hát szerintem egész nyugodtan próbálkozhatsz egy nagyon kicsi láboskával. a másik megoldás lehet még a muffinsütő és csak három-négy likat töltesz meg az anyaggal.
de lehet kapni ilyen kisebb pástétom-formákat is, na ne kérdezd, hogy hol, mert én pont keresek olyat, ami cserép és az átmérője olyan tizenöt centi nagyjából, de egyelőre nem találtam. :-)
azügyben pedig végtelenül irigyellek, hogy nem szereted a diót, meg a mogyorót. és pláne a mandulát, különösen a marcipános megjelenési formáját tekintve. :-)
nem gondoltam, nem lattam el a 2005-ig, bocs, ha ezzel....szoval csak annyit akartam volt, hogy a krom
Joy: kromot termeszetes formaban leginkabb a magok, dio, mogyoro, mandula stb. tartalmazzak, de ezekbol kg szam ehetnel, hogy elerd a szukseges mennyiseget
nem termeszetes formaban viszont nem mindegy milyenben fogyasztod, mert van olyan kotott formaban is, ami nem tud hasznosulni pl. az altalad emlitett alkatresz :-) de ehhez mar tenyleg nem ertek
szoval valamifele szerves kromra van szuksegunk ahhoz, hogy az anyagcserenk megfeleloen mukodjon kulonben....a hianytunetek a cukorbetegseghez hasonlo tuneteket mutatnak ill. ki is alakulhat a cukorbetegseg (persze mas tenyezok es feltetelek is szuksegesek ehhez)
a tuladagolasrol sajnos nem tudok sokat, de azt hiszem ahhoz igencsak sok kell, pl. egy doboz kromtabletta :-) ilyet viszont ep eszu ember nem eszik meg egyszerre
A többivel tisztában voltam, és hálisten nem is szeretem őket annyira, de a mákról nem tudtam, hogy olajos magv :) Azt hittem, valami sokkal ártatlanabb.
Ebből is látszik már, hogy ha süti, akkor túró lesz túróval meg édesítővel. Esetleg a zabpelyhet is elhagyom az egyik oldaláról, elég lesz csak alulra, vékonyan, csak hogy kiforduljon a formából.
Már csak arra kéne rájönni, hogy egy főre milyen formában süssek, mert ez a kicsi gyümölcskenyér-forma is olyan nagy sütit eredményezett, hogy legalább felét be kellett vinnem munkába kolléganőknek, hogy idejében elfogyjon. Gondolom, az ilyen tojáshabos-rezgős-túrós cuccokat nem lehet jól fagyasztani, meg a 0 fokos fiókban sem állnak el penészedetlenül.
sajnos ezekkel a magvakkal ez a helyzet, dió, mák, mandula, mogyoró, mindegyik milyen finom amúgy, aztán meg csurom egy kalória. :-(
egy kis összehasonlítás, 10 dkg-ra vonatkoztatva:
Csokoládé (ét) 503 kcal fehérje: 5,9 g ch: 51,9 g zsír: 30,0 g Zabpehely 376 kcal fehérje: 14,4 g ch: 64,3 g zsír: 6,8 g Liszt (tk búza) 331 kcal fehérje: 14,4 g ch: 64,4 g zsír: 1,8 g Dió 654 kcal fehérje: 18,6 g ch: 11,7 g zsír: 57 g Kókuszreszelék 363 kcal fehérje: 4,2 g ch: 4,8 g zsír: 36,5 g Mák 537 kcal fehérje: 20,5 g ch: 23,9 g zsír: 38,2 g Mandula 836 kcal fehérje: 28 g ch: 29 g zsír: 74 g Mogyoró 691 kcal fehérje: 15,6 g ch: 8,7 g zsír: 63,5 g Szezámmag 376 kcal fehérje: 14,4 g ch: 64,3 g zsír: 6,8 g Túró (sovány) 76 kcal fehérje: 14,1 g ch: 3,8 g zsír: 0,5 g
az a baj a mákkal, hogy brutál kalóriadús. 540 kcal van tíz dekában, míg a lisztben például csak 375 kcal. szóval az ember jobban jár, ha inkább piskótát süt, minthogy máktortát, ha a kalóriákra figyel.
