Keresés

Részletes keresés

Yogi Creative Commons License 2003.06.15 0 0 1
Erre válaszoljon egy számítástechikus. Én csak azt tudom, hogy az emberi fül sokkal pontosabb műszer, mint azt a legtöbben gondolnánk.
Előzmény: mgy (0)
mgy Creative Commons License 2003.06.15 0 0 0
Mondd meg Yogi, miért toleránsabb a cd-vel szemben egy Office telepítő, mint az emberi fül? Az elveszett bitek miatt bugosak az MS programok? ;-)))
Komolyan: ha itt-ott elveszik egy bit, az az adatcd-k olvasásánál nem okoz hibát?
Előzmény: Yogi (-)
Yogi Creative Commons License 2003.06.15 0 0 topiknyitó
Nos tehát:

Ha tistán számítástechnikai úton másolsz hangot, akkor elképzelhető, hogy a másolat megegyezik az eredetivel - ezt majd NoGun vagy valaki más elmagyarázza nekünk. Megjegyzendő, hogy audio-CD számítóépen való másolásakor már jól hallható a különbség, épp ezért ilyet csak 1x-2x sebességgel, 'bitről bitre' érdemes csinálni. Néhány bit ugyanis óhatatlanul elveszik útközben, akkor pedig belép a minden digitális hanglejátszó készülékben meglévő hibajavító, amely megpróbálja a hiányt a környezetében talált adatokból kipótolni - így lehet a karcolt cédéket is lejátszani.
Ha pedig két audioeszköz között másolsz, aznonnal belép az alhazen említette 'időzítés'. A digitális hangfelvétel úgy működik, hogy a készülék az analóg elektromos jelet nem folyamatosan rögzíti, hanem meghatározott időnként mintát vesz belőle. Ezt nevezik mintavételezési frekvenciának (samplerate frequency, sf), amely a CD esetében 44100 kHz, vagyis másodpercenként 44100 alkalommal méri meg a jelet. Azt, hogy mikor mérjen, egy kis 'óra' dönti el, amelynek csak az a funkciója, hogy minden mmásodpercben 44100 jelet adjon ki, ami mérésre készteti az eszközt. Ez az órajel-generátor kritikus pontja az digitális hangrendszereknek: a legritkább esetben pontos. Ha pedig csúszkál ide-oda, akkor máshová kerül a hangminta, mint ahol a helye volna. Ráadásul nem csak csúszik, de időnként ki is hagyhat. Profi készülékekben az órajelnek is van külön ki-bemenete, hogy külön szinkronizálni lehessen, sőt, mivel a pro készülékek órajele sem feltétlenül tuti (többnyire nem az), ezért rendes helyeken vesznek egy külön órajel-generátort baromi drágán, ami nagyjából pontos jelet szolgáltat.
Mi sem jelzi jobban a probléma nehézségét, mint hogy a szakemberek - a hardvertevező mérnökök - még ma sem tudnak tökéletes megoldással szolgálni, de a tűrhetővel is csak megfizethetetlenül magas áron.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!