Keresés

Részletes keresés

picibogar Creative Commons License 2012.07.13 0 0 19315

Igen, arról esett szó, hogy nem orvos volt. Viszont épp az ilyen jellegű információkról beszélek amikor azt mondom, hogy mezei halandók nem tudnak hozzáférni. Te szülésznő vagy, hozzád eljutnak az információk. Viszont aki nem ezekben a körökben mozog, ahhoz nagyon nehezen jutnak el ezek a tények, ha eljutnak egyáltalán.

 

S amikor először azt olvasom, hogy lúgot itattak valakivel, majd azt, hogy a kórház fizetett, az orvost lefokozták, de nincs meg az az információ, hogy valójában ki is adta oda azt a lúgot és vele mi történt, akkor nagyon könnyen vonok le olyan következtetést, hogy senkinek nem kell felelősséget vállalnia a kórház védőszárnyai alatt.

 

Most, hogy egyre többet gondolkodom ezen a témán, ott tartok, hogy egy átláthatóbb rendszer nagyon jót tudna tenni az egészségügynek. S ha a média nem csak félinformációkat közölne, hanem következetesen végigvezetné a történetet, amit felkapott, akkor nem az a kép alakulna ki a többségben, hogy a kórház falain belül bármit meg lehet tenni. Persze nem arra akarok kilukadni, hogy akkor lincseljünk meg mindenkit, de azt látom a környezetemben, hogy ha valakinek szembe kell néznie a saját hibájával és vállalnia a következményeit, akkor az a jövőben triplán figyel oda arra, hogy mit hogyan csinál, ergó javul a teljesítménye.

Előzmény: Mikolt (19314)
Mikolt Creative Commons License 2012.07.12 0 0 19314

elbocsajtottak azt, aki megitatta a lugot a kismamaval, de az nem orvos volt.

Előzmény: picibogar (19312)
picibogar Creative Commons License 2012.07.11 0 0 19312

Megírtam a válaszomat jó hosszan, de elszállt. A lényege az volt, hogy azért nem gondolom megfelelő következménynek az orvos lefokozását, mert a lúggal itatott kismama másfél éven át nem tudott enni, inni, de még a gyerekét sem tudta önállóan ellátni. Szerintem megfelelőbb következmény lett volna, ha azt, aki megitatta a lúgot a kismamával, eltiltják x időre a szakmája gyakorlásától.

 

Ha valaki ittasan vezet, elveszik a jogosítványát, akkor is, ha nem okoz balesetet, de elkapják. Ha meg balesetet okoz, akkor elég súlyos büntetésre számíthat. Ha halált okoz, le is ültetik.

 

A hozzáférhető információk alapján ha egy orvos követ el hibát, akkor nem kell tartania attól, hogy felfüggesztik az állásából. Tényleg, mezei halandó miért nem tud hozzáférni rendes információkhoz műhibás esetekben? Nem nevekre és címekre gondolok itt, hanem mondjuk olyasmire, hogy "ugyanolyan kübliben volt a lúg is mint a savlekötő és ezért fordulhatott elő az, hogy a rossz tégelyt adták a kismamának" vagy hogy "a nővér nem figyelt arra, mit csinál, és véletlen a lúgot emelte le a polcról savlekötő helyett."

Előzmény: Törölt nick (19311)
picibogar Creative Commons License 2012.07.11 0 0 19310

Jó, akkor kérdezek konkrétabbat, hátha úgy érted, hogy mire várok választ tőled. Szerinted minden egyes esetben felelősségre vonják azt az orvost/nővért, aki hibázott? Soha a büdös életben még nem fordult olyan elő, egyetlen egyszer sem, hogy a kórház eltussolt volna hibákat? És akit felelősnek találnak, annak szerinted a büntetése minden egyes esetben egyenes arányban áll az elkövetett hibával? Tehát mondjuk szerinted azért a hibáért, hogy lúgot itattak a kismamával, elegendő következmény, hogy lefokozták az orvost? Azt most hagyjuk, hogy a kórház fizetett, mert az nem egyéni felelősségvállalás. És szerinted mindenki, aki azt mondja, hogy ő műhiba áldozata lett, az hazudik vagy eltúlozza a dolgokat?

Előzmény: Törölt nick (19309)
Mikolt Creative Commons License 2012.07.11 0 0 19307

Ha Magyarorszagon szult, kizart, hogy nem kapott erzestelenitot. Akkor nem tudna elmeselni a sztorit, mert elajult volna a fajdalomtol. Mutetet nem vegeznek erzestelenites nelkul. Valoszinuleg nem emlekszik jol.

