Keresés

Részletes keresés

vörösbáró Creative Commons License 2004.11.09 0 0 189

Egy másik topicban olvastam egy figyelemreméltó véleményt:

A legkevesebb kárt az okozná, ha lenne egy érvénytelen népszavazás IGEN többséggel...

 

 

Elgondolkodtató. Talán tényleg kevesebb kárt okozna, de tartok tőle, hogy a jelenlegi népszavi kezdeményezőinek ez olaj lenne a tűzre. Lenne nagy népnemzeti hőzöngés a kormány ellenpropagandájának sikeréről, meg az elbizonytalanított magyar tömegekről...

 

Előzmény: vörösbáró (187)
naakkormivan Creative Commons License 2004.11.09 0 0 188

Örülök, hogy végre valamiben egyetértünk. Annyit tennék hozzá, hogy területileg és lélekszámban is igazi európai ország voltunk, amelyikre egész Európában odafigyeltek. Ezzel azt akarom mondani, hogy nem voltunk kis ország és Magyarországnak tekintélye volt Európában!


Hogy a mai "modern" gondolkodóknak is mondjak valamit, bizony nagyon elgondolkoztató az, hogy bár Magyarország soknemzetiségű ország volt mindig, ennek ellenére nemzetiségi konfliktusokra nemigen volt példa történelmünkben. Itt békésen éltek egymás mellett a nemzetiségek, kivéve amikor külső hatalmak önző érdekből bujtogatni kezdték őket.

 

A kettős állampolgárságról más a véleményem. A "rendszerváltás" után már rég rendezni kellett volna ezt a kérdést. Hogy ez miért nem történt meg, az az összes eddig kormányon lévő párt bűne. Nem is történhetett meg, mert az eddig hatalmon lévő rendszerváltás utáni kormány mindegyike liberális volt. És a liberálisok mindent akartak, csak azt nem, hogy a Kárpát-medencében élő magyarság egyesülni tudjon.

Patrubánynak teljesen igaza van. Teljesen mindegy, hogy apránként morzsolják fel külföldön és belföldön a magyarságot, vagy most tiszta vizet öntve a pohárba rögtön eldől a kérdés. Most, ha a nemzet "Igen"-t mond, nagyobb az esély a megmaradásra, mintha várnánk még öt évet. Sőt nagyobb az esély arra most, hogy a nemzet igent mond, mint lenne öt év múlva. Gyurcsányék ezért rettegnek a népszavazástól!

 

Amit a gazdaságról meg Gyurcsányról mondasz az nevetséges. ("Ami pedig a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét illeti: abban ugyanannyi szerepe van az Antall a Horn az Orbán és a Medgyessy kormánynak is, legkevésbé a Gyurcsánynak...") Gyurcsány egyike a nagy privatizátoroknak, vagyonát a '90-es években nem a tudása, hanem valószinűleg egy "baráti" csapat révén és az Apró Piroska hátterű banki támogatással szerezte. Ilyen előnnyel senki nem indult ebben az országban. Tehát tevékenyen vett részt az ország legatyátlanasításában /hű, de szép szó!/. Persze, ha úgy gondoltad, hogy ott nem Gyurcsány az ész, akkor több mint valószínű, hogy tökéletesen igazad van.

Előzmény: vörösbáró (174)
vörösbáró Creative Commons License 2004.11.09 0 0 187
Viszont ha már itt összefutottunk, a kettős állampolgárságról alkotott véleményed érdekelne. Ismerve az eddigi hozzászólásaidat valószínűleg nem jelszavakban válaszolsz...
Előzmény: Derek (184)
Derek Creative Commons License 2004.11.09 0 0 186
Nekem se erossegem nem vagyok bolcsesz,csak  ha mar ugy elokerult a dolog ezek jutottak eszembe. annyira meg nem erdekel a dolog,hogy ezen egy uj topicba menjek.Meg aztan nem olyan izgalmas mint a magyarellenes partok:-)
Előzmény: vörösbáró (185)
vörösbáró Creative Commons License 2004.11.09 0 0 185