Én nem nagyon rajongok a kevert tésztáért, szimpibb az, ami ilyen remegős (A kuglófokat-muffinokat is jobb szeretem bulikba elvinni vagy vendégekbe tuszkolni :) meg sajna, amiben annyi zab van, hogy kevert tészta jellegű lesz, az már nem diétás. Narancshéja viszont rulez.
Valahol úgy emlékszem, terhességi cukorbeteg kismamától láttam egyszer olyan sütirecipét, ami lisztmentes volt, nagyon mákos, és kevés fruktózzal készült, valahol meg kéne találnom.
Mákos változathoz szerintem lehetne olyat, hogy megdarálod szárazon (turmixban is jó) a zabpelyhet, és liszt helyett használva kb. egy kevert tésztát rittyentesz. Mondjuk zsiradék biztos kell bele... Vagy csak alulra teszel zabpelyhes réteget, rá pedig egy mákos tojáshabot? És persze pici őrölt szegfűszeget meg citrom/narancshéjat ne felejts ki a mákosból. :) ribizli
Azt tapasztalom, hogy a konyhában is két csoport van: az egyik a recepteskönyv-gyűjtőké, a másik meg az azt szeretném, ha ezésez lenne benne és finom legyen, hadd találjam ki fajta :) (valamint az emberiség két csoportra osztható: olyanra, aki két csoportra osztja az embereket és aki nem:)
Valami hasonlót egyszer még ki szeretnék próbálni mákkal túró helyett, mert azt nagyon szeretem, de miután a mákhoz nagyon kell az édesítés, azt hiszem, fruktóz lesz benne, mert abból a normál cukorhoz képest 1/2 vagy 1/3 arány kell (tudja valaki pontosan?) és eléggé élethű íze van.
Pölö nekem is van könyvem a köszvényről, de olvassa a francom a sok akademista okoskodát. Nem doktori diplomát akaroxerezni, hanem úgy élni-jól élni, minél későbbre toljam ki a betegség kifejlődését.
Bocs, hogy kéretlenül belekontárkodok, de gondolod, hogy pont 1 évre rá Tgold itt van? Különben nagyon sok recept, könyv segiti a cukorbegek életét, s lassan meg lehet szokni. Nekem van egy olyan ismerősőm, akinek 8 éves korától ezzel a problémával kell birkóznia, immár több, mint 10 éve. Vannak egyesületek is, ahol az ember tanácsokon kivül lelki támaszt is kaphat.
szomoruan olvastam soraidat- annak persze orulok, hogy sikerulget betartanod a dietadat, annak viszont nem, amit irsz: a korhazban, napi x-szer, pontosan porciozott kajak stb.
(en is cukorbeteg vagyok, az inzulint lehet, csak ido kerdese - es nem kerulom el)
hol tudom en ezt megtenni? mikor foz es vasarol be valaki nekem is? jo, hogy beallitjak az inzulint, a dietat, de "laboratoriumi korulmenyek kozt?
s mi van az egesz napi rohangalasommal? nem hogy 6x nem birok enni, orulok, ha naponta 2x van annyi idom, es van mit (itt most nem anyagi szempontbol gondoltam) persze tudom, mindez az en erdekem lenne, s az a fontos, amit en fontosnak tartok, de megis igy alakul
neha azt eszem, ami az utamba kerul - a reggeli az a legtobbszor biztos, a tobbi mar nem esetleg a vacsora, ha mar hazaertem aztan megfoztem szep szolam, hogy a taskamba vigyem a joghurtomat meg a tizoraimat, es aztan? foleg nyaron......szep is lenne persze minden megoldhato, csak akarni kell
a legnagyobb bajom mostanaban, hogy jo egyek, mert enni kell, de mit? teljesen elment az etvagyam, s most ertem csak meg, amikor az orvos azt kerdezte, hogy van e etvagyam,? akkor csodalkoztam rajt, hogy hogy lehet ilyet kerdezni, mert inkabb az a baj, hogy ugye van mit lehet enni, van amit nem stb. - most mar ertem, :-(
van esetleg valami jo otleted? tapasztalatod?
