Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2003.07.15 0 0 120
Azért annyi hasonlítgatást és relativizálást engedj már meg nekem, hogy ezért az özönvíz előtti borzalomért bocsánatot kérni annyit tesz mint szomjas tevét szájbaköpni. Pláne ahhoz képest, ami aktuálisan megoldandó. Nem hiszem, hogy az éhező feketéknek odahaza, vagy az elhurcoltak leszármazottainak a gettókban komolyan javítaná az életminőségét egy nyílvános mea culpa, mea maxima culpa... Nem azok, nem azoktól kérnek bocsánatot akiknek ez a közös ügyük volt. Nem azért kell embereken segíteni, mert ősapám hasbarúgta az ősapját. A segélyek kártérítéssé átkeresztelése meg nem éri meg ezt a cécót.
Csak pofázás, és más semmi...
Ha ennyire érzékenyen érintenek a történelmi borzalmak inkább hegyezd füled, élesítsd az elméd és vedd észre mikor az általad olvasgatott hiteltelen források próbálnak megvezetni, mert az ilyen morbid szövegekkel kezdődnek a jövő borzalmas történetei.
És le kéne már pattanni a múltbéli ügyekről és azzal törődni mi van ma és merre tart a világ.
ballib_a Creative Commons License 2003.07.15 0 0 119
"össze-vissza beszéltek itt, nem volt semmiféle rabszolgakereskedelem. Holokauszt, az volt!"

Nem. Emberiség ellenes bűncselekmények voltak.

S ezek egytől egyig bozrzalmasak éás elítélendők.
Nem egymáshoz kellene őket hasonlítgatni és relativizálni!

Előzmény: Törőlt_nick (95)
csuda Creative Commons License 2003.07.15 0 0 118
Sipaki úr!
Nem tudok neked mailt küldeni. Fontos lenne.
rrrr1@freemail.hu
vvvv1@primposta.com
Várlak a legalizálós topicban.

Előzmény: Sipaki Lóránd (115)
ballib_a Creative Commons License 2003.07.14 0 0 117
"a hajótulajdonos között volt zsidó vallású ember, ezért a zsidók a felelősek a rabszolgaságért. A rabszolgkereskedők között sok keresztény ember volt. Akkor a keresztények a felelősek? Sőt, a rabszolgkereskedők közül soknak szakálla is volt. Akkor a szakállasok is? "

Nézd, a cikkben nem arról volt szó, hogy köztük ilyen vagy olyan VOLT, hanem hogy az ő kezükben volt a rabszolgakereskedelem.

De egyébként számos forrás lelhető fel az interneten, köztük általad "normál" honlapokon is, pl. az angelfire-n többekközött "Jews and the Trans-Atlantic Slave Trade" címmel.

Előzmény: Nils Holgersson (47)
ballib_a Creative Commons License 2003.07.14 0 0 116
csak azon itt hozzászóló olvtárs részére, akik bagatezizálni vagy relativizálni próbáltak, Bush beszédéből:

"At this place, liberty and life were stolen and sold," the president said. "One of the largest migrations of history was also one of the greatest crimes of the century."

ps. bár ez nem jelent még bocsánatkérést.

Előzmény: Profán Béni (107)
Sipaki Lóránd Creative Commons License 2003.07.13 0 0 115
te ezt komolyan elhiszed?
nagyon gondold meg mit mondasz.
Előzmény: Nils Holgersson (87)
komancs Creative Commons License 2003.07.13 0 0 114
Szóval direkt jót tettünk velük, hogy idetelepedtünk?Míg mi el nem foglaltuk nem kellett senkinek, utána meg folyton védelmeznünk kellett.Különös.
Előzmény: ProfitOrientált Nyugdíjas (113)
ProfitOrientált Nyugdíjas Creative Commons License 2003.07.12 0 0 113
Lehet, hogy hihetetlen, de szívem mélyén szokott lelkiismeretfurdalásom lenni az avarok kipusztulása miatt

