Keresés

Részletes keresés

Hooti Creative Commons License 2023.01.24 0 0 17490

Sziasztok

 

Annó a vegyestüzeléses kéményen volt egy füstterelő, amit leszedtem a jó huzat miatt, de most kormolja a gázkéményt kívülről.

Ez gond?

90% gáztüzelés, 10% vegyes megy.

 

Razor01 Creative Commons License 2023.01.20 -1 0 17489

Sziasztok!

Egy viszonylag egyszerűnek tűnő kérdésem lenne a helyi szakértőkhoz. Elsőnek leszögezném, hogy a hivatalos eljárás és hasonlók nem érdekelnek, mint ahogy itt vidéken senkit sem általában felújításkor. Főleg hogy melléképületben lesz-> CO veszély kb. 0.

A kérdés az lenne hogy van egy 14x14es kéményem, amit újra kell rakni mert megette az idő. Ezzel együtt már úgy lenne felrakva hogy 150es béléscső lenne benne, kb 6-6.5m magasra. A kérdés az hogy ez lesz tartósabb vagy az ha veszek egy 160as 7mes leier LK kéményt és azt rakom fel ennek a helyére? Árban ahogy nézem sajnos kb. ugyan az, még úgyis hogy a tégla meg van hozzá. Az LSK már drágább jóval sajnos. Ki melyiket ajánlaná esetleg?

Egyébként egy Totya s23 lesz rajta egyenlőre puffer nélkül.

1145törökőr Creative Commons License 2023.01.20 0 0 17488

Igen, azt vágom hogy a lehúzásban nagyon összefognak.

 

Holott ha megnézek egy kéményesbolt készletét, jóval olcsóbbak az anyagok, mint ahogy nekem levetítik.

 

Úgy képzeltem a dolgot, hogy a szaki összeírja mi kell, elküldi nekem a bolti árajánlatot és plusz kifizetem a munkadíjat.

Miért gondolják természetes dolognak, hogy ők még forgalmaznak dupla-tripla áron?

Előzmény: Zöldár (17486)
Zöldár Creative Commons License 2023.01.15 0 0 17487

 Példa egy kéményfelújításra.

 

 

 Egy    külvárosi ingatlan melléképületét  úgy   26 éve lakhatásra alkalmas lakóegységgé alakítottuk.

Korábbi rendeltetése  : melléképület házmester, szobával (  10 nm ),mosókonyhával  (7 nm), kamra 1 egy és kamra 2 ---fáskamra és budi  11 nm összesen 28 nm.

épült 1932-ben, vékony falak,  25 és 15 cm-es.  Kb.   5 évig az eredeti funkció szerint működött...lakott egy szerencsétlen a házmester szobában,a mosókonyha is működött  ,volt üstház,   üst  - kémény és tán víz is.

 

Villany soha.

 

 A tulajok megvénültek, elhaltak.. közben a daliás  időkben,a szociálizmus hajnalán mondjuk  48 -tól   70 ig szintén lakták külön a házmester szobát,  külön a mosókonyhát...jobbára ingyen....igaz  emberi tartózkodásra nem volt alkalmas.....főleg télen, de elvoltak benne....sparhelt  és jancsikályha... heti  2x i befűtés.

 

 

 

   70 -től  95 -ig újra lomtár, pár kacat,pár ócska bicikli stb..

 

Modernizálva lett az épület, ami kell minden.

 

Maradjuk a fűtésnél,   egy használaton kívüli  6 kW -os villanykályha   megfelelt.Törvényes is mivel eredetileg is volt majd minden benne...egy kivétel ami nem engedi a lakássá minősítést...a lakószoba csak 11 nm, de hát nem kell lakásnak nevezni...lakrészként elmegy.

 

 Aztán  5 éve  még híre hamva sehol az energia válságnak,   gondoltuk ha már ott az az ősi kémény,   miért ne újítsuk fel??!

 

Ronda kormos volt, de volt rajta lik .

És állt !

