Keresés

Részletes keresés

M.Zoli Creative Commons License 2023.03.10 0 0 3064

Akkor ismerjuk mar a masik iranyba is a szelsoseget.

Előzmény: Showzsák (3062)
Bazodi elv Creative Commons License 2023.03.10 0 0 3063

A szerzőről:

"Kránitz László 1974. március 14-én született Szolnokon, szerény értelmiségi családba. Környezetmérnökként végzett a főiskolán, különböző munkahelyeken dolgozott bel- és külföldön, jelenleg Németországban. Hobbija a történelem, vallástörténelem, internetszörfözés, utazás. Különleges adottságának tartja különleges történelmi, földrajzi és politikai látásmódját."

https://www.novumpublishing.hu/szerzok/szerzoink/reszletek/laszlo-viktor-kranitz.html

 

Nagyon-nagyon csúnyát tudnék csak mkondani erről az okádékról, amit kipréselt magából, így inkább nem mondok semmit. Borzasztó, hogy egy ilyen félművelt szerző ideológiailag terhelt, valótlanságok, csúsztatások egész sorát tartalmazó hányadékot leközöl egy magát komolynak gondoló portál.

Előzmény: Showzsák (3062)
Showzsák Creative Commons License 2023.03.09 0 0 3062

Rémálom ez a cikk...

 

"Végül a Habsburgoknak 150 évébe, rengeteg pénzébe és véráldozatába került, hogy kiverje a törököt Magyarországról, amit Szapolyai hozott ránk. Nem mi vertük ki a törököt az ország területéről, hanem ők. Utána a Habsburgok érthetően meghódított tartományként tekintettek Magyarországra, és bizalmatlanul, ellenszenvvel viseltettek az örökké rebellis „kuruc” magyarokra, akiknek soha semmi nem jó. [...] A Habsburgok nem születtek eleve ellenségnek, mi tettük őket azzá. Ilyen értelemben a nemzeti oldalt terheli a felelősség a történelmi Magyarország bukásáért."

 

https://index.hu/velemeny/2023/03/02/mohacs-szapolyai-janos-kiraly-nemzet-pusztulas/

 

 

Mindent ennyire leegyszerűsíteni...

Afrikaans8 Creative Commons License 2023.01.16 0 0 3061
Showzsák Creative Commons License 2021.03.18 0 0 3059

Sziasztok!

 

Szeretnék segítséget kérni. Két könyvet próbálok pdf-ben megszerezni, de eddig még nem jártam sikerrel. Az egyik:

 

- Egy elfeledett magyar királyi dinasztia: a Szapolyaiak (ebből már egy-két tanulmányt el tudtam olvasni, de a teljes könyvet nem találom.)

 

- Bottlik Richárd: Szapolyai János lengyel szövetségesei (erre hivatkoznak a nemrég megjelentetett Szapolyai kötetben, de ezt a könyvet teljesen lehetetlen megszerezni pdf-ben vagy boltban? csak könyvtárban van találat rá)

 

Előre is köszi az ötleteket!

turosz Creative Commons License 2020.10.02 0 0 3057

Sokat nem értettél meg abból amit írtunk...

 

"Erről még lehetne "tudományos" alapon vitatkozni."

Nem lehet. "Tudományos alapon" kizárólag tudományosan alátámasztott állításokról lehet vitatkozni. A bizonyítási kényszer minden esetben az állítás-adatközlőnél van. Amíg az állításának tudományos alátámasztása a részéről nem történik meg, addig az állítása csak "lózung". Innentől kezdve bárki nyugodtan rámondhatja, hogy ez egy hasra ütéses kamu, mert így az is.

"érdeklődtem, hogy akkor világosítson fel, tegye közzé a listát. Nem tette"

Semmilyen tudományágban nem elvárás a kitalációk tudományos cáfolta, így aztán neked sincs jogod számon kérni ilyet. Sőt szerintem kitalált adatokról értelmes ember nem vitatkozik, még fórumokon sem, 

 "vagy igaza van, vagy nem. Ezek szerint nem tudja bizonyítani, csak a tagadásig jutott el.  Tehát a 3. személy szemszögéből ez nem több, mint egy vélemény, ami vagy megalapozott vagy nem."

A konkrét adatközlés az nem vélemény... Még véletlenül sem két egyenrangú állítás áll egymással szemben, hanem egy jelen állapotában "tudományos szemmel" nyilvánvaló kitaláció, és az erre "tudományos szempontból" egyetlen adható reakció, azaz hogy ez egy kitaláció. 

