- Popszegeccsel rögzíteném a két szélén 2db, de itt valami 3 szögbent olvatsam amit nem értek, mert elvileg csak a szélén lenne szabad a szakirodalom szerint.
- lent nem tudom az egészet összerakni, így belülről is kell szegecselnem, az nem gond? csúnya lesz de a tető felé néz. a front oldalát kivülről lőném.
- szilóval alá is kell menni, vagy csak a széleket?
Olyat tud valaki, hogy mi a kapacitasa egy 70mm szogletes csatornanak? Passzolna a terasz pereme ala, viszont bele kellene vezessem nem csak a teraszrol lecsorgo vizet, hanem egy 50m2-es tetorol lejovot is.
A szigetelés felett van a páraáteresztő fólia, amin a pára ki tud jutni. Ez a pára reggel kicsapódhat a tetőfedő anyag belső oldalára, ahonnan vissza tud csepegni, de nem a szigetelésbe, mert ott van a páraáteresztő fólia. Ezen a fólián nem csak ez a víz folyhat, hanem viharban, havazáskor (porhó + szél) a csapadék is bejuthat a kiselemes tetőfedések (cserép, pala, stb…) esetén. Ilyenkor ezt a vizet a fólia vezeti le. Ez nem fog páraként kiszellőzni. A légrés szerepe, a nedvesség kiszellőztetése (nem a folyó víz, hanem a lécek szárítása, hogy ne rohadjanak szét). A másik, de ugyan olyan fontos szerepe a légrésnek a tető hűtése. Nyáron a tetőfedő anyag és a fólia közötti légrés felmelegszik, és megfelelő kialakítás mellett (alsó beszellőző rés – felső kiszellőző rés) a kéményhatás megindul (meleg levegő felfelé száll, ha alulról be tud jutni a friss levegő).
'1. Lehet a csatornába is, de Magyarországon esztétikailag nem annyira elfogadott. Mindenhol magyarázni kellene, hogy miért van a csatorna annyira lent."
Gondolom itt a lecsapódott párára gondol, amit a 2. pontban meg is magyaráz azzal hogy az nem komoly mennyiségű. Hát ha az a pára lecsapódik akkor először a szigetelést áztatja + a csatornába is folyik valamennyi víz(kivéve itt, mert itt lecsepeg a szarufák között). Tehát a szellőző csatornák feladata a pára elvezetése, ill a már lecsapódott víz újból, pára formájában való elvezetése.
Úgy hívják a jelenséget hogy szárítás. Az áramló levegő szárit.
"de a párát a tetőből miért nem a csatornába vezetik?"
hát a csatorna az esővíz elvezetésére szolgál és a víz az mindig lefelé folyik, viszont az a fránya pára pedig mindig felfelé száll.
Ezért alakítanak ki a fedés alatt szellőző csatornákat, azok felfelé mennek és a végükön ( mind a két végükön ) nyitottak és így a pára a szellőző levegővel eltávozik. Ott fent !!
Van megoldás .A szokásos eresztartók helyet, amiket a szarufákra szegelnek, olyan T alakúakat veszel. Itt a szárra merőlegesen van egy laposvas, amint kettő furat. Ezt csavarozzák a széldeszkákhoz.
A széldeszkáknak természetesen épeknek és egészségesnek kell lenniük.
Nálam 8 éve így cserélték semmi panasz nincs eddig erre.
Más.
Mióta van bitumenes zsindely a palán?
Én is tervezem, de mivel sehol sem ázik be , van pót palám úgy 50 db., ismerem a csere technológiáját, feleslegesnek tartom - egyenlőre. Majd a távoli jövőben.
1. Lehet a csatornába is, de Magyarországon esztétikailag nem annyira elfogadott. Mindenhol magyarázni kellene, hogy miért van a csatorna annyira lent.
2. Komoly mennyiségű víz ott nem folyat. Ha folyik, akkor valahol probléma van.
+ 3. Nagyobb ereszlemezre van szükség és süllyeszteni kell a csatornatartó vasat az ereszlambériába. Értelem szerűen, ekkor vastagabb lambériára lesz szükség. Tehát macerásabb a kivitelezés, drágább az anyag, és nem is annyira elfogadott.
Nem tudom van e jelentősége hogy milyen anyagból van ... Alá terveztem rakni egy 2- m es --de nem tudom ilyen lemezt horganyzott acél vagy bádog nem tudom a tüzépen találtam .Ereszcsatorna ugye . És mivel min 25cm széles kell legyen olyan 20cm szélest találtam majd széthúzom. Jobbat nem tudok maximum bádogos tudna forrasztani méretet gondolom.
Két eresz egymás mellett megy le , eddig a közmű szennyvízbe volt bevezetve , de az szabálytalan így meg kell szüntetnünk. Milyen megoldás van arra ami esztétikus is hogy két eresz egybe menjen és a föld felett elvezessem kb 2m re az udvar közepe felé? Szürke bádog vagy horganyzott mindkét eresz.
Nem tudom, volt-e már ilyen kérdés, de azért felteszem.
A most épülő házunkra már feltették az ereszcsatornát, de most utólag jöttem ré, hogy sajna a színe nem passzol a házhoz (tipikus női probléma, tudom :) )
Kérdés, hogy lehet-e újrafesteni. Festett (barna) alumínium ereszről van szó. Már kerestem porfestőt, fog is adni árajánlatot, a kérdésem inkább az, hogy ez szép végeredményt fog-e adni, ill nem lesz-e minőségi gondunk vele később, hogy lepereg, stb.
Szerintem feljebb lehet tenni, de ahhoz le kell szedni a csatornavasakat (na meg persze emiatt az egész ereszcsatornát is) és máshol kell meghajlítani.
Esetleg az eresz külső oldalára de belülre lehetne szegecselni az eresz anyagának megfelelő lemezcsíkot magasítás gyanánt. Bár nem lenne egy szépségdíjas.
Sziasztok! Nagyobb esőnél átbukik a víz a csatornán és elnyelni sem tudja kellőképpen az ejtő. Úgy nézem, kissé lejebb tehették az ereszt, mint kellett volna, talán ezért nem folyik bele rendesen, amikor zuhog. Mit lehetne vele csinálni? Átrakni az egészet, valahogyan feljebb - hogyan? - lehet-e magasítni valhogyan a külső oldalfalát, ami megtartaná a vizet? Mi a javaslat? Köszi.