Az avarok nem pusztultak ki, beolvadtak a szlávok közé vagy magasabb osztályaik félve egykori szláv szolgáik bosszújától a frankoktól kértek letelepedési engedélyt. Ezt meg is kapták a dk-i frank területeken vagyis vhol a Bécsi-medence és Alsó-Ausztria vidékén. Ne ne gondold hogy jelentősebb örökséget hagytak maguk után arrafelé. Azért a Kárpát-medence vidékét jól tönkretették, hihetetlen nyomort hagytak maguk után, a 9-ik században senki nem lelkesedett a térség birtoklásáért csak a honfoglaló magyarok

Előzmény: komancs (108)
komancs Creative Commons License 2003.07.12 0 0 112
Eszembe jutott! Nemeskürty istván tette fel a kérdést Trianonnal kapcsolatban, hogy miért pont bennünket sujtott ilyen szigorúság.
Én nagyon is el tudom képzelni, hogy az itt élő népek számára 900 körül pont olyanok lehettünk, mint nekünk a tatárjárás, v a törökök, néhány századdal később.

Ezt csak arra írom hogy igenis itt is van aki szembenéz a múlttal, még ha ettől kevésbé népszerű.

Lehet hogy a ami történészek is szembenéznek, de a nagypolitikája egyáltalán nem ezt sugallja.

Előzmény: Profán Béni (110)
Profán Béni Creative Commons License 2003.07.12 0 0 111
1830-as törvénnyel.
Pardon.
Előzmény: Profán Béni (110)
Profán Béni Creative Commons License 2003.07.12 0 0 110
A felsorolt csoportok, a bevándorlók tömegei 1861 előtt is túlnyomórészt az északi, illetve a "szabad" (nem rabszolgatartó) államokba érkeztek. Ennek fontos szerepe volt abban is, hogy a polgárháború úgy dőlt el, ahogy eldőlt. Rabszolgát a déli ültetényesek tartottak. Ez egyrészt törpe minoritás volt az egészhez képest, másrészt semmivel sem volt gátlástalanabb vagy nagyobb szerencsevadász, mint egy átlagos korabeli magyar földesúr.

Az indiánok más fejezet. A "kiirtás" bármikor elővehető Amerika-ellenes érvként, de ez sem volt ilyen egyszerű. Kb. 1830-ig meglepő mértékben tiszteletben tartották az indiánok jogait, legalábbis sokkal jobban, mint Európában tették volna egy gyökeresen más kultúrájú csoporttal. Halálra dolgoztatásról, gátlástalan tömegmészárlásokról - mármint a brit vagy észak-európai bevándorlók részéről - , erőszakos térítésről, mint a spanyol gyarmatokon, nem volt szó. A fordulat az 19830-as törvénnyel jött, amikor a Mississippitől keletre élő indiánokat gyakorlatilag rákényszerítették a földjük elvesztegetésére, aztán elhajtották őket a Mississippitől nyugatra. Mármost emögött sem a bevándorlók tömegei voltak, hanem főleg a georgiai és mississippi ültetvényesek. Ezután jött az, amiről beszélsz, a kaliforniai aranyláz az indián háborúk, a közösségi indián tulajdon szétverése, az átnevelési kísérletek. Hozzá kell tenni, hogy a harc nem volt egyoldalú.
Az amerikaik most kezdenek szembenézni a saját történelmüknek ezzel a sötét oldalával, De az tény, hogy szembenéznek, olyan szinten, hogy azért Magyarországon megköveznék a történészt vagy közírót. (Nem akarom másfelé elvinni a vitát, de képzelj el egy olyan történelmi összefoglalást, ami a kisebbségek - együttesen: többség - szemszögéből írná meg Mo. történelmét és a Trianonhoz vezető utat.)