nem kellett tul sokat alakitanom az etkezesi szokasaimon, a "tiltott" dolgok soha nem tartoztak a kedvelt csemegeim koze, igy ebbol a szempontbol nem volt nehez igyekszem "egeszsegesen" fozni cukrot meg nem is tartok itthon, edesitoszert is csak ahhoz hasznalok, amihez nagyon-nagyon muszaly megtanultam sutni nem -cukorral, amihez lehet folyekony edesitoszert hasznalok stb.
viszont nem szeretem, ha az orvos - a karosszekebol es az orvosi ebedlobol jollakottan visszaterve magyarazza el nekem, amit soha nem probalt ki, hogy hogyan lehet napi 6x zsomlen es parizsin elni
ja, jut eszembe, s nem a reklam helye, de az anyagcsere allapotan nagyon sokat tud javitani, a krom sajnos, ugy tudom, leginkabb hianyzik a krom a szervezetunkbol es ez a krom-hiany cukorbetegseg-tuneteket is okozhat, de a potlasa mindenkeppen hasznos, ha masban nem segit a fogyasban es az edesseg-hiany lekuzdeseben
Nincs meg valakinek véletlenül az a cikke, amit moes kartácsnőnek kölcsönadtam a transz zsírsavak kolesztelin szint emelő hatásáról, és én kitöröltem a gépemről, a kartácsnő pedig nem tudja visszaadni?
uszoda a megoldas...en is most kezdtem ujra mozgast es a futas a terdem miatt nem muxik... kell keresni egy uszodat es hetente 2x lemenni. eloszor 10 hossz, aztan fokozatosan lehet emelni. nekem a hatam is sokkal jobb azota.
Ha a problémádon segít a jelentős súlyfölösleg csökkemtése, van egy nagyon jó módszerem!
Én 12 nap alatt 10 kilót adtam le!
/Tavaj ősszel Padovában voltam a lányomnál, és csak zöldséget-gyümölcsöket ettem, meg túrókat, sajtokat némi-napi 2 zsömlével. Naponta legalább 6-7 alkalommal kajolok keveset, mert nyomorfekélyem kiköveteli. És sok vizet ittam, meg a napi 2 üveg söröm is lement.
Ja, igaz, naponta 20-25 kilométert belepakoltam a cipőtalba, mert bebarangoltam az egész várost, meg néhány környező helyet is megnézetm/tünk/, így rengeteget mozogtam!
A 12 nap alatt csak 4* ettem komolyabb kaját. 1* pizzáztunk, és 3* főztem "hazait".
Egyáltalán nem kellett koplalni!
Abszolút igazuk van azoknak, akik a mozgást istenítik, mint egészség +őrzőt!
Csak legyen értelme a mozgásnak!
IttHUN többször +kíséreltem, és 2-3 alkalom után mindig abbamaradt, mert az értelmetlen kocogást únom-utálom. A szobafutástól még a szőr is föláll a hátamon!
Ott észre sem vettem, csak az első két estén volt kemény izomlázam, azután az is elmúlt!/
Akárhogy vacillálok, csak a mozgás lesz az igazi +oldás, bár étrendmódosításra is szükség van nálunk is, noha még nincs jelentős probléma, de az ízületi gondok már jeleznek!/
Ami azt illeti jó lenne egy teljes véranalízist csináltatni nekem is, mert nem árt, ha tudom, mi mennyire rosz. A koleszterinemről pölö tudom, de akkor is magas volt, mikor fele voltam, mint most.
