Keresés

Részletes keresés

Jimmy 4ever Creative Commons License 2004.08.30 0 0 771

Hát ennek a sztorinak csak nem akar vége lenni. Mondjuk Annus nem tudom, hogy akarja beadni a köznek, hogy délelőtt még idegösszeomlása van, szóba sem jöhet, hogy Athénba utazzon, aztán néhány órával később meg teljes lendülettel szidja a NOB-ot, Wadát, mindenkit, tévéinterjút ad, újságoknak nyilatkozik, plusz természetesen fellebbez... Az, meg, amit lejjebb ír valaki, hogy először lemond az aranyról, csakhogy ne kelljen mintát adnia, majd miután megszületik a döntés, elveszik az aranyát (ergo többé nem fenyegeti a veszély, hogy mintát kérjenek tőle), hirtelen bejelenti, hogy "természetesen" fellebbez és pert indít...

Elhiszem, hogy cseszi a csőrét, hogy lebuktatták, míg a többi, ugyanúgy doppingoló nehézatlétát/úszót/bringást békén hagyják, csakhát bele kéne már törődnie, hogy doppingolt, lebukott, és kész. Most már sokkal többet árt a magyar sportnak, mint használ, miután gyakorlatilag mindenki előtt világossá tette a viselkedésével, hogy sáros.

sibe Creative Commons License 2004.08.30 0 0 770

 

    Aki bakizott az ellenőrzésen, az Fazekas volt. De várjuk meg a

    WADA további bizonyítékait, amit még nem játszottak ki Annus

    vétkességét bizonyítandó.

    Én vagyok bizonyára naiv, hogy nem tudom felfogni, nincs egy

    józanul gondolkodó tanácsadó a környezetükben?

    Vagy tényleg ennyien érdekeltek kishazánban a dopping ügyben?

    

Törölt nick Creative Commons License 2004.08.30 0 0 769
Hihetetlen butaságra és naivitásra bvall az, ahogy Annus és Fazekas azt hitte, senkik sem jönnek rá az ő módszerükre. Ki az az őrült aki az élete végéig kapható közel 200 ezer forintos életjáradékot is eldobja ?? Válaszom : csakis az, aki sáros!!! 
sibe Creative Commons License 2004.08.30 0 0 768

 

  Milyen viselkedés az, hogy egy héttel ezelőtt még "nem kívánom megtartani

  az aranyat" egy hét múlva már ragaszkodom  hozzá, nem adom vissza?

  Ügyvédekkel felvértezve harcolni fogok. Tiszta röhej!

  Egyszer azt bizonygatom, idegösszeomlásom van, de este tv-interjút adok,

  ahol tovább szővöm a mesét. Ilyen állapotban  az idegorvosa kezét fogva,

  elrepülhetett volna Athénba, de nem, itthon uszítja az embereket (már

  akiket lehet) Bevallom, először nekem is hihető volt a  történet, de ahogy

  szaporodtak a magyarázatot nélkülőző meseelemek, kezdtem kételkedni.

  Az, hogy a családja milyen állapotban van, azt csak Annusnak köszönhető,

  ő tájékoztatta (félre) a médiát, aki mint mindig, kihasználta a szenzációt.

  Mindezt megelőzhette volna azzal, ha őszintén elmond mindent (az edzőjével

  kéz a kézben), ok. elbuktam. Be kéne látnia, akár ráhatással is, hogy nem csak

  magának árt ezzel a viselkedéssel.

lépcsömászó Creative Commons License 2004.08.30 0 0 767
Szia, libi-komcsi!

Hát, igen, igazad lehet. Kb. így történhetett.
Előzmény: libi-komcsi (764)
reallib Creative Commons License 2004.08.30 0 0 766

lassan már ez csak tiszta a többség számára. Ezt sokszor megírtuk.

 

 

 Problémáim a következők:

 

 - média felelőssége. Egy, azaz egyetelen alkalommal láttam/hallottam a másik oldal véleményét, megvágva, és, ahol elkaptam, nem teljesen pontosan fordítva (Lundquist, ha jól írom). Arról sokat hallottam, hogy már hány negatív minta volt, hogy milyen nehéz lehet adott esetben 75 ml-t pisilni, csak a lényegről nem, hogy ha a gyanú a csalás, akkor ez tök mindegy. Talán az elfogultság, vagy az eltussolás reflexe működött, mindenesetre biztosan nem a teljeskörű, elfogulatlan, korrekt tájékoztatás.

 

 - MASZ felelőssége. A legnagyobb hülyeség, ami az ügyben történt a MASZ "szúrópróbaszerű" vizsgálata. Annus nem bízik a WADA-ban. A MASZ-ban meg igen. Még ha feltételezném az ártatlanságát, ez akkor is hülyeség. Sajnos nem tudom ezután azt feltételezni, hogy a MASZnak az a célja, hogy tiszta vizet öntsön a pohárba, inkább az, hogy tiszta vizeletet.

 

 az ember egy pofon után elgondolkozik azon, hogy miért kapta. De a magyar virtus sajna az, hogy mindenki más hibás, összeesküszik ellenünk, pikkel ránk a tanárnő, meg a rendőr is.

 

 Sajnos amíg így van, a megtisztulás sem indulhat meg.

