Keresés

Részletes keresés

Tibbe Creative Commons License 2004.10.28 0 0 50
Tibbe Creative Commons License 2004.10.28 0 0 49
Egyetértek:-))


Az enyémek nem gordonok voltak, de jól kezelhetőek, tanithatóak:-)


Írzsettereim egyike és én:-)
Előzmény: trisa (48)
trisa Creative Commons License 2004.10.28 0 0 48

 

 

  Párdon, hogy egy oft-os topicba ilyet beleszövök (amúgy nekem is nagyon tetszik), de nem hagyhatom szó nélkül a szetik leszólását :-)

 

  Biztos, hogy vannak túlspanolt szetterek (mint minden más kutyánál náluk is előfordulhatnak egyedi gyártási hibák). Alapjáraton is igaz, minden idegbetegség nélkül, hogy egy gordonnak pl óriási mozgásigénye van, aminek a kielégítésére pl. nem elég, az "ott van a kertben oszt fusson" hozzáállás. Ezenkívül szeret dolgozni..netán vadászni is.

 De ha mégis idegbeteg volt, akkor sem ok arra, hogy isten óvjon mindenkit a szetterektől :-(. Az enyém pl normális :-), ezenkívül az elhunyt szetterünk is normális volt....stb.stb.stb.

Persze tudom, hogy nem is olyan célzattal íródott az a szövegrész, hogy leszólja a szetiket, de akkor is ki kellett állnom mellettük.

 

 

Előzmény: nettomazsola (2)
Tibbe Creative Commons License 2004.10.25 0 0 47
Tibbe Creative Commons License 2004.10.25 0 0 46

Én hét éve szinte minden kiállitáson ottvagyok!:-)
Nem OFT-im vannak, de a kiállitásokon tetszett meg a fajta!

Szeretetre méltó. és szeretetet adni tudó kiegyensúlyozott kutyának láttam.
(akihez azért a kellő időben nem árt egy erős kéz!:-))

Előzmény: Gabzi (45)
Gabzi Creative Commons License 2004.10.25 0 0 45

Hát igen, az Alabástrom kennelt már kinéztem magamnak én is. :) Amúgy az index helyett bölcsebb a kiállításokra menni. Április elején volt pl. a Karakán Klubb kiállítása, ahol természetesen az OFT-osok is részt vettek, külön placcon a kaukázusiakkal. Hát őszintén szólva le voltam nyűgözve. Amúgyis a fülem hegyéig beléjük zúgtam, de mikor láttam magabiztos, jó idegrendszerű, nyugodt egyedeket, háááát... Az összes kau idegbeteg volt, fajta társakra, emberekre, gazdikra, gyerekekre, lufikra, de az OFT-ok!! Halál nyugiban, gazdi mellett ülve, nyelv lógatva várták a sorukat. És bár nap végén kerültek csak ringbe, náluk nem volt harc, és verekedés, szépen fel lehetett vezetni őket, lesték a gazdi szavát. Egyszóval élmény volt. és élvény volt beszélgetni a gödöllői standard fordász hölggyel is, aki az amúgy is szilárd OFT utáni vágyamat méginkább megerősítette. Most már csak a piszkos anyagiak tartanak vissza attól, hogy én is OFT gazdi legyek végre.

A könyvet kiolvastam, a karakán oldalt mindig nézem a megfelelelő résznél, úgyhogy gyűjtöm a háttér infókat.

 

-g-

Előzmény: Tibbe (39)
Tibbe Creative Commons License 2004.10.23 0 0 44

Tibbe Creative Commons License 2004.10.23 0 0 43
Tibbe Creative Commons License 2004.10.23 0 0 42
Tibbe Creative Commons License 2004.10.23 0 0 41
Tibbe Creative Commons License 2004.10.23 0 0 40
Tibbe Creative Commons License 2004.10.22 0 0 39
Tibbe Creative Commons License 2004.10.22 0 0 38
Orosz fekete terrier

egy új csillag a fajták széles palettáján

Sokan nézik schnauzernek, óriás pulinak, fekete komondornak vagy elkóborolt medvének az orosz fekete terriert, de az eddigi rekorder a fajta fel – jobban mondva félre – ismerésében egy idôs bácsi volt, aki büszkén mutatta feleségének a kutyát: nézd mama, egy óriás foxi! Történetesen egy 75 cm marmagasságú kanról volt szó. Bizony ilyenkor az orosz fekete terrier tulajdonosa magában felsikolt, majd elnézôen mosolyog egyet, vagy megpróbálja bôvíteni az érdeklôdô ismereteit, gyakran láthatóan kevés sikerrel. Egy azonban biztos, minden állatszeretô járókelôt rabul ejt ennek a nagyméretû, leginkább mackóra emlékeztetô, nyugodt kutyának a nemes megjelenése.

