Keresés

Részletes keresés

Kas Szandra Creative Commons License 2021.04.20 0 1 1693

Van:)

Fürge és faligyíkok, tavaly egy süni ott kölykezett a kert végén. Öt kis tűpárna motozott a bab közt:) Aztán meg elhevertek a ribizlibokrok alatt. Néhány napon keresztül. Utána rájöttek, hogy éjszakai állatok - remélem ezért tűntek el.

Néha erdei sikló is betéved a közeli erdőből. Hát vakondok is akad. Békák is jönnek a patakról. Igazi kis állatparadicsom:) A rovarokat, lepkéket, holyvákat, futrinkákat nem is említem. Alkonyat után olykor korai denevér is csapong.

Pár éve zöld gyíkunk is volt, de azt a macskák kiirtották. Pedig a hím egy szép állat (ha lehet ilyet gyíkra mondani). Túl élénk színű volt, s levadászták. Az eset után léptünk fel drasztikusabban a macskák ellen...

A patkányok ellen inkább a kutya eredményes. A másik szomszéd tacskója már kivégzett néhányat, meg a szomszéd is lövi őket, de csak nem pusztultak ki. A szomszéd állatokat tart, így van mire gyűljenek... 

Előzmény: Törölt nick (1689)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.20 0 0 1692

Amúgy rengeteg cikk született már, ami összehasonlítja a házban tartott macska tartásának előnyeit a kint szabadon tartott macskáéval szemben. A legnagyobb macskafanok is amondóak, macska legyen a házban.

A teljesség igénye nélkül miért jobb magának a macskának és gazdájának, ha cirmi bent marad: nem üti el az autó, nem eszik mérgezett egeret, nem mérgezi meg őt sem senki, nem jön haza hasasan ha nőstény, nem kódorog el örökre ha hím, nem kapja el egy esetlegesen szabadon sétáló kutya, statisztikailag hosszabb êletű egy bent macska mint egy kinti, hosszabb ideig tud örömet okozni a gazdinak.

Előzmény: jogértelmező (1690)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.20 0 0 1691

Értem én ezt, de a régi korokban pont egerészésre tartották a macskákat. Van Kipling meséje az egyedül sétáló macskáról. A mesében szó esik több háziállatról: kutyáról, tehénről, tyúkról és legutoljára a macskáról. A mesében a cicáról úgy ír a szerző, mint egy szabadszívű önálló, nem lekenyerezhető lényről. Végül az embergyerek jó játszópajtása, nyugtatója a macska.

Legalább annyian tartanak kutyát mint macskát és vegyesen is tartják őket. A kutyát beoltják, pórázon vezetik sétánál, kertből jó esetben ki nem engedik. Ezzel szemben tiszteletre méltóak azok a macskagazdig, akik oltják féregtelenítik ivartalanítják a macskájukat és BENT TARTJÁK.

Sajnos azonban a macskatartás sok embernél abban merül ki, hogy napi egyszer megeteti (holott a macskának napi 4* kell enni adni) és ki...ssza a macskát mint macskát szarni. Tulajdonképpen a macska csavarog ilyenkor, minden nála kisebb teremtményt levadász, a vadászösztöne miatt, sokszor meg sem eszi, csak játszik vele ( milliószámra védett gyíkokat, vêdett ritka és hasznos madarakat). A gazda azt se tudja mit művel a macskája, ha kiereszti. A topik témájába vágóan egy vadállat.Gyerekek homokozójába belekakil, terjeszt mindenfajta kórt.

Olvass Ausztráliáról, mit csinálnak ott a macskák.

A bent tartott macska, a jó macska

Előzmény: jogértelmező (1690)
jogértelmező Creative Commons License 2021.04.20 0 0 1690

" Bezzeg az egerektől, patkányoktól sok macsek egyenesen retteg."

 

Szerencsések, mert egyes leleményes gazdák még az egerek ellen is patkánymérget vetnek be, ami nem azonnal hat, s így az egér egy ideig gondtalanul futkározik.

Másrészt az egerek gyakorta bélférgekkel fertőzöttek..

Előzmény: Törölt nick (1689)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.20 0 0 1689

Tragedy. Moon ingyenessé vagy jelképes összegűvé kéne tenni a macskák ivartalanítását ( finanszírozhatná az Állam). Igaz vannak ivartalanítási kampányok időről időre, de ez kevés.

Bezzeg az egerektől, patkányoktól sok macsek egyenesen retteg.

Nálatok kertben van még egyéb látogató? Pl.  süni, vakondokkal nem akarlak bosszantani.

Előzmény: Kas Szandra (1688)
Kas Szandra Creative Commons License 2021.04.20 0 0 1688

Muszáj volt.:) Az egyik szomszédban öt macska, a másikban három, s még pár távolabbról is...

Előzmény: Törölt nick (1687)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.18 0 0 1687

Szuper! Jól tettétek!