Előzmény: komancs (109)
komancs Creative Commons License 2003.07.12 0 0 109
Megjelent az új kontinensen egy sereg jószándékú sorsüldözött ember, és kiírtódott csaknem teljesen az őslakosság, és elterjeddett a rabszolgaság.
Micsoda véletlen!
Mi lett volna , ha gátlástalan szerencsevadászok kötnek ki ott?!
Előzmény: Profán Béni (98)
komancs Creative Commons License 2003.07.12 0 0 108
"... Olyan mint hogy a magyar hordák ezer éve szép és békés dák meg szláv államokat dúltak szét az úgynevezett honfoglalásukban....

Lehet, hogy hihetetlen, de szívem mélyén szokott lelkiismeretfurdalásom lenni az avarok kipusztulása miatt, és a " nyögte Mátyás bús hadát", sem ébreszt bennem jó érzést.
Valki írta is: hogy miért pont bennünket sújtott ennyire Trianon? Talán vannak a szomszédos népeknek rossz érzéseik velünk kapcsolatban.

Előzmény: Gőg és deMagóg népe (93)
Profán Béni Creative Commons License 2003.07.11 0 0 107
Mellesleg, a topikindításhoz, miszerint Bush nem volt hajlandó bocsánatot kérni (megint csak: forrás?)

Szenegálban, most kedden:
Bush Opens Africa Trip With Denunciation of Slavery
By RICHARD W. STEVENSON

DAKAR, Senegal, July 8 — President Bush opened his African tour today with a forceful denunciation of America's slave-holding past and a pledge to work more closely with African nations to help them build a prosperous and peaceful future.

...
After meeting with the West African leaders and his host for the day, President Abdoulaye Wade of Senegal, Mr. Bush rode Mr. Wade's presidential yacht across Dakar's harbor to Goree Island, the westernmost point in Africa and the point of embarkation centuries ago for at least a million slaves.

"At this place, liberty and life were stolen and sold," the president said. "One of the largest migrations of history was also one of the greatest crimes of the century."

Mr. Bush condemned slavery in unflinching and strikingly religious terms that seemed to be aimed as much at an audience at home as to the small crowd on the island that listened to him under the blazing sun.

"For 250 years the captives endured an assault on their culture and their dignity," Mr. Bush said. "The spirit of Africans in America did not break. Yet the spirit of their captors was corrupted.

"Small men took on the powers and airs of tyrants and masters. Years of unpunished brutality and bullying and rape produced a dullness and hardness of conscience. Christian men and women became blind to the clearest commands of their faith and added hypocrisy to injustice. A republic founded on equality for all became a prison for millions."

Mr. Bush credited African-Americans with "exposing laws and habits contradicting" the ideals of God and political freedom. And he cited the contributions of both black and white people, from Frederick Douglass and the Rev. Dr. Martin Luther King Jr. to John Quincy Adams and Abraham Lincoln, to ending slavery and addressing its legacy.

"My nation's journey toward justice has not been easy and it is not over," Mr. Bush said. "The racial bigotry fed by slavery did not end with slavery or with segregation. And many of the issues that still trouble America have roots in the bitter experience of other times. But however long the journey, our destination is set: liberty and justice for all."

(New York Times).

Meg:
www.townhall.com
Confronting slavery
Linda Chavez

July 9, 2003

Bush isn't known for his eloquence, but the speech he gave Tuesday at Goree Island, Senegal, was one of his finest. "For hundreds of years on this island peoples of different continents met in fear and cruelty," he said, standing in front of an old slave quarters. "At this place, liberty and life were stolen and sold. Human beings were delivered and sorted, and weighed, and branded with the marks of commercial enterprises, and loaded as cargo on a voyage without return. One of the largest migrations of history was also one of the greatest crimes of history," he said.

Csókolom.

Előzmény: ballib_a (-)
Törölt nick Creative Commons License 2003.07.11 0 0 106
Évente egy út volt, csak azt állítottam.