Kicsit off amit csinálunk, ha gondolod menjünk át egy irodalmi topicba...
Bár ebben a szegmensben nem vagyok túl erős, szóval csodákat ne várj...:)

 

Előzmény: Derek (184)
Derek Creative Commons License 2004.11.09 0 0 184
De ott volt Dery Tibor, o kommunista volt,vagy legalabbis baloldali .De szerintem jo iro.Mennyire szocialista realistak az o muvei, amiert amugy Revaitol megkapta a magaet.
Előzmény: vörösbáró (183)
vörösbáró Creative Commons License 2004.11.09 0 0 183

Igen, érdekes lenne erről egy külön topicban beszélgetni. Hogy mi is volt a szocialista realizmus és volt-e egyáltalán? Én a magam részéről az irodalomban azt a középszerű államilag támogatott irodalmi réteget tartom annak akik közé éppen a te példáid alapján Berkesi is tartozik. Bár ismerek olyan női kollégákat akik most a "vérmagyarok" soraiban vannak de gimnazista korukban könnyesre sírták a szemüket Berkesin...:) És ráadásul Párizsban...:):):)

 

Előzmény: Derek (182)
Derek Creative Commons License 2004.11.09 0 0 182

Nincs nekem vele semmi bajom,csak ki volt akkor szocialista realista a szocialista realista korszakban..mert talan Aczel Tamas ota nem is volt ilyen o meg 56-ban lelepett a Sztalin dijaval egyutt a szabad vilagba:-)

Egyaltalan volt-e ilyen a szolamokon kivul ?Presze ne Szilvasi es Berkesi ponyvaira gondolj.

Előzmény: vörösbáró (180)
vörösbáró Creative Commons License 2004.11.09 0 0 181
Meg persze ilyen alapon emlegethetnénk Csurkát is, mint a szocialista népköztársaság kiemelkedő íróját. 1989 elején a saját szájából hallottam hogy a változásokat kizárólag a szocialista társadalmon belül tudja elképzelni, és ellene van minden rendszerváltozásnak... Hol is az a köpönyeg ami forog? Mindemellett elég jó drámaíró. Ha az irodalomnál marad ma is lenne valaki...
Előzmény: vörösbáró (180)
vörösbáró Creative Commons License 2004.11.09 0 0 180
Örkénnyel mi bajod? Szerintem zseniális...Szerintem. :)
Előzmény: Derek (179)
Derek Creative Commons License 2004.11.09 0 0 179
Jo de mondj egy muvet a szocreal korszakbol ami ma is elmegy es szocreal? Sarkadi? Fejes Endre? Orkeny?Szocreal az volt amit az akkori kulturkormanyzat annak nevezett.azt hiszem a hatvanas evektol ez inkabb csak egy amolyan minden tartalom nelkulo hangoztatott szlogen volt ami csak arra volt jo hogy urugyen idonkent szetcsapjanak az irotarsadalmon belul,  akik amugy nagyon jol ereztek magukat a szocialista realista idoszak allami mecenaturajaban.Hiszen eppen ennek az elvesztese volt sokuk sirama a rendszervaltas utan,vagyis ,hogy az uj rendszer nem tamogatja a kulturat, ami alatt persze leginkabb a sajat zsebuk megtomeset ertettek.
Előzmény: vörösbáró (178)
vörösbáró Creative Commons License 2004.11.09 0 0 178
De azért azt nem hívnám szocreálnak...:)
Természetesen voltak kiválóságaink akkor is, pl. Kodály is dolgozott a szocreál alatt, de azért őt sem sorolnánk közéjük....
Előzmény: Derek (177)
Derek Creative Commons License 2004.11.09 0 0 177

"Teljesen azonban a szocreál éveket sem vetném el, a kultúra terén akkor is voltak kiemelkedő alkotások (persze nem az amit szocreálként emlegetünk) "

Pl a Nobel dijjal jutalmazott iro muve is akkor keszult.