Nagyon sok embernek meséltem már a fajta tulajdonságairól, és láttam, ahogy mosolyogva hitetlenkednek magukban, gondolván, persze mindenki a saját „lovát” dicséri. Lévén azonban, hogy nemcsak több fajtát tartottam, de kutyakiképzô is vagyok, pontosan tudtam, ha a hitetlenkedô illetôbôl orosz fekete terrier tulajdonos lesz, egy hónapon belül felhív majd, hogy elmondja, mennyire igazam volt. Pontosabban, hogy ez a kutya egy csoda.

De minek, illetve kinek köszönhetjük ezt a csodát? A háború után a Szovjetunióban lecsökkent a kutyaállomány, így az ország újjáépítése mellett el kellett kezdeni a katonai, szolgálati célokra, objektumok, gyárak, katonai bázisok védelmére alkalmas, az éghajlati viszonyokat jól tûrô kutyák kitenyésztését. Az ötvenes években, Moszkva tartomány Vesnyáka nevû falujában mûködô központi szovjet katonai kutyakiképzô iskolában, Medvegyev professzor vezetésével indult el a tenyésztés. Az orosz fekete terrier kitenyésztésének elsô részében különbözô fajták keresztezésével néhány átmeneti fajtát alakítottak ki: kelet-európai juhászkutya (német juhászkutyából és kaukázusiból), moszkvai vízikutya (újfoundlandiból, kaukázusiból és kelet-európai juhászból), moszkvai dog (német dogból és kelet-európai juhászból), moszkvai ôrkutya (bernáthegyibôl és kaukázusiból). Ezekbôl egyedül a moszkvai ôrkutya lett önálló fajta. A fenti „átmenetek” mellett az alábbi keresztezések voltak a legfontosabbak: óriás schnauzer és airedale terrier; óriás schnauzer és rottweiler; óriás schnauzer és moszkvai vízikutya, majd késôbb ezek a fajták és a keresztezésekbôl született elsô és második generációs utódok. Végül kiválasztották azokat az egyedeket, melyek tulajdonságait meg akarták szilárdítani, s az így kialakított utódcsoportok továbbtenyésztése és erôs szelektálása révén az FCI már 1968-ban elismerte átmeneti fajtaként az orosz fekete terrier. A fajtát kialakító Vörös Csillag kennel civil kutyatenyésztô kluboktól kapott kutyákat munkájához, s cserében ezért civilek is vásárolhattak orosz fekete terriereket, így a fajta hamar népszerûvé vált nemcsak katonai körökben. A Vörös Csillag kennel fô katonai tenyészetként továbbra is a kutyák munkabírásának, jellemének fejlesztését tûzte ki célul, emellett arra is törekedtek, hogy a kutya szôrzete minél kevesebb ápolást igényeljen, ezért a simább, keményebb szôrû egyedeket részesítették elônyben. Ezzel szemben a civil szervezetek a belsô tulajdonságok rögzítése mellett a szôrzet meghosszabbításával a küllem elegánsabbá tételére is törekedtek.

A ’70-es években a fajta már megjelent Finnországban, majd onnan továbbterjedt Európa többi részére is. 1984-ben az FCI már mint önálló fajtát regisztrálta az orosz fekete terriert. 1990 és 1996 között 16 ezer kölyök születését regisztrálták Oroszországban, Magyarországon 2000. január 10-én törzskönyvezték az 1180. kutyát.

Az orosz fekete terrier csodálatosan ötvözi a kitenyésztéséhez felhasznált fajták legkiválóbb tulajdonságait, úgy mint az airedale terrier apportkészségét, intelligenciáját, kíváncsiságát, az újfoundlandi vízszeretetét, nyugalmáét és kiegyensúlyozottságát, a rottweiler erejét és idegenekkel szembeni bizalmatlanságát, végül a schnauzerek dinamizmusát és jó ôrzô-védô képességét. A fajta belsô tulajdonságai nagyon stabilan öröklôdnek, de a küllem csak a 80-as évek végétôl kezd egységes képet mutatni. Mivel ez egy fiatal fajta, még napjainkban is léteznek különbözô típusok, amelyekben egy-egy felhasznált fajta dominál. A fajta homogénné tétele még hosszú tenyésztôi folyamatot igényel, azonban a Világ- és Európa kiállításokon bemutatott állomány már egységes képet mutat.