A 19 sz. első felében, amikor már csak a spanyolok és a portugálok űzték ezt a mesterséget az europaiak közül, már felgyorsulhatott volna egy kicsit a dolog, azok a csempészek tényleg ingáztak Amerika és Afrika között, csakhogy akkor már zömmel csak Kelet-Afrikából hordták a rabszolgákat, és a hosszabb út miatt szintén nemigen tudtak egy évben több utat teljesíteni.

A 19. században, a napoleoni hábrúkat követően az egész angol flotta a rabszolgahajókra vadászott az összes lehetséges tengeren, így akkorra már a szállítások száma minimális lett. Igaz, a kínálat drasztikus csökkenése miatt annyira drágán lehetett eladni Kubában vagy Brazíliában egy fekete rabot, hogy még egy jó darabig akadt vállakozó az ilyen utakra, akármekkora is volt a rizikó. Egy csempész egyetlen sikeres úton meggazdagodhatott. Ha nem volt szerencséje a faszinak, akkor egy angol hajó szépen elfogta, és a saját vitorlarúdjára akasztották.

Előzmény: Gőg és deMagóg népe (105)
Gőg és deMagóg népe Creative Commons License 2003.07.11 0 0 105
Ha a körbejárást mondtad egy év körülinek akkor oké, az még reális. Éncsak az Afrikából Újvilágba tartó szakaszra gondoltam.
Előzmény: Törölt nick (104)
Törölt nick Creative Commons License 2003.07.11 0 0 104
Hát jó, Derek, menjünk végig rajta.

Tehát, az Úr 1740. évében járunk (békeévet választottam). Elindul egy rabszolgaszállító hajó mondjuk február elsején Le Havre kikötőjéből. Egész januárban az útra készültek fel, összeszedték a személyzetet, az ellátmányt és az árut. A hajó rakománya olcsó, színes vászon, üveggyöngy, tükör, mindenféle biszbasz rézből, üvegből, némi fegyver, kardok, fejszék, ilyesmi.

A hajó elhajózik a nyugat-afrikai partokra, március közepére oda is ér. Elkezdi felvásárolni a rabszolgákat. Itt tízet, ott harmincat. Egy-egy üzletkötés napokig tart, két buli között új helyet kell keresni. Április végére összeszednek 150 rabszolgát, ekkor (hogy beférjünk az évbe!), hatalmas mázlival találnak egy fekete királyt, aki épp hadat visel a szomszédaival, és így egyszeriben hozzájutnak 200 rabszolgához nagybani áron. Most még gondoskodnak ivóvízről, némi élelemről, és május végén elindulnak Amerika felé. Az átkelés az óceánon 45 napot vesz igénybe, mert alig van szélcsendes nap (a valóságban ez kizárt azokon a vizeken), és vihar se téríti el a hajót.

Megérkeznek Haitira július 15-én. Partra teszik a feketéket, mármint azt a 250-et, akik túlélték az átkelést. Elhelyezik az "árut" egy parti táborban, és elkezdik feljavítani őket, hiszen csont és bőr mindegyik, testük sebes, fekélyes a szállítás embertelen körülményei miatt. Ez kb. 3 hétig, egy hónapig tart, ezalatt a hajót is valamennyire rendbehozzák, takarítják, kátrányozzák, tömítik stb.

Augusztus közepén kezdik árulni a feketéket, két hét alatt el is adják mindet.

Most beszerzik az árut, amit Europába fognak vinni, hiszen nem járhat üresen a hajó, és a karibi gyarmatáruknak nagy kereslete van odahaza. Hihetetlen szerencsével megvesznek minden cuccot két hét alatt, és szeptember közepén elindulnak Franciaországba, ahova október 25-ére meg is érkeznek. Árut eladják pár nap alatt, legénységet kifizetik és szélnekeresztik, a hajó pedig megy a szárazdokkba, hogy felkészítsék a jövő évi útra.

