Keresés

Részletes keresés

halaloszto Creative Commons License 2014.06.10 0 0 244

szinte barmi. szerintem akar ecetes viz is. arra gondolsz hogy mattuljon be, ugye?

Vajk

Előzmény: London26 (243)
London26 Creative Commons License 2014.06.10 0 0 243

Sziasztok!

Meg tudná nekem mondani valaki, hogy a horgnyzott bádoglemezt hogyan lehetne kicsit "öregíteni", hogy ne tűnjön olyan fényesnek és újnak?

Van vmi anyg, amivel le lehetne kenni vagy "lemaratni" kicsit?

Köszi!

natenedu Creative Commons License 2014.06.07 0 0 242

Segítenétek?

Egy cstornadarabot cserélek a hétvégén.

- Popszegeccsel rögzíteném a két szélén 2db, de itt valami 3 szögbent olvatsam amit nem értek, mert elvileg csak a szélén lenne szabad a szakirodalom szerint.

- lent nem tudom az egészet összerakni, így belülről is kell szegecselnem, az nem gond? csúnya lesz de a tető felé néz. a front oldalát kivülről lőném.

- szilóval alá is kell menni, vagy csak a széleket?

köszi 

halaloszto Creative Commons License 2014.05.20 0 0 241

Sziasztok,

Olyat tud valaki, hogy mi a kapacitasa egy 70mm szogletes csatornanak? Passzolna a terasz pereme ala, viszont bele kellene vezessem nem csak a teraszrol lecsorgo vizet, hanem egy 50m2-es tetorol lejovot is.

Vajk

eekeili Creative Commons License 2014.05.18 0 0 240

Akkor azt is cserélni kell. Egyszerűbb mint egy palatetőt megbontani.

Előzmény: ZolKa (239)
ZolKa Creative Commons License 2014.05.15 0 0 239

Az eresz deszkához nem igazán érdemes az állapota miatt.

Előzmény: eekeili (238)
eekeili Creative Commons License 2014.05.15 0 0 238

Vannak un. T alakú felfogóvasak is. Azokat az ereszdeszkához csavarozzák  , persze csak akkor ha egészséges a deszka.

A régit pedig előzőleg flex - szel levágják.

Előzmény: ZolKa (237)
ZolKa Creative Commons License 2014.05.15 0 0 237

Sziasztok!

Ereszcsatornát cserélünk egy kb 40 éve épült házon.

Az új csatorna átmérője kicsit nagyobb, de a régi tartókat nem tudjuk cserélni mert pala tető van és nem férünk hozzá a felfogatásukhoz..

Hogyan szokták ilyenkor megoldani a dolgot?

kissestoth Creative Commons License 2014.04.27 0 0 236

Ne kezdjük már el ezt az egy-egy mondatot kiragadok típusú fórumozást, mert így semmi értelme. 

Előzmény: Zöldár (235)
Zöldár Creative Commons License 2014.04.27 0 0 235

"A légrés szerepe, a nedvesség kiszellőztetése (nem a folyó víz, hanem a lécek szárítása, hogy ne rohadjanak szét)."

Írtad

én meg ezt

" Úgy hívják a jelenséget hogy szárítás. Az áramló levegő szárit."

Ilyen eccerű

Előzmény: Zöldár (232)
kissestoth Creative Commons License 2014.04.27 0 0 234

Zöldár!

A szigetelés felett van a páraáteresztő fólia, amin a pára ki tud jutni. Ez a pára reggel kicsapódhat a tetőfedő anyag belső oldalára, ahonnan vissza tud csepegni, de nem a szigetelésbe, mert ott van a páraáteresztő fólia. Ezen a fólián nem csak ez a víz folyhat, hanem viharban, havazáskor (porhó + szél) a csapadék is bejuthat a kiselemes tetőfedések (cserép, pala, stb…) esetén. Ilyenkor ezt a vizet a fólia vezeti le. Ez nem fog páraként kiszellőzni. A légrés szerepe, a nedvesség kiszellőztetése (nem a folyó víz, hanem a lécek szárítása, hogy ne rohadjanak szét). A másik, de ugyan olyan fontos szerepe a légrésnek a tető hűtése. Nyáron a tetőfedő anyag és a fólia közötti légrés felmelegszik, és megfelelő kialakítás mellett (alsó beszellőző rés – felső kiszellőző rés) a kéményhatás megindul (meleg levegő felfelé száll, ha alulról be tud jutni a friss levegő). 

Előzmény: Zöldár (232)
ZolKa Creative Commons License 2014.04.27 0 0 233

Köszi a választ!

