Néztem már korábban, de nem mertem, mert szerintem felesleges (értsd, nyuszi vagyok :) ). Azt tudom, hogy a Kárászyék nem vállalták, és nem tartom valószínűnek, hogy a gödöllőiek rendelkeznek a megfelelő technológiával.
Aki szedett ki már motoros előlapú gyári Clariont (dotmárix-kijelzőset), az mondja már meg, hogyan tud megakadni? Van két kis nyílás, ahol imbuszkulccsal benyúlva a rugót kiütve kihúzható az egész, de nekem ez most sehogysem akar menni. Emlékeim szerint a fejegység nincsen csavarral rögzítve (a cseredarabon nincs is furat csavarnak), csak betolja az ember, és két kis rugó bepattanva tartja az egészet.
Maradtak az elektronikusak, nem vettem előre hagyományosat, mert nem tudtam előtte kipróbálni. Ha valakinek van egy bontott hagyományos első lengéscsillapítója, azt szívesen összehasonlítanám az enyémmel. Egyébként egy lengyel cég foglalkozik az elektronikus Kayabák felújításával, de csak az elsőket csinálják meg, nekem meg jellemzően a hátsók gyengék most. Patthelyzet.
Látom már vakon nem bízol az után gyártott alkatrészekben, leellenőrzöd. Érdekes ez a plusz rugó, kicsi a valószínűsége annak az élethelyzetnek, hogy teljesen kinyúlva felütődjön a lengéscsillapító nálunk. Bár ki tudja.
Úgy néz ki az a gond, hogy a kétcsöves újabb lengéscsillapítók tartalmaznak egy felülésgátló rugót belül, emiatt a szár hossza manuálisan kihúzva akár 50mm-rel is rövidebb. Ld. pl ezt a leírást:
Ennek egy magyarázata az, hogy ezzel stabilabb az autó (igazából a keresztstabilizátort akarják az új autókban kispórolni ezzel a megoldással, ha jól értem):
Mondjuk eszerint az autó saját mozgása tudja kihúzni a lengéscsillapítót, és ez sokkal jobb, mint a hagyományos, de nem nagyon tetszik nekem, ráadásul a beszereléshez is egy olyan célszerszám kell, ami a belső rugót kellően összenyomva kihúzza a szárat.
A Sachs-ot megnéztem, és gyári cikkszám szerint jó a 605-höz, a hagyományos és elektronikus vezérlésű felfüggesztés esetében pedig a rugókban nincs különbség, tehát a gátló szárhosszában sem lehet.
Én nem csináltam ilyet, de a francia fórumon nézelődtem.
Sok katalógus becsapós, mert azt írják, hogy minden modellhez jó, de sokkal kisebb betűvel / piktogrammal, hogy kivéve az elektronikus vezérlésűhöz. ld. pl. kayaba katalógus. tehát ezek a cikkszámok nem jók a 605-öshöz (az exc.-es piktogram miatt).
Persze valaki azt is írta, hogy a 441088 mégis jó hátra legalábbis.
Volt valaki, aki ilyen bilsteineket tett be (sajnos már ez is 15 éve történt, cikkszám nincs, kb. B090 a vége a feliratnak) a vezérelt helyére:
Esetleg van valaki itt vonalban, aki elektronikusan vezérelt lengéscsillapítót cserélt hagyományosra? Most éppen ebben a cipőben járok, és az a lengéscsillapító, ami cikkszám szerint 605-öshöz való (Sachs 230397), és amit megvettem, az kb 45 mm-rel rövidebb (és egyébként kisebb átmérőjű) szárral rendelkezik, tehát tuti nem tehető be az elektromos gyári Kayaba helyére (amely utóbbi már nem kapható). Lehet, hogy a lengéscsillapító gyártója ad rossz katalagósszámú/cikkszámú gátlót, vagy tényleg van ekkora eltérés a hagyományos és elektromos vezérlésű között? Pls help.
a 406-osban hiaba erdeklodok, megprobalom itt. az ajtokarpitok kezdenek levalni a kilincs kornyeken. tudtok valami megbizhato karpitost valahol pest kornyeken? vagy hol erdeklodjek?
Talán jó a rosszban, hogy ennyi nyilással még haza vitt. Jó pár éve én is jártam így, előszőr kihagyott egy henger, majd jelzett hogy kevés a víz, 150km-re az otthonomtól.... Egyből hengerfejre gondoltam.
Közben egy kis lyukból spriccelt a víz a gyertyakábelre, az meg áthúzott.