Keress rá a Guglival az Arialuni.ttf fájlra. Az Office-szal együtt érkezik, de külön is le tudod tölteni sok helyrôl. 24 mega, meglehetôsen sok betû van benne, japán-kínai-koreai is.
Én egy olyannak is örülnék, amely a CJK karaktereken kívül az összeset tartalmazza. Mivel a jelenleg foglalt kódok nagy részét pont ők teszik ki (mármint a CJK), ez nem is tűnik megvalósíthatatlannak.
Hexa 0000-tól 10FFFF-ig tart, hogy pontosak legyünk. Nem, valóban nem nagyon van font, amelyben minden benne lenne. Egyébként nincs ennyi karakter, olyan százezer van ténylegesen kiosztva, de ekkora font sincs, természetesen, nem lenne nagyon praktikus.
Én valamiért mindig is úgy tudtam, hogy az unicode code point-ok húszbitesek, lásd asztrális síkok... Ezért sem értettem soha, miért dicsőítik egyesek az utf-16-ot az utf-8-cal szemben, mikor mindkettő változó hosszúságú kódolás.
De ha jól sejtem, az egészet egy az egyben támogató betűtípus még mindig nem létezik, pedig az lenne az igazán érdekes és izgalmas fejlemény.
Most látom, hogy az UniCode is fejlődik; kinőtték a két byte-ot... Valaki látja például ezeket a jeleket: 𝅘𝅥: 𝅘𝅥 𝅘𝅥𝅮: &1d160; Mert én nem...
Annyit fejlődött az index, hogy win1250-et ad meg karakterkészletként... állítólag abban van euro is... no próba cseresznye:
AltGr+U = €
€ = €
árvíztűrő tükörfúrógép - ÁRVÍZTŰRŐ TÜKÖRFÚRÓGÉP
Es nekem itt is o" amit beirtal :) Igaz a forum listazos oldal csaloka, mert 1 nagy fos a benne levo html, de igy hozzaszolasnal mar ez is jo :) Epp ezert inkabb szuz html-be nezd meg, mint a fenti url is.
az ucirc az kalapos, es nem hullamos es nem is " ekezetes. A tilde viszont fuggoen a charset-tol ~-os vagy ". A bongeszom nem hiszem ohgy hibas lenne, mert minden bongeszo igy jeleniti meg, mozilla, opera, ie.
Khm...megismétlem...
itten lehet olvasni, hogy pl az Û (Û) ugyanaz kellene legyen mint a Û (Û) vagyis az unikódból ismert 00DB kódú kalapos U betű.
<!ENTITY Ucirc CDATA "Û" -- latin capital letter U with circumflex, U+00DB ISOlat1 -->
Akkor a böngésződ a hibás...
itten lehet olvasni, hogy pl az Û (Û) ugyanaz kellene legyen mint a Û (Û) vagyis az unikódból ismert 00DB kódú kalapos U betű.
<!ENTITY Ucirc CDATA "Û" -- latin capital letter U with circumflex, U+00DB ISOlat1 -->
"az otilde azt jelenti, hogy az o betű felett jelenjen megy egy hullám" Ez csak akkor igaz, ha nem iso-8859-2 vagy nem win1250 azaz olyan charset-el nezi amiben nincs rendes ő betű.
Hát tisztelettel, az otilde azt jelenti, hogy az o betű felett jelenjen megy egy hullám... ha nem ez történik, akkor a böngésző rosszul működik.
Ha magyar betűt akarsz:
1. Használj unikódot
Ő Ő
ő ő
Ű Ű
ű ű
2. Használj latin-2 -t, de akkor a fejrészben állítsd be a <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">-ot
és az Apache-csal is beszélj, hogy ő is ezt küldje a HTTP-fejrészben: AddDefaultCharset iso-8859-2.
(én ezt módszert szeretem jobban, mivel sokkal könnyedebb a szövegszerkesztés)
notepad-ot feletsd el. Amugy html header-jebe meta tagbe milyen charset-et adsz meg, es a bongeszod mire all ra? Hasznalj valami normalis szoveg szerkeszot, 100000000 van beloluk. A notepad erre sem valo. Peldaul 1 roppant beszedes cimrol is talalsz sok hasznosat:)
http://www.notepad-replacements.com/replace.html
Az ekezetes betuk jol latszanak a szov.szerkesztoben.
Gep: win xp + apache
Ha csinalok egy fajlt amibe beledugaszolom a head-b a content-type-ot, es beirom az o" betut egy karakterben, nem tilde-re kodolva, akkor:
(1) fajlkent nezve kivalo
(2) apachon at megnezve hullamvonalas
Kiveve ha az apache alapkonfigjaba beallitoma default charsetnek kozep-europait.
A tildes megoldas egyik esetben sem jo.
Kiprobaltam ezt egy "igazi" hostnal is, ott hasonlokeppen a tilde nem mukodik.
Mondjuk ez utobbi nem annyira nagy baj, a sima ekezetes betuket beirom.
Szoval vegulis igy sikerult egy workaroundot talalni, ami talan nem olyan elegans mintha ˜ lenne beirva de itt jo lesz.
Mindenesetre ha lenne tippetek arra nezvest hogy a tildeval hogy tudom ezt klasszul megoldani, az jo lenne, de ha nem, az se nagy baj igy.
Hogy a topic temajanak a crockl-fele ertelemzeseben is megfeleljek, kiprobaltam hogy mi van ha egy a href-be dugom bele ezeket a karaktereket, arra http://localhost/%F5%F5 -re akart ugrani. Es 403 forbidden errort adott ki. Nem tudom miert, de orulook hogy most mar egyertelmuen sikerult onolnom a vadak szerinti offomat ;)
A topicindito csak egy karaktertabla, tehat
az hogy eddig az ekezetes url-ekrol beszeltetek az esetleges :) A karaktertablaval mint felvetessel az en temam is osszhangban van :)
ok :) bar itt az ekezetes url-ek volt a tema, html topic van 100. Amugy sikerult alapvetoen semmit leirnod, lasd NevemTeve kerdeset is. Azt se irod milyen szerkeszto, milyen os, 0 informaciot hordoz a beirasod.
Nem egészen értem a problémádat: ha a szövegszerkesztőben nem jól látszik a az Ő és Ű, azt a fontkészlet átállítása meg kellene oldja (pl Times New Roman CE).
A következőket kellene megvallanod:
Milyen OS, milyen nyelvi beállítással, milyen szövegszerkesztő. Más szövegek is helytelenül jelennek meg, vagy csak a HTML? Effektíve mi kerül a HTML-be ahol Õ és Û látszik? (Pl hex-viewer-el megnézve.)
mar bocsi, de nem tudom feltunt-e a topic cime neked, ha mar beirsz ide:) Amugy õ es meta tag-be charset iso-8859-2 vagy win1250 legyen. De ez nem a topic temaja, meg messzirol sem.
Segitseget szeretnek kerni: sajnos nem tudok rajonni hogy ha Verdana fontot haszanlok a szovegben, akkor hogyan birnek normalis magyar ő és ű betűt csinálni.
Pontosabban, az a probléma, hogy ha netscapeben csinálom az oldalt akkor rendben, de ha sima szovegszerkesztoben szerkesztem a forrást akkor csak a tilde-jellegu hullamvonalas o akar feljonni meg a kalapos u".
A szövegszerkesztővel kellene csinálnom mert van benne egy csomó php kód is.