És végig csaltam a javukra, mert nem sok ilyen pompás, problémamentes kereskedelmi út volt azokban az időkben.

Előzmény: Derek (102)
Evil Abrosz Creative Commons License 2003.07.11 0 0 103
Egy kis know-how:

-a tipikus rabszolgahajó a brig és a brigantin(szkúner-brig) volt, kétárbocos, cca. 30-35 méter hosszú és 5 széles
-az "árut" egy utólag beépített, 1 m körüli belmagasságú fedélközben szállították
-az út valóban beletelt egy évbe - passzátszél, téli viharok, javítások stb.

Btw, imho megfelelő bocsánatkérés egy többéves polgárháború.

Előzmény: Törölt nick (101)
Derek Creative Commons License 2003.07.11 0 0 102
"Amúgy símán volt egy év, nézz utána. "

A fenet.Columbus is kb 70 nap alatt ert at san salvadorig.Az elso rabszolga szalitmanyok ,foleg a karibi tersegbe mentek,mert az ottani oslakossagot nem tudtak rabszolgamunkara fogni,inkabb kihaltak.Az egyenlitoi aramlassal,a kesobbi galion-ok az utat fele annyi ido alatt megtettek.

Előzmény: Törölt nick (100)
Törölt nick Creative Commons License 2003.07.11 0 0 101
Sajnos, csak későn vettem észre, hogy szar neonáci forrás állította a 110 milliót, ha időben meglátom, nem kezdek számolgatni.

Olyan hajó, amire felfért volna 1000 rabszolga, egyszerűen nem volt. A 16. és a 17. században egy rabszolgaszállító hajó legfeljebb 2-300 főt volt képes szállítani, egyedül a 18. századi hajók vihettek el 400-450 főt, esetleg 500-at. A 19. századra mindenütt illegális lett a rabszolga-kereskedelem, így kis csempészhajókat járattak ilyen célból, és ezek se vittek többet 300 főnél.

Egy hajó általában 25-30 évig is közlekedett a vitorlás időkben -- ha túlvészelte a viharokat, a navigációs tévedéseket, a rabszolgalázadásokat és a többi ráváró nehézséget, ilyenformán az átlag 15 év szerintem nem is rossz becslés.

Ja, és a hajók -- az utolsó 50 év kivételével --, nem ingáztak, hanem körben jártak: Europa -- Afrika -- Amerika -- Europa útvonalon.

Előzmény: rtsrulez (97)
Törölt nick Creative Commons License 2003.07.11 0 0 100
Ha előbb belenézek a "forrás"-ba, akkor nem kezdek én se számolgatni :(

Amúgy símán volt egy év, nézz utána.

Előzmény: Gőg és deMagóg népe (99)
Gőg és deMagóg népe Creative Commons License 2003.07.11 0 0 99
Bocs de alig két három hónap egy ilyen út, nem egy év.
Ez a számítgatósdi meg amúgy is egy sántító dolog. Nem kilóra vagy halott/évre mérik a történelmet.
Előzmény: Törölt nick (94)
Profán Béni Creative Commons License 2003.07.11 0 0 98
Nem akarok kiselőadást tartani az észak-amerikai bevándorlás történetéből, de a főbb csoportok közül hadd említsek egynéhányat: a Zarándok Atyák, a vallásüldözés és megkülönböztetés elől menekülő puritánok és kvékerek, az országuk függetlenségének megszűnése után kivándorló skótok, a pfalzi és más német parasztok, a mennoniták, morva testvérek, a hajófenékben áthurcolt feketék, a küszködő skandináv telepesek, az éhhalálból menekülő kétmillió ír, a kínai vasútépítő munkások, a mi kitántorgó másfél millió emberünk, a hasonlóan tűrhetőbb életre vágyó több millió lengyel, ukrán és nápoly környéki paraszt, a progromok elől menekülő orosz zsidók, az éhbérért gyümölcsöt szedő mexikóiak, mostanában az indiai, iráni, pakisztáni és arab orvosok és mérnökök - kiket hajtott közülük a szerencsevadász mohóság?
Előzmény: komancs (90)
rtsrulez Creative Commons License 2003.07.11 0 0 97
Rosz a szamolas. 15 evnel sokkal tovabb birja egy hajo, meg szerintem 350nel is tobb rabszolgat zsufolhattak be.