Előzmény: libi-komcsi (764)
Kacsibe Creative Commons License 2004.08.30 0 0 765

Nekem az egész eset valahogy így állt össze: Ezekben a sportágakban ezen a szinten nagyon elterjedt a dopping, és gyakorlatilag mindenki szed valamit. Ennek véget akartak vetni. A teljes mezőnyt lebuktatni nem lehetett, ezért "szúrópróba szerűen" néhány sportolót buktattak le, jelezve, hogy ezután szigorodnak az ellenőrzések. Nekünk persze kellemetlen, hogy pont a mi atlétáink kerültek ebbe bele (-feltehetőleg nem véletlenül).

 

Arra azért kíváncsi lennék, hogy mi történne, ha Szombathelyen az összes odaérkező versenyzőt hasonló "korrekt és alapos" dopping-vizsgálatnak vetnék alá! :-)))))

libi-komcsi Creative Commons License 2004.08.30 0 0 764
Úgy látszik, itt mindenki megőrült.

 

Olyan épeszű ember nincs, aki megtagad egy pisilést, amikor olimpiai bajnoki címe a tét (nem mellesleg a pénzjutalmakkal és az életjáradékkal együtt akár százmilliós pénzösszeg), amikor évtizedeket áldozik a sportra.

 

Gondoljunk arra, miként vélekednénk, ha nem két magyarral, hanem mondjuk két románnal történt volna mindez... Röhögnénk, hogy ezek mindenkit hülyének néznek?

 

Elmondom az én verziómat, amit a jelenleg nyilvánvalóvá vált tények legalábbis valószínűsítenek:

 

Annus és Fazekas, két jóbarát, régóta kokszol. Valamilyen trükkel - ami, figyelem, volt már ilyen!!! - akár a szervezetbe műtéti úton beépített eszköz segítségével is lehet, idegen vizeletet produkálnak a vizsgálatokon, és rendre negatívok.

 

Valaki feldobja őket, de az illető nem tudja, hogy mi a trükk. Csak annyi lehet az info, hogy kokszolnak és csalnak a vizelet vizsgálatnál.

 

A fiúk arra már nem figyelnek, hogy mindig ugyanattól a személytől adjanak le vizeletmintát, amelyeket - gondolom - a WADA megőriz.

 

A WADA vagy már korábban is sejtette, hogy mi a csalás lényege, és direkt az olimpián akarta megbuktatni őket, vagy itt jöttek rá a turpisság lényegére. Az is lehet, hogy Annust azért hagyták negatív mintát produkálni, nehogy - megbukása esetén - Fazekas sérülést jelentve - visszalépjen.

 

Annus nagyot dobott - ne feledjük, a srácoknak a koksz ellenére is eszméletlen sokat kellett dolgozniuk - majd rutinszerűen vizelt - negatív mintát. Másnap Fazekas hibázott. Az ellenőrök valami gyanúsat találtak nála, egyes weboldalak szerint vizelés közben a heréit markolászta (csak nem ott van beépítve a pumpa?) Produkált 25 ml-t, de többet nem tudott, mert rászálltak. Megjátszotta, hogy nem jön a pisi, közben azonban innia kellett, és előbb-utóbb szétrobbant volna a hólyagja. Ezért megkísérelt poliklinikára menni, de mivel oda is követte volna a két pribék, hát előadta a kiborulást. Ami valós is lehetett, hiszen kiszúrták, ezért pánikba eshetett, közben meg majd összehugyozta magát. Talán hitte, hogy a 25 ml-rel megúszhatja, talán csak a nagyobb botrányt akarta kerülni: elrohant, és végre hugyozott egy jót. Rögtön megkereste barátját: mindketten pánikba estek, és irány – kocsival – haza. Úgy gondolták, az olimpia idején ott háborítatlanul meghúzhatják magukat. Tévedtek.

 

Gyanús is volt ez a viselkedés. Ugyan, ki mondana le arról a dicsőségről, hogy az aranygéppel jöjjön haza, szurkolók ezrei fogadják. stb. stb… A WADA sem hülye, tudta, hogy a madárkák pánikba estek, és hibázni fognak. Szépen beidézték az eltávozott Annust. Ők meg két napig törték a buksijukat út közben, mit tegyenek, ezt hogy úszhatják meg. Jó ötletnek látszott, hogy őket üldözik, ők kiborultak, és ezért inkább holnaptól dolgoznak, vége a sportpályafutásnak. Eközben bíztak abban, hogy a közvélemény melléjük áll, és talán ez valami nyomást jelenthet a WADÁ-ra. A magyar közvélemény egy részét tényleg behülyítették, ez látszik az itteni írásokon is.

 

Annus kötötte az ebet a karóhoz: már pedig nem pisil többet. Inkább vesszen minden. Ilyet is csak olyan ember mond/tesz, aki tudja, hogy ha egyszer pisil, minden oda. Ezért a WADÁ-t visszautasította, azok meg megtudták, milyen a felháborodott magyar… Igen ám, de legalább az itthoni reputációt meg kellene menteni. Mentő ötlet, pisil ő, csak nem a WADÁnak. mást becsaphat még egyszer a trükkel. Meg is teszi, de a NOB-ot és a WADÁ-t nem érdekli ez a pisi, ők sokkal többet tudtak, mint amit a nyilvánosságra hoztak. Valószínűleg ennél többet tudott a szemmel láthatóan értük tűzbe nem menő magyar sportvezetés is. Ekkor már a NOB is, a sportvezetés is tudta, hogy a pisi két embertől származik. Annus ettől tényleg az idegösszeomlás szélére kerülhetett, és nem ment el Athénbe tisztázni magát. Ment Schmitt, aki kényelmetlen helyzetben volt, alibiből megtette azt, ami muszáj volt, de nem sok meggyőződéssel.

