Arra már nem emlékszem, hogy elfogyott e nyárra a kukorica, de volt bőven , mert nagyapám tsz nyugdíjas volt és kaptak még haszonbérbe is. Viszont mikor volt aprószemű krumpli azt is kaptak a disznók , természetesen megfőzve előtte , nagy üstben. Szőlő kacsoláskor, ritkításkor kapták a zöldet, kedvenc csemegéjük meg a disznóparéj volt. 80 as években volt az úgynevezett háztáji kocatartás. Emlékszem , volt nagyapámnak 6 db KA-HYB fajtájú magyar hibrid kocája , azoknak vagy 60-70 malaca. Egyszer vadász ismerősök hoztak vagy 2-3 nagy búzás zsáknyi galambot, ugyanis galambgyérítés volt. A szoptatós malacos kocák pillanatok alatt becupogtatták a galambokat :-)) Akkor rá sem néztek a moslékos vályúra..
Egy gerendási ismerősöm mondta, hogy náluk mindig tyúkhúsleves/kakaspörkölt volt disznóvágáskor. Kb. 50 éves emlékek neki. Azt is hajnalban vágták le. Mire lebökték a disznót, addigra már rég főtt.
sztem nem kellett a lehuzashoz munkaskesztyu. ha jol meg volt porzsolve, konnyen lejott. a talp oldali reszen kellett esetleg egy nyisszantas. ez a korombol isszuk a pajinkat meg milyen ul mar megint? en egy erdekes sztorit tudok. egyik tavoli rokon mar elegge jol allt a laban, mire a maj is megabalodott az ustben. felszeletelte, de so helyett ultraval szorta meg. meg jo, hogy idoben eszrevettuk, habzott is a szank :)
Továbbá: a disznó előző este már nem kapott enni, hogy könnyebb legyen a beleket hurolni, gyomrát kimosni. Egy hagyományosan hizlalt disznó a 220-250 kilót több mint egy év alatt érte el. nagyapám a vágás előtt már vagy 3-4 hónappal lecsökkentette a kukorica arányt növelte az árpát,hogy finomabb legyen a hús. A moslekba való darát mi készítettük, volt nagyapámnak darálója,alapanyagok: árpa, búza,kukorica, napraforgó, borsó, heredara, futor.Persze a disznók kaptak nyáron zöldet is. Perzselesnel a disznó kormei közé bevagtunk éles késsel,hogy még jobban meg lehessen perzselni, körmöket munkás kesztyűben csavartuk le és SOHA nem ittunk belőle pálinkát, volt felespoharunk....
Anno az első feleségemmel voltunk a nagybátyjánál segíteni. A disznó félig volt szétszedve, mire a házigazda "elfáradt" és kidől. Azért lett minden, és jó is lett, de nem erre voltunk meghívva...
Ilyet sem láttam - hallottam , hogy benzinlámpával perzselnek disznót ....
Én egyedül vágok , segítség csak a feleségem . Kettőnk munkája van benne mire vágásérett az állat - a vágás is kettőnkre tartozzon . Voltam sok vágáson , nem szeretem amikor a segítség - vendég - néző akarja diktálni a menetrendet . Nem tűröm az alkoholizmust , vandalizmust , trágár beszédet . Szép csendben alázattal tesszük a dolgunkat ...
Vágáskor az állat az életével fizet a gazdának a jó tartásért - gondozásért !
1. Amikor tartottunk disznókat, akkor jóformán már vágás előtt megvoltak az újak is. Vagyis kicsit több mint 1 évig tartott a nevelgetés. Vagyis nem csak szeptember 1-től kezdődött a hízlalás, mert az egy egész éves folyamat volt. Addigra már egy pár talicska ganét kitoltam alóluk.
2. Hagymás vér... Nem hallottam, hogy bárki is fokhagymával csinálná, szerintem az jóformán mindenfelé vöröshagymával készül.
3. Szerintem nem a hűtőszekrény hiánya miatt volt télen a disznótor régen. Egyrészt nyáron munka volt, senki sem ért rá. Másrészt télen természetes módon ki tud hűlni a hús és nem indul romlásnak. Nyáron igen csak kapkodni kellene, hogy ne romoljon meg mielőtt feldolgozásra kerül. Illetve bizonyos hőmérséklet felett kolbászt sem lehet füstölni, sajtról nem is beszélve. Amit pedig nem füstöltek fel és fagyasztó nem lévén lesütötték és nyakon öntötték zsírral. Így bőven elállt elfogyasztásig.