 

Bármennyire nem tudod megérteni még midig nem úgy működik egyetlen tudományág sem, hogy bármilyen, bárki fejéből kipattant teljesen megalapozatlan állítás mindaddig egyenrangú az adott tudományág tudományos eredményeivel, amíg arra tudományos cáfolatot nem érkezik.

 

Ennyi, vagy megérted a fentieket, vagy nem, én befejeztem :))

Előzmény: gyorskeresés00 (3055)
Bazodi elv Creative Commons License 2020.10.02 0 0 3056

Nem a cikk állítását kellene igazolni? Tényleg fordítva ülsz a lovon. De fejtetőn...

Előzmény: gyorskeresés00 (3055)
gyorskeresés00 Creative Commons License 2020.10.02 0 0 3055

Itt egy publikáció  volt bedobva a fórumba. Ami azt illeti nem tudományos publikáció, hanem egy ismeretterjesztő sajtócikk. Ez igaz. Erről még lehetne "tudományos" alapon vitatkozni. Az oly nagy tudású olvtárs azonban csak annyit mondott nem igaz, tisztelettel érdeklődtem, hogy akkor világosítson fel, tegye közzé a listát. Nem tette, csak a szájtépés megy. Aztán vagy igaza van, vagy nem. Ezek szerint nem tudja bizonyítani, csak a tagadásig jutott el.  Tehát a 3. személy szemszögéből ez nem több, mint egy vélemény, ami vagy megalapozott vagy nem. Most már tényleg meghagyom a szakértőknek a terepet, mert ebben a korszakban nem vagyok az. Viszont kíváncsian várnám, hogy a szakértők tudnak-e prezentálni 1830 körüli magyar magánbirtok listát vagy csak tippelgetésre futja (további szócséplésből viszont kiszálltam).

Előzmény: turosz (3053)
2vakbela Creative Commons License 2020.10.01 0 0 3054

Tudományos vitában az állítást kell alátámasztani, tehát meg kell adni, hogy mi a forrása az állításnak. Ez éppen egy ilyen eset. Meg kellene nevezni a forrásokat.

 

Jogos, különösképp, h mára már  a Mohács előzményeit illetőn sok új információhoz jutottunk a korabeli angol források feldolgozásával. 

Előzmény: Bazodi elv (3052)
turosz Creative Commons License 2020.10.01 0 0 3053

Fordítva ülsz a lovon. Szerinted melyik tudományágban dobhatsz be bármit mindenféle bizonyíték nélkül - legyen az hivatkozás, számítás, felvétel, kísérlet stb. - majd várhatod el, hogy amíg nem cáfolják tudományos alapon, addig fogadják el?

A te elmúlt napokban követett produktumod alapján elég vicces lenne a történetírás: pl. Szent István 1022-ben 10 ezer kínai vendégmunkást hívott be. Ezt én olvastam valahol, ha nem hiszitek kérdezzétek meg a szerzőt. Természetesen sem a forrást, sem az íróját nem árulom el, de az ellen véleményetek egyébként is csak lózung, amíg nem hoztok egy hazai népesség összeírást nemzetiségekre lebontva 1022-ből, amelyben nincsenek kínaiak.

Ilyen megoldások az alternatív töris topikokban vannak, ott elfogadott, hogy pl. az őstöris szerzők olyan forrásokra hivatkoznak, amiket csak ők láthattak egy távoli ázsiai barlangban, ahol az őrzőik megmutatták neki. :))

Előzmény: gyorskeresés00 (3051)
Bazodi elv Creative Commons License 2020.10.01 0 0 3052

Hát, rosszul tudod.

Tudományos vitában az állítást kell alátámasztani, tehát meg kell adni, hogy mi a forrása az állításnak. Ez éppen egy ilyen eset. Meg kellene nevezni a forrásokat.

Ha valaki valamit megkérdőjelez, akkor először rákérdez a forrásokra, illetve hoz(hat) olyan adatot (természetesen forráshivatkozással), amiből feltételezni lehet, hogy az eredeti állítás esetleg megkérdőjelezhető. Én éppen ezt tettem. Kértem az adat forrását, illetve hotam egy olyan adatot egy emberöltővel kroábbról, ami azt mutatja, hogy rendkívül jelentős birtokmozgásoknak kellett volna történnie, hogy az állítás (feltételesen, az egyházi és kincstári birtokállományt nem számítva) megállja a helyét. Ilyen birtokmozgás nem lehetetlen, de azért elég ritka.