 

Aztán robbant a bomba, a NOB nem csak elvette az aranyat, hanem nyilvánosságra hozta a két-pisi teóriát, ami nyilván több, mint teória. Ne feledjük, van nemzetközi sportbíróság, a NOB és a WADA csak biztosra mehet. Ki tudja, mi van még a tarsolyukba.

 

Ha nem így volna, akkor a szurkolók, a besározott haza, a magyar sport, a többi sportoló érdekében kötelességük lett volna tisztázni magukat akkor is, ha az nagyobb megpróbáltatással jár, mint pisilni – amit gondolom naponta többször ők is megtesznek. Minden tettük, cselekedetük gyanús, és illik a fenti teóriába.

 

Tanulság: akinek vaj van a sapkája alatt, ne menjen a napra.

 

A szerencsétlen kificamodott könyökű súlyemelő gyerek meg erre fázott rá, őt is kiattuk szívatták, róla el tudom képzelni, hogy tényleg a karja fájt – ő ugyanis a kezelés után ment vissza, hogy pisilne, de nem kérték.

 

Néhány kérdés: gondoljunk bele a tényleges győztes helyzetébe, akinek tiszteletére nem játszottak el himnuszt? Aki nem állhatott fel a dobogóra? Aki nem érezhette át a győzelem ízét? Aki – szerintem – ma sem örülhet tiszta szívvel a győzelmének, érmének, helyezésének?

 

Miként tekint Annus a leánya szemébe? A feleségéébe? A szülőkébe? És a mienkbe?
szalapala Creative Commons License 2004.08.30 0 0 763
Mondjuk én már azon se lepődnék meg, ha kiderülne, hogy nem kocsival jöttek haza, hanem repcsivel hazazavarták volna őket és egyből be kellett feküdniük valami kórházba bizonyos okból.
Előzmény: vélemény (758)
ZsomThundr Creative Commons License 2004.08.30 0 0 762

Ha tiszták voltak az oimpián, ha nem - áldozatok.

Azt ne gondolja már senki se komolyan, hogy egyedűl maguktók kapkodtak, vagy szúrtak volna be akármit. Ha szedtek serkentőt az alapvetően (bár jogilag sajnos a saját) a sportorvosuk és a klubjuk felelőssége (kéne, hogy legyen).

Ezt az egész bújócskát én úgy értelmezem, hogy a srácoknak egyszerűen megtiltották, hogy nyilatkozzanak, illetve bármilyen vizsgálaton részt vegyenek.

Ezzel meg elérték, hogy másról se szól a bulvársajtó itthon és a nagyvilágban, mint, hogy Annus így, Fazekas úgy, a két csaló - mert a viselkedésük tényleg ezt mutatja.

 

reallib Creative Commons License 2004.08.30 0 0 761

 

 Na visszanéztem, hogy megy-e még a vita.

 

 Orltran (627):  flash  (458)-ban a jegyzőkönyvekről beszélt, általában, nem Annuséról, legalábbis én így értettem.  Ha nem, sorry. Arról volt előzőleg szó, hogy FR csalásgyanúja, és a fokozott figyelés melletti hirtelen vizeletadási problémája keltette fel a gyanút AA ügyében. A "csalás gyanúja" FR kapcsán merült fel, tehát abban nem volt vita, hogy AA jegyzőkönyvében erre a gyanúra lenne utalás.

 

 - rl

 

 

Előzmény: Törölt nick (627)
nottoday Creative Commons License 2004.08.30 0 0 760

arra esetleg jó lehet ez az egész botrány, hogy felhívja a figyelmet az ostoba szabályokra. Pl. a maratonfutókat, akik az utolsó napon szerepeltek holnap (utólag) már nem ellenőrizhetik.

 

Előzmény: lépcsömászó (753)
crane Creative Commons License 2004.08.30 0 0 759

Ezzel egész pontosan azt árulja el, hogy nem biztos a szer nevében.

És?

Előzmény: gr657 (757)
vélemény Creative Commons License 2004.08.30 0 0 758

Annus azt mondta Friderikusznak, hogy nem tudta, hogy keresik az ellenőrök.

Minden rádió és Tv csatorna óránként többször bemondta kedd délutántól csütörtökig, hogy Annus és Fazekas elindultak autóval Aténból, hogy a WADA keresi Annust-mert a szabályok értelmében aug. 29-ig bármikor mintát kell adnia-,hogy csüt délig volt az előkerítésének első határa, amely időpontot sikerült este 5-ig kitolni. Ez idő alatt Annus és Fazekas békésen autóznak át a Balkánon. (A Fazekas topicon írta valaki, hogy természetes, hogy autóval utaztak, hiszen nagyon szép a táj) Annust nem zavarja, hogy barátja a saját eredményhírdetése előtt órákkal távozik, fel sem merül benne , hogy bármi gond lehet. Mindkettejük mobilja egyszerre merül re, nem is akarnak hatzatelefonálni, hiszen nincs semmi ügy , amiről tudni kellene. A határon a határőrök sem néznek tv-t, nem ismerik fel a két arcot, akiket 10 percenként mutat a képernyő, és akik minden újság címlapján láthatók. Annus hazaér, a felesége sem olvas újságoit, néz tv-t, hallagat rádiót. Sőt nincs olyan ismerősük sem, aki ezt tenné. A WADa ellenőrök kimennek a lakására csüt este és péntek délelőtt.(Valaki itt írta felháborodva, hogy szgyenletes dolog, hogy kimennek a sportoló lakására. A felkészülési szakaszban csak így ellenőríznek. Évekkel ezelőtt Güttler mondta, hogy épp színházba készült, mikor megjelentek.Nem hőbörgött, pisilt.) Csengő nem működik. Továbbra sem hallgat rádiót, hiszen az rengetegszer mondja be, hogy 16 óráig kell megjelennie a határon. Utána idegösszeomlást kap és számos jogásszal értekezik.

