Keresés

Részletes keresés

bomtom Creative Commons License 2016.06.12 0 0 1912

Egész érdekes gondolatom volt több mint 3 éve:)

Előzmény: bomtom (1104)
divaoni01 Creative Commons License 2016.05.12 0 0 1911
maya40.1 Creative Commons License 2016.04.17 0 0 1910

Nem középkori és nem kizárólag magyar, de más párhuzamok is vannak. Legalábbis nekem úgy tűnik.

A Targaryen-ház és a Habsburg-ház elég sok hasonlóságot mutat. Nekünk ez utóbbiak voltak idegen hódítók, pont mint Westerosnak a sárkányos ház.

 

A Habsburgok is előszeretettel házasodtak családon belül, nem volt ritka a nagybácsi-unokahúg, vagy az első fokú unokatestvérek házassága sem. A belterjesség okozta deviancia szintén létező probléma volt náluk is, bár gyilkos hajlamukról nem tudok.

 

Mária Terézia, fiú testvérek hiányában lett apja örököse.  Daenerysnek sincs fivére, és más fiú-utód sincs még, akit komolyan vehetnénk. A filmből úgy tűnik kimaradt eddig az Aegonnak tekintett fiú, nem tudom, mi lesz a könyvbeli énjével, vagy előkerül-e valahogyan a sorozatban.

Dany így uralkodónő lehet, annak ellenére, hogy Westeroson sem természetes - Dorne kivételével - a nőági örökösödés.

 

Rhaegar és Lyanna házasságtörése párhuzamba állítható Rudolf trónörökös és Mary Vetsera hasonló esetével, nem csak a tény és mindkettejük halála hasonlít, hanem az is, hogy sosem tisztázódott Mayerling titka, csak a romantikus szerelmi halál mítosz kering egyre a köztudatban - habár Rhaegar és Lyanna ügye még megkaphatja a világos magyarázatot Martintól.

 

Jaime egyik visszaemlékezésében a harctérre induló Rhaegar azt mondja, hogy ha visszatér, megváltoznak a dolgok. Egyes feltételezések szerint Rudolf trónörökös összeesküvés részese volt apja Ferenc József ellen. Mindkettejük halála hozzájárult a dinasztiájuk végső bukásához.

 

És mivel a Hunyadi házat is említetted: A holló, mint postás nekem elég furcsa véletlen. Elhiszem, hogy ez a madár könnyen tanítható, de másutt ilyen szokásról még nem olvastam. Többnyire azért futár, vagy később postagalamb van helyettük.

 

A cikkből mellesleg kimarad a kedvenc párhuzamom - az andalok nekem eléggé hasonlóak a spanyol konvisztádorokhoz. Kalandorok és vallási fanatikusok egyben.

Előzmény: - duplagondol - (1909)
- duplagondol - Creative Commons License 2016.04.17 0 0 1909

Egybeeséseket a magyar történelemből is lehet szép számmal találni, még ha ezek nyilván a véletlennek tudhatók be.

 

Lakomára csalva például kétszer is öltek már meg nagy hatalmú embereket. Így tett Nagy Lajos 1348-ban Durazzói Károllyal Aversa várában és Zsigmond király is 1397-ben Kőrös várában a Lackfi-testvérekkel. 

 

Gyermekkorú királyként, 17 évesen végezte ki Hunyadi Lászlót V. László, miután egy összeesküvéssel vádolta őt, a királyság egyik leghatalmasabb családjának a fejét. Pár hónap múlva aztán a király valószínűleg mérgezés következtében hunyt el Prágában.

 

II. Géza 1162-es halála után előfordult, hogy két öccse, a későbbi II. László és IV. István egyaránt fellépett fia, III. István trónigényével szemben.

 

A Blackfyre-ok állandó, trónért folytatott hadjáratainak párhuzama lehet a XII. századi Boriszé, aki magát Kálmán király fiának kiadva számtalanszor indított hadat a különböző magyar uralkodók ellen.