4. Szerintem teljesen felesleges kiemelni, hogy az állat lebökése állatkínzás. Véleményem szerint már nem igazán szúrnak disznót sokkoló vagy puska nélkül. Jóval kényelmesebb azok használatával, mint a nélkül küzdeni az állattal.
5. Illetve szerintem nem is kifejezetten az a célja a disznóvágásnak, hogy jól érezzük magunkat se nem a disznótoros étkek előállítása. Vagyis egyik sem az elsődleges cél. Én mondjuk a kolbászt, sonkát, a fagyasztóba szánt húsokat, stb. nem sorolom a disznótoros étkek közé. Nyilván disznóvágáson készülnek, de szerintem azok a disznótoros étkek, amik csak akkor állíthatók elő és csak akkor fogyasztjuk őket. Ilyen például szerintem a sült vér, a friss resztelt máj, a friss sült pecsenye (abban a sváboknál minden féle ínyencség belekerül: nyelv, fül, máj), illetve a sváboknál az abaleves. Persze jól is érezzük magunkat, jókat is eszünk, iszunk. De egy év munkáját zárjuk a vágással és a következő évre készítjük el a füstölt árukat.
6. Perzselés: azért kihagyta a felsorolásból a fatüzelésű perzselőt. Szerintem az már a szalmás korszak után, de a PB gázos előtt volt. Illetve szintén a Dunántúlon a svábok körében szokás volt a forrázás is. A forrázó kádat, a disznó mozgatásához a hevedereket még láttam, de már akkor nem csinálták, amikor én bekerültem a családba. Apósom úgy fogalmazott, hogy elfogyott hozzá az erő.
Az látszik, hogy nem csinálta, de azt a nagy hülyeséget továbbra sem látom benne. Az is belefér, hogy szeptemberben fogják hízókúrára az addig nevelt disznót, az Karácsonyra már lesz szalonnája is.
en zsandar olvtarssal ertek egyet. sosem volt meg disznotorban aki ezt irta. eleve nem szeptemerben kezdjuk el noveszteni a cocat, hjogy majd novemberben levagjuk. de szinte minden mondataba bele lehetne kotni. disznover fokhagymaval? maaaaagit? hol jarsz? persze kerul az is bele, de a voroshagyma az alapja.
Olyan írhatta aki életében soha nem vágott disznót...Ez olyasmi, mint mikor orbanescu és aktuális seggnyalói disznókörömből itták a pálinkát..Ami természetesen sohasem volt szokás, csak a birkáknak kell a turbó magyarkodás..Bödőcs nagyon jól kifigurázta ezt a -megrendezett,a rogani propaganda minisztérium által kitalált - jelenetet.
Azon kívül, hogy háznál általában nem a nagyüzemi 120 kilós disznókat vágják, hanem jellemzően sokkal nagyobbat, nem látom az a sok baromságot... (A hagymás sült vér reggelire vöröshagymával készül, de tévedtek már ennél sokkal nagyobbat is...)
Húsvétkor a kolbászt még csak- csak betöltöm de akkor nekilátni a szalonnának és pláne a sonkának... Nekem nincs olyan hűvös helyiségem ahol ezt megpróbálnám, a sonkát hat hétig sózom, pácolom.
. Te mit tennél? A problémám s kovetkezo olcsón vásároltam kB 55 kg OS sertések étel 3 vietnamit és 3 fehér disznót.van meg több mint két honlapjuk nőni. Húsvétra megnonek kB 90 kg rá a fehérek. A vietnamiak 75 re. Sonkát, kolbászt hurkát szalonnát meg ennek mind. Most mi legyen velük. Levagni kicsik, jövőre meghagyni már túl nagyok. Nyárra elfúnak a melegben csak fa olaim vannak. Aaaaa. Szerinted?
Passz, de egy 90 kilós eleve nem nagy... még a nagyüzemben is 110 kiló körül vágnak, otthoni felhasználásra inkább a 180 kg feletti éri meg, ugyanannyi benne a csont, viszont sokkal több a hús, szalonna.