Ha 1000 rabszolga van egy hajon, es 300 even keresztul ingaznak a hajok, akkor az csak 367 hajot jelent EGYSZERRE,(ami kioregedett azt persze cserelni kell)

Ez nem tunik lehetetlen szamnak, bar en a 110 milliot is eltulzottnak erzem.

Előzmény: Törölt nick (94)
Törölt nick Creative Commons License 2003.07.11 0 0 96
Idióta.
Előzmény: Törőlt_nick (95)
Törőlt_nick Creative Commons License 2003.07.11 0 0 95
össze-vissza beszéltek itt, nem volt semmiféle rabszolgakereskedelem. Holokauszt, az volt!
Törölt nick Creative Commons License 2003.07.11 0 0 94
Annak a 110 milliónak talán az 1-3%-a valós szám. 110 millió rabszolgának a tengeren való átszállítása kb. 300 ezer hajórakományt jelent. Ha egy hajónak számolunk 15 év élettartamot, és figyelembevesszük, hogy átlagban egy évig tartott egy kanyar, akkor könnyen kiszámolható, hogy az Amerikába történő rabszolgaszállítás 300 szörnyű éve alatt összesen kb. 20 ezer hajónak kellett volna ezzel a borzalommal foglalkozni. Ez pedig képtelenség, összesen néhány száz hajó végezte az egész időszak alatt a szállítást.

Ezzel semmilyen igazolást nem akarok keresni a rabszolga-kereskedelemre, ez az emberiség egyik legnagyobb gyalázata volt, csupán a 110 milliós adat nevetséges és tarthatatlan voltára szerettem volna felhívni a figyelmedet.

Előzmény: ballib_a (88)
Gőg és deMagóg népe Creative Commons License 2003.07.11 0 0 93
"ekkorra már a "sötét" középkornak vége, a kivándorlást inkább a kalandor hajlam hajtotta meg az aranyláz, stb.. "

Álmaidban. Értem én hogy szépen hangzana ha minden Amerikába kivándorlót így bélyegezhetnél meg, de ezzel másfél milliót magyar területről távozottat is elítélnél, gondoltál erre? Eröltetett, tódozott foltozott amit írsz. Olyan mint hogy a magyar hordák ezer éve szép és békés dák meg szláv államokat dúltak szét az úgynevezett honfoglalásukban....

A 'sötét középkornak' amúgy tényleg vége volt. Utánna jött a reneszánsz (akitöl a sötét nevet kapta), majd reformáció korszakai. Majd utánna jött a felfedezések korszaka. Majd a vallásháborúk kora, Európában, majd jött a felvilágosodás, majd ez után további háborúk Európában.
Az aranylázról meg annyit hogy ez Európából tényleg sokakat vonzott, (akár a föld,) mert ezek odahaza már mások birtokában voltak, vagy az állam sajátította ki. Szó

Előzmény: komancs (90)
Gőg és deMagóg népe Creative Commons License 2003.07.11 0 0 92
És azt se feledjük hogy sokszor köteles volt urának vallását felvenni a jobbágy. És nem kereskedhetett szabadon a polgár, főként kelet Európában....
Előzmény: Törölt nick (91)
Törölt nick Creative Commons License 2003.07.11 0 0 91
hanem röghözkötötték, meg deresre húzták...
az egyik "kedvencem" korabeli feljegyzések arról, hogy xy uraság hányszorhány bérest vesszőztetett meg amiért az "adtával és teremtettével szájára vette a mindenhatót hiába"...
Előzmény: komancs (90)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!