Ez egy teljesen életszerű történet.

A nagyar sportdiplomáciát nem lehet  egyértelműen elítélni. Gyulai és Smitt személyes érdeme a csütörtöki időpont elhúzás,a péntek délutáni még egy kísérletezés az osztrák határral, a vasárnapi m,eghallgatás  kierőszakolása.

A minimum az lett volna, hogy kedden reggel a negyed deci leadása után Fazekas vallomást tesz Dr. Pikónak vagy legkésőbb reggel beavatják Méreit, Smittet és Gyulait. Az utóbbiak nem csinálnak hülyét saját magukból és Magyarországból

 

Két kérdésem lenne.

Egészen tegnapig arról volt szó, hogy Annust négyszer ellenőrízték. Tegnap ő mondta, hogy kétszer adott vizelet mintát, és ez 4 negatív tesztnek számít. Ezt hogyan gondolta?

Tényleg pisilni ment az utolsó sorozat előtt? Én azt hottem, hogy akkor húzódott meg és az orvosához akart menni.

gr657 Creative Commons License 2004.08.30 0 0 757

Sokat elarul, hogy a doppingolasrol szolo nagy eszosztas kozepette bevallja, hogy bizonytalan abban, hogy thgnek hivjak-e napjaink legismertebb szeret...

Előzmény: ready (751)
vezuv Creative Commons License 2004.08.30 0 0 756

mindez japán szemszögből (angolul értők előnyben):

Hammer champ to appear at IOC hearing

ATHENS (Kyodo) Hungarian Adrian Annus, the Athens Olympic men's hammer throw champion embroiled in a doping scandal, will appear at a hearing of the International Olympic Committee's disciplinary commission on Sunday to explain his case, IOC officials said Saturday.

Annus, who beat Japan's Koji Murofushi in the hammer throw final on Aug. 22 to claim the gold medal, failed to show up for a second doping test requested by the IOC by the deadline Friday and could lose the medal if the IOC Executive Board determines he violated doping rules.

The commission's hearing is scheduled to start at 11 a.m. Sunday in Athens. After the hearing, the commission is to present a recommendation to the Executive Board, which will then make a decision on the case.

If Annus were to be stripped of his medal, Murofushi would be awarded the gold, while Ivan Tikhon of Belarus would take silver and Turkey's Esref Apak the bronze.

Annus is expected to be accompanied by International Association of Athletics Federations Secretary General Istvan Gyulai, 1996 Atlanta Olympic men's hammer throw winner Balazs Kiss and other compatriots who will help defend his case.

"He personally will explain everything that has happened," said Pal Schmitt, president of the Hungarian Olympic Committee and an IOC member, who confirmed that Annus will attend the commission's hearing in response to his request.

"He asked for secure circumstances to give the hearing and test, if necessary, but only here in Athens," Schmitt told reporters. "I sincerely hope that he will receive the gold medal finally, because he was tested four times (in Athens)."

In the hammer throw final at Olympic Stadium, Annus finished first with a throw of 83.19 meters, 28 cm better than Murofushi's effort.

IOC Medical Commission officials earlier said no irregularities were found in the post-competition doping tests on Annus and there were no reports suggesting he tested positive for a banned substance.

But suspicions turned to Annus after men's discus champion Robert Fazekas was stripped of his title on Tuesday after refusing to submit a proper urine sample following the discus final on Aug. 21. Both athletes share the same coach.

On Wednesday, the Japanese Olympic Committee asked the IOC to confirm that the tests on Annus took place properly, with JOC President Tsunekazu Takeda personally delivering a written request to the IOC offices in Athens.

"We will quietly observe the situation," said Takeda, who leads the Japanese delegation to Athens. "And we intend to continue to do what we have to."

Reports suggest the urine sample Annus gave for the post-competition test might not have been his own.

The IOC asked the hammer thrower, who had already returned to Hungary, for a second test but he did not appear at the designated site on the Austrian-Hungarian border by the extended deadline of 4 p.m. Friday Hungary time.

The IOC can test Olympians for doping any time from the official opening of the athletes' village through the end of the Games.

The Japan Times: Aug. 29, 2004

Datura Stramonium Creative Commons License 2004.08.30 0 0 755
Vélemény: http://www.alon.hu/index.php/article/articleview/1341/1/6/ Koksz vagy összeesküvés? - Homály Szombathelyen

Néhány napig jó volt szombathelyinek lenni. Most már nem annyira. Ami még ennél is rosszabb: Ahogy telnek a napok, úgy nő bennünk az érzés, hogy az összes érintett szereplőnek a ködösítés az érdeke, s az igazság helyett a jövőben már csak maszatolást és jogi csűrést-csavarást kapunk. Bármilyen izgalmas lenne, soha nem fogjuk megtudni, mi is történt Annussal és Fazekassal.

palmer_jass Creative Commons License 2004.08.30 0 0 754
lépcsömászó Creative Commons License 2004.08.30 0 0 753
Sziasztok!

