Az igaz, hogy én soha nem vagyok ott elkészüléskori pittyenésor a kenyérsütő mellett, hanem erőteljesen rátudok az a melegen tartási egy órára. És én ilyenkor két kesztűvel megfogom a fogót illetve az üst alját és így két nem túl erőteljes rázásra kijön a kenyér úgy, hogy a keverőkar benne marad az üst tengelyében. Croustinaból ez nehezebben jön ki?
Mondjuk én is azt tapasztaltam, hogy ha kirakom a teraszra pár percre akkor valamivel könnyebben jön ki. Viszont ha egyből ki akarom venni akkor hatalmas küzdelem.
AZ én tapasztalatom, kenyérlisztből sütött kenyérnél könnyebben, kenyérliszt + teljeskiőrlésű liszt keveréknél picit nehezebben, de valójában gond nélkül "csusszan" ki a croustinából. Két-három naponta. Amikor az első nehezebben mozdult, megnéztem a kézikönyvet, azt írja, hogy hagyja kicsit hülni a kenyeret az üstben. Azóta teljekiőrlésű keveréknél mindig hagyom 10 percet gépen kívül a pulton hülni. Utána két vastag kesztyűvel megfogom, fejetetejére állítom és piciket kocogtatva a konyhapulthoz (a kesztyűs kezemet, benne az üstöt) szépen kijön. Így csinálod?
én beruháznék egy új üstbe. Ha abba is beleragad, azzal már tudsz menni a hazai képviselethez reklamálni, azt ők adták. Az én ZB2512-m már kb elmúlt tíz éves (ok, ebből volt egy két éves periódus, amikor nem használtam), de nem ragad az üstbe a kenyér.
Akkor ott nagy a baj, a Panasonic edényéből ki kellene csúsznia, én még életemben nem mosogattam az első használattól eltekintve, mindig kijön belőle sosem tapad oda semmi. A bevonat ép rajta, nem mosogattátok dörzsi szivaccsal? Esetleg nyers a kenyér és feltapad?
Süssél ugyanazzal a nyersanyag összetétellel kenyeret, kelesszed meg a kenyérsütőn kívül (letakarva melegen) és süssed meg sütőben. Ekkor meglátod, megkel-e v. sem.
Megnéztem a linket, amit küldtél. Köszi. Ezek szerint nem a belső hőfokkal operál, hanem az idővel. Tehát méri a hőfokot, csak nem szabályozza. Na, most mégis a szerviznek van igaza? Hát, végképp elvesztettem a fonalat.
Egy dolog biztos: időnként, újabban, (bár elég ritkán) 1/2 vagy 1/3 a kenyér magassága a normálishoz képest. Sőt, egyszer tök lapos volt. És hát a vírus miatti élesztő hiány alatt beszerzett élesztőimre van még fél év szavatosság.
Bár szerintetek ez nem jelent semmit. Én is hajlok erre a véleményre. Kínomban már nem tudom, hogy mire fogjam...
Én időnként megteszem, ha új élesztőt kapok, akkor mindig kipróbálom, vagy ha régi az élesztőm akkor is, hogy a víz felében egy kiskanál cukorral, egy kiskanál liszttel megfuttatom az élesztőt, hogy lássam működik-e. És tapasztaltam különbségeket. Ha 1-2 perc alatt nem indult el, simán megdupláztam az élesztő mennyiségét. Így is van különbség a kenyerek magassága között, plusz-mínusz 1 cm. Croustina gépem van, az melegíti az összetevőket, kelesztésnél langyos a tészta. Szóval az alapanyagok minőségének ingadozásából lehetnek a különbségek. A tavaszi élesztőhiányig teljesen egyforma kenyerek jöttek ki a gépből, azóta tapasztalom ezeket az ingadozásokat, de eddig elrontott kenyér, kalács azért még nem volt.
Az ÜST... ha a bevonata sérül. Vannak cégek, amelyek teflon bevonatot készítenek. Nem volt rá szükségem, azaz nem próbáltam, csak egyszer utána néztem, hogy ha majd kell, legyen. Nagyon érdekes, amiket írnak: https://www.tenline.hu/
Ja bocs, ez a hozzászólásod most jutott el a tudatomig...
Nem arra gondoltam, hogy a kernyérsütő tetejét nyitogatja-e valaki, hanem arra hogy a konyhában nem nyitja-e ki valaki az ablakot, amikor keleszt. Ha huzatba kerül és hirtelen esik az üst körüli hő, az lehet baj. Ha jól látom, a 2500-as még nem tudja ezt az úri huncutságot:
Szerintem próbálj ki másik fajta lisztet. Nekem is volt valamilyen lisztem 8 éve, amire esküdtem, de utána (pont mint nálad) egyre furcsább lett a kenyér. Utána kipróbáltam más liszttel, minden újra OK lett.
Elk.rvult a malom a jelek szerint, na. Van ilyen :(
Hát, most te is bogarat tettél a fülembe. Ugyanis amikor a vírus téma elkezdődött, még volt egy kevés addig megszokott élesztőm. Mikor elfogyott, amit sikerült venni, abból sütöttem. Arról nyafogtam, hogy kb fél éve van bajom a kenyérsütéssel. A vírus óta. Lehet, hogy van abban valami amit írtál.
Hiba mindig előfordulhat de a kenyérsütés sok tényezős, nekem csak a COVID alatt jött elő amikor nehéz volt élesztőt beszerezni, előtte sosem. Gyanús, hogy a kapkodva gyártott élesztőben lehetett hiba.
Bogarat tettek a fülembe egy fogyasztásmérővel ellenőrzöm, hogy fűt-e kelesztéskor, mert azt hallom ahogy a relé meghúz a fűtőszál kapcsolásakor de azt nem tudom, a fűtés elindul-e.
Ja, és a HAAS, Spar, Dr Oetker élesztőket használom, attól függ melyiket kapom meg éppen. Minegyikkel kifogástalan volt általában a kenyér, és mindegyikkel előfordult már, hogy nem kelt meg. Ritkán, de 2 évek keresztül egyszer sem.
Évek óta ugyanazt a BL 55 lisztet használom-használtam, egy evőkanál korpával. A gyári receptet választom, abban mindig van mérettől függően zsiradék. 20-30-40 gr vaj, vagy margarin, vagy zsír.
Nem is volt ezzel semmi baj mindig kitünő volt a vekni. Csak az utóbbi kb 4 hónap....
Ill. nem nyílik ki az ablak a kelesztési fázisban? A 2500-as még mintha nem tudná a külső környezeti hő válzotása alapján korrigálni a belső hőmérsékletet.
A miénk Moulinex volt, nagyon jól sütött és szép kenyereket, amíg ez a hiba elő nem jött. Most félre lett téve, kovászos megy nálunk a sütőben (ez nagyon jó!). A Moulinex gépek ára az egekben.