Előzmény: Kas Szandra (1686)
Kas Szandra Creative Commons License 2021.04.18 0 1 1686

Mi már "megneveltük" a macskákat. Elég, ha a párom elkezd fütyörészni, menekülnek is:)

Tegnap újra láttam barátposzáta párt keresgélni a kertünkben. Jó jel, a macskák nem dominálnak:)

Előzmény: Törölt nick (1685)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.18 0 0 1685

A szomszédból hozzánk is átjár a két nőstény macska. Komolyan már nem is zavar, hogy összepiszkítják a kertet, de az annál inkább, hogy madarakra vadásznak. A szomszédokkal jóban vagyunk, de már kértem, hogy ha látja vadászni, madarászni a cicusait, legalább zavarja meg őket., de nem is érti miről beszélek.

Igazság szerint egy felelős macskagazda ivartalanítja és a házban tartja a kedvencét, ez a macska és a környezete érdeke is. Én adtam a nyakába csengős nyakörvet, a madarak miatt, egy napig volt rajta.

Kutya sem járkálhat át a szomszédba. Nincs ennek sem kultúrája sem itthon, sem máshol. A macskatulajok nincsenek tisztában mi kárt okoznak a dörgölőző, doromboló cukiságok.

Szerencsére a két szomszéd macs legalább ivartalanítva van.

Előzmény: Kas Szandra (1684)
Kas Szandra Creative Commons License 2021.04.18 0 1 1684

Köszi:)

Nem mindenki örül neki. Mivel a macskákat száműzzük a kertből, a mi kis paradicsomunk nem az övék, a gazdáik kevésbé lelkesek.

Nem irtjuk ki őket, mert annyira vérmesek nem vagyunk, de elhajtjuk, s már ez is elég ok, hogy annyira ne szeressenek:(

Sok munka volt, főleg amíg a krumplibogarak tömegével rajzottak az elején. Kézzel gyűjtöttük be. De három év után drasztikusan lecsökkent a számuk. Tavaly egész idény alatt 4 bogarat találtunk, s pár tövet rágtak meg. amihez az is hozzájárul, hogy mások már nem nagyon csinálják. Párszáz méterrel odébb láttam krumpliföldet, azt tarra rágták a bogarak, mert annyira nem gondozták...

Előzmény: Törölt nick (1683)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.13 0 1 1683

Jó volt olvasni az Ökokertetekről. Szuper, hogy nem zsigerelitek ki a termőföldet és békésen együttéltek az állatkákkal. Biztos sok a munka, de jó érzés lehet, hogy sajátot esztek és biot. 

Előzmény: Kas Szandra (1680)
nifewanderstahl Creative Commons License 2021.04.07 0 1 1682

Az oroszok szerint a mammutok már a spájzban vannak, csak egy kis klónozás kell nekik és lesz a "Jurassic Park" után "Jakutic Park" szupermozi is:

 

https://nat-geo.ru/science/paleontology/vlasti-yakutii-planiruyut-zaselit-tundru-mamontami/

 

Végül is csak 3 méteres agyaruk, embert, sőt lovat összeroppantani képes ormányuk, présgépre hasonlító félméteres talpaik és 40 centi vastag, golyóállú nemezbundájuk van, ugyan mit árthat nekünk a mammut klónok támadása?

Kas Szandra Creative Commons License 2021.04.05 0 1 1681

Mint a búzaszemek a piramisból? Igaz, hogy a siker érdekében mai búzát is kevertek közé...

Előzmény: hiper fizikus (1679)
Kas Szandra Creative Commons License 2021.04.05 0 3 1680

Nem tudom idevaló-e, de leírom.

Mi ökokertet viszünk a párommal, nem használunk mérgeket. Gyíkok, békák, madarak, sünik még sikló is "dolgoznak" a kertben. A verebek is közéjük tartoznak.

Talán ismert az amerikai lepkekabóca (Metcalfa pruinosa), mint új jövevény, aminek ellensége sincs, s fehér pamatot rak a növényekre, szinte mindenre. Így nálunk is inváziószerűen meglepték a krumplit. A verebek tisztították meg a bokrokat, s nagyon ötletesen. Odarepültek a krumplibokor alá, felugrottak, megrezegtették a bokrot, a lepkekabóca reflexből kiugrott a pamatból le a földre, ahonnan a visszaérkező verebek felkapkodták. Hatékonyabban dolgoztak, mint mi, akik kézzel próbáltuk összegyűjteni:) a lepkekabócákat.

 

Sajnos csak a krumpliról szedték össze, a szőlőt meg a magasabb növényeket mi próbáltuk tisztogatni.

hiper fizikus Creative Commons License 2020.09.12 0 0 1679

találtak valami 10 000 éves virágmagvakat, és kikeltek

pert2 Creative Commons License 2018.05.18 0 0 1678

A nagyvadakat nem szaporitjak azok szaporodnak maguktol is. Mivel termeszetes ellenseguk nemigen van, az embereken mulik, mennyit lonek ki beloluk. Ha pl engedelyeznek a szabadorvvadaszatot, par even belul nem lenne nagyvadeg nagyvadproblema. Egyebkent a szantofoldek tizszer ennyi nagyvadat is eltartananak, csak a gazdak nem orulnenek nekik

 

Előzmény: vazul3 (1677)
vazul3 Creative Commons License 2018.05.18 0 0 1677

Sziasztok

 

A túlszaporodott nagyvadállomány mennyire káros?