 Alul egy  dupla betontisztító,   középen egy  csatlakozó nyílás stucnival...nevezzük fali hüvelynek. Fent - kint egy ép beton fedlap. Alul a betonajtó,hogy biztonságos legyen kapott egy éghetetlen palafedést 3.- nak. Felül a beton fedlapra   4 sor  fagyállótégla, majd  egy    120 -as  kereskedelmi  kályha - füst cső  cirka 1 m. Na ezt szigetelni kell,ásványgyapot paplanból egy kb.  50 mm vastag szigetelést,  a burkolat  egy éppen  kéznél lévő  horgany lemez... hengert egy szép sima  farönkkel ( eredetileg  kút  vödörhúzóhenger volt. ) A lemezből a hengert  lemez csavarokkal rögzítve. A ronda,    kb   80 cm-es külső  kéményt először vakolni terveztük, de mivel fent macerás a 

vakolás ,   szürke  szabvány palát ragasztottunk körbe ( 8 db. fagyálló csemperagasztóval. ) bentre egy OBI - s kandalló,     csővel csőkönyökkel.  kb.  1 hét alatt megvolt.

 Egy fiatalember  3 évet fűtött....ingyen fája volt , a mostani megvetően annyit mondott,  ő fával nem kínlódik.

 

 

Na majd a mostani kereskedelmi villanyár miatt  csak rá fanyalodik.

 De  egyenlőre fája sincsen.

Zöldár Creative Commons License 2023.01.15 0 0 17486

  Ha találsz is kereskedőt aki ilyent értékesít nem lesz kéményes aki eztbeépítineked.... főleg gázkazánnál.

 

 

 A gázszerelők és a kéményesek egy láthatatlan kartelt alkotnak. Lényeg,hogy gázkazán kazáncserét 1 300  000 alatt nem vállalnak. de mire vége lehet még több is.

 

 

A kérdés költői  :

 

"Hol tudok venni kéménybéleléshez való csöveket? "

 

 

 Sok féle kémény van  sok féle tüzeléshez  és rengeteg idom van még a csöveken kívül.

Előzmény: 1145törökőr (17483)
Téli nap Creative Commons License 2023.01.15 0 0 17485

Sok megoldáslétezik. Az első a kémény alapos tisztítása és kiégetése..Nagyjából ez a legolcsóbb.

 

 A másik kettő lényegesen drágább  -milliós tétel az átmérő  160 - 200 mm.

 

 Az is egy szempont, hogy a meglévő általában épületen belül van az újakat pedig kívülre az épület mellé telepítik.

Előzmény: Marton 55 (17484)
Marton 55 Creative Commons License 2023.01.14 0 0 17484

Üdv! Egy 90nm szigeteletlen családi házban van egy Celsius vegyestűzelésű kazánunk (25-28kw)és egy elég kátrányos 10 méter magas tégla kéményünk amit le szeretnénk cserélni vagy egy samott béléscsöves kéményre vagy egy saválló acél kényre .Mit ajánlotok illetve mekkora átmérőjű kémény kellene ezekhez a paraméterekhez ?

1145törökőr Creative Commons License 2023.01.03 0 0 17483

Hol tudok venni kéménybéleléshez való csöveket?

 

Megoldható az, hogy ne a kéményes, hanem a vevő szerezze be az anyagokat? Mert a szakik az anyagárra is rátesznek vagy két lapáttal. Legutóbb a kéményajtóra18 ezres ajánlatot adtak, holott 6 ezerért is lehetett venni. Azért ez 3x-os pofátlanság. És még külön számolja nekem a munkadíjat. 

 

Tudtok Bp-en tisztességes szakit erre a munkára? Olyat, aki a bolti/beszerzési árlistát is megadja, meg külön a munkadíjat is.

 

mj620di Creative Commons License 2022.12.01 0 0 17482

Sziasztok! Keménytisztító fa hasábbal mik a tapasztalatok?

Vegyeskazán kéményére szeretnék egy intenzív hosszantartó kúrát csinálni! Esetleg van jobb-roszabb ezekből?

kotkotkot Creative Commons License 2022.11.27 0 0 17481

sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Van egy wamsler kamino 6 kandallónk, kb + 1,5 m magasságban a kandalló fölött van a kéményre kötve. Lent tisztítónyílás, valamint a padláson 1m magasságban is tisztítónyílás. A kémény kb 6m magas. Nagyon jó a huzata, sőt ha szeles kint az idő, akkor túl jó, nagyon szívja el a meleget, valamint tutul is a szél a kéményben. Huzatot szeretnék mérsékelni valamiképpen, ami csak a túlzott huzatot csökkenti szeles időben.