Továbbra is kíváncsi lennék az adat forrására, legyen az bármi. Mert ha tényleg alátámasztja, az nagyon jó új ismeret (számomra legalábbis), ha pedig csak egy szövegbeli utalás, akkor remek adalék a légből kapott adatok evolúciójához (amit írtam korábban is).

Előzmény: gyorskeresés00 (3051)
gyorskeresés00 Creative Commons License 2020.10.01 0 0 3051

Off, ha megjelenik egy történettudományi tanulmány, akkor a korrekt szakmai vita úgy szokott lezajlani, ha XY kifogásol valamit, akkor elvárt szokás, hogy a saját véleményét forrással, dokumentummal alátámasztva teszi, nem csak azt mondja, hogy ez vagy az nem úgy volt. Persze ez nem tudományos vita, a fórumnak sem az a célja. Csak megemlítettem, ha már annyira jártas vagy. ON.

Előzmény: Bazodi elv (3050)
Bazodi elv Creative Commons License 2020.09.30 0 0 3050

Nem értesz ezek szerint.

Volt egy elég erős állítás, amire semmiféle adat nem támaszt alá. Nem a cáfolatot kell igazolni, hanem az állítást. Talán nem véletlen, hogy a szerző is kivette ezt az állítást a szövegből. Ez teljesen korrekt lépés volt a részéről, minden elismerésem, hogy megtette.

 

Részemről arra akartam rávilágítani, hogy ez egy jellemzően káros amatőr módszer, ami elég gyakran előfordul hasonló jellegű munkákban. Általában ezt témájuk fontosságának alátámasztására szokták használni. A problémám ezekkel az, hogy ellenőrizetlen, láthatóan téves adatokat hoznak, amelyek gyakran terjednek el és burjánzanak aztán később. Egyik-másik még a köztudatba is képes komolyan beépülni jelentősen torzítva a történeti közgondolkodást.

Ha ezt nem érted, vagy nem látod a jelentőségét, arról én nem tehetek.

Előzmény: gyorskeresés00 (3049)
gyorskeresés00 Creative Commons License 2020.09.30 0 0 3049

Persze, persze, de segíthetnél, ha az említett időszakra vonatkozó listával rendelkezel. Ellenkező esetben akkor azt képzelsz  amit akarsz, én is azt képzelek amit akarok, meg mindenki más is- mivel nem tudsz hitelt érdemlően cáfolni. Van egy állítás, amelyet nem fejtett ki a szerző, mert a téma szempontjából vélhetően lényegtelennek tartott ( ha  nem a 2. volt hanem csak 6. az is marha nagy, s ettől függetlenül Koháry Mária leszármazottja volt a portugál, román király és a bolgár cár - mert ez volt a lényeg).  Ezzel én ezt be is fejeztem.

Előzmény: Bazodi elv (3047)
Bazodi elv Creative Commons License 2020.09.30 0 0 3047

Bocsánatot kérek, de egy állítást kell alátámasztani, nem pedig a cáfolatot. Egyébként én nem cáfoltam, csak hoztam egy olyan adatot, ami merőben ellentmond az állításnak. De nem ez a lényeg.

Azt kellene bemutatni mi alapján állította a cikkíró, hogy a második legnagyobb volt a Koháry-birtokállomány. Ha ezt tudományos módszerekkel megteszi, akkor elhiszem. Addig az állítás bizony egy lózung.

Előzmény: gyorskeresés00 (3040)
Bazodi elv Creative Commons License 2020.09.30 0 0 3045

Akkor egy pontos hivatkozást kérhetnék, ha lehetséges? Hol érhető el ez az "aktualizált" adatsor?

 

Az én forrásom hivatkozása:

Fónagy Zoltán: Nemesi birtokviszonyok az úrbérrendezés korában. Adattár I. Budapest, 2013. 84., 90., 101.

Előzmény: Törölt nick (3041)
gyorskeresés00 Creative Commons License 2020.09.30 0 0 3042

Annyi megjegyzés, hogy a Koháry birtokok legnagyobb az 1830-as évek elején volt a legnagyobb kiterjedésű, mert ezt követően Kecskemét városa megváltotta magát egy valag pénzért, amikor is több, mint 18.000 kataszteri holdat vettek meg a hercegi birtokból (korábban bérelték).

Előzmény: Törölt nick (3041)
gyorskeresés00 Creative Commons License 2020.09.30 0 0 3040

Lehet, hogy tévedés a második legnagyobb magán birtok, de vaktöltények pufogtatása helyett tudományos alapon megoldhatod a problémát, tegyél közzé egy adott korból szóló hiteles listát. Amennyiben nem tudsz prezentálni ilyet, akkor az általad leírt nem több, mint egy lózung.