 

Előzmény: vörösbáró (174)
llist Creative Commons License 2004.11.09 0 0 176

"Bizony ez nem volt mindig így"

Ha ezt állítod, lehet, hogy te nem tanultad mega  történelmet:)

 

A kisebbség pl hat gyereket tart el csak és kizárólag szociális segélyen. Nem fogsz Audi TTvel rohangálni, lehet, hogy TV-re sem telik, de meg lehet csinálni.

 

"Miért nem mentek már el mind Párizsba, Londonba vagy más nyugati városba? Hiszen ők ott nyolcszor-tízszer jobb körülmények közt nyomorognának."

Mert nem kaptak kettős állampolgárságot Franciaországtól :DDD

 

"Az meg mit jelent, hogy ha áttelepülnek akkor kérhetik a magyar nyugdíjat a román helyett?"

Azt pontosan azt jelenti. Van egy nevetséges egyezményünk Romániával, hogy aki onnan áttelepül, az Maygarországtól kérhet nyugdíjat a Romániában letöltött munkaéveit úgy figyelembevéve, mintha nálunk dolgozott volna.

 

"Ha így is lenne, a román nyugdíjnak megfelelő összegből meg tudnának itt élni?"

Nem, de a magyar nyugdíjból ott aimán meg tudnak élni. Najó, lehet nem simán, de sokkal több, mint a román nyugdíj

Előzmény: naakkormivan (172)
HitetlenTamaska Creative Commons License 2004.11.09 0 0 175
A topic cime alapján hülyének tetszik lenni.
És nem tetszik érteni (illetve meg tetszik tagadni) a parlamenti képviseleti demokrácia lényegét.

Persze lehet forradalmat csinálni és lehet csatlakozni az Al Kaida-hoz, vagy a drága Diannához.


Előzmény: naakkormivan (146)
vörösbáró Creative Commons License 2004.11.09 0 0 174

"Ne vörösbárótól tanulj történelmet, hanem olvass, - lehetőleg ne szocreál -, történelemkönyveket. Hamar rá fogsz jönni, milyen nagy kultúrájú nép a magyar!"

 

Soha nem vitatta itt senki a magyar kultúra nagyságát, a világ kultúrájának jelentős és egyedi szelete, amelyet nálunk területileg és lélekszámban nagyobb nemzetek is elimernek.
Nem osztom azt a nézetet, hogy mindig elmaradott nép voltunk, sőt azt sem, hogy most azok lennénk. Gazdaságilag talán, de kultúrában soha. És itt nem kell a középkorig visszamenni, ezen a téren jelentős a XIX. szd. sőt még a XX. szd eleje is. Teljesen azonban a szocreál éveket sem vetném el, a kultúra terén akkor is voltak kiemelkedő alkotások (persze nem az amit szocreálként emlegetünk)

Ha figyelmesebben olvastál volna talán feltűnt volna neked, hogy korábban többször leírtam: nem a kettős állampolgársággal kell a magyarságot megőrizni, mert ez inkább annak területi összezsugorodását eredményezheti. Sokkal inkább gazdasági és főként kultúrális segítséggel a magyarságot a jelenlegi földrajzi helyén kell megerősíteni, hogy amikor a határok csupán eszmeivé válnak akkor legyen még kivel egyesülni.

 

Az hogy tőlem tanul-e valaki történelmet nem igazán érdekel. Én olyan helyen tanultam és olyanoktól akikre te is büszke lennél. Sajnos éppen történelmi okokból a gyermekkoromat nem az anyaországon belül töltöttem...

 

Mindettől függetlenül a korábbi véleményemet továbbra is fenntartom: ez a kettős állampolgársági maszlag csupán kicsinyes belpolitikai érdekek szolgálatában áll és a hangzatos jelszavak mögött szigorúan egyéni egzisztenciális okok húzódnak (lásd Patrubány)

 

Ami pedig a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét illeti: abban ugyanannyi szerepe van az Antall a Horn az Orbán és a Medgyessy kormánynak is, legkevésbé a Gyurcsánynak... Már csak az időtényezők miatt is...