Azért ez valahol üldözési mánia. Azzal a dumával, hogy ha még egyszer lead mintát, az pozitív lesz, Annus nagyon hiteltelenné vált a szememben. Kb. ezer és egy dolgot lehet az ilyesmi ellen tenni. Pl. közjegyző előtt lead egy másik mintát másnak, vagy mit tudom én. Persze akkor, ha tényleg tiszta.

Igazából azonban arról van szó, hogy ha a doppinglaborok annyira nem objektívak, akkor ez miért most jött elő, és miért azoknál, akik rajtavesztettek? Csak nekünk kb. húsz sprotolónk kapott aranyérmet a csapatgyőzelmeket is beleszámítva. Ők miért nem panaszkodtak embertelen bánásmódra, manipulációgyanús húzásokra a WADA részéről? Ha ez egy egyetemes lázadás lenne a sportolók részéről, miszerint "félünk doppingvizsgálatra menni, mert ki tudja, hogy a lebukásokban érdekelt WADA-sok mikor sároznak be minket", akkor oké, monnyon le a WADA. De ilyen típusú kritikát csak a két atlétától hallottam, és ez nem tetszik.
palmer_jass Creative Commons License 2004.08.30 0 0 752

Elnézést, ha már szerepelt itt, azért berakom. Hátha valaki lemaradt volna róla.

Két érdekes honlap mindkét tábornak (AA bűnös vs. áldozat).

AA lapja. a linkek közt ott van FR-é is.

ready Creative Commons License 2004.08.30 0 0 751
Találtam egy nagyon jó összeszedett hozzászólást egy másik fórumon:
"Azt hiszem lassan lezárulhat a hercehurca, van 2 tábor, a végeredmény azonban nem változik: Tőlük már elvették az aranyat, akármit bizonyítanak. Ha Annus az elmúlt 1 évre visszamenőleg minden nap akreditált laborral készíttetett volna tesztet és mind negatív, akkor sem adják vissza az aranyát. Ez van. Mert megsértette az általa is elfogadott szabályokat azzal hogy nem adott az olimpia utolsó napjaiban ismét vizeletmintát.

Az már más kérdés, hogy az egész miért alakult így. Én személy szerint megértem Annus döntését. Fazekasét annyira nem, de Annusét igen. Elhiszem, hogy nem 100% egy doppinglabor hatásfoka, de Annust vizsgálták eleget az olimpia előtt és után is. Abban is biztos vagyok hogy ha adott volna le mintát még 1x, az pozitív lesz.

A két külön embertől származó vizelettel kapcsolatban már több szakértő nyilatkozott, ugyanis a WADA még nem lehet bizonyos benne. Pusztán 2, egymástól kissé eltérő szteroidprofilt találtak, és a tesztoszteronszint is különböző, de a megengedett értéken belül marad. Vagyis pusztán annyit jelent, hogy nem 100% hogy egyazon emberé, csak 99%. Erre ők kijelentik hogy mástól származik. Mert megtehetik. Azt el kell fogadni, hogy a WADA a saját szabályai szerint játszik, és a versenyzőket kifejezetten NEM illeti meg az ártatlanság védelme.

Hogy kinek áll érdekében mindez? Nagyon egyszerű. A WADA nem szeretetszolgálat és nem önkéntesek dolgoznak ott. Sőt. Sikerdíjas rendszerben kapják a fizetésüket. Vagyis minden egyes megvádolt majd ''lebuktatott'' sportoló után lóvét kapnak. Mindegy, hogy pozitív lesz a teszt, vagy ráfogható hogy mástól származik, vagy egyéb szabálysértés történik. Doppingvétség, ennyi.

A doppingolásról úgy általában: a doppingszerek legnagyobb része -már amit az erősportokban használnak- hosszútávon fejti ki hatását, és még hosszabb távon ürül ki a szervezetből. A hatékony edzésmunkához és a sérülések elkerüléséhez a vonatkozó sportolók 90%-a használ olyan szert, ami miatt megbukna egy doppingteszten. Nem véletlen, hogy kenőcsök és egyebek is szóba kerülnek egy-egy sportoló lebukásakor. Még egy nagyobb adag kávé is olyan vizeletet eredményezhet, amivel megbukik.
Az edzések során sokszor használnak olyan gyógyszereket, amik szerepelnek ugyan a tiltólistán, de gyorsan kiürülnek. így elég kicsi az esélye hogy pont befut egy ellenőrzés, amikor még kimutatható.
Az sem titok, hogy a 90-es évek közepéig még csak olyan doppingszereket használtak a világon, amik alapvetően gyógyszernek készültek. Dr. Bakanek tegnap a Friderikusznál meg is említette hogy az amerikaiak törték meg ezt az időszakot a THG-vel (remélem jól írom), ami kifejezetten doppingcélokra kikísérletezett anyag. Kb 2 évvel ezelőtt buktak le vele először az amcsik, egyszerre megbukott jópár sportolójuk. Akkor tudták először kimutatni. Csak találgatni lehet, hogy hány éve használták már ezt azelőtt. Szinte 100% hogy azóta ők és más országok is, egyéb anyagokat is kreáltak, amiket most még nem lehet kimutatni.