Előzmény: Bazodi elv (3026)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.30 0 0 3038

formáld meg a "nagy történészt". Tessék, itt a lehetőség.

Előzmény: M.Zoli (3036)
M.Zoli Creative Commons License 2020.09.30 0 0 3036

Fassagokat irogatsz, igazsag szerint az utobbi nehany hsz.-edet torolni kellenne. Ez tortenelmi topic, nem pedig a virtualis vilagrol szolo Pantera Nera eszmefuttatasainak topicja.

Előzmény: Törölt nick (3035)
Bazodi elv Creative Commons License 2020.09.29 0 0 3033

Hát, a tudpomány nem is.

 

No, de fordítsuk meg a dolgot. Az állítást kell bizonyítani. A cikk az adatot nem támasztja alá. Én a korban legközelebbi országos, reprezentatív vizsgálatot hoztam cáfolatként. Te meg csak lózungokat és kötekedést, de semmi konkrétumot. Támaszd alá az állítást!

Mondjuk biztos vagyok benne, hogy nem fogod, hanem megint csak kötekedni fogsz.

Előzmény: Törölt nick (3031)
Bazodi elv Creative Commons License 2020.09.29 0 0 3030

Hidd el, elég ismeretem van hozzá, hogy ne csak "index fórumozói" szinten tudjam megítélni a kérdést...

Millió ilyen lózungot lehet olvasni amatőr írásokban. Egyébként a cikkből is kikerült ez a butaság.

Előzmény: Törölt nick (3029)
Bazodi elv Creative Commons License 2020.09.29 0 0 3028

Rendben. Akkor ragaszkodjunk! A 19. század elején nem történt olyan birtokfelmérés, amelyre támaszkodva ki lehetne jelenteni, hogy akkoriban ki volt az ország második legnagyobb birtokosa.

Tehát az állítás csak blabla.

Előzmény: Törölt nick (3027)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.29 0 0 3027

1774 NEM a xix. század eleje, a többi csak bla... bla... ragaszkodjunk a tényekhez.

Előzmény: Bazodi elv (3025)
Bazodi elv Creative Commons License 2020.09.29 0 0 3026

Szerintem meg ez egy lózung, nem több.

Előzmény: gyorskeresés00 (3023)
Bazodi elv Creative Commons License 2020.09.29 0 0 3025

1774-et a "XIX. század elejé"-től 26 év választja el, ami ebben a korban nem olyan nagy idő. A két ág birtokegyesítése is nagyon messze volt a második helytől, a másodiknak 4,34-szer akkora volt a birtokállománya. Ekkora növekedést nem lehetett ennyi idő alatt produkálni.

Előzmény: Törölt nick (3024)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.29 0 0 3024

1774 nem a "XIX. század eleje" a 17678 évszám pedig a móltban értelmezhetetlen.

Előzmény: Törölt nick (3021)
gyorskeresés00 Creative Commons License 2020.09.29 0 0 3023

Az állítás Koháry Ferenc József királyi kamarásra vonatkozik, aki gyarapította az örökölt birtokokat. Az egyházi és állami birtokokat természetesen nem számítva. Egyébként nem én találtam ki, hanem olvastam a Mária Antónia örökségével kapcsolatban. Nekem nincs birtokomban az reformkori kataszter-nyilvántartás.  A szerzőt kellene megkérdezni.

Előzmény: Törölt nick (3021)
2vakbela Creative Commons License 2020.09.29 0 0 3022

Igen...

+ a Pápának, aki akkora nyomást gyakorolt Lipótra, és annyi zsével támogatta a keresztes hadjáratot

+Lipótnak, aki alatt annyit fejlődött gazdaságilag a Habsburg-állam

+ a Német birodalomnak, mely olyan sok pénzt és katonát áldozott Mo. felszabadítására.  

Előzmény: Törölt nick (3014)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.25 0 0 3021

A második legnagyobb? Mi alapján állítod ezt?

Fónagy Zoltán adattára szerint 17678 és 1774 közötti adatok alapján gróf Koháry János a 23., gróf Koháry Ignác a 30. helyen állt az úrbéres földek nagysága tekintetében. Kettőjük együttes területe is csak a 12. helyre lett volna elég. Ráadásul még hét egyházi birtokos is gazdagabb volt nála.

Előzmény: gyorskeresés00 (3020)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!