Előzmény: Törölt nick (19306)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.10 0 0 19306

Ezek szerint vannak olyan helyek ahol így néz ki ez a folyamat?

A legjobb barátnőm 15 hete szült, semmilyen érzéstelenítés nem volt neki, se a vágásnál, se a varrásnál és még úgymond ki is kellett tisztítani mert, hogy darabos volt a méhlepény (van ilyen?!) ott se kapott érzéstelenítést.

 

Ok, tény, hogy nagyon gyorsan jött a baba.

Este fél 11 kor ivott egy pohár vizet, ami kb 20 perc múlva sugárba jött ki belőle (hirtelen hányt) és hajnali 2 óra 15 perckor már megvolt a kislánya.

Elmondása szerint semmire nem volt idő. Nem is tudom, nekem ez furcsa. Érzésteleníteni nincs idő, vágni, nyiszatolni, összeöltögetni van?

Előzmény: Mikolt (19304)
picibogar Creative Commons License 2012.07.06 0 0 19305

Igen, minden bizonnyal. Tegyük fel, hogy nem urban legend, hanem igaz a HVG-nek ez a cikke: http://hvg.hu/itthon/20120310_muhibaper_szeged_marcali és a benne említett marcali nő is igazat mond. Tehát hogy igenis rajta volt a pécsi leleteken, hogy a méhlepénye elkezdett meszesedni. És valójában azt találták a halott csecsemő boncolása során, hogy a gyerek a méhlepény elmeszesedése következtében fellépő oxigénhiány miatt fulladt meg a méhben. Nem találtam olyan vonatkozó honlapot, ahol azt írták volna, hogy felelősségre vontak volna bárkit is ezügyben. Amit találtam, az mind azt írta, hogy a kórház nem ismeri el a felelősségét és a kismama perel.

 

Szóval szerinted ez egyedi vagy általános eset? Mármint az, hogy ilyen súlyosságú ügyekben nem ismeri el a kórház, hogy valóban hibázott. Vagy valahogy mindig az jön ki a végén, hogy az nem is úgy volt és a kismama nem mond igazat vagy ferdít a tényeken?

 

Amennyiben tényleg az történt, amit a HVG cikkében írtak, akkor ha ugyanezt a hibát Geréb Ágnes követte volna el, akkor már rég keresztre lett volna feszítve érte. Függetlenül attól, hogy mik a valós tények.

 

Én valahogy azt látom, hogy amikor kórházi szülésről van szó, akkor a közvélemény sokkal elnézőbb és megbocsájtóbb, sőt, sokszor az az általános nézőpont, hogy az, aki perel, biztosan hazudik és/vagy rosszul tudja/tájékozatlan, mert nem orvos, és nem is tudhatja.

 

Ellenben otthonszülés esetében mindenki hirtelen orvosszakértővé válik, a szülésnél segédkezők pedig de facto gyilkosok, akik eleve az emberölés szándékával érkeznek ki a szüléshez. De a leggyilkosabb mégis maga az anya, aki bezzeg mennyivel jobb kezekben lett volna, ha kórházba megy.

 

Viszont képtelenség hozzájutni bármihez, ami által ellenőrizhetővé válnának a tények a műhibaperes esetekben. Viszont mindenki tudni véli az igazságot. Akár az orvossal van, akár ellene.

Előzmény: Törölt nick (19300)
Mikolt Creative Commons License 2012.07.02 0 0 19304

csak a technikai részéről: a gátmetszés az egy érzéstelenítő után megejtett egyetlen párcentis metszés. nincs se fogó, se nyiszatolás, se más. az összeöltés szintén érzéstelenítésben történik, ráadásul az akkor is van, ha nincs gátmetszés, illetve ha otthon szülsz. egyszerűen el kell látni az esetleges sebeket a saját biztonságod érdekében. erőszakoskodni senki nem fog veled, ez biztos, mint ahogy az is, hogy találsz olyan szülészt, aki a háborítatlan szülés híve.

Előzmény: Törölt nick (19301)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.02 0 0 19303

Pont ugyanazt mondtad, mint az egyik ismerősöm aki EDA-val szült. :-)

Előzmény: Ammandina (19295)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.02 0 0 19302

Igen, eddig akiket megkérdeztem mindegyik alap folyamatrészként említette a gátmetszést. Amikor megkérdeztem, hogy gátvédelem lehetséges-e még ki is röhögtek.