A súlyemelőnk doppingeredménye is gyanús. Az oxandrolone annyira könnyen kimutatható anyag, annyira régi, hogy ha azt nem veszik észre egy vizeletben, akkor az egész tesztlabor létjogosultsága kérdőjelezhető meg. A WADA nem engedhetné meg magának, hogy a doppingvizsgálatok 50% alatti hatékonysággal működjenek (már ami az ismert és kimutatható szereket illeti). Pedig itt ez történt. Elsőre negatív, a verseny után rögtön pozitív. Lehet, hogy az övé tényleg pozitív volt, rendben. De akkor miért nem mutatták ki elsőre? Ha nem mutatták ki elsőre, akkor mi a garancia arra hogy más sportolóknál kimutatnák? Szóval e körül elég nagy a káosz a WADA-val kapcsolatban, így részükről érthető, hogy vita nélkül lezárják a kérdéses ügyeket, elítélik a gyanúba került sportolókat - mert a hitelességüket csak így tarthatják fenn. Ezért nem fogadják el pl. más, hitelesített intézetben leadott mintát. Ha elfogadnák akkor a saját megbízhatóságukat lőnék fejbe.

"
Emi2 Creative Commons License 2004.08.30 0 0 750

Mi annak próbáltunk utánajárni, miért merülhetett fel egyáltalán Gécsek Tibor neve a névtelen levéllel kapcsolatban.

Gécsek és Annus a 2003-as Világkupa
döntőn Szombathelyen
A pénzdíjakból az egyesületek is részesedni akartak
A történet kezdete egészen a '90-es évek elejéig nyúlik vissza. Mindhárom dobóatléta, Annus, Fazekas és Gécsek is Németh Pál, a szombathelyi dobópápa iskolájában ismerkedett a kalapáccsal, illetve a diszkosszal - akkor még a Haladás VSE berkein belül.
Gécsek már a '80-as évek közepén jó eredményeket ért el, sorozatban nyerte a magyar bajnoki címeket kalapácsvetésben. Közben a versenysportba az egész világon egyre több pénzt pumpáltak, a versenyzők jelentős rajtpénzt kaptak nemzetközi fellépéseikért, és a sikeres szereplés után nem maradt el a pénzjutalom sem. A változás szelét az egyesületek is megérezték, részesedni szerettek volna a versenyzők pénzeiből. A Haladás akkori vezetői is ezt akarták, ám az 1992-es barcelonai olimpiát követően - ezért, vagy még másért is, pontosan nem tudni -, Németh Pál legsikeresebb tanítványa, Gécsek Tibor és Annusék is távoztak az egyesületből...

Egy új klub, ahol mégse csak a béke uralkodott
Az akkori városvezetés és helyi vállalkozók segítségével létrehozták a SZAC '93-at, amely 1996-ban a Dobó SE nevet vette fel. Annus és Fazekas eredményességben szép lassan kezdte megközelíteni Gécseket, aki 1998-as Európa-bajnoki aranyával felért a csúcsra.
A következő évben Németh Zsolt, a mesteredző fia szerzett - meglepetésre - vb-ezüstöt Sevillában. A versenyre Annus ki sem mehetett. Erről így vallott abban az interjúban, amit a 2002-es Európa-bajnoki elsőségét követően adott: "Csak az utolsó két évben kaptam meg a bizalmat a szövetségtől. Már korábban is nyerhettem volna érmet világversenyen, de volt, hogy nem jutottam lehetőséghez. Az 1999-es sevillai világbajnokság előtt olyan formában voltam, hogy nyerhettem volna, de különböző okok miatt kimaradtam a keretből." (A teljes interjút itt olvashatják)

A pénzviták tönkretették a kezdeti érdekszövetséget
Informátoraink szerint a fiúk barátságát megmérgezte a belterjessé váló pénzosztozkodás Gécsek, Németh Pál és fiai, László és Zsolt között. Pedig Gécseknek olyannyira baráti volt a viszonya egykor Fazekassal, hogy Kőszegen a '90-es évek közepe táján közös diszkót üzemeltettek Alcatraz néven. A cég kezdetben prosperált, csak később, a hanyatláskor derült ki, hogy az üzleti életben járatlan Fazekas olyan szerződést írt alá, amelynek köszönhetően Gécsek szinte veszteség nélkül távozhatott, Fazekas pedig nagyot bukott a közös üzleten.

Tovább rontotta a kapcsolatot az úgynevezett "kazetta ügy" is. Volt ugyanis egy videofelvétel, amely intim (kizárólag heteroszexuális) helyzetben örökítette meg Fazekast, valamint egy női és egy férfi sportolótársát. Ezt a kazettát aztán valaki eljutatta a megyei sportvezetésnek, majd az országosnak. Az ügynek nem lett folytatása, de Fazekast fölöttébb zavarta, hogy Vargyas Csaba elnök javaslatára a sportvetetők közösen nézték meg a kazettát. Az átadó neve nem vált ismertté, de Fazekas kölcsönadta a kazettát Gécseknek...