 

 

 

 

Előzmény: naakkormivan (172)
malaclopo Creative Commons License 2004.11.09 0 0 173
ilyen ritka emberek isd fórumozhatnak; meg a hazaáruló, szó szerint értendő, fideszt sem lehet eltávolítani a parlamentből, mert sok buta ember beszavazta
Előzmény: naakkormivan (172)
naakkormivan Creative Commons License 2004.11.09 0 0 172

"Azért, mert elmaradott ország vagyunk, ez mindigis így volt."

 

Bizony ez nem volt mindig így! Ne vörösbárótól tanulj történelmet, hanem olvass, - lehetőleg ne szocreál -, történelemkönyveket. Hamar rá fogsz jönni, milyen nagy kultúrájú nép a magyar!

 

"Nem azért, mert a gonosz magyarellenes mszp lerombolja a munkahelyeket, hogy a magyaroknak rossz legyen :P"

 

No az MSZP-s vagyonelrablási, átmentési, országkirablási technikák komoly oldalakat fognak megtölteni a jövő történelemkönyveiben. Az biztos ezekben az MSZP politikusai nem az arany lapokon fognak szerepelni. Nem ebbe a topikba való téma, de az MSZP-s privatizációk és pénzelvonások miatt megszűnt munkahelyek bizony nagymértékben elősegítették a mostani katasztrófális munkanélkülíséget.

 

Csúcs, hogy háromszoros igent mondasz arra, hogy a szociális segélyen élők meg meg tudnak élni, lakást tudnak fenntartani és gyereket tudnak nevelni a kapott pénzből. Kérdezd meg már tőlük, hogy mennyi pénzt kapnak! Nagyon sok egyedülálló nyugdíjast ismerek, akik kénytelenek voltak nyugdíjas rokonukkal összeköltözni, mert egy nyugdíjból nem tudják lakásukat és önmagukat fenntartani! És a szociális segély a nyugdíjnál sokkal kevesebb!

 

Azt mondod, hogy a nyomorgók azért jönnének át, mert itt háromszor jobb életszinvonalon nyomorognának. Akkor miért van telítve Budapest hajléktalanokkal? Miért nem mentek már el mind Párizsba, Londonba vagy más nyugati városba? Hiszen ők ott nyolcszor-tízszer jobb körülmények közt nyomorognának.

 

Az meg mit jelent, hogy ha áttelepülnek akkor kérhetik a magyar nyugdíjat a román helyett? Ha így is lenne, a román nyugdíjnak megfelelő összegből meg tudnának itt élni? Nagyon sok magyar nyugdíjas egy ledolgozott élet után csak annyi nyugdíjat kap, hogy az éhhalált épphogy el tudja kerülni! 


 

Előzmény: llist (160)
malaclopo Creative Commons License 2004.11.09 0 0 171

Szia Narancsos!

jó, hogy leírtad!

Előzmény: narancsbukta (170)
narancsbukta Creative Commons License 2004.11.09 0 0 170
Hat evet eltem, dolgoztam, es adoztam itt, amikor ugy dontottem, hogy felveszem a magyar allampolgarsagot. ket evet vartam ra, pedig apam (leven a delvidek egy idoben ugye MO) a torvenyek ertelmeben elete egy reszet mint magyar allampolgar elte le, ergo a kerelmem visszahonositasnak szamitott. Biznisz volt ez a javabol az orbanek kormanyanak, egy vagyont kellett fizetni az okmanyokert, a forditasokert (amit csak a meregdraga ofinal lehetett ugyebar csinaltatni), a hitelesitesekert, es tobbhonapos utanjaras, vizsgazas, es egyeb faszakodas kellett ahhoz, hogy megkapjam. Volt olyan ismerosom, aki nem kapta meg, pedig magyaron kivul mas nyelven szinte nem is tud megszolalni. Nem ertette miert utasitotta el az orbankormany, volt rendes munkaja is, semmilyen stiklije nem volt, meg gyorshajtas se. Azt a valaszt kapta, hogy nem, es hogy nincs indoklasi kotelezettsege az elbiralonak. passz.