 

Két alkalommal fordult elő, hogy a királyok alacsony származású embert tettek meg a pénzügyek irányítására. Így lett Mátyás idejében kincstartó Ernuszt Jánosból, a Bécsből származó, kikeresztelkedett budai zsidó polgárból, majd II. Lajos korában alkincstartó Szerencsés (Fortunatus) Imréből, az 1492 után Spanyolországból menekült szefárd zsidó származású pénzügyérből. 

 

Nádasdy Tamás 1535-ben vette el a 14 éves Kanizsai Orsolyát. Eleinte nyilván nem tűnt még ez szerelmi házasságnak, ha a Dunántúl egyik leghatalmasabb vagyonát is megszerezte vele, miután Orsolyának nem voltak fiútestvérei.

 

Ostrom közben verték meg Kara Musztafa török nagyvezír csapatait 1683-ban Bécs alatt és Kinizsi Pál is egy vesztésre álló csatát fordított meg felmentő seregével 1479-ben Kenyérmezőnél. 

 

Vadászat közben halt meg Szent Imre herceg, István király fia.

 

A királyi teendői elvégzése helyett kurvázó királyra IV. Kun László a jó példa.

 

A király halála után saját fia érdekében mindent megmozgató királynééra pedig Luxemburgi Erzsébet, Albert király özvegye vagy Jagelló Izabella, János király hajdani neje. 

Előzmény: Blazer_Ken (1908)
smile64 Creative Commons License 2016.02.28 0 0 1907

Aki elolvasta azokat a fejezeteket, amiket Martin előzetesként közzétett a Winds of Winterből, annak máris vannak igen jó tippjei arra, hogy ki is ez a karakter. :)

Előzmény: divaoni01 (1906)
divaoni01 Creative Commons License 2016.02.28 0 0 1906

"A tél szelei-ben olyan történetelemek lesznek, amik nem történhetnének meg a tévésorozatban. Az ok egyszerű: egy olyan szereplőt fog mozgatni, aki

a tévésorozatban már meghalt, de a könyvsorozatban még nem."

 

http://www.origo.hu/kultura/kotve-fuzve/20160226-kultura-irodalom-teve-tronok-harca-martin.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

divaoni01 Creative Commons License 2016.01.02 0 0 1905

Ok, akkor keressük meg ennek a jó oldalát. És élvezzük a most már sok tekintetben ismeretlen tartományú hatodik évadot.

 

Aztán majd egyszer valaki csak befejezi ezeket a könyveket is.

Előzmény: Deerlan (1904)
Deerlan Creative Commons License 2016.01.02 0 0 1904

Nah Martin beismerte h sehol sem tart még a Winds of Winter-el.

 

http://grrm.livejournal.com/465247.html

 

Nem mintha a legkevesbe is izgatna. Ez a konyv talan meg kijon 2022-ben de tobb nem lesz hacsak Sanderson be mem fejezi ezt is. Majd a TVsorozatbol kiderül minden.

 

Bring on the show!

Előzmény: Deerlan (1878)
homo neanderthalensis Creative Commons License 2015.08.24 0 0 1903

Az 1. és a 3. kötetek jók. A többi? Felejtős

Előzmény: caseyjones (1902)
caseyjones Creative Commons License 2015.08.22 0 0 1902

Jelenleg a Sárkányok táncát olvasom. Eddig szerintem az öt kötet közül ez a legunalmasabb. Szerencse, hogy a vége felé Jaime és Cersei is bekapcsolódik a történetbe, mert egy idő után tényleg nagyon unalmas lett volna 1200 oldalon keresztül szinte csak Daenerysről olvasni...

caseyjones Creative Commons License 2015.02.28 0 0 1901

Olvastam az első négy kötetet, tetszett mindegyik. Nem tudom eldönteni, melyik a jobb, mindegyiket ugyanúgy szeretem.