Már a saját élőhelyére?

Miért éri meg egyáltalán ilyen sok vadat tartani?

 

Természetes körülmények között mennyivel lenne kevesebb nagyvad az országban?

Jelenleg etetik őket,talán még több táplálékot is találnak,nincs természetes ellenségük,csak korlátozottan és csak bizonyos egyedeket lőnek.

 

Valahol azt olvastam-talán pont a vadbiológiával kapcsolatban-, hogy egy populáció nagyságát nem a terület nagyság befolyásolja hanem a rendelkezésre álló táplálékmennyiség.

Amiből most van nekik bőven.

A természet még vagy már nem kínál sokat vagy semmit amikor az ember alkotta környezet igen.

 

Ezt a kérdést itt találtam : https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyok__9293810-a-tulszaporodott-nagyvadallomany-mennyire-karos

 

Igazból valahol csak egyetérteni tudok vele.

Én a saját környékünkön tapasztalom, hogy nagy felszaporodott a vadállomány. Nyúlból pl sose volt még ennyi,de őzből és szarvasból se. Meg a kárból amit okoznak.

Olvastam egy 2014-es cikket amiben azt írták,hogy az éves vadkilövés 67 ezerről 350 ezerre emelkedett.( a számokra nem emlékszem pontosan.)

A Fishing and huntig csatornán az egyik vadászműsorban elmondták,hogynem jó a vadkan a sok kerítés ,a vadászok dolgát is megnehezít és igazából a vadkártól sem véd. 

 

Azt azért mondjuk ki, hogy csökkenti,de néha a kerítést is széttépik.

Felénk pl nem hogy nem fizettek vadkárt,de még felmérni sem jöttek ki. Az előző fővadász közölte pl pár gazdával,hogy nem érdekli a vadkár és nem fizet semmit.

 

Folyamatosan jönnek a hírek,hogy bemennek a városokba a vadak, videó amin 15 percig vonul a szarvasrudli.

 

Túlszaporodott-e a nagyvadállomány hazánkban?

Ha igen mely területeken.

Megéri ennyi vadat tartani?

Nem csak az embernek okoznak egyre több kért,de a saját élőhelyüknek is.

Miért nem lőnek ki többet? Miért nem emelik fel az éves vadkvótát vagy tartanak egy nagyszabású állománycsökkentést?

Hány hektárt számolnak egy vadra?

 

 

bitter6704 Creative Commons License 2018.02.26 0 0 1676

Szerintem egy fiatal vízityúk csibe.

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADzity%C3%BAk

Előzmény: lisztharmatcsepp (1675)
lisztharmatcsepp Creative Commons License 2017.07.01 0 0 1675

Valaki legyen szíves megmondani, hogy ez milyen madár:

lutria Creative Commons License 2017.01.31 0 0 1673

Kacsaúsztató a Soroksár-Ráckevei Dunán.

rotring05 Creative Commons License 2017.01.28 0 0 1672

Kiirtjuk unokatestvéreinket – már a célegyenesben vagyunk (24.hu)

 

Pedig: Az emberszabású majmok a legközelebbi biológiai rokonaink. Az ember génállománya például 99 százalékban azonos a csimpánzéval, 98 százalékban a gorilláéval és 97 százalékban az orángutánéval.

marslakó Creative Commons License 2013.10.30 0 0 1671

Magyar teve :-)

 

Aq.Clanga Creative Commons License 2012.12.07 0 0 1670

 

szép magyar sasok.

 

 

Aq.Clanga Creative Commons License 2012.12.07 0 0 1669

 

remélem egyben marad!

 

 

Harvolf Creative Commons License 2012.11.27 0 0 1668

Az lesz az, köszönöm!

Előzmény: Törölt nick (1667)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.27 0 0 1667

Amennyire sejtem, ez narancseper lehet.

Előzmény: Harvolf (1664)
Balag83 Creative Commons License 2012.11.27 0 0 1666

Sziasztok.

 

Csodálatos fotók a Bükk-hegység ködös bükköseiből:

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/a-kodos-bukk-csodaja/

Harvolf Creative Commons License 2012.11.27 0 0 1665

Mely helyen fotóztad a denevéreket?

Előzmény: szilkó (1614)
Harvolf Creative Commons License 2012.11.27 0 0 1664

 

Erről van szó :)

Harvolf Creative Commons License 2012.11.27 0 0 1663

Sziasztok! Ez milyen növény termése? Fáról hullott le, Győrben több helyen megtalálható. 5-18 cm átmérőjű, citrusillata van. Még senki nem tudta megmondani, hogy mi is ez, és a neten is hiába kerestem. Általában ott rohad el a földön, de érdekelne, hogy használható-e valamire.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!