Keresés

Részletes keresés

PETYUS Creative Commons License 2007.10.31 0 0 61
Előbb-utóbb megcsinálod a saját kottatáradat valamilyen kottázóprogrammal, és attól kezdve mindent olyan transzpozícióban nyomtatsz ki, amilyenben akarsz.
Előbb-utóbb megtanulod az altfurulyakottát "amúgy" olvasni, ami a transzponált kottákkal elodázható, de végülis kikerülhetetlen.
Előzmény: cSABA (60)
cSABA Creative Commons License 2007.10.30 0 0 60
A programot nem kalibraltam be, viszont meg egyszer megprobaltam, es most minden jonak tunik. Szoval nem tudom, hogy elsore mi volt a gond. Rosszul kezeltem a progit, a szamitogep/hangkartya/driver szorakozott, tele volt a furulya nyallal, mas volt a homerseklet vagy mi. A lenyeg, hogy azt hiszem megis jol szol.

Most egyebkent egy alt furulyat akarok venni, de nem tul dragan, szoval ebay-en probalkozom.

Pachelbel szopran szolama egy-ket hely kivetelevel mar megy, a sebessegemen kell meg javitani (64 bpm-ben el tudom jatszani, az eloirt 75-ben meg nem). Mas projektek mostanaban: Dona Nobis Pacem B-durban (ez megy), egy Schubert dal (ezt meg csak most kezdtem).

Csak egy kerdes: az alt furulya ugyebar F-es hangolasu. A furulya kottak nem transzponalva irodtak, tehat, ahhoz, hogy azokbol jatszani tudjak, meg kellene tanulni egy ujabb fogasrendszert. Ehhez tul sok kedvem nincs (egyebkent is, ez csak a furulyasoknal szokas, a fuvolanal pl. az alt fuvolanak transzponalva adjak oda a dallamot, de ez igaz minden szimfonikus hangszerre). Szoval megoldas lenne, legalabbis ideiglenesen, ha minden kottat transzponalnek mielott eljatszok. Ha egy kotta elektronikus formaban van, akkor ezt programmal konnyu megcsinalni, de ha pl. PDF, akkor ez sok ido lehet. Mit javasoltok?
Előzmény: cSABA (59)
cSABA Creative Commons License 2007.10.10 0 0 59
Koszi, majd meg probalgatom. Eloszor is valoszinuleg bekalibralom a hangoloprogramot, aztan bemerem ujra.
Előzmény: PETYUS (58)
PETYUS Creative Commons License 2007.10.06 0 0 58
Próbálgasd a hüvelykujjas lyukat szűkebbre fogni, és finomabban fújni.
Le kell annak mennie.
Az én szopránfurulyám egy Yamaha YRS-24B, most próbáltam, bármelyik hangot tudom akár fölé, akár alá fújni 20-30 centtel.
Előzmény: cSABA (57)
cSABA Creative Commons License 2007.10.06 0 0 57
Köszi! Most már kész kis gyűjteményem van Canon kottákból. A 4 furulyáson dolgom (a szoprán részen), van egy-két rész, ami elég nehéz, de azért kezd menni.

Más: észrevettem, hogy a furulyám második oktávja kicsit magas az elsőhöz képest. Ez vajon technikán múlik, vagy a furulyán? Be is mértem hangológéppel nagyjából (számítógépes, és nem volt kalibrálva, azért mondom, hogy nagyjából), és a felső oktáv felső hangjai néhol majdnem egy negyed hanggal magasabbak.

Igazából ez akkor nagyon zavaró, amikor megpróbálok egy MIDI alap mellé játszani. Akkor hallatszik, hogy hamis.

A furulyám típusa Yamaha 300-series.
Előzmény: PETYUS (56)
PETYUS Creative Commons License 2007.10.05 0 0 56
Előzmény: cSABA (37)
PETYUS Creative Commons License 2007.10.03 0 0 55
A basszusfurulya jól működik. Valóban nem könnyű rajta fürge dolgokat játszani, főleg az alsó fekvésben. Viszont szépen búg, lassú dallamokhoz nagyon jó.
Késni nem késik nagyon, tágas pofával kell fújni, finoman kell indítani a hangot, de kell neki a levegő.
Előzmény: cSABA (54)
cSABA Creative Commons License 2007.10.02 0 0 54
Szerintetek ennyire kevesen furulyaznak, vagy ennyire kevesen forumoznak a furulyasok kozul.

PETYUS, hogy mukodik a basszusfurulyad? Az ebay-en lattam egy par egesz jo vetelt, de attol tartok a csaladi kassza igy sem nagyon engedi nalunk. Persze elobb rendesen meg kellene tanulni a szopranon, meg amugy is gitart is akarok venni.

