Olvasgatom a topicot, robbantás meg egyebek. Meg azt hogy nagy nyomás kell. Ez ok. Bizonyos ideig. Ez sztem nem feltétlenül ok. Írta valaki a homokba golyszi kísérletet, meg említve volt a meteor becsapódás. Utána néztem, valóban tanáltak picuri gyémánt-szemcséket, de nem ott ahol ez elvár6ó lenne. Nem a nagy booom epicentrumában, illetve a vektorirányban lefele, hanem a kiszóródásban, az az a szanaszét röppenő törmelékben...... Hmmm? Az oroszok meg amennyire tudom szénfalba ágyúzták a szenet.... ;-)
Akkor valami forró lötty kell. Valaminek az olvadéka ami nem tartalmaz oxigént és nem reagál a szénnel. Pl. olvadt fémbe tett grafitdarabot erős víztartályba ejtesz, az tuti robban, és lesz egy gyémánttal töltött fémdarabod. Kérdés, hogy ér-e annyit mint a szétrobbantott tartály. (gyerekek otthon ne próbálják ki!:-)
"Hannay brit kutató 1880-ban szénhidrogének keverékét lítiummal kovácsolt vascsôben néhány órán keresztül vörös izzáson tartotta. Igen apró, de valódi gyémántnak tûnô kristályokat kapott. Ma sem tudjuk bizonyossággal, hogy Hannay valóban gyémántot nyert-e. Közismertebbek Miossan 1893-as kísérletei, melyek során cukorszenet vassal kevert össze, és a keveréket egy grafitkemencében hevítette. A megolvadt vas a cukorszenet feloldotta. Miossan az olvadékot ólomolvadékba, más közlések szerint vízbe öntötte. A megszilárdult vasat ásványi savakban feloldva apró, gyémántnak vélt kristályokat kaptak. Mint Hannay esetében, ma sem teljesen biztos, hogy az apró kristályok valóban gyémántok voltak-e. Asimov úgy véli, hogy a valódi gyémántkristálykákat Moissan megtévesztésére valaki eleve betette a keverékbe."
Mi lenne, ha a tiszta garfitot folyadék alá helyeznénk és azt robbantanánk körbe? A folyadékok összenyomhatatlanok, tehát átviszik a nyomást a robbanástól a grafitig, és a víz rengeteg hőt fel tud venni párolgással, ami további nyomásnövekedéssel jár, és az elkészült gyémánt sem ég el. Ha nem írok többet akkor megpróbáltam, de nem sikerült gyémántot készíteni, csak magamat felrobbatani. Mint mondanak ilyenkor a Hamászos szakik? Allah akbar. Vagyis Allah hatalmas - de azért a pénz az Úr. Na megyek vizet engedni a grafitnak...
Van egy keplet a vegyipari geptanban keszulekek nyomasra meretezeserol, mekora kell legyen a falvastagsag hogy adott nyomast birjon a kocsog. Pontosan nem enlekszem a kepletre, van benne egy szakitoszilardsag tenyezo is eleg bonyolult, de a atmero aszem sima forditott aranyban szerepel benne. Ugyhogy eleg vekony es kibaszott vastag wolfram acel cso tan megtenne.
A lopor sztem keves... Talan nitroglicerin, vagy nitropenta :)
Hát szerintem, ha a falralövéses ruszki módszer sikeres volt valamennyire, akkor az 1más felé robbantott grafit rudakban is van esély. Ha pedig rossz minőségű lessz akkor megismételjük a robbantott félgyémántunkal az egészet a kívánt keménységig.
A becsapódó meteor kráterének szélén talált gyémántdarabok dologból kiindulva felrémlett valami régi deltából egy kisérlet, amiben elektromágnesek segítségével egy alumínium golyót gyorsítottak fel valami 8Km/sec-ra és vertek vele telibe egy tál homokot. (a kisérletben a kráter alakját nézték légüres térben, majd levegős térben, talán a dinoszauruszokat kipusztító meteorit elméletet modellezve.) Jelen témában meg lehetne próbálmi grafit golyót hasonlóképpen egy tál grafitporba lőni, azt' megnézni a végeredményt. A rezsianyag grafit, meg egy rahedli amper. Ha jól emlékszem abban a műsorban az eredeti meteorit sebessége harmincvalahány Km/sec volt, tehát nagyságrendileg reprodukálható a móka. Légüres henger, csomó tekercs körülötte megfelelően időzítve, egy vastagabb kanóc Paksról és hajrá!
nem kő kilőni ágyuval 70 000 atm , az nem is olyan sok :) egy üreges bika vastag acéltömb cső szerű üregét kitöltöm szénnel felé egy szigetelő dugattyú felé meg valamivel amitől nyomás alá kerül pl lőporral meg egy savas késleltető gyújtó val , az egészet lezárom és , mondjuk lőporral mekkora nyomást lehet elérni ? szerintem náhány százezer atm -át simán a lényeg hogy ne nyomja szét a csövet akkor aztán csak várni kell,,,
Engem még nem kerestek. De nem tartom jó ötletnek per pillanat. A De Beers a cég, amelyik évtizedeken át uralta a piacot és stabilan tartotta az árakat elvesztette a monopoliumát, betörtek a piacra az oroszok, brazilok, ráadásul a közeljövöben várhatóan nagyobb mennyiségben - amit már a piac is meg fog éreznei - jönnek ki a mesterséges gyémántok.
Nem hiába marketingolnak a fiúk...
Ha már venni kell valami drágát akkor aranyat, évtizedes trendforuló látszik.