Én arra gondoltam, hogy a padlástérben lévő tisztítónyílásba beépítek egy huzatszabályzót (pl.: https://www.mbkandallo.hu/kemeny-es-kiegeszitok-715/huzatszabalyzok-805/rco-huzatszabalyzo-150mm-12953 ), de a leírása alapján ez nem a padlástérbe való. Ha nem ez, akkor milyen megoldást ajánlotok?

 

Másik kérdésem, hogy szerintetek erre a kandallóra helyezhető hődob? Köszönöm.

 

Gábor

Andzsin-szan Creative Commons License 2022.11.25 0 0 17480

Hello!

Ha egyenes függőleges kéményről van szó akkor könnyen kihúzható.A készülék csatlakozásnál és a tisztítónyílásnál természetesen bontani kell.

Előzmény: KalásziM (17479)
KalásziM Creative Commons License 2022.11.19 0 0 17479

  Üdv a topik lakóknak !

 

 A kérdésem az hogy bélelt kéményből az alu csöveket kilehet e húzni ha más fajtabélelés kell?

Égető1 Creative Commons License 2022.11.09 0 0 17478

  Sok téves elképzelés !

Még mindig a régi kéményfelújítása ajánható út.

A lemez kémény eleve rossz helyen lenne. A szomszéd és a hatóság is belekötne.

 

 Füst csövet a padlásra nem szabad felvezetni !

 Tűz veszélyes.

Előzmény: OLC (17476)
lala1961 Creative Commons License 2022.11.08 0 0 17477

Üdv ! A "rendes"szerelt kémények saválló anyagból készülnek és végig vannak kívülről szigetelve(átméső 160 mm min ,drága,de mi nem),ezért szinte semmi hátránya amit felsoroltál ,hacsak az nem mikor teljesen hideg az egész kémény kicsit nehezebb az indulás mert hamarabb kihűl mint egy tégla kémény, de folyamatos fűtés esetén az sem probléma!:-)

Előzmény: OLC (17476)
OLC Creative Commons License 2022.11.07 0 0 17476

Tisztelt fórumtagok,

 

5kw-os kis kályha/kandallóhoz szeretnék kéményt. "Klasszikus" oldalbeépítéses vályogházról van szó, a "középső" szobába szeretném helyezni, a mellette levő szobától elválasztó falban-falon van egy régi kémény, fal bevakolva, nem tudom pontosan hova esik, de a padlásról számolgatva kb. középfelé.

A lényeg, hogy ez a kémény egyrészt ramaty állapotú, már régebben lepakolgattam róla jónéhány sort, de bőven kellene még leszedni belőle, másrészt ehhez a falhoz nem lenne szerencsés helyeznem a kályhát (sokszorosan, ésszerűtlenül borítaná az egész lakás/szoba elrendezését), így más megoldás hijján szerelt kémény építése jöhet szóba. Kérdéseim ezzel kapcsolatban;

a kályát a "szomszéd felőli", tehát az oldalbeépítéses falhoz kívánnám tenni és azon a falon menne "ki", és ott lenne a kémény. Van-e ennek valami jogi akadálya, hiszen végülis a "kertjébe" egy 5m magas acélcső kerülne (persze nem, mert a ház falán lenne ez a szerkezet ugye), engedélyezett-e ez egyáltalán?

Másik kérdésem, hogy igaz az, hogy ezek a szerelt kémények nem kifejezetten jók? Nincs megfelelő huzatuk, lecsapodó pára, hideg, ezek miatt nehezen indul a kandalló, füstöl, stbstbstb, csupacsupa rosszat mondtak róla.

Ha ezek miatt mégis maradnom kéne a régi kéménynél (amiről semmit nem tudok, bizonytalan az alapja, milyen állapotú belül, stbstb), és abba kötném bele a kályhát, amit ugyanoda tennék, ahova a szerelt kéménnyel helyeztem volna, lehet-e olyat, hogy a kályhából kijövő füstcső egyenesen felfele - teszem azt - átdöfi a födémet, majd a padlástérben, akár vizszintesen (de gondolom inkább szögben kéne, így is-meg úgy is) becsatlakozik a téglakéménybe? Vagy ez esetben már teljesen mindegy, minek menjen el a téglakéményhez, menjen tovább egyenesen kifele a tetőn a szerelt kémény.