Még novemberben, egy wellness kiállításon megmérettem a vércukor szintemet egy mobil telefon nagyságú - kicsiségű - szerkezettel. Késő délután, vasárnap volt és nem tetszett, hogy kb. 12 mmol/l volt az eredmény. Pár nap műlva vettem egy ilyen készüléket és elkezdtem reggelenként mérni az éhomi szintemet, amit lassan le tudtam küzdeni 10 alá. Karácsonykor azonban áldozatul estem 1 (inkább 2) orosz krémtorta szeletnek, Ebéd utáni desszert volt és nagyon felvihette a cukorszintemet, mert minden bajom lett - kába voltam, úgy éreztem lázam van, de a hőmérő ezt nem igazolta, de betegnek éreztem magam. Nem esett le, hogy mi történhetett, csak másnap reggel, amikor megmértem a vércukor szintemet. Még akkor is 14,5 volt. Gondolom ebéd után 20 körül lehetett.
Valaki - akit egy másik topikban ismertem meg - azonnali kivizsgálást javasolt, a háziorvosom azonban a korábbi gyógyszer helyett 2 újat irt fel és a diétát forszírozta. Valamicskét tovább javultak a reggeli szintjeim, 8-10 közötti értékeket mértem reggelenként. Az előbb említett ismerősöm azonban "kórházba juttatott". Elintézte, hogy az egyik diabétesz központban fogadjanak egy ún. profil felvételére. Én 2 napra számítottam, mert azt tudtam, hogy 8-szor fognak tőlem vért venni, még éjszaka is felkeltenek majd. 1 hét lett belőle, bár nálam ambulánsabb betegük még nem volt - a 3. naptól kijárhattam, az 5.-től otthon alhattam.
De végig igyekeztem azt enni, amit a kórházban adtak. 6-szor kaptam grammra pontosan kiporciózott barna kenyeret, kis tejet reggelire, tizóraira, vacsorára és utóvacsorára. Az ebéd általában leves és valami főzelék féle volt, az uzsonna mindig 2 alma. Pontosan be kellett tartani az időpontokat, napi négyszeri inzulinbeadást szintén. A 2. naptól már nem vettek tőlem vért, de minden inzulin beadás előtt mérnem kellett - azüta is kell - a saját mérőkémmel a vércukor sintemet és legalább egyszer másfél órával evés után is. Tehát naponta ötször. Ez 9 szúrás. Nekem szerencsére elég magas a fájdalomküszöböm. (Bár az inzulin injekció beadásakor
általában nincs fájdalom - a bőr alá kell szúrni hastájékon)
2 és fél kilót fogytam 1 hét alatt úgy, hogy közben nem voltam éhes, mert bár keveset ettem, de azt gyakran. Azóta fél kiló minusszal dicsekedhetek, ami 2 hét alatt kevés. Hét közben jól csinálom, a 2 hétvégi nap azonban mindig visszavet.
Az életemet diabetikus cukorkákkal, száraz vörösborral és 1-2 pohár sörrel szoktam édesíteni. Ideszámítom a paradicsom és egyéb zöldségfélék élvezetét is, mert ezeknek alig van szénhidrát tartalma, ezeket nem kell lemérni, "beszámítani".
Szóval a hétvégékkel vannak gondok, pedig a feleségem igyekszik, nem rajta múlik. Persze nem vagyunk még profik, azért is kezdtem ide irni, hogy ráhangolódjak a témára illetve okosodjak.
Írjál pár 5letet, és mik azok, amiket föltétlen el kell kerülni /pölö a dobostorta.../?!
Anyósom is az.
Neki épp piffkóta készítési problémái adódtak!
A dokim most ijesztett rám, hogy a napi 1,5-2 liter tej vészesen közel vezethet a cukorbetegséghez a tejcukor tartalom miatt.
Így heti 1 literre csökkentettem, viszont megnőtt az aludtej és gyümölcstea fogyasztásom a napi 1 l sör mellett. /Az a doki szerint -ha a vesék bírják- még egészségesebb is, mint a tej!/