Az orosz fekete terrier masszív csontozatú és izomzatú, erôs testfelépítésû kutya. A kanok kívánatos marmagassága 68–74 cm, míg a szukák 66–72 cm magasak. A fajta testfelépítése kvadratikus, harmonikus egységet alkotva a középhosszú, izmos nyakon ülô fejjel. Kiváló alkalmazkodóképessége révén lakásban és kertesházban is jól tartható. Nyugodt természeténél fogva nem rágja szét lakásunkat és nem zavarja ugatásával szomszédainkat, kivéve, ha a mi ajtónkon kopogtatnak. Egy szeretettel felnevelt „orosz” soha nem fog ellenünk támadni, de idegenekkel szemben bizalmatlan. Bár barátságos kölyöknek ismerjük meg, egy éves kora körül már jelentkeznek ôrzô-védô tulajdonságai, és támadólag léphet fel idegenekkel szemben, ha veszélyesnek ítéli a helyzetet gazdájára nézve. Ezért nagyon fontos, hogy kutyánk feltétlenül engedelmeskedjen nekünk minden helyzetben! Testôr típusú fajtáról van szó, ezt akkor se hagyjuk figyelmen kívül, ha kölyök korától barátságos kutyának neveltük idegenekkel szemben is. Amúgy a fajta nagyon nyugodt és kiegyensúlyozott. Naphosszat képes feküdni. Ezért tarható jól lakásban is, de ha játékról van szó, azonnal szertefoszlik nyugalma, és rohan velünk úszni, labdázni, túrázni vagy éppen kutyaiskolába. Ideális kísérôkutya, megjelenése nem csak elegáns, de tekintélyt parancsoló is. Remekül ôrzi autónkat, szállodai szobánkat, illetve bármilyen helységet, ahol huzamosabb ideig tartózkodik. Nagyon intelligens, gyorsan tanul; az embernek az az illúziója támad, hogy érti a nyelvünket. Óriási lelke van, melynek közepében a gazda áll. Azt szoktam mondani, hogy az orosz fekete terrier a legnagyobb méretû öleb.

Azt hiszem, ennyi szépet és jót egyszerre elmondani kevés fajtáról lehet, ráadásul mindehhez elegáns, tekintélyt parancsoló megjelenés társul, mely egyre magasabbra emeli a fajta csillagát. De beszélnünk kell egyetlen hátrányról is, a szôrérôl! Bizony ez a hosszú és elegáns szôrzet nem öntisztuló. Hullámos, hosszú, dús aljszôrzetû bundáról van szó, így a szôrszálak nem tudnak egymás mellett kicsúszni, így ha nem fésüljük rendszeresen, a szôrzet összegabalyodik, elnemezesedik, bepállik, amitôl nem csak büdös lesz, de egyéb különbözô egészségügyi problémák is kialakulhatnak. Aki nem tudja vállalni ennek a szôrzetnek az ápolását – vagy a kozmetikus költségeit – ne tartson ilyen kutyát! Végül még egy fontos dolog: mivel nagytestû, gyorsan növô kutyáról van szó, felnevelése nagy odafigyelést igényel. Fontos a kalciumban, fehérjében, vitaminokban gazdag táplálék, ami persze nem jelenthet túladagolást. Mindkét véglet egészségügyi problémákat okozhat, ezért kérjük ki tenyésztôk, állatorvosok tanácsát. Mindezért a munkáért, törôdésért cserébe, semmihez sem hasonlítható, ragaszkodó társat kapunk, aki vidámságával, intelligenciájával és tapintatával sok-sok örömet szerez gazdájának.

Novákné Takács Lilla
Tibbe Creative Commons License 2004.10.22 0 0 37

Mi van a kutyusoddal, hogy felé sem nézel a miatta nyitott tipicodnak??

Előzmény: AndicS (-)
Tibbe Creative Commons License 2004.10.22 0 0 36

"Örülök hogy van ilyen topik is! "

Ahhoz képest nem látom hogy pörögne a topic, pedig az OFT többet érdemelne!.-)

Előzmény: Gabzi (35)
Gabzi Creative Commons License 2004.03.22 0 0 35
Tetszik hát!

Sziasztok!
Én is, ahogy ti is... tudjátok mit! :))
Én a Karakán Klub weboldal alapján jutottam el két helyre, egyiken részletesebb választ is kaptam a kérdéseimre.
Hogy mit imádok bennük? Az Airdale-ségét, mert eleve vonz a fajta. Az újfunlandisága, mert imádom a vizet magam is. A Snacisága, mert az óriások nagy tisztelője vagyok, és eleve térdnél kezdődik nálam A Kutya. :))) Szóval az egész OFT egy szuper mix, mind olyan fajtákból amit külön-külön is szeretek.

De most komolyan... télleg nem rágicsálják szét a küszöböt, míg melózok? /oolyyan hihetetlen ez a tulajdonsági leírás, hogycsaknaaa! :)/

Örülök hogy van ilyen topik is!
Sziasztok!
gabzi és a járulékok

Előzmény: AndicS (-)
Tibbe Creative Commons License 2004.03.21 0 0 34
WhiteClown Creative Commons License 2004.02.25 0 0 33
A gazdátlan oft új gazdira lelt. Szerintünk a lehető legjobbra.
WhiteClown Creative Commons License 2004.02.18 0 0 32
kontakt: irj.ide@mailbox.hu
WhiteClown Creative Commons License 2004.02.18 0 0 31
A kutya visszajön - rámordult a nagymamira...

