Találtam egy pókot a lépcsőházban, ami egyáltalán nem olyasmi, amit eddig itthon láttam.
Ha valaki felismeri milyen fajta, kérem szóljon, ártalmatlan-e, vagy valami különlegesről van szó.
A képet mindjárt linkelem.
nem tudom megítélni ezekből a hírekből, hogy valóban eléggé elszaporpdtak-e ahhoz, hogy a védett státusz értelmét veszítse.
A cselőpókok alapvetően szikes talajokon fordultak csak elő, a szikes élőhelyekből pedig egyre kevesebb volt Magyarországon. Szerintem ezért kaptak védettséget.
Azt is érdekes lenne tudni, hogy a nem szikes élőhelyeken megjelenő cselőpókok változtak-e valamit, hogy újabb területeket tudtak meghódítani.
Budapest környékén is lehet velük találkozni szerencsére. Martonsvásáron és a 11. kerületben, Sasadon is vannak. Főleg kisebbeket láttam, nagyon szép mintával. Van amelyik egészen világos, majdnem fehér, mások meg feketék/sötétek.
Szép darab! Szerintem is szongáriai. Van még a pokoli cselőpók is, azzal könnyű összetéveszteni, de az alábbi lap szerint a térdét kell megnézni a delikvensnek, ha sötét, szongáriai, ha sárgás, pokoli. A képeiden feketének látom, szóval igazad lehet.
😄 szegény pára, keresztespókkörökben biztos vagyok benne, hogy jóképű csávónak tartják. Hogy milyen keresztespók, azt meg nem mondom, nagyon nehéz megkülönböztetni őket.
Sziasztok én ma a ház előtt találtam egy pókot egyáltalán nem értek hozzájuk de érdekesnek tűnt kb 3-4 cm volt összesen és ha megpiszkáltam (egy falevéllel) akkor felágaskodott. Meg tudnátok mondani hogy milyen pók ez? http://indafoto.hu/levigoo/alap_album
Szia! Köszi, és igazad volt, valóban nagy zugpók. Az is igaz hogy nem kell félni tőle, viszont méretéből adóadóan mégsem túl szép "dekorációs" látvány a lakásban, pláne ha elég gyakori vendég...:)
Volt valami minta a potrohán, vagy egyszínű sötétszürke/fekete? Mert, ha nincs minta, a kis tömzsi lábak alapján kövipóknak vagy gyászpóknak nézném inkább
Farkaspók-félék családjába tartozó pókok, emiatt nevezik mindegyiket a szakik a latin nevükön:) Sokunknak elég, hogy "szongáriai", az összes többi meg "farkaspók" - már ami az:) De amint látod, van vagy 70 faj ezen a kontinensen, Amerikában meg vagy 125.
Mi a különbség a cselõpók és réti farkaspók között. Szerintem mifelénk a farkaspók van. Nagyon sokkal találkozom. De volt olyan kép ahol fogadni mertem volna, hogy farkaspókot látok de a szakik cselõpókot ismertek fel benne.
Valaki segitene kideríteni, hogy ő kicsoda a kepen? Az elmúlt egy hétbeno ő a második példány, a rokona sajnos megijesztett így meghalt, de őt már nem akartam bántani. Üvegbe zártam, hol engedjem el? Meddig bírja az üvegben?
Nem nagyon értem hogy került a 3.ra, társasházban. Zúgpók lenne?
Szia! Nem farkaspók, hanem zugpók. Valószínűleg nagy zugpók (Tegenaria atrica), nagyon gyakori lakótárs 😊 Van neki hálója is, de ha éhes, kijön vadászni is, olyankor lehet velük találkozni. Nem kell félni tőle. Úgy általában nem kell félni a hazai pókoktól, ahogy ezt már sokan leírták itt a fórumban.
Egyébként, ha azokra a bumszlivégű csápokra gondolsz, azok nem csáprágók, hanem nemi szervek 😊 két pasipókot fogtál. Azt mondjuk nem tudom, náluk a méret-e a lényeg vagy sem.
Van jobb képed a potroh mintázatáról? Alakra kövipókok, fekete (Gnaphisa lucifuga) vagy gyászpók esetleg (Zelotes subterraneus). Hol találtad őket? Kis hálózsákokban?