10 éve van fent kb. Nincs vele semmi gond, meg sem látszik rajta a 10 év.

Ha nem ázik be és még tartalék palád is van amit ki is tudsz cserélni akkor szerintem teljesen felesleges.

Nálunk jópár helyen beázott évek óta azért kellett.

Előzmény: Zöldár (230)
Zöldár Creative Commons License 2014.04.27 0 0 232

Ezt viszont én nem értem :

'1. Lehet a csatornába is, de Magyarországon esztétikailag nem annyira elfogadott. Mindenhol magyarázni kellene, hogy miért van a csatorna annyira lent."

Gondolom itt a lecsapódott párára gondol, amit a  2. pontban meg is magyaráz azzal hogy az  nem komoly mennyiségű. Hát ha az a pára lecsapódik akkor először a szigetelést áztatja  + a csatornába is folyik valamennyi víz(kivéve itt, mert itt lecsepeg a szarufák között). Tehát a szellőző csatornák feladata a pára elvezetése, ill a már lecsapódott víz újból,  pára formájában való elvezetése.

Úgy hívják a jelenséget hogy szárítás. Az áramló levegő szárit.

Előzmény: kissestoth (228)
Zöldár Creative Commons License 2014.04.27 0 0 231

Kicsit megkésett a válasz, de talán aktuális.

Erre :

"de a párát a tetőből miért nem a csatornába vezetik?"

hát a csatorna az esővíz elvezetésére szolgál és a víz az mindig lefelé folyik, viszont az a fránya pára pedig mindig felfelé száll.

Ezért alakítanak ki a fedés alatt szellőző csatornákat, azok felfelé mennek és  a végükön  ( mind a két végükön ) nyitottak és így a pára a szellőző levegővel eltávozik. Ott fent !!

Előzmény: Nemes Attila (226)
Zöldár Creative Commons License 2014.04.27 0 0 230

Van megoldás .A szokásos eresztartók helyet, amiket a szarufákra szegelnek, olyan T alakúakat veszel. Itt a szárra merőlegesen van egy laposvas, amint  kettő furat. Ezt csavarozzák a széldeszkákhoz.

A széldeszkáknak természetesen épeknek és egészségesnek kell lenniük.

Nálam 8 éve így cserélték semmi panasz nincs eddig erre.

Más.

Mióta van bitumenes zsindely a palán?

Én is tervezem, de mivel sehol sem ázik be , van pót palám úgy 50 db.,  ismerem a csere technológiáját, feleslegesnek tartom  - egyenlőre. Majd a távoli jövőben.

Előzmény: ZolKa (229)
ZolKa Creative Commons License 2014.04.27 0 0 229

Sziasztok!

Ereszcsatorna csere előtt állunk.

A tető palás amin bitumenes zsindely van.

Ilyen esetben, hogy lehet megoldani a tartó(k) cseréjét, mert itt nem tudjuk levenni a tartóknál a cserepet?

Köszönöm a segítséget.

kissestoth Creative Commons License 2014.03.16 0 0 228

1. Lehet a csatornába is, de Magyarországon esztétikailag nem annyira elfogadott. Mindenhol magyarázni kellene, hogy miért van a csatorna annyira lent. 

2. Komoly mennyiségű víz ott nem folyat. Ha folyik, akkor valahol probléma van. 

+ 3. Nagyobb ereszlemezre van szükség és süllyeszteni kell a csatornatartó vasat az ereszlambériába. Értelem szerűen, ekkor vastagabb lambériára lesz szükség. Tehát macerásabb a kivitelezés, drágább az anyag, és nem is annyira elfogadott.

halaloszto Creative Commons License 2014.03.16 0 0 227

mert igy ha lukas a csereped, akkor latod esoben hogy a csatorna mogul csurog a viz. es megcsinaltatod a cserepet. 

biztos van mas is, de nekem ez jott le.

Vajk

Nemes Attila Creative Commons License 2014.03.16 0 0 226

Én csak egyet nem értek... tudom hogy igy a hivatalos... de a párát a tetőből miért nem a csatornába vezetik? 

Előzmény: kissestoth (208)
tibor200 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 225

Nem tudom van e jelentősége hogy milyen anyagból van ... Alá terveztem rakni egy 2- m es --de nem tudom ilyen lemezt horganyzott acél vagy bádog nem tudom a tüzépen találtam .Ereszcsatorna ugye .  És mivel min 25cm széles kell legyen olyan 20cm szélest találtam majd széthúzom. Jobbat nem tudok maximum bádogos tudna forrasztani méretet gondolom.