FELELŐSSÉGTELJES GAZDIT KERESÜNK EGY ILLATOS ÚTRÓL KIMENTETT OROSZ FEKETE TERRIERNEK!!!

NEM öleb!

Meggyes Creative Commons License 2004.02.17 0 0 30
De jo :))))))))))))))))))))) Gratula :) Nagyon drukkoltam Nektek :))))))))))))))))
Előzmény: WhiteClown (29)
WhiteClown Creative Commons License 2004.02.17 0 0 29
Úgy tűnik, az Illatos útról kimentett oft-nek lett gazdija. Ma vidékre költözött.
Nikkelezett nikk Creative Commons License 2004.02.15 0 0 28
nagyon jok az ebek. Le sem tagadhatjak hogy oft -ok.

a mozdulatlan kutya fotozasara. Nyaron kitalaltam, hoyg csinalok fotot az oftrol ( nem az enyem) megbeszeltem vele, hogy ul es nyugton marad. Ezt meg is tette, de olyan latvanyosan unatkozott, hogy a fotokon is latszik, ugyhogy nem ertem vele semmit.

a tobbi teles foto is tetszik, milyen geppel keszultek?

Előzmény: AndicS (13)
Nikkelezett nikk Creative Commons License 2004.02.15 0 0 27
megadom az imeled vlakinek akit lehet hogy erdekel. ugye olvasod?
Előzmény: WhiteClown (24)
m a x Creative Commons License 2004.02.15 0 0 26
WhiteClown!
Email ment SOS!
Előzmény: WhiteClown (21)
beniona Creative Commons License 2004.02.13 0 0 25
Még mindig gazdit keres ez a gyönyörű kutya!
WhiteClown Creative Commons License 2004.02.10 0 0 24
Senki nem keresi. Hirdettük tv-ben, rádióban és 1000 helyen a neten.

Nem szeretnél egy ilyen gyönyörűséget?

"Gondos, és szerető gazdit keresünk a képeken látható 3-4 év körüli kan kutyának. Sintértelepről hozták ki, senki sem keresi...
Pár info a befogadandó kutyusról:
a XV. kerületben fogták be január 12. körül, hurokkal. Két hétig várakozott az Illatos úton, ahol veszített egy keveset ápolt megjelenéséből, de a méltósága a régi. Mivel slauggal takarították a szabadtéri kenneljét (a tél közepén járunk!) talán meg is fázhatott: előfordult, hogy köhögött egy kicsit. A két hetes türelmi idő elteltével néhány kedves OFT-s átmentette őt egy panzióba. Jelenleg ott várja eredeti, vagy az új gazdiját. Ki van akadva egy kicsit, és bizalmatlan, gondolom, egy türelmes gazdival járna igazán jól. Egyébként áll, ül, fekszik és pacsit is tud adni... Szukákkal, és a kisebb termetű kutyákkal jól elvan, nagyobb kan kutyákkal való találkozáskor már tapintható a feszültség...
Ami eddig történt az eredeti gazdi megtalálása érdekében: végighívtuk az összes tenyésztőt, lehetséges gazdit, a IV., XIII., és XV. kerületi állatorvosokat, meghirdettük több helyen az interneten, a Danubiusban napokig ment a hirdetés, ill. az RTL Klub reggeli műsorában is - sajnos eredménytelenül. Ezen kívül a kutya eltöltött 14 napot az Illatos úton, azon a helyen, ahol kezdeni illik egy elveszett kutya keresését...
A fajta kíváló testőrkutya, viszont nagyon nyugodt, és családtagokkal szemben végtelen türelmes. Hetente ki kell fésülni, és kb. 3 havonta el kell vinni kozmetikushoz. A tartásával járó költségek: a miénket az egyik legjobb minőségű táppal etetjük, így kb. 12 000 Ft-ot fogyaszt, ez gyengébb tápokkal lehet akár feleennyi is. A kozmetikus 5-7000 Ft 3 havonta. Plussz az oltások évente, és az esetleges orvosi kezelés..."

Előzmény: nettomazsola (23)
nettomazsola Creative Commons License 2004.02.09 0 0 23
ez tuti, h elveszett kutya!
jaj...
Előzmény: WhiteClown (21)
beniona Creative Commons License 2004.02.08 0 0 22
Fel
Előzmény: WhiteClown (21)
WhiteClown Creative Commons License 2004.02.07 0 0 21
Az Illatos útról kimentett oft még mindig gazdit keres.

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Érd.: irj.ide@mailbox.hu

Előzmény: m a x (20)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!