Keresés

Részletes keresés

Pitkin_ Creative Commons License 2010.08.24 0 0 1024
Sziasztok!


Nagyon, nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra, tegnap egész délután a hszeket böngésztem.

Miután az első kutyánk, egy shih-tzu szuka 10 évesen váratlanul meghalt, erős önkritikát gyakoroltunk, ugyanis elég szar házi maradékokkal etettük - milánói makaróni, és egyéb fűszeres házi kaják, amik abszolút nem neki valók voltak, emellett mosott aggyal vettük a Chappit, Pedigree-t és társait :S

Ebből okulva, de sajnos átesve a ló túloldalára, a következő shih-tzunkat már csak prémium tápokkal etettük, itt is bedőlve a reklámnak, Royal Canin-nal és Hill's-szel, de ezt a bakit is megspékeltük még azzal, h. szinte minden hónapban, amikor elfogyott az előző zsák kaja, másmilyet vettünk neki, mondván, fő a változatosság. A hirtelen és gyakori tápváltások ugyan nem végződtek hasmenésben, és mivel gyönyörűen fejlődött és szép kölyök volt/lett, nem gyanakodtunk semmire. Aztán 1,5 éves korára hirtelen olyan brutál tápallergiája lett, hogy rohantunk az orvoshoz, mert tele lett pörkökkel a nyaka, feje, a szőre fénytelen lett és hullott, mint a hó stb. Az orvos persze rögtön előállt a "biztos a csirke" szlogennel, és elkezdtük az eliminációs diétát. A Royal Canintól a Hypoallergenic nevű tápot, ettől elmúltak ugyan a pörkök, de mivel horror ára van (2kg 7000.-!!!), átálltunk Acana Pacifica Dog-ra, majd Orijen 6Fish-re, amit a másik két kutyám eszik. hónapokig nem is volt baj, de utána megint jöttek a pörkök, azóta a Hypoallergenicet eszi megint, de eldöntöttem, megcsináltatjuk az allergiatesztet, amit már az elején meg kellett volna a kísérletezgetés helyett >:( Mivel a Royaltól (azóta már tudom, hogy a fosadék beltartalma miatt) fáradékony, ronda lett a szőre, megint vakaródzik és a fogai is meglazultak 3 évesen, ha kiderül, valójában mi(k)re allergiás, ezer százalék, hogy átállunk a friss ételekre.

Ugyanígy át szeretnék állni a másik két kutyámnál is, az 1 éves havanesenk, mielőtt hozzánk került, Acanát evett, a 10 éves menhelyi kutyám évekig ki tudja mit, a menhelyen 2 évig szart szarral. Egy éve, mióta nálunk van, sokféle tápot kipróbáltunk (tudom, gáz a gyakori tápváltás, de valahogy már akkor sem voltam elégedett sok prémium táppal, amit kipróbáltunk, mielőtt elkezdtem TÉNYLEG utána olvasni, és neki sem ment a hasa), végül az Orijen, az ACANA és a Blue Buffalo közül a legelső mellett tettem le a voksomat. Viszont az Orijen tápokat szidják, mint a bokrot sok helyen, mert brutál magas a fehérjetartalma a Seniornak is, amit az öreg harcos most eszik :S

A kérdésem az lenne, hogy egy tíz éves, egyébként edzett gyomrú, nem allergiás kutyát, és egy 1 éves, még viszonylag "tabula rasa" ifjoncot hogy, milyen ütemben szoktassak át a nyers hús- zöldség- stb. kombó kajákra? Egyáltalán, nem rizikós egy ilyen veterán korba érő állatot átállítani? Mert ugye szeretném, ha még min. 7-8 évet élne (10kg-os, strapabíró terrier keverék), és a tápok árából kb. lazacfilével is etethetném:)

Ami még érdekelne, hogy milyen mennyiség fedezi egy 10kg-os és egy 5kg-os kutya napi szükségletét kb. 2 óra mozgatás mellett?