A Sydney-i eredménytelenség kenyértörésre vitte a dolgot
A sikertelen 2000-es olimpiai szereplés után Fazekas, Annus és Kiss Szilárd közösen úgy határoztak, hogy elhagyják a Dobó SE-t és visszatérnek korábbi egyesületükbe, a Haladás VSE-be. Ekkor a fiatalos lendületű Vida József edzői munkájának köszönhetően sikerült a megújulás a korábban elmondásuk szerint Németh Pál lelki terrorja alatt álló atlétáknak.
Ám attól kezdve állandóvá vált a feszültség a két klub között. Hangoskodástól, személyeskedésektől sem mentes csörték zajlanak azóta is. A városban közismert ez az ellenségeskedés, mindenki tudta, hogy ez csak árthat a szombathelyi sportnak, ám hiába tettek - a város vezetői is - újabb és újabb kísérletet, nem sikerült kibékíteni a két egyesületet.
Így történhetett, hogy a Dobó SE megakadályozta Kéri Andrea átigazolását a HVSE-be, mondván, nem fair, hogy az ifi világbajnok Kéri által szerzett - ezzel és a további eredményességgel együtt járó - babérokat más egyesület aratja le. A hazai atlétikai szövetség kétszer is a Dobó SE-nek adott igazat az ügyben.

A PromoSport Kft. érdekeltsége a MASZ elnökségében
Közben Vida irányításával Annus és Fazekas is Európa-bajnoki címet szerzett a 2002-es müncheni viadalon, ugyanabban az évben, amikor Gécsek szeptemberben bejelenti visszavonulását. Ősszel pedig megválasztják Gécseket a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) alelnökének. Feladata: kapcsolattartás az élversenyzőkkel és a szövetség marketing tevékenységének koordinálása.
A MASZ elnökségébe választják Szalay Pétert is, aki annak a PromoSport Kft.-nek az ügyvezető igazgatója, amelynek marketing igazgatója Gécsek Tibor. A cég több sportág marketingjét szervezi, rendezvényeit menedzseli. (Példaként csak néhány az idei év eseményeiből: T-Mobile Euroliga Vízilabda Négyes Döntő (május 28-29.), T-Mobile Nagydíj Kék Szalag vitorlásverseny (július 1-4.),
MOL Kupa 47, Nemzetközi Balatoni Vitorláshét (július 9-14),
OTP Bank Ladies Central European Open (professzionális női golfverseny (július 16-18.). Nyári atlétikai versenysorozat, benne a Metál Hungária Holding Kupa (augusztus 8.) és a Kalapácsvető Világdöntő szeptember 5-én.)

Miért (lett) volna veszélyes Annus és Fazekas athéni aranya?
A hatalmas üzletet jelentő "pénzes" sportágakban tehát egyértelmű a PromoSport Kft. érdekeltsége. Informátorunk szerint nem csoda, hogy erről nem szívesen mondanának le, hiszen a márciusi fedett pályás atlétikai világbajnokság megrendezése majd félmilliárdos nyereséget hozott a cégnek, amely az elkövetkező 3 (!) évre fél tucatnál is több felkérést kapott jelentős hazai sportesemények rendezőitől. A korifeusok szerint Annus és Fazekas athéni olimpia aranyérme annyira erős szelet vethetett volna a MASZ-ban, hogy az alelnöki székből kisöpörte volna Gécseket is, s akkor esetleg megfogyatkoztak volna a PromoSport Kft. megrendelései.
Feltételezések szerint ugyancsak veszélybe kerülhetett volna dr. Vargyas Csaba elnöki széke is a Vas Megyei Atlétikai Szövetség élén. Vargyas egyébiránt szintén tagja a MASZ elnökségének.

Gécsek ahol tudott, keresztbe tett?
Először például állítólag akkor, amikor a Sport Plusz 2002-es "Év sportolója" szavazásán Sike Józsefre adta szavazatát, mondván, hogy a sportlövő vb-aranya többet ér, mint bármelyik dobóatléta Eb-aranya. (Emlékeztetőül: Annus és Fazekas is 2002-ben lett Európa-bajnok Münchenben.)
Annus az idei évben nem kapta meg az Athéni Olimpiai Klubtagságot, amelynek odaítéléséről szintén a MASZ döntött. Ez a támogatási forma anyagiakkal és például ingyenes gépkocsi használattal járul hozzá a versenyzők minél sikeresebb olimpiai felkészüléséhez. De például valaki akkor is közbeszólt, amikor múlt évben már majdnem tető alá került Annus szponzori szerződése a Westel-lel (azóta T-Mobile Magyarország). Egy biztos, előzőleg Gécseket szponzorálta a telefonos cég, ahol magas pozíciót töltött be Szalay, aki azután alapította meg a PromoSport-ot, miután kiszállt a T-Mobile-ból...

Eltérő politikai nézetek
Nem Magyarországon lennénk, ha ez az egész ellenségeskedés nem kapna politikai színezetet. Ugyanis Gécsek 1998-ban egy snitt erejéig feltűnt dr. Szabó Gábor fideszes szombathelyi polgármesterjelölt kampányfilmjében. Miután 2002-ben Gécsek befejezte pályafutását, képviselő-jelöltséget is vállalt a FIDESZ színeiben, azonban vereséget szenvedett.
2002. októberében tovább borzolta a kedélyeket, hogy a szombathelyi FIDESZ kampánycélokra használta fel Annus és Fazekas eredményeit a beleegyezésük nélkül. A két dobóatléta ezt kikérte magának, mondván, hogy ők sem a fideszes városvezetéstől, sem az Orbán-kormánytól nem kaptak semmilyen támogatást sem, akkor milyen jogon emlegetik őket a jobboldali kampányban. Ők még csak nem is edzettek az előző ciklus politikai sikerének titulált Sugár úti Atlétikai Centrumban, ami Németh Pál és Gécsek Tibor hathatós közreműködésével jött létre.
Ellentétes politikai érzelmeiket demonstrálva Fazekas és Annus részt vett dr. Ipkovich György szocialista polgármester-jelölt kampányzáróján, a sajtótájékoztatón pedig Fazekas a jelenlegi polgármester mellett foglalt helyet.