Egy szo mint szaz, akkor nagyon rosszul esett, hogy keresni akar rajtam az allam, nem is keveset, az akkori atlagkereset tobbszorosebe kerult egy negytagu csalad okmanyainak leadasa.

Es megeis nemmel fogok szavazni.

Velemenyem szerint az allampolgarsagert folyamodok szamara kellene megkonnyiteni az eljarast, elsosorban le kene roviditeni a varakozasi idot, valamint az adminisztracios kotelezettsegeket minimalisra csokkenteni, es lehetoleg ingyenesse tenni a beszerzendo okiratok kezeleset, forditasat.
Mindezt termeszetesen csak az elcsatolt teruletekrol erkezok szamara, ha a magyarsagukat (nyelvismeret, szuletesi anyakonyvek, stb) utjan bizonyitani tudjak.

Az hogy boldog-boldogtalan "alanyi jogon" allampolgarra valjek, az egy egetvero baromsag. Mondom ezt en, akinek bizony nagyon jol jott volna, ha az orbankormany akkor ezt megvalositja. Mondom ezt en, aki vegigcsinaltam az egesz macerat, es fizettem erte, mint a koles. Mondom ezt en, akinek nem egy rokona igy "ingyert" hozzajuthatna az allampolgarsaghoz.

NEM!

Nem lehetek annyira onzo, hogy igennel szavazzak.
Nem kivanhatom senkitol sem, hogy a szajatol vegye el, amit nekem, es sorstarsaimnak kellene igy odaadni.
Es nem fogok aszisztalni azoknak, akik politikai hatalomvagybol ugrasztjak most ossze a magyart a magyarral.
könyvtároslány Creative Commons License 2004.11.09 0 0 169
épp ma hallottam, hogy a szlovákok azt mondták, nem lehet náluk parlamenti képviselő az a magyar, aki egy másik állam polgára.
Előzmény: vörösbáró (168)
vörösbáró Creative Commons License 2004.11.09 0 0 168

Érdekes, ez az egész állampolgársági kérdés szlovák viszonylatban nem nagyon vetődik fel. Az ottaniak nem különösebben érdeklődnek, végülis már majdnem egy közös hazában élünk. És az sokkal értelmesebb dolog, hogy az ottani magyar egyetem megkezdte az oktatást!!! Sokkal de sokkal többet jelent ez a magyarság ottani megmaradása szempontjából mint ez az egész cirkusz itthon...!!!

 

Ezen a példán kellene okulni és inkább elősegíteni a többi magyar terület magyarnak maradását! Kultúrával, gazdasággal stb... És tenni azért, hogy az EU végre befogadja őket is! Akkor végre tényleg újra lehet "egyesíteni" a magyar területeket. Csak addig meg kellene tartani őket és nem kicsinyes belpolitikai érdekből elősegíteni a kiürülésüket!

 

 

 

Előzmény: könyvtároslány (167)
könyvtároslány Creative Commons License 2004.11.09 0 0 167

kilencvenhárom nyarán Rába-túrán voltunk, Árpáson a csárdában nagy kisgizda volt a tulajdonos, elég fenyegető dolgokat vizionált arra az esetre, ha megnyeri a jobboldal a választásokat.

Épp vendégségben volt nála egy szlovákiai magyar szövetség magasrangú képviselője, akit azzal biztatott, hogy megkapják a magyar állampolgárságot, ha megnyerik a választásokat. Az illető - középkorú szlovákiai magyar volt - azt felelte erre, hogy bolond lesz magyar állampolgár lenni addig, amíg neki Szlovákiában jobban megy.

Előzmény: vörösbáró (166)
vörösbáró Creative Commons License 2004.11.09 0 0 166

A nyolcvanas évek közepén német ismerőseimmel Szabadkán töltöttem néhány napot. Ott ők egy magyar családnál laktak én egy szerbnél, azon prózai okból, hogy a szerb elfogadta a forintot míg a magyar csak a márkát.
Kíváncsi lennék erre a magyar családra most... amikor az állampolgárságért áll sorban...