 

 

 

ton____jo Creative Commons License 2022.10.31 0 0 17475

Üdv !

 

Wakaflexet használt már valaki kémény mellé ?

Re-vidra Creative Commons License 2022.10.16 0 0 17474

Sziasztok!

 

Újonnan vásárolt ház kazán kéménye így néz ki a tetőről.

Én még nem láttam szögletes béléscsövet, jó ez így?

És lehet erre venni valahol esővédő sapkát?

Köszi

Vezo228 Creative Commons License 2022.09.27 0 0 17473

Persze, általánosan értettem a seprést, mint ellenőrző szolgáltatást.

Mindegy, hogy milyen berendezés/készülék és hogy hány db.

Nekem van egy turbo kazánom, tető kivezetéssel és egy 180-as Leier épített kémény egy 5 tagos vegyes kazánnal. A gázkazánhoz kb 12 éve hozzá sem szagoltak, a nagy kéményt meg szokta tükrözni a srác és ennyi.

A lényeg, hogy ha székhely, vagy telephely, akkor fizetős.

 

 

Előzmény: Lewes1973 (17471)
Ex honfoglalo játékos Creative Commons License 2022.09.27 0 0 17472

Szerintem úgy érti, hogy maga az ellenőrzés fizetős.

Kondenzációs kazán esetén amennyire tudom a kéménybélelés maga az a két cső, amely kijön a kazánból.

Vagy mindkettő egy helyen vezet ki, vagy ha nincs hely, akkor mehet az egyik felfelé, a másik meg ki az ablakon.

Tehát ténylegesen seperhető kémény nincs is, olyan értelemben, mint hagyományosan.

Előzmény: Lewes1973 (17471)
Lewes1973 Creative Commons License 2022.09.27 0 0 17471

Értem, hogy a kéményseprés fizetős, de ez a parapetre is vonatkozik??

Előzmény: Vezo228 (17469)
gaston41 Creative Commons License 2022.09.27 0 0 17470

Sziasztok,

Harminc éve épült három emeletes társasház földszintjén lakom.Nekem egy  20 éves Junkers cirkó gázkazánom van meleg víz + fűtés.A felettem lévőknek csak átfolyós vízmelegítőjük van a közös kéménybe bekötve.A kéményseprő kötelezett a kémény bélelésére.A kérdésem a fölöttem lakókat rá lehet-e kötni majd a bélelt kéményre vagy ilyenkor mi a megoldás?

Köszönettel

Tibi

Vezo228 Creative Commons License 2022.09.27 0 0 17469

A magán lakás kéményseprése Fehérváron is fizető, ha vállalkozás székhelyeként az van bejelentve. Telephelyről nem tudom, hogy mi újság.

 

 

Előzmény: Lewes1973 (17468)
Lewes1973 Creative Commons License 2022.09.26 0 0 17468

Sziasztok,

 

2 éve a "normál" kéménybe bevezetett cirkót lecseréltük egy kondenzációsra, aminek oldalt van a kivezetése (parapet talán). Az elmúlt években le tudtam rázni a kéményseprőket azzal, hogy nincs kémény, de most bejöttek azzal, hogy valami korményrendelet változása miatt ez is kéménynek minősül, és meg kell nézni / le kell ellenőrizni, és mivel cég is be van ide jelentve, fizethetek érte. Ez tényleg így van?

Zöldár Creative Commons License 2022.09.25 0 0 17467

  Korábban sok kéményfóbiás elbontotta a kéményét-kéményeit.Most szívnak alaposan.

 

 Egy régi kémény felújítása töredéke  költségét tekintve mint egy új építése.   15  x 20 x -os a különbség.

 

 

 A  90 éves kéményeimet    10 eft  - ból felújítottam.....még a gázválság előtt !

Égető1 Creative Commons License 2022.07.20 0 0 17466

  Korom szag !