Ki mártotta be a szombathelyi dobókat?
Az idei athéni olimpián aztán robbant a bomba. Napvilágot látott, hogy valaki vagy valakik névtelen levelet küldtek a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) és a Nemzetközi Doppingellenes Szövetség (WADA) címére, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy a szombathelyi dobóatléták milyen manipulációs doppingtechnikákat alkalmaznak. Az nyilvánvalónak látszik, olyan valaki küldhette a levelet, aki ismerte a sportolókat, s emellett valamennyire jártas a nemzetközi sportéletben és a fejlett doppingolási technikák alkalmazásának módszereit is ismeri.
A levél Szombathelyről érkezett, feladójának kilétét Fazekasék sejteni vélik, de mint mondták, nem játsszák ki egyelőre kártyáikat. A szimpátiatüntetésen azonban megjelent egy felirat: "Szégyelld magad, Tibi!" Gécsek Tibor közleményben tiltakozik a vádak ellen, mely szerint ő állna a dobókat bemártó levél hátterében. A levél eredete tehát még nem tisztázódott.

 

No comment...

magyarc Creative Commons License 2004.08.30 0 0 749

Felejtsétek már el azt a négy mintavételt!

 

"Engem Athénban egyszer a döntő előtt, egyszer utána ellenőriztek, ez a B-próbával együtt négy tesztnek tekinthető, mindegyik eredménye negatív lett. "

/A.A./

 

Előzmény: Chromi (746)
pinguz Creative Commons License 2004.08.30 0 0 748
ria ria drogéria
Emi2 Creative Commons License 2004.08.30 0 0 747

A Magyar Televízió pénteki, Este című műsorában dr. Frenkl Róbert professzor, aki sportorvosként a téma egyik szakértője, ugyancsak elmondta: a doppingellenes harc mögé telepített intézményrendszer dollármilliókon ül, ez ma már óriási üzlet, következésképpen teljesíteni akar, minél látványosabb eredményeket produkálni.
Mindenáron - teszem hozzá.
Született egy névtelen levél, amelyet Magyarországon adott fel valaki (megismétlem a korábbi kétségemet: biztos, hogy magyar az illető, nem csak a Magyar Postát használta?), és amely a szombathelyi dobók állítólagos manipulációját fedte fel.
Egy nagyon fontos apróság: a levél 2003. augusztus 23-a, a párizsi atlétikai világbajnokság rajtja előtt érkezett meg minden lehetséges címzetthez. Azóta Annusékat több tucatszor tesztelték (az eredmény mindig negatív volt), Annus Adriánt a győztes döntő után is. Pedig az elmúlt egy évben lett volna mód még tüzetes urológiai vizsgálatra is elküldeni a meggyanúsított magyarokat.
De nem!...
A WADA várt egy évet, elkönyvelte a negatív tesztek özönét, és csak most állt elő az elméletével. Mert abból csak egy olimpián lehet nagy durranás, akkora, hogy annak nyomán tovább működhet az antidopping pénznyelő automata.
A szabályok ellen vétett a két magyar. Ezért születhetett meg az ítélet.
A dicső urakat ugyanis a tények nem érdeklik a jogszabályok bástyái mögött, ők hajlandók megkerülni még a lényeget is, hiszen máig sem tudni, hogy a két magyar (meg egy egész sor, más nemzetbeli) sportoló csakugyan doppingolt-e.
Vagy csak csalóknak láttatják őket...

 

Van benne valami...


Chromi Creative Commons License 2004.08.30 0 0 746
AVE! négy vizelet és egy vérmintavétel volt. a wada kinek a kezéből vette a vérmintát, ha a vizelet másoktól származik. dns vizsgálat megmutatná ,h egy embertől származnak-e ,de ők is csak tlálgatnak ezek szerint
Előzmény: sssssss (732)
Zanik Creative Commons License 2004.08.30 0 0 745
egyetértek!
Előzmény: Stefferl (744)
Stefferl Creative Commons License 2004.08.30 0 0 744
Ez csak arra bizonyíték, hogy ha másokról van szó, mennyire könnyedén, és sommásan alkotunk (alkot bármely ember) véleményt. De mivel az ügy rólunk szól, és egy hete vesézgetjük, nyilvánvalóan felfigyelünk az árnyalatokra is. Hogy ezeket  nem akarod tudomásul venni, legalább ugyanakkora naivitásra vall.
Előzmény: K. Slater (743)
K. Slater Creative Commons License 2004.08.30 0 0 743

Ha az ember félre tudja tenni az elfogultságát, akkor szerintem teljesen egyértelmű az ügy.

Ha ugyanezeket a nyilatkozatokat, dokumentumokat ismernéd mondjuk egy szlovák atlétával kapcsolatban, akkor te is 100%-ig biztos lennél benne, hogy sárosak.

Előzmény: Zanik (739)
Milus Creative Commons License 2004.08.30 0 0 742
Biztos hogy hallunk az ügyről még, mert a jegyzőkönyvben benne van, hogy visszatérnek még Annus különböző személyektől származó vizeleteinek vizsgálatára.
Előzmény: Zanik (735)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!