"-36 évesen első babánál?! Hogy képzelem?! Örüljek, hogy ha egyáltalán meg tudom szülni!"

Nem tudom mire alapozza ezt a feltevést ez az 5 orvos. Aki 36 évesen szüli az elsőt az ássa el magát? Levegőt venni nem fog tudni, nemhogy szülni? Valahogy nem értem ezeket a dolgokat.

Sportos vagyok, egészségesen élek, nem vagyok túlsúlyos, se magasvérnyomásos, se cukorbeteg.

A baba feltehetőleg nem lesz túl nagy, az apja se egy hegyomlás, én sem vagyok az.

Talán hibásan feltételezem, hogy képes vagyok megszülni őt mindenféle erőszakos beavatkozástól mentesen?

 

Esetemben az eddigi műtéteim (kórházlátogatásaim) során mindig valami rosszul sült el.

Nem akarom, hogy pont a gyerekemnél is rosszul süljön el valami ami rajtam kívül áll és nem tehetek ellene semmit.

 

 

Előzmény: jégkirálynő (19269)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.02 0 0 19301

Hát nem tudom. Lehet hogy igazad van, de:

 

-az hogy egy gyerek feje (ami nem is olyan kicsi) kibújik ott lenn, egyáltalán nem borzaszt el

- de az, hogy nekiállnak éles fogókkal, meg recés ollókkal, meg a jó ég tudja mivel ott lenn nyiszatolni...brrrr

- utána meg érzéstelenítés nélkül tűvel összeöltögetni kívül-belül - ami min. 20 perc vagy fél óra orvostól függ... jajanyám... na ezek nagyon megrémítenek. Még belegondolni is szörnyűség. Legalábbis nekem.

Előzmény: petike23 (19268)
Mikolt Creative Commons License 2012.07.02 0 0 19299

felelősségre vonták, hidd el.

Előzmény: picibogar (19298)
picibogar Creative Commons License 2012.07.02 0 0 19298

Jó, rendben, ha a szülésznő adta be, akkor a szülésznő adta be. De ez nem változtat a tényen, hogy senkit nem találtak felelősnek ezért a hibáért, mert "nem tudják, hogyan került lúg a pohárba savlekötő helett". Nevetséges. Játszottak mindenféle formaságokkal, és szépen lassan ez az ügy is feledésbe merült. Valahogy ez is átkerült a "na, ennyi hiba még belefér, mert emberek vagyunk és hibázunk" kategóriába. Geréb Ágnest pedig csak a börtön védi a lincseléstől. Nem tudom, hogy érzed-e a kettős mércét. És nem, nem azt mondom, hogy Geréb Ágnes eseteit nem kellett volna kivizsgálni, hanem azt, hogy amikor ennyire nyilvánvaló hiba történik egy kórházban, akkor ne lehessen elkerülni a felelősségrevonást nevetséges formaságokra hivatkozva.

Előzmény: Mikolt (19297)
Mikolt Creative Commons License 2012.07.02 0 0 19297

a savlekötőt a szülésznő adja a páciensnek, nem az orvos. viszont az orvos felelős papíron mindenért, amit a szülésznő tesz. így került az ügybe.

Előzmény: picibogar (19296)
picibogar Creative Commons License 2012.07.02 0 0 19296

Igen, s a kivizsgálások után általában mindig az derül ki, hogy az orvos nem hibázott, a baj bekövetkezett volna amúgy is. Mutass olyan szülészorvost, akit eltiltottak a szakmájának a gyakorlásától akár csak egy napra is azért, mert hibázott a szülés levezetése során. Igen, aki dolgozik, az hibázik, de felelősségre nem mindenkit egyformán vonnak. Az orvost, aki felelős volt a linken szereplő Boglárka sorsáért, összesen annyi kellemetlenség érte, hogy lefokozták főorvosból szakorvossá. Szerinted ez megfelelő konzekvencia azért a hibáért, amit elkövetett?

Előzmény: petike23 (19293)
Ammandina Creative Commons License 2012.07.02 0 0 19295

Ha képtelen vagy megbízni egy orvosban, akkor mindegy ki lesz az orvosod, úgysem fog megfelelni.

Ha rosszul bírtod a fájdalmat, akkor az EDA-t javasolom. Vicc nélkül. A szülés tényleg fáj.