Mezőföldi 2 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 224

Akkor milyen anyag ?  Szürke bádog nincsen. Van horganyzott acéllemez ill. van horganylemez !

Előzmény: tibor200 (223)
tibor200 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 223

Két eresz egymás mellett megy le , eddig a közmű szennyvízbe volt bevezetve , de az szabálytalan így meg kell szüntetnünk. Milyen megoldás van arra ami esztétikus is hogy két eresz egybe menjen és a föld felett elvezessem kb 2m re az udvar közepe felé? Szürke bádog vagy horganyzott mindkét eresz.

Mezőföldi 2 Creative Commons License 2013.11.25 0 0 222

Meg kell békülni a szinnel. !

Az újonnan festett csatornát lehet ugyan festeni, de nem érdemes. A szerelés során felkerült  olajos szennyezés miatt úgyis lejön.

Kb. 5 év múlva viszont lehet orkán festékkel festeni, de csak ecsettel.

Előzmény: bokros lady nyuszi (221)
bokros lady nyuszi Creative Commons License 2013.11.21 0 0 221

Sziasztok!

Nem tudom, volt-e már ilyen kérdés, de azért felteszem.

A most épülő házunkra már feltették az ereszcsatornát, de most utólag jöttem ré, hogy sajna a színe nem passzol a házhoz (tipikus női probléma, tudom :) )

Kérdés, hogy lehet-e újrafesteni. Festett (barna) alumínium ereszről van szó. Már kerestem porfestőt, fog is adni árajánlatot, a kérdésem inkább az, hogy ez szép végeredményt fog-e adni, ill nem lesz-e minőségi gondunk vele később, hogy lepereg, stb.

Köszönöm

NeomatiK Creative Commons License 2013.07.29 0 0 220

Nincs ráncoló fogóm. Hogyan lehet enélkül a csővéget a toldásra megcsinálni?

Mariusi Creative Commons License 2013.07.26 0 0 219

Ennek sok oka lehet ! Pl. nagy felületről gyüjti a vizet, túl meredek a tető . Pont ezért szoktak a fedés aljára un. csendesítő szakaszt építeni.

Ennek a lényege, hogy az utólsó részen kisebb a meredekség.

Meg lehet számos más ok is. Pl.   a csatorna túl közel van a homlokdeszkához.

Mi a tanulság ?

A csatorna építés is igényel némi szaktudást,  ismeretet és tapasztalatot !

Előzmény: buxusb (216)
NeomatiK Creative Commons License 2013.07.26 0 0 218

Az alábbi linken van az ereszcsatorna rendszer elemei.

http://www.vik-bt-badog.hu/ereszcsatorna-1-melleklet.htm

Ama bizonyos vízüst 2 függőleges lemezét mivel, hogyan kell a az ereszcsatornára rögzíteni? Kell hozzá esetleg valami speciális szerszám?

NeomatiK Creative Commons License 2013.07.16 0 0 217

Szerintem feljebb lehet tenni, de ahhoz le kell szedni a csatornavasakat (na meg persze emiatt az egész ereszcsatornát is) és máshol kell meghajlítani.

Esetleg az eresz külső oldalára de belülre lehetne szegecselni az eresz anyagának megfelelő lemezcsíkot magasítás gyanánt. Bár nem lenne egy szépségdíjas.

Előzmény: buxusb (216)
buxusb Creative Commons License 2013.07.15 0 0 216

Sziasztok! Nagyobb esőnél átbukik a víz a csatornán és elnyelni sem tudja kellőképpen az ejtő. Úgy nézem, kissé lejebb tehették az ereszt, mint kellett volna, talán ezért nem folyik bele rendesen, amikor zuhog. Mit lehetne vele csinálni? Átrakni az egészet, valahogyan feljebb - hogyan? - lehet-e magasítni valhogyan a külső oldalfalát, ami megtartaná a vizet? Mi a javaslat? Köszi.

Krammer András Creative Commons License 2013.06.26 0 0 215

Ásol egy gödröt, földtől függően 40-50 cm mélyen, 1-2nm, geotextilt leteríted, telehordod kulé kaviccsal, ráhajtod a geotextilt, és befeded.

A tetejére mehet a térkő előkészítés, murva, vagy sóder.

Ha a gödör már nem tudja elnyelni a vizet, akkor a járda melett feljön a felszínre és szétfolyik.

De egyszerűen a pvc csöves megoldáshoz is csinálhatsz így egy szikkasztó árkot, akkor nem érdekes, hogy a föld alatt van a pvc cső vége.

Előzmény: Lugosi (212)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!