Allitolag a hagyomanyos basszusfurulyanal a hang megszolalasa kesik a levego befujasahoz kepest. El nem tudom kepzelni, hogy lehet azon jatszani, bar azt mondjak, meg lehet szokni.
cSABA Creative Commons License 2007.09.25 0 0 53
Bocs, hogy elmaradtam. kozben egyebkent rajottem magam. A Wikipedia "Recorder" cimu cikke alapjan: A szopran furulya kottaja egy oktavval melyebb az igazi hangnal (vagyis a furulya egy oktavval az irott zene folott szol), mig az alt es a tenor megegyezik az irott kottaval. Mellesleg a basszus is egy oktavval magasabban szol a basszus kulcsra irott kottanal. Ez mindent megmagyaraz.
Előzmény: Florestan (52)
Florestan Creative Commons License 2007.05.07 0 0 52

Halihó!

 

Az én hangszerem a zongora ugyan, de sokáig barokk furulyán is játszottam mellette, úgyhogy hátha segíthetek.

 

Mindenekelőtt: mit nevezel magas D-nek? Jó lenne, ha pontosan megneveznéd a kívánt hangot, mert lehet, hogy produkálható altfurulyán. A hangszeren intonálható legmélyebb hang az F', a legmagasabb sztenderd hang meg a G''', de egy jó furulyás, jó hangszeren akár kifújja a D'''' hangot is, megfelelően kontrollált átfúvással és villafogással.

Előzmény: cSABA (51)
cSABA Creative Commons License 2007.04.13 0 0 51
No itt vagyok megint. Ez a Pachelbel Canon nem hagy nyugodni. Szoval rovid tanulmanyozas utan egyet kell, hogy ertsek veled: az igazi az lenne, ha meghagynank a 4 szolamot. A kezenfekvo megoldas az lenne, ha a hegeduket szopran furulyaval helyettesiteni, a basszussal meg csinalni valamit, vegso esetben pl. MIDI szintetizatorral alajatszani. Csakhogy a hegedu nem furulya, es a dallam mindegyik hegedunel lemegy legalabb egyszer a mely H-ra, a 3. es 4. szolam meg annal sokkal melyebbre is, es ez mar tul mely a szopran furulyanak. A harmadik szolam (es a tobbie is) legmagasabb hangja ugyanakkor magas D, ami eppen kijatszhato, de ez azt jelenti, hogy nem lehet szopran furulyanal melyebbet hasznalni. Vagyis az eredeti kotta hangtartomanya tul szeles a furulyanak.

Talaltam egy erdekes adaptaciot a www.mfiles.co.uk -on, ami azt igeri, hogy negy furulyara: szopran, alt, tenor es basszus. Ez nagyon csabito, de amikor megnezem (ide felraktam), akkor azt latom, hogy azt alt furulya altalaban magasabb dolgokat jatszik, mint a szopran, sot magas D-rol indit. Nekem ugyan nincs alt furulyam, de ha jol sejtem, ez nem lenne kijatszhato, igaz? A 3. szolam sem kulonosebben melyebb az elso kettonel. Majdnem ugy nez ki, mintha ez harom szopran furulyara es egy mely hangszerre lenne irva. Ami egyebkent nem rossz, mert akkor egesz jo kis projekt lenne, hogy megtanuljam szolamonkent, es felvegyem oket egyenkent, aztan osszekeverjem plusz MIDI basszust hozza. Csak nem akarok hozzafogni, hogyha nagyon bena az adaptacio.

El tudna valaki jobban hozzaerto magyarazni, hogy mi a helyzet ezzel az adaptacioval?
cSABA Creative Commons License 2007.03.27 0 0 50
Szekszard nincs is messze. :) En Atlanta, Georgia.
ki kér még? Creative Commons License 2007.03.24 0 0 49
kár:(
Előzmény: PETYUS (48)
PETYUS Creative Commons License 2007.03.24 0 0 48
Szexárd
Előzmény: ki kér még? (47)
ki kér még? Creative Commons License 2007.03.24 0 0 47
Maga honnan?
Előzmény: PETYUS (46)
PETYUS Creative Commons License 2007.03.24 0 0 46
Az ötlet nagyon jó, de attól tartok, hogy messze lax.
Előzmény: ki kér még? (45)
ki kér még? Creative Commons License 2007.03.24 0 0 45

Végre Magukra leltem!

:)

Én egy évig tanultam furulyázni, asszem ki is merítettem amit lehet, aztán 5 évig oboáztam.

Szívesen játszanék zenekarban vagy többesben (furulyán) de nem találtam még erre lehetőséget. Elvetélt ötlet??

 

cSABA Creative Commons License 2007.03.23 0 0 44
Ja ertem!!! Tul sok volt az asszociaciobol! :D
Előzmény: PETYUS (43)
PETYUS Creative Commons License 2007.03.23 0 0 43
> mi az, hogy ordogot venni?

Mert hogy neked ördögöd van. ;O)
Előzmény: cSABA (42)
cSABA Creative Commons License 2007.03.22 0 0 42
Egyébként hol lehet ördögöt venni? Nekem is kell. ;O)

Ezt nem ertem... mi az, hogy ordogot venni?

Találkoztunk már valahol?