Előzmény: Törölt nick (19266)
Mikolt Creative Commons License 2012.07.02 0 0 19294

az egeszsegugyi szakember nem valogathat a paciensek kozott. vannak okosabbak es kevesbe okosak is. hozzatartozik a segito funkciohoz az, hogy mindenkinek a maga szintjen magyarazzuk el a dolgokat. a paciens sertegetese, lehulyezese szerintem nem illo dolog.

Előzmény: kheiron (19274)
petike23 Creative Commons License 2012.07.02 0 0 19293

"Igen, az orvosok köztudomásúan soha nem hibáznak, mindig mindent tökéletesen csinálnak"

 

Ilyet senki, soha nem mondott; aki dolgozik, az hibázhat.

A hibákat fel kell deríteni, és ki kell vizsgálni, hogyan lehet őket kiküszöbölni.

 

De ennyi erővel a hídon se menj át, hátha leszakad....

 

Előzmény: picibogar (19291)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.01 0 0 19292

:-) és :-(

Előzmény: picibogar (19291)
picibogar Creative Commons License 2012.07.01 0 0 19291

Igen, az orvosok köztudomásúan soha nem hibáznak, mindig mindent tökéletesen csinálnak, és aki mást állít, az mind hazudik. Mert olyan még legrosszabb rémálmainkban sem fordulhat elő, hogy egy orvos hibát vétsen. Ennek a szegény nőnek az esetében is a helyzet magaslatán voltak az orvosok: http://atv.hu/belfold/20100702_vert_hanyt_most_a_gyomranak_egy_reszebol_lesz_nyelocso_video

Előzmény: jégkirálynő (19269)
jégkirálynő Creative Commons License 2012.06.29 0 0 19269

sajnos minden orvos hóhér, és vág ha kell, ha nem, ugyebár......

 

engem is az utolsó pillanatban vágtak fel, mert vártak arra, hogy normálisan születik meg...aztán negyedmásodperc alatt beviharzottunk a műtőbe, mert életveszély volt......... előműtéteseket arréb tolták negyedásodperc alatt

 

persze maradj csak otthon, sok sikert, ám a PR nem semmi, gratulálok:)

Előzmény: Törölt nick (19266)
petike23 Creative Commons License 2012.06.29 0 0 19268

"egyszerüen elborzaszt, hogy valaki képes azt mondani a genitális CSONKÍTÁSRA - gátmetszés"

 

Neked valami nagyon zavaros.

A gátmetszés az egy vágás, amit aztán összevarrnak; nem "csonkítanak" semmit.

 

 

Előzmény: Törölt nick (19266)
Mikolt Creative Commons License 2012.06.28 0 0 19267

fúha, hát feladtad a leckét:) vannak olyan orvosok minden kórházban (még a legszigorúbban is), akik a kevesebb beavatkozás hívei. válassz egy kórházat, ami tetszik, és ott keressél olyan orvost, aki megfelel az elképzeléseidnek. biztosan lesz ilyen mindenhol. azért a természetes szülés nem olyan ritka, mint azt szeretik terjeszteni.

 

ha megengedsz néhány gondolatot, írnék a másik oldalról is, hátha eltűnődsz rajta: a gátmetszés nem jó az orvosnak, sőt, hiszen utána neki kell összevarrnia. a gátmetszés, ha szükséges, azért kell, hogy a baba minél kevesebb sérüléssel ússza meg a szülést, és közben még az anyát se szakítsa szét teljesen. nem nevezném csonkításnak, hiszen nem vágnak ki semmit. a másik a bizalom kérdése... a szülés nagy százalékban lelki folyamatok által vezérelt fizikai tevékenység. ha te biztonságban érzed magad, bárhol megszülöd a babádat, viszont ha rettegsz, az nagyon gátolja az eseményeket. ha mint mondod nem tudsz megbízni az orvosokban, akkor megtalálhatod a világ legtündéribb szülészét, akkor sem leszel elégedett. esetleg fontold meg azt, hogy érdemes lenne tanácsadó segítségét igénybe venni, aki segítene feldolgozni a rossz emlékeidet, és a terheket letéve kellemesebb élményben lehetne részed.

Előzmény: Törölt nick (19266)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.28 0 0 19266

Sziasztok!

Kissé járatlan vagyok a témában, szóval bocs, ha zagyvaságokat kérdezek, de muszáj valakitől értelmes választ kapnom.

 

35 éves elmúltam, mire szülök 36 leszek.