Ja, amit még mellélőttem, az a vitaminok adása a prémium táp mellé...Remélem, nem adagoltam még túl őket :-O

Bocsi a kisregényért, és köszi, ha tudtok segíteni, mert még nem vagyok nagy szaki:)

Üdv, Vera
sanyooo Creative Commons License 2010.08.24 0 0 1023
Minél tovább "magyarázod", annál kevésbé értem! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
De mindegy is, mert nem fogom így etetni a kutyámat, de az is lehet, hogy már alkalmazom a módszert, csak nem tudok róla? :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Veszek nyakas csirke farhátat, aznap megtömi a bendőjét friss, nyes hússal/csont :D
másnap megfőzöm egy nagy kuktában, két napig azt eszi! Majd újra kezdjük. A táp mindig előtte van, ha akar eszik belőle! Nem igen akar! :DDD Néha húslében főtt rizs, vagy tészta! A mezőn pocok, ha nem veszem észre! :))))))))
Előzmény: nettomazsola (1022)
nettomazsola Creative Commons License 2010.08.24 0 0 1022
" 4 reine Fleisch/Knochen-Mahlzeiten
4 Fleisch/Knochen- und Gemüse-Mahlzeiten
4 Getreide/Milchprodukte-Mahlzeiten"

szoval hus / csont
csak en kapkodtam el, azt hittem erthetö ugy is.
hus + csont

szerintem nem megy mennybe senki, nem is tudom, h van-e konkret kitalalo? gazdag meg nem lesz senki belöle, mert nem venni kell vkinel, hanem magadnak csinalni.
bar
Canadaban lattam olyan "kifözdet" ahonnan etelhordoban lehetett elvinni a "csodakutyakajat" jo penzert. es vittek ...
van aki otthon azert nem föz, mert büdös - ami aze igaz - v ennyire sincs ideje . (??)
Előzmény: sanyooo (1020)
sanyooo Creative Commons License 2010.08.23 0 0 1021
Miért ne??? Gondolod a juhász ekkora faxnit csinált a kutyaetetésből? Na ugye??? :D
Előzmény: fidelite (1019)
sanyooo Creative Commons License 2010.08.23 0 0 1020
Nekem azt jelenti a "húscsont", hogy csont amelyről leszedték a húst! Magyarul van, nem kell "értelmezni"!
Szerintem ez is egy kísérlet arra, hogy valaki, a kitaláló, "mennybe menjen" a sok ostoba ember vállán! :(
Előzmény: nettomazsola (1018)
fidelite Creative Commons License 2010.08.22 0 0 1019
Bárány gerinc adható nyersen? Másik fórumon írták, hogy azt inkább főzni kell. Vadhúsokat főzve szabad, és ez is beletartozik, Viszont ha megfőző, a csontja nem lesz nagyon kemény?
Előzmény: nettomazsola (1016)
nettomazsola Creative Commons License 2010.08.20 0 0 1018
barmiböl a sok csont az szorulast okoz. a huscsont nyilvan annyit jelent, h sok hus kis csont. en igy ertelmeztem. nincs reszletezve.
a farhat az pl tökeletes, meg a csirkenyak stb.

Előzmény: sanyooo (1017)
sanyooo Creative Commons License 2010.08.19 0 0 1017
Én nem értem mi az, hogy hús és csont, meg húscsont? Csirke farhátat kap, úgy tolja be az arcába, hogy öröm nézni, főve-nyersen mindegy! :-0)
Sertéskörmöt nem szabad kutyának adni, még sz@rráfőzve sem, az enyém majd ráment, behabzsolta egybe aztán nem tudta kikakálni! :(((
Előzmény: nettomazsola (1016)
nettomazsola Creative Commons License 2010.08.18 0 0 1016
a lenyeg;
mindent nyersen, a hust CSONT-tal!!.
napi 2 etetes, heti egy "böjt" tehat hetente 12 etetes, ez kb;

4 x csak hus + csont
4 x huscsont + zöldseg
4 x gabonapelyhek + tejtermek

azt irja, h nem jo a hust es a gabonat keverni ( szerintem ez hülyeseg)

nem hiszem, h en pontosan betartanam, biztos kevernem fött kajaval, maradekkal, de hust CSAK nyersen! ez tuti es vegre csontot is adnak szegeny kutyaknak.