 

Ezt csak példaként hoztam fel, természetesen nem általánosítható. De azért az biztos, hogy a határon túliak között sem mindenki csak "hazavágyásból" meg "magyar lelkesedésből" akar állampolgárságot...

Előzmény: könyvtároslány (165)
könyvtároslány Creative Commons License 2004.11.09 0 0 165

"Meg lehet abból élni, lakást fenntartani gyereket nevelni?"

még a hazai fizetésből sem. Két diplomával hét éven át kellett a főállásom mellett hétvégén is napi tizenkét órát güriznem - nekem nem volt alantas munka, ha megfizették - hogy a gyerekeimnek valahogy biztosítsam az oktatást.

Egyébként pedig nem vádolhat senki határontúli-magyar ellenességgel: két kollégám hozzám "vándorolt be" - aztán, amikor állampolgárságot és lakást szereztek, egy "köszönöm" nélkül távoztak.

Előzmény: naakkormivan (157)
könyvtároslány Creative Commons License 2004.11.09 0 0 164

csak csendben mondom: 34 éve vagyok könyvtáros, ebből 22 évet műszaki könyvtárosként, 12-t közalkalmazottként töltöttem el. Nem jár nekem a 25 éves jubileumi jutalom, mert az csak akkor járna, ha mindvégig közalkalmazottként dolgoztam volna könyvtárban.

Határontúlról érkezett kolléganő 4-5 év magyarországi munkavállalás után mégis megkapja, különösebb igazolás nélkül,mert hazájában ő is könyvtáros volt.

(senki sem lehet próféta.... akarom mondani elismert könyvtáros saját hazájában)

Előzmény: llist (160)
vörösbáró Creative Commons License 2004.11.09 0 0 163
Egyébként az idézet nem innen való, de kíváncsi vagyok megtalálja-e a címzett a forrást...:)
Előzmény: vörösbáró (162)
vörösbáró Creative Commons License 2004.11.09 0 0 162

Bocsi, egy hellyel elb@sztam...

Természetesen nem neked szólt. Csak nem tudom, hogy naakkormivan?

 

Előzmény: könyvtároslány (161)
könyvtároslány Creative Commons License 2004.11.09 0 0 161

mi van?

nem engem idéztél.

:-)

Előzmény: vörösbáró (159)
llist Creative Commons License 2004.11.09 0 0 160

"Azon érdemes elgondolkozni, hogy miért is nyomorog ma Magyarországon hárommillió ember és mit tettek ezért a mai kormányzópártok, meg az elődpártjaik!"

Azért, mert elmaradott ország vagyunk, ez mindigis így volt. Nem azért, mert a gonosz magyarellenes mszp lerombolja a munkahelyeket, hogy a magyaroknak rossz legyen :P

 

"Megkérdem tőled rólad ki és hogyan gondoskodik itt?? Ha minkanélküli leszel mennyi ideig kapod a munkanélküli segélyt? És utána mennyi segélyt fogsz kapni?"

Nem értem, hogy jön ez a nyomorgáshoz... A munkanélküli segéylt elveszik azoktól, akik dolgoznak, és odaadják azoknak, akik nem. Ezt nem nevezném gondoskodásanak, és nem ez a megoldás a szegénységre.

 

"Meg lehet abból élni, lakást fenntartani gyereket nevelni?"

Igen, igen, igen.

 

"Miért jönnének át onnan az emberek ide nyomorogni?"

Mert nálunk háronszor jobb életszínvonalon nyomorognának.

 

"A magyarság felvállalása senkinek nem javítja jelentősen az anyagi körülményeit"

De igen. Pl kérhetik a magyar nyugdíjat a román helyett anak ellenére, hogy egész életük során Romániának fizették az adót és a TB-t

 

Előzmény: naakkormivan (157)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!