Figyelem, SPOILERES! 

Az első kötet Eddard Stark történetszála miatt tetszett. A második könyv leginkább Tyrion Lannister középpontba helyezése miatt nyerte el a tetszésem, de amiatt is szeretem, mert Theon Greyjoy valamint Davos is kapott külön szálat. A harmadik kötet is nagyon jó volt, főleg a Mások miatt. A negyedik részt sokan nem kedvelik, viszont nekem ez is tetszett, a többivel egyetemben. Brienne szála szerintem érdekes volt, de Sansáé is.

Az összes közül Daenerys története az, ami számomra egy kissé unalmas. Az első könyvben az egyik legjobb szálnak tartottam az övét, amikor még vele volt Viserys és Khal Drogo is. Engem e két szereplő halála óta a történet már nem igazán érdekel.

SPOILER VÉGE

 

Kíváncsi vagyok, Martin mikor fogja megjelentetni a hatodik könyvet... Remélem, mihamarabb. Bár még a Sárkányok táncát sem olvastam el, de van egy olyan érzésem, hogy a következő kötet megjelenéséig minimum tízszer el tudom olvasni. :)

maya40.1 Creative Commons License 2015.02.15 0 0 1900

Talán Jaime figurájával is az történt, mint az egész regényfolyammal. Addig színezgette és árnyalgatta, míg végül már ő maga is soknak érezte, hogy egy emberről ennyit írt.

 

Azért én csak a kíváncsiságom okán, elolvasnám a közhelyes vázlatot is, de ezt csak súgva írtam, nehogy Martin fülébe jusson és nagy buzgalmában leírja nekem mind a három könyvet kézzel :D

 

 

Előzmény: Disznóföldelő Aggregátor (1899)
Disznóföldelő Aggregátor Creative Commons License 2015.02.13 0 0 1899

Ahhoz az eredeti vázlatot kellene ismerni, hogy valóban benne volt-e a vérfertőzéses szál, avagy sem, de a kiszivárgottak alapján úgy tűnik, hogy nem. Amúgy, ha csak az első könyvből indulunk ki, akkor még akár ki is jöhetett volna belőle a felvázolt rövid sztori, de a mester írás közben alighanem meggondolta magát :D

Szerintem ezért lett Jaime-ből egy pozitív figura, mert Martin közben megszerette a kézlevágósdival, Aerys-szel meg az összes előtörténetével együtt. Mondjuk vérfertőzés nélkül tényleg közhelyes lett volna, egy fantasy a sok közül. :)

Előzmény: maya40.1 (1898)
maya40.1 Creative Commons License 2015.02.12 0 0 1898

Ez a trilógiás leírás viccesen nézett volna ki. :)

 

Azt néztem ki belőle, hogy a végső verzióban egy karakterből hármat hozott ki. Ha tényleg nem volt benne Cersei és valószínű, Tywin se, akkor őket az eredeti Jaime-ből gazdálkodta ki eme két parádés figurát.

 

Mellesleg azért érdekelne, hogy ha nem volt meg sem említve Cersei, akkor a vérfertőzés-szál sincs benne?

Mert akkor tényleg áll, amit a kommentek közt írt valaki, hogy egy kissé közhelyes lett volna

Előzmény: Disznóföldelő Aggregátor (1896)
Disznóföldelő Aggregátor Creative Commons License 2015.02.09 0 0 1897

Druon nagy kedvenc, csak a hetes könyvet (Az országvesztő) ne írta volna meg. :)

Annyiban persze más, hogy a "cselekménye" kiszámíthatóbb, mint A Tűz és Jég daláé, de hát neki más anyaggal kellett dolgoznia.

Előzmény: Theorista (1893)
Disznóföldelő Aggregátor Creative Commons License 2015.02.09 0 0 1896

Ez a trilógiás leírás viccesen nézett volna ki. :)

Joffrey amúgy a sorozatban jobban sikerült karakter, mint a könyvben, ott a szadista hajlamai kevésbé kerülnek napvilágra.

