emlékeim, amiket szívesen elfelejtenék.
Időközben kiegészíteném még egy két dologgal az előző írásomat:
Sajnos ebben az a szomorú, hogy ennek az esetnek a vesztese Ildikó, illetve azok akik szerették őt. És sajnos ennek nem lesz tanulsága, mert a PSZF egy irinyó-pirinyót sem fog változtatni az eddigi gyakorlatán. Szerintem.
Nagyon jól emlékszem arra, hogy minket is állandóan azzal traktáltak, hogy "tanuljunk, mert aki nem tanul, az nem kap diplomát". De ez marhaság. A tanulás és az a cselekedet, amikor a jegyzeteket vagy tankönyvet bújjuk nem ugyanaz a cselekedet. Hiába áltatjuk magunkat azzal, hogy mi mennyit tanulunk, csak az időnket csesszük el, amikor az előadáson a tanár diktálja a jegyzetet. Vagy amikor a gyakorlaton hasztalan példákat gyakorolunk, vagy amikor olyan házit kapunk, ami másra nem jó, csak hogy az időnket elvegye. És amikor bújjuk a használhatatlan jegyzetet, tanuljuk az előadás anyagot, írjuk a puskát? Mind mind kidobott idő, mert mi küzdünk, de a fejünk meg üres marad.
Sajnos a PSZF gyakorlatára az a krokodilos hasonlat túlontúl is jó. Nekem most az jutott eszembe, amikor a Gnu csorda átgázol egy krokodiloktól hemzsegő folyón. Ilyenkor a krokodilok céja az, hogy minél több Gnu-t faljanak fel. Hogyan történik ez? A krokodilok árvus szemekkel vigyelik a csordát, és egy dologra koncentrálnak: Arra, hogy mikor látnak meg egy olyan Gnu-t, amelyiket fel tudnak falni.
Végülis mi lesz az eredmény? Rengeteg Gnu érkezik az egyik partra, sokan átgázolnak, akiket pedig el tudtak kapni a krokodilok, azokat felfalják.
Még azoknak az írására reagálok, akik dicsérték a PSZF-et. Örülj annak, hogy a "krokodilok" nem téged szemeltek ki. Abban lehet igazad, hogy ezt magadnak köszönheted. De nem azért, mert te tanultál. Hanem mert olyan a pofád.
Ildikóval kapcsolatban pedig - nem ismerem - ha súlyos beteg volt, akkor őt nyilván könnyedén kiszemelik a "krokodilok". Ilyenkor hiába küzd, vergődik -> felfalják.
Zárószónak pedig? Erről szól az élet? Ezzel a mentalitással fog egy üzemgazdász az élete során szembesülni? Illetve ő is csak igy tud érvényesülni? Kötve hiszem.
tárhelyet én is tudok biztosítani a weboldalaknak, sőt akár egy domainnevet is regisztrálhatok nektek. (gondolj a halapenz.hu -ra) Sokat nem akarok foglalkozni a dologgal, de fogalmazzunk úgy, hogy ha látom hogy mások borsot törnek a PSZF orra alá, akkor elfordulok és behunyom a szemem...
igazából meg kéne otthon keresnem, nagyon rég készítettem már. Mint írtam, 1993 januárjában lettem eltanácsolva, azóta pár csepp víz már lefolyt a Dunán. Talán pár soros tippeket tudok adni, javarészt hasonló dolgokat, amiket már leírtam. De ha készítesz egy jó topicot, akkor lehet, hogy más helyről is fogtok jó tippeket kapni.
en tudok egy masikat (most csekkoltam, megy, tehat nem a tietek volt), oda felpakolhatnatok! nagy segitseg lenne nekunk is, es nektek is meg lenne oldva a tarhely! mit szolsz?
s sehol máshol nem tapasztalhatóak ilyen túlkapások mintnálunk -
sajnos a jogi kar sem arról híres, hogy emberségesek lennének ott a hallgatókkal, nem egy helyről hallottam sztorikat. Sőt, ott is előfordul szinte minden évben, hogy a túlkapások okozta stressz olyan lelki sérülést okoz valakiben, hogy az orvosi kezelésre szorul. Úgy tudom, hogy ott is történt már haláleset.