Előzmény: Vezo228 (17464)
kozso1 Creative Commons License 2022.07.20 0 0 17465

Milyen hivatal, ki tudja megmondani vajon a szabályokat?

Én pont olyant hallottam, hogy meglévő épülethez nem kell engedély, hivatalos procedúra pár éve.

 

Előzmény: Téli nap (17463)
Vezo228 Creative Commons License 2022.07.20 0 0 17464

Sziasztok!

 

A lenti lakásban épített cserépkályha kéménye az én tetőtéri lakásomon keresztül megy.

Amikor nagy meleg van, akkor büdösnek érzem néha a kéményt és a környékét.

Kéményseprő belenézett a lenti tisztító nyílásba és az én lakásomban lévő tisztító nyíláson is, de nincs kátrányosodás, csak finom por hamu volt a kémény belsejében.

A szobában a kémény külső vakolatán sem látni és a kémény tetősíkon kívüli részén sem látni, hogy esetleg átszivárgott volna a kátrány a téglák között. Egyedül a tetjén lévő terelő kupola belső felén látszik, hogy fekete. A seprő még a nyáron átsepri ténylegesen majd a kéményt.

Mi lehet ez a szag? Van tapasztalatotok?

 

Téli nap Creative Commons License 2022.07.20 0 0 17463

Mehet oda tégla és acéllemez kémény.

 

  Elvileg kőmíves vagy lakatos, de csak akkor ha engedélye van hozzá.

 Van egy csomó szabály és procedura.

Előzmény: kozso1 (17462)
kozso1 Creative Commons License 2022.07.18 0 0 17462

Sziasztok.

 

Van egy melléképületem a lakóháztól 5m.re kb. Talán fél tetősnek hívják, egy oldalra lejt, hullámpala a teteje, tégla a falazata. Milyen kéményt lehetne ebbe, e mellé elhelyezni amibe vegyes tüzelésű kazánt bele lehetne kötni hivatalosan?

Kik csinálnak ilyen kéményt?

Mi az engedélyeztetési procedúrája?

Köszönöm.

Csavarhúzós Creative Commons License 2022.07.15 0 0 17461

A kémény ventillátor elvileg nem használható gravitációs gázkazánra, jól tudom? Pedig esetemben az lenne a megoldás. 
A kombi, azaz melegvízre nyáron is használt gázkazánom nyáron befele is nyomja az égésterméket. Van a kéményben egy közel vízszintes bekötő-szakasz, és a nyári kisebb hőkülönbség nem ad elég szívóerőt hogy az összes égéstermék a kéménybe menjen.

Az egyik megoldás a "jóvanazúgy, évtizedekig így ment". Attól félek, hogy a globális felmelegedés és a véletlen hatására egyszer olyankor jön a kéményseprő, amikor nincs elég hideg, és akkor nem csak hümmögni fog, hogy "hát van egy kis beáramlás, de határeset" hanem lezáratja a gázt, aztán ott vagyunk melegvíz nélkül. Vagy már nem kötelező beengednem? 

A kazántól el tudunk szeparálódni, a spájzban van, becsukjuk az ajtaját, aztán nyáron a nyitott ablakon és a kéményen kiszellőzik. Van CO mérőm is, de tegnap kiderült (jött a gázszerelő éves karbantartásra) hogy nem jól mér.

Példa ventillátorra: https://gemimarket.hu/k%C3%A9m%C3%A9nyventil%C3%A1tor/36-k%C3%A9m%C3%A9nyventil%C3%A1tor-tet%C5%91ventil%C3%A1tor-f%C3%BCstelsz%C3%ADv%C3%B3-k%C3%A9m%C3%A9ny-ventil%C3%A1tor-elsz%C3%ADv%C3%B3-ventil%C3%A1tor-k%C3%A9m%C3%A9nybe-t%C5%B1z%C3%A1ll%C3%B3-k%C3%A9m%C3%A9nyventil%C3%A1tor-kandall%C3%B3-fat%C3%BC-8012004024793.html?SubmitCurrency=1&id_currency=13&gclid=CjwKCAjw_b6WBhAQEiwAp4HyIGLjcNqXmLlC4GracMZV4S0rsKPUb7ynbdgFOxiXlK1qV1CWUvMiXhoCMBQQAvD_BwE

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!