belegondoltam itt felalomban, h nem is tudok hirtelen mas allatot aminek föznek. a vadonban ugye senkinek ... es a haziallatoknak se sürün. gondolom a maradek etetessel es a mindenkeppen vmi finomat akarok adni-val kezdödött a fözes.

ismerösöm labradorja igy eszik;
napi 2 nyers birkanyak este - ez a fökaja
delelött mikor visszajönnek a setabol akkor vmi gyömülcs, konyhai maradek.
makk egeszseges, nem köver, nem sovany, semmi baja az izületeinek. ( ami lassan egy csoda manapsag)
Előzmény: nettomazsola (1015)
nettomazsola Creative Commons License 2010.08.18 0 0 1015
itt a lenyeg, ha lesz ra kis idöm leforditom;

In der Praxis

Da Hunde verschieden sind, müssen Sie Ihren Hund gut beobachten und gegebenenfalls den Ernährungsplan auf Ihren Hund abstimmen. Es gibt Hunde, die kein Getreide vertragen oder rohes Fleisch und Knochen anfangs nicht ohne weiteres verdauen können. Manche Hunde mögen Innereien oder Gemüse einfach nicht. Der folgende Diätplan ist nur als Anhaltspunkt gedacht.

Fleisch sollte in möglichst großen Stücken oder am Knochen gefüttert werden, da das Kauen wichtig für die Zahnpflege ist. Fleisch und Getreide nicht mischen, denn dadurch können Blähungen verursacht werden. Das heißt also: Der Hund muß in der Regel zweimal täglich gefüttert werden, wenn Sie Getreide füttern möchten. Und zwar aus zwei Gründen: Erstens ist es gut, Zutaten zu trennen, zweitens ist die Gefahr einer Magenumdrehung wesentlich geringer, wenn die Futterration auf zwei Mahlzeiten aufgeteilt wird.

Einmal wöchentlich sollten nur Flocken oder Gemüse gefüttert werden, gefolgt von einem Fasttag. Also: fünf Tage pro Woche Fleisch füttern, einen Tag fleischlos und einmal fasten lassen. Wenn der Hund das Fasten nicht gut verträgt, reicht es auch, wenn man einmal wöchentlich fleischlos füttert.

Sie können das Gemüse entweder allein als Mahlzeit geben oder zum Fleisch beifüttern. Es gibt Hunde, die das Gemüse nicht so gerne essen. In diesem Fall kann man entweder Hackfleisch oder Thunfisch dazu mischen oder Leber mit dem Gemüse pürieren.

Wenn wir davon ausgehen, daß der Hund zweimal am Tag gefüttert wird, also 12 Mahlzeiten pro Woche erhält, sollten bei 8 Mahlzeiten Fleisch/Knochen dabei sein, viermal Gemüse und etwa viermal Getreide/Milchprodukte.

Beispiel:
4 reine Fleisch/Knochen-Mahlzeiten
4 Fleisch/Knochen- und Gemüse-Mahlzeiten
4 Getreide/Milchprodukte-Mahlzeiten

Wenn Sie getreidefrei füttern möchten, sollte das Gemüse 10 bis 25 Prozent der Gesamtration ausmachen und Fleisch/Knochen 75 bis 90 Prozent. Der Knochenanteil sollte etwa 10 Prozent ausmachen und nicht 15 Prozent der Gesamtration übersteigen.

Getreide-Mahlzeit:
Flocken mit Buttermilch, Ziegenmilch oder Karottensaft. Dazu ab und zu ein Ei oder Hüttenkäse, Joghurt, Banane oder anderes Obst, usw. Es gibt Hunde, die Getreideprodukte nicht vertragen, bzw. dagegen allergisch sind. Es ist nicht notwendig, Getreide zu füttern, es durchaus weggelassen werden. Allergischen, arthritischen oder krebskranken Hunden sollte kein Getreide gefüttert werden.