- Próbálok megbarátkozni a rengeteg vizsgálattal, de hogy őszinte legyek már egy vérvételtől is felfordul a gyomrom és az ájulás kerülget. (irtózom a kórházaktól és az orvosoktól, nem nagyon tudok bízni egyikben sem - 1 kivétel a jelenlegi fogorvosom)

- Próbálok megbarátkozni a kórházi szülés folyamatával, de kétségbe vagyok esve. Nekem az egész valahogy brutális NEMIERŐSZAKnak tűnik.

- Sok szüléstörténetet hallottam már, sokat láttam már videón, de egyszerüen elborzaszt, hogy valaki képes azt mondani a genitális CSONKÍTÁSRA - gátmetszés - hogy jó szülése volt és nem is érdekli, hogy megcsonkították!

 

- Tudna valaki olyan orvost ajánlani, aki alapvetően békénhagyja a vajúdó asszonyt és nem akar azonnal megcsokíntani, durván közbeavadkozni, hanem max ha életveszélyről van szó akkor lépne közbe?

- Nem szeretnék, se

- gátmetszést

- császárt

- oxitocint

- burokrepesztés

- fekvő testhelyzetben lebegőtartásban szülni - inkább bordásfalnál, állva, vagy kád érdekel (vízben szülés)

- fájás közbeni tágítást, vagy vizsgálatot

- női orvost keresnék aki nem zárkózik el a háborítatlan szülés lehetőségétől - nem bízom a férfi orvosokban mindegyik azonnal nyiszatolni akar és azt veszi figyelembe ami neki jó és nem azt ami a vajudó asszonynak

 

Amit tudok magamról

- Rosszul tűröm a fájdalmat

- Legutóbb egy sima vizsgálatnál olyan fájdalmat okozott az orvos (rákszűréshez nem bírta felhelyezni a tágítót), hogy 3 napon keresztül alhasi görcseim voltak, amelyek épphogy egy fokkal voltak jobbak a menstruációs fájdalmaknál.

- Hisztis HP határát súrolom ha elvesztem a türelmem és elő szokott fordulni, hogy elvesztem a türelmem. Főleg akkor ha látom, hogy szarba se vesznek emberileg.

- Több elrontott műtét után képtelen vagyok megbízni egy orvosban. (gyerekkoromtól kezdve, valahogy nincs szerencsém a fehérköpenyes társasággal)

 

Tudom sok bajom van, de meg van rá az okom.

Valaki tudna ajánlani egy olyan orvost és kórházat ahol háborítatlanul tudnék szülni, Budapesten érdekelne?(email: hemish77@gmail.com)

Előre is köszi!

 

 

 

 

Arth_ur Creative Commons License 2012.04.24 0 0 19265

Ha netán valaki még nem találkozott a petícióval:
http://www.change.org/ petitions/please-grant-full-clemency-to-dr-midwife-agnes-gereb

 

Nem gondolom, hogy soha, semmikor, semmiben nem hibázott vagy tévedett; de hogy nem ezt érdemelte, és képmutató, igazságtalan mércével bírálták, abban biztos vagyok.

Törölt nick Creative Commons License 2012.04.07 0 0 19264
Törölt nick Creative Commons License 2012.04.05 0 0 19263

Épp most olvasok egy könyvet, amiben a téma a háború előtti amerikai orvoslás, tele otthonszülős történetekkel. Igen érdekes.

Ammandina Creative Commons License 2012.03.21 0 0 19262

Megvolt az első legális otthon szülés

Március 19-én jött világra az első olyan baba, akinek a születésénél legálisan segítettek bábák. Tovább »

forrás: Index.hu

Arth_ur Creative Commons License 2012.02.28 0 0 19261

Érdekes riport, GÁ egy apa szemével:

Geréb Ágnes a magyar Gandhi?

Mátyássy Áron az egyik legtehetségesebb fiatal filmrendezőnk. Elsőfilmesként megnyerte a 40. Filmszemle fődíját, az Utolsó Idők c. alkotásával, de ő jegyzi az Átok című sorozatot is. Közéleti megszólalásai eleddig nem voltak, a Geréb Ágnes ügy kapcsán mégis úgy érezte[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Arth_ur Creative Commons License 2012.02.27 0 0 19260

De egészen. Több gondolatmenetet is elindít, és egyiket sem fejezi be. Szándékosan. Azért, mert vitára, párbeszédre próbál ösztökélni, és nem akarja  sommás végkonklúzióval lezárni a gondolatmeneteit.

 

És én pont azért írtam azt, hogy ami téged zavar, arról írj te egy posztot.

Indokold meg, hogy miért fontosabb szerinted az, ami neked fontos, és neki nem.

Előzmény: Ammandina (19259)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!