 

Az eredeti tervek szerint Martin ugye a Red Wedding után kihagyott volna néhány esztendőt, és úgy kezdte volna el a folytatást, majd utána döntött úgy mégis, hogy feltölti a sztorit két kötettel. Bevallom, hogy a négyes nekem helyenként egy borzasztó nyűglődésnek tűnik. Brienne szálát konkrétan teljesen feleslegesnek tartom, ahogy Samwellét is, bármennyire jól kitalált ez a két karakter, a Vas-szigetek világa meg nagyon érdekes, de egy hadseregnyi új karakter érkezett meg vele, és az ottani történetek is csak a királyválasztás körül toporognak. Arianne Martell hiába nagy kedvencem, róla is ordít, hogy menet közben alkotta meg a karakterét az író, sajnos ki is vágták a sorozatból.

Előzmény: maya40.1 (1887)
Disznóföldelő Aggregátor Creative Commons License 2015.02.09 0 0 1895

Azért a nézőpont-karakterek alapján felbontott elbeszélésmód nem annyira új irodalmi koncepció, elég régóta használják. :)

Martin annyit erősít rá, amit itt alant is fejtegetett valaki, hogy a karakterek szűk látásmódja és időnként meglehetősen hiányos tudása a recens információkból alkalmat ad neki arra, hogy meglepetéseket okozzon az olvasónak.

Előzmény: maya40.1 (1889)
Theorista Creative Commons License 2015.02.09 0 0 1894

A karakterek jellemzése és a szcéna lefestése során igazán elemében van az öreg. Sziporkázik, csak hát az olvasó hajlamos a huszadik-harmincadik tűzijátékot már kevésbé lenyűgözőnek találni. Hálátlanok vagyunk, na!

 

:-)

Előzmény: maya40.1 (1892)
Theorista Creative Commons License 2015.02.09 0 0 1893

Druon is így építi föl az Elátkozott Királyokat, csak míg ő korrekt módon "elbeszélteti" a számunkra, olvasóknak fontos információkat, hogy kellően képben maradhassunk és az alapvetően aszimmetrikus információs helyzet ne legyen frusztráló, addig Martin egy zsarnok. :-) Ő a susnyásban hagy minket kiszolgáltatottan a váratlan fordulatokra.

 

Maga a karakter alapú történetmesélés nem gond tehát, inkább az, ahogyan ezzel visszaél Martin.

 

Egyébként meg beiratkozhatott volna Moldova Gyuri bácsihoz írástechnikára. :-) Ő kifejezetten azt javasolja a terjedelmi korlátok esetén, hogy ne a szöveget próbálja az ember csonkítgatni, hanem szereplőket, szálakat vegyen ki kompletten. Martinnak is visszafogottabbnak kellett volna lennie ezen a téren, mert a sok szereplő és cselekményszál egyszerűen szétfeszíti a kompozíciót. Durván egyensúlytalanná vált a mű.

 

Talán utólag nézve az lett volna a legjobb, ha két egymással ugyan összefüggő, de önállóan is élvezhető trilógiára korlátozta volna a dolgot.

Előzmény: maya40.1 (1889)
maya40.1 Creative Commons License 2015.02.09 0 0 1892

Mindkettőtöknek van igaza, és eleinte élveztem is a dolgot, de ahogy szaporodnak ezek a figurák és csak elmélkednek és elmélkednek....

Annyira szétágazik már a történés, hogy lassan tinikori rémálmom tér vissza és úgy érzem, hogy már megint a Nyomorultakat olvasom. Még jó, hogy ez nem kötelező

 

Azt hiszem a sorozat készítői is ilyesmiket érezhetnek, mert elég határozott kézzel nyesegetik a sztorit és majdnem olyan elánnal ritkítják a regénybeli karaktereket, mint maga Martin

Bela_Vak Creative Commons License 2015.02.09 0 0 1891

Meg arra is jo eszkoz, hogy az olvaso fejebe verje, hogy milyen szinten informaciohianyos kozegben mozognak a szereplok, es miert hoznak hulye donteseket.