Fleisch-Mahlzeit:
Fleisch und Knochen mit Kräutermischung und Ölmischung

Gemüse-Mahlzeit:
Frisches, püriertes und/oder leicht gedünstetes Gemüse & Grünzeug - auch mit Leber oder Joghurt oder Hüttenkäse. Dazu Öl (1 bis 2 Tl)

Die Zutaten

Flocken
Hafer, Gerste, Hirse, Amaranth, Roggen, Weizenkleie, Kokosflocken, Maisgrieß oder Flocken

Fleisch/Knochen
Rind: Muskelfleisch, Herz, Milz, Niere, Pansen, Blättermagen, Leber, Schlund, Kopffleisch, alle Knochen, insbesondere die weicheren
Lamm: wie Rind, jedoch nicht Magen
Huhn: ganze Hühner, Hälse, Rücken, Flügel - nur roh!
Fisch: ganze Fische, nur roh
Eier: mit Schale, roh
Innereien: nur ein- bis zweimal pro Woche
Leber ca. 200 bis 300 g (bei einem Hund von 30 kg)
Pansen/Blättermagen ein- bis zweimal pro Woche
Schweinefleisch meiden oder gut abkochen!!

Gemüse
Salate, Möhren, Zuchini, Broccoli, Keimlinge, Löwenzahn, Brennessel, Schachtelhalmgras (eigentlich alles, je grüner, desto besser, immer abwechseln)
Rohe Kartoffeln, Avocados und Zwiebeln meiden!

Obst
Äpfel, Bananen, Trauben, Apfelsinen, Kiwis usw.

Kräuter
Seealgenmehl, Alfalfa, Brennessel, Dill, Löwenzahn, Borretsch, Petersilie

Öle
Fischöl, Distelöl, Olivenöl, Leinsamenöl, Borretschöl, Nachtkerzenöl abwechselnd
Lebertran (Vit A u. D) - 1 Tl ein- bis zweimal pro Woche, vor allem im Winter

Vitamine
Bei Bedarf, z. B. bei Krankheit, im Wachstum, Trächtigkeit etc.:
Vit C - 100 bis 500 mg täglich für kurze Zeit
Vit E - 20 bis 80 mg drei- bis viermal pro Woche
B-Komplex - bei Streß oder Krankheit für eine kurze Zeit

Einmal pro Woche eine Prise Meeressalz
Előzmény: sanyooo (1013)
zsuzsa Creative Commons License 2010.08.17 0 0 1014
Fura az izlésük, de az én kutyáim örjöngenek a sárgarépáért. Mindig duplát pucolok a levesbe, mert a felét elkunyerálják.
Előzmény: sanyooo (1013)
sanyooo Creative Commons License 2010.08.17 0 0 1013
Ha valakinek nem esne nehezére röviden vázolhatná ezt a módszert! Nem mindenki beszéli a perfektet! :(
Köszi! :)))

Ma a mezőn egy gazdi nyers sárgarépával jutalomfalatozta a kuttyát! :)
Előzmény: nettomazsola (1012)
nettomazsola Creative Commons License 2010.08.17 0 0 1012
a betett linkeken. sajna magyarul semmi, angolul nemetül rengeteg info.
Előzmény: sanyooo (1011)
sanyooo Creative Commons License 2010.08.16 0 0 1011
Hol? Mert semmit sem találtam, általánosságokon kívül! :(((
Előzmény: nettomazsola (1009)
sanyooo Creative Commons License 2010.08.14 0 0 1010
Ma már a méz sem "bio", mitől lenne a boltban vett hús az??? :(
nettomazsola Creative Commons License 2010.08.12 0 0 1009
barf-rol is olvashatsz itt lejjebb eleget ...
Előzmény: fidelite (1003)
secperc Creative Commons License 2010.08.11 0 0 1008

Nem tudom melyik a jobb, mert abban meg úgy tudom fertőző kórokozók lehetnek, főleg, ha nem friss a hús. Szóval én maradok a főzés/kontra konzerv és kész. Tavaly már egyszer a nulláról hoztam vissza a kutyáémat egy barom orvos miatt, igy nem kockáztatok, örülök, hogy beállt a kajára, elég nekem az allergiája is szegények. Majd most kezdődik neki aug. közepétől.