Mint topicnyitónak úgy érzem kötelességem válaszolni.
Mi nem ismerjük egymást, s Ildikót sem ismertem, de nagyon megrázott amit olvastam. Úgy érzem - bár nem tudom mi baja volt Ildikónak - de az iskola valamilyen módon felelős azért, ami megtörtént. Ez nem maradhat titokban, és úgy érzem, hogy a magunk szerény módján tennünk kell valamit azért, hogy valamilyen fény vetüljön arra, ami a suli falain belül folyik.
Több másik intézményben van ismerősöm, s sehol máshol nem tapasztalhatóak ilyen túlkapások mint nálunk. Nem gondolom, hogy bármi is változik - de legalább szó van róla, s többen megtudják, milyen is ez az intézmény valójában.
De a topicot valóban át kellene nevezni. Várom az ötleteket.
van egy oldal, ahová feltojuk a jegyzeteinket, a dolgozatokat, mindent, amit meg tudtunk szerezni.
valaki belinkelte a hivatalos pszf oldalra, most ebből áll a bál.
ennyit a suliról, még azt sem engedik hogy a diákok feltalálják magukat. de megszívják, mert az élet nem áll meg.
Persze én sem értek egyet az iskola módszereivel, de ha tanultok meg lehet oldani.
ne haragudj, de nagy tévedésben vagy. Nehéz pontos szavakkal megfogalmazni, hogy mi a baj a PSZF-el. A probléma valahol ott leledzik, hogy a PSZF saját hatáskörben próbál dönteni arról, hogy kit képez ki üzemgazdásznak, és kit rug ki. Ahogy a tanerők megismerik az emberkéket, ők válogatják ki szubjektiv alapon, és nem a viszgákon és a ZH-kon történő valós tudás vagy teljesítmény számít. Habár ez az élet bármely területén egy gyakori jelenség, úgy érzem, hogy a PSZF-en a túlkapások valahogy gyakoribbak annál, amit normális észjárással tolerálható lenne.
A papám azon volt a legjobban kiakadva, hogy az egy dolog, hogy van egy követelmény, hogy ki kapja meg a PSZF-es dimplomát ami lehet akár objektiv v. szubjektiv, az egyszerűen elfogadhatatlan, hogy ha valaki eltölt 1-4 évet a PSZF-en, és nem kapja meg az oklevelet, akkor annak semmiféle egyéb papírja nincsen, hogy ő ért valamit a könyveléshez a számvitelhez. Lesz neki egy érettségie és kész.
Szintén nagyon elfogadhatatlan az, hogy a felvételi tájékoztatóban le van írva, hogy a PSZF az oklevlél mellé mérlegképes könyvelői képesítést ad, aztán kiderül, hogy ez nem minden szakon van, a felsőbbévesek azt mondják, hogy a szervező szakosok 2 év szakmai gyakorlat után kapják meg, aztán 3 év végén tudja meg a volt csoporttársam, hogy egyátalán nem fogja megkapni, mert időközben a rektor úgy döntött. Az ilyen mentalítás egész egyszerűen felháborító, és jogsértő.
A kötelező katonaságban tapasztalt szivatás ellen is aztihszem sikeres fellépések történtek az omudsmannál. Bízom abban, hogy ha nem is ennél az eset fog ütni, biztos akad olyan, akinek az ügyéről bebizonyosodik, hogy jogot sértett. Nekem ugyanis van egy olyan érzésem, hogy maguk a PSZF-es tanerők sincsenek tisztában azzal, hogy milyen alapvető jogai vannak egy hallgatónak, és egy tanerő milyen eszközökkel élhet.