Előzmény: finom_rakottkrumpli (1890)
finom_rakottkrumpli Creative Commons License 2015.02.08 0 0 1890

De miért lenne parasztvakítás? Egy hatásos eszköz karakterek bemutatására, ill titkok elrejtésére és felfedésére. Nem emiatt csúszik (szét) a történet.

Előzmény: maya40.1 (1889)
maya40.1 Creative Commons License 2015.02.08 0 0 1889

Megnyugodtam. Azt hittem csak én vagyok ilyen botfülű, és nem értem az új irodalmi koncepciókat :D

Már egy ideje motoz bennem, hogy ez a nézőpont karakterezés Martinnál inkább csak parasztvakítás

Előzmény: Theorista (1888)
Theorista Creative Commons License 2015.02.06 0 0 1888

Örülhetünk, ha valahogy be lesz egyszer fejezve, bár nyilván lesz majd komoly erőfeszítés annak bizonygatására, hogy miért is jó ez a szétesett szerkezet, és hogy miért is eredeti a dolog.

 

Az Elátkozott Királyoknak kifejezetten jól áll, hisz történelmi regény, hogy nem megkomponált a szerkezete. De itt egyszerűen csak ráhúzzák ezt a szétfolyásra.

Előzmény: finom_rakottkrumpli (1883)
maya40.1 Creative Commons License 2015.02.06 0 0 1887

Ez érdekes, köszi, hogy feltetted a linket.

Azért én örülök, hogy lett benne egy sor szereplő még. Szerintem Cersei nélkül sokkal vérszegényebb lenne, és így látszik, hogy Martin mennyi egyéb karakterrel gazdagította a sztorit. Ami szerintem csak javára vált, még ha kismillió új mellékszálat eredményez is, amik miatt egyre nehezebb elképzelni, hogy mi lesz a vége.

Különösen a sok női figura nyereség, mert az ő kis csataáik meglátásom szerint néha sokkal felkavaróbbak, mint bármilyen pasis "szétcsapok köztetek" csatajelenetek.

 

Bár azt azért megnéztem volna, ahogy Robb megnyesi Joffrey-t. Elég fura elképzelni, tekintve, hogy  P....fej király élete során komoly harcnak a közelébe se ment

Előzmény: finom_rakottkrumpli (1883)
Bela_Vak Creative Commons License 2015.02.06 0 0 1886

Engem azert aggaszt, hogy meg mindig az elso kotetnel jarunk...

Tudom, hogy ket konyvet igert, de a konyvei ugy szaporodnak, mint patkanyok a szep tavaszi napon.

divaoni01 Creative Commons License 2015.02.05 0 0 1885

Azért ezt már eléggé túlhaladta az öreg mára. Sőt valszeg most is folyamatosan alakul a fejében a story.

 

Nem igazán szürhetők le túlontúl végzetes következtetések belöle.

Előzmény: finom_rakottkrumpli (1883)
finom_rakottkrumpli Creative Commons License 2015.02.05 0 0 1884

Izé, ezt nem válasznak szántam, hanem mindenkinek :)

Előzmény: finom_rakottkrumpli (1883)
finom_rakottkrumpli Creative Commons License 2015.02.05 0 0 1883
Előzmény: Törölt nick (1882)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.31 0 0 1882

Aki még nem tudja, miről beszél tegnap éjfél óta a Tronok harca közösség: megérkezett az 5. évad hivatalos előzetese:

 

 

http://variety.com/2015/tv/news/game-of-thrones-season-5-trailer-shows-the-sand-snakes-another-wedding-1201419467/

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!