Remélem nem lesz olyan súlyos, mint tavaly volt.....

Előzmény: fidelite (1007)
fidelite Creative Commons License 2010.08.11 0 0 1007
én etetek nyersen is, és nem harci kutyám van. Persze vannak kutyák akik elején idegenkednek a nyer hústól, de hozzá lehet szoktatni, sőt nagyon rá is kapnak az ízére.
Előzmény: secperc (1006)
secperc Creative Commons License 2010.08.11 0 0 1006
Sosem etettem nyersen, de nem is minden fajta fogadná el szerintem, max a német juhászok meg a harci kutyák, de csak találgatok - semmiféle ilyesmi tapasztalatom nincs.
Előzmény: fidelite (1005)
fidelite Creative Commons License 2010.08.11 0 0 1005
barf az nem táp, hanem nyers etetés.
Előzmény: secperc (1004)
secperc Creative Commons License 2010.08.11 0 0 1004

Ez egy baromság:-((((

Akkor mi is elpusztulnánk? Nekünk is tápot kellene rágcsálnunk?:-))))))))

Előzmény: fidelite (1003)
fidelite Creative Commons License 2010.08.11 0 0 1003
de a főzés sem az igazi, mivel az enzimek elpusztulnak hő hatására. ezért Barf a megoldás.
Előzmény: nettomazsola (999)
briogit Creative Commons License 2010.08.11 0 0 1002
Én most a Kennels' Favourite nevű tápot etetem,és múlik a fogköve a kutyámnak.
fidelite Creative Commons License 2010.08.11 0 0 1001
igen közben már megnéztem, azért köszi.
Előzmény: nettomazsola (1000)
nettomazsola Creative Commons License 2010.08.11 0 0 1000
Előzmény: fidelite (998)
nettomazsola Creative Commons License 2010.08.11 0 0 999
ott a link. nezed meg! nekem nincs jo tap ...
Előzmény: fidelite (998)
fidelite Creative Commons License 2010.08.09 0 0 998
és a legjobbakról is lehet tudni valamit?
Előzmény: nettomazsola (997)
nettomazsola Creative Commons License 2010.08.05 0 0 997


" http://www.dogfoodanalysis.com/dog_food_reviews/index.php/cat/1



A legrosszabb markak koze tartozik az oldal szerint:



Alpo

Bench and Fields

Diamond

Eukenuba

Hill's Science Diet

Iams

Nutrience

Pedigree

Pro Plan

Purina

Purina One

Royal Canine

Science Diet



Vagyis az allatorvosok altal legjobban "tamogatott", es legjobban reklamozott termekek.



Ha az ertekelest megnezzuk, meg az is kiderul, hogy a Pedigre peldaul rakkelto tartositoszert hasznal meg mindig,

a Purina rakkelto szinezeket hasznal,

Eukenuba cukorrepa pepet tesz a kajaba, es nem hasznosithato allati eredetu zsirokat, meg persze "mellektermekeket"...

"
Előzmény: nettomazsola (864)
secperc Creative Commons License 2010.08.05 0 0 996

Szia:-)

 

Mit értesz "szines" tápokon? Ha már táp, akkor prémium táp legyen!!!!

Tehát ne Pedigree + Friskies. Ajánlom a Happy Dogot + a Real Nature-t + van a Fresnapfnak saját márkája, ami nagyon jó és olcsó a Select Gold. De én főzök a kutyámnak 9 hónapos kora óta, mert nekem a tápot nem eszi meg.

Főtt kaját + Real Nature konzervet kap váltásban.

Előzmény: koppi85 (994)
nettomazsola Creative Commons License 2010.08.05 0 0 995
szerintem az összes tapot hanyagoljad ...

itt olvass vissza es minden kerdesedre talalsz valaszt - szerintem.
Előzmény: koppi85 (994)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!