Nem valoszinu... ha akarod megirom, hogyan tippeltem meg a szemelyazonossagodat.
Előzmény: PETYUS (41)
PETYUS Creative Commons License 2007.03.21 0 0 41
Az Icking kottatárban találtam több letétet is, de úgy gondolom, hogy meg kellene őrizni a 3 szólam + basszus felállást.
Tartalmilag első ránézésre kicsit nehéznek tűnik helyenként, de az majd csak a gyakorlás megkezdése után derül ki, hogy valóban olyan veszedelmes-e.
Bírok midiből kottát csinálni, szoktam is, meg persze igyexem annyira átláthatóvá tenni, amennyire lehet. Ha már dolgozok vele, legyen használható az eredmény.
Ezeket pl. nemrég csináltam midiből:
Lengyel tánc - 1
Lengyel tánc - 2
Lengyel tánc - 3
Lengyel tánc - 4
Lengyel tánc - 5

Egyébként hol lehet ördögöt venni? Nekem is kell. ;O)
Találkoztunk már valahol?
Előzmény: cSABA (39)
szomi_szomi Creative Commons License 2007.03.21 0 0 40

Helyzetjelentés egy kezdőtől (népi furulya):

Rendeltem pár kottát a hagyományokházától: Furulyaelőkészítő I. II. és Furulyaiskola III. illetve a II. és III. CD melléklete (közben a II.-es füzet is kifogyott). Korábban írtam nekik és azt válaszolták, hogy az I.-es kötet nem is lesz már soha. Most megint írnom kell, hogy mi lesz a II.-sel?

A Kálvin téri (a Múzeummal szemben) zeneműboltban van egy kis hangszerbolt részleg ahol lehet kapni népi furulyákat is. Balogh Sándor készíti őket. (hatlyuku ír és skót furulyák is vannak)

Nagyon keveset gyakorlok, de a Furulyelőkészítő füzetek nagyon hasznosak voltak.

Ha igazán fejlődni akarok akkor tanárhoz kéne járnom.

A hangszerboltban is azt a tippet kaptam mint máshol, hogy a Budai népzenei iskolából keressem meg valamelyik tanárt. Illetve a folkrádió fórumán a nyári népzenei/néptánc táborokat ajánlották.

Sajnos most kevés időm van így továbbra is a kottábol gyakorolgatás marad.

Mindenesetre nagyon jól szórakozom gyakorolgatás közben.

 

Előzmény: cSABA (37)
cSABA Creative Commons License 2007.03.20 0 0 39
Én azt csináltam, hogy letöltöttem a MIDI fájlt a www.8notes.com -ról, és egy vagy egy programom, ami MIDI-ből tud kottát csinálni. Hátránya, hogy ismétlőjelek nélkül van, vagyis ha valami kétszer van játszva, akkor kétszer van leírva (és hogy nem is az egész darab, ha jól sejtem).

Ha nem akarsz ezen végigmenni, elküldhetem ps-ben vagy pdf-ben.

Egyébként te Mikola Péter vagy? (Ne válaszolj, ha nem akarsz.)
Előzmény: PETYUS (38)
PETYUS Creative Commons License 2007.03.19 0 0 38
Jó ötlet. Én is keresek róla valami kottát.
Előzmény: cSABA (37)
cSABA Creative Commons License 2007.03.19 0 0 37
Mindenki elhagyta ezt a topikot? Pedig en mostanaban szerettem meg ezt a hangszert. Kitalaltam, hogy eljatszom a D-dur Canon-t Pachelbeltol. Szereztem egy kottat amely zongorara es fuvolara szol, es a fuvola resz pont eljatszhato furulyan. Igaz, eleg neheznek tunik, de legelabb van motivacio!
inasbb Creative Commons License 2006.09.19 0 0 36

Igen ezt tudom, de csóróéknál elég a fűz is... :-)

Majd meglátom, eddig bevállt... Nem hiszem, hogy a 15. században dögivel hozták be a cédrust, ráadásul pont furulyára nem hiszem, hogy sokat áldoztak.

Majd ha nagy leszek, csinálok abból is... :-)

Előzmény: PETYUS (35)
PETYUS Creative Commons License 2006.09.19 0 0 35
A dugót miből csináltad? Azt állítólag cédrusból illik.
Előzmény: inasbb (34)
inasbb Creative Commons License 2006.09.19 0 0 34
Én már csináltam is, igaz reneszánszot, met annak egyenes a csöve. Először egy szopranínót, aztán egy tenort, bár ez még nincs kész, a lyukakat még nem fúrtam ki. A szopranaínót körtéből, a tenort meg (gondoltam újítok) cseresznyéből. Érdekes hangszíne van, kicsit levegősebb mint a barokk, főleg a magasabb hangoknál nem olyan éles, de hangerőre kb. egy.
Előzmény: PETYUS (26)
dr.bubó Creative Commons License 2006.09.03 0 0 33
A furulyás honlap elköltözött a furulya.hu címre!
szomi_szomi Creative Commons License 2006.08.31 0 0 32

A folkradio.hu fóruma úgy tűnik hasznos hely...

Előzmény: szomi_szomi (31)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!