Van néhány tujánk, azt sem tudom, mifélék, de ápoljuk, gondozzuk őket, szépen fejlődnek. Most feltűnt, hogy sok a sárga levél a belsejében. Ez normális vagy aggódjunk miattuk?
Egy barátom pár éve betelepített egy másfél hektáros területet fenyőfával, luc és ezüst. Most már jó másfél méteresek, szeretné eladni őket, nem tudnátok tippet adni, hogyan lehetne elpasszolni? A nagykerek vásárolnak ilyen "kis" mennyiséget (14.000fa), megoldható-e hogy ne nekünk kelljen kivágni, hanem ők elvigyék?
Az lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy: borókát lehet -e a borókabogyó magjáról szaporítani?
Ugyanis tavaly vettem egy csomag borókabogyót a drogériában, de nem fogyasztottam el mindet.
Télen elvetettem egy pohárba, úgy ahogy volt. Eredmény: semmi.
Most megint nem hagyott nyugodni a kisördög és széjjel szedtem egyet. No, lám! Ott csücsült benne 4 db. szőlőmag nagyságú magocska.
Kiberheltem az olajos tokjából jól megmostam, áztattam vagy 3 nap, hogy rohadjon le róla minden nem oda való és szívja meg magát vízzel, majd tegnap este egy kecses mozdulattal el hintettem egy földdel teli tárca tetején és lágy mozdulatokkal belenyomkodtam őket a puha földbe. Útravalóul nyakon öntöttem őket lágy vízzel, mondtam egy varázsigét és most várom a csodát.
Van rá esélyem, hogy varázslatom által boróka magból boróka magonc lesz - valamikor...?
Néhány évet szórakoztam azzal,hogy konténerben ill. cserpében is próbáltam csemetéket nevelni.Nagyon szépek voltak.Csak egy bajuk volt. Mivel a gyükérzetük egy csomóban volt
a kiültetéskor, és őszig még nem tudtak kellően szétágazódni ezért nem viselték el az őszi szárazságot. A szabadban nevelt, szétterüllő gyökérzettel rendelkező csemeték sokkal jobban bírták az időjárás viszontagságait.
Az ár-érték arány általában a 4 éveseknél a legjobb, ezért ültet ilyet legtöbbet a nép. De ha ki tudsz fogni valami nagy és olcsó fákat, és öntözni is tudod, akkor érdemes megpróbálni, mert 1-2 évvel korábban lehet vágni.
Hivatalos adatot nem tudok, de az arány valami olyan lehet, hogy ha egy 4 éves 40 centisnek kitermeléskor megmarad mondjuk a gyökérzet 30 %-a, akkor egy 6 éves 80 centisnek megmarad a 10 %. Ez ugye nehezebben ered meg, a lombhoz viszonyított gyökér mindenképpen kisebb lesz.
Tavasszal szeretnék kb. 150 darab lucfenyőt ültetni. A topikot végig olvasva úgy látom, hogy a 3-4 éves csemetét javasoljátok telepítésre. Az egyik kereskedőnél találtam 5 illetve 6 éves eladó csemetét. Ár érték arányban ezt jónak gondolnám, de nem tudom mennyire sínyli meg az ilyen idős fa az átültetést. Szerintetek ilyen korút érdemes ültetni, vagy inkább 3-4 évest vegyek?
Megéri-e még fenyőcsemetéket ültetni,hogy abból egy kis pénz legyen majd késöbb?Kb. 1.5ha a földterület ahova szeretnénk majd csemetézni,persze nem egy fajtáról volna szó,de valami kellene kezdeni azzal a földel!köszi
Magas, de karcsú. Olaszországban láttam ezt a fajtát, de én meg a nevét nem tudom. Ha valaki tudna segíteni, megköszönném! 20-30 méterre is megnőttek, viszont az átmérőjük legtöbbször 1- 1,5 méter volt. Szép látvány, és kevés helyet foglal.
Sajnos sohasem vetettem még fenyő magot, de most kaptam egy gyönyörű szép hatalmas, kék atlaszcédrusról magokat és szeretném ha kikelnének. Megköszönném, ha segitenétek, hogyan kell elvetni, ill. mire figyeljek.
Kérdésem az lenne hogy van,olyan 1000 db körüli lúc fenyö csemetém,ami már úgymond 4 éves és szeretném ugymond iskolázni öket és ezt nem nagyon tudom hogy kell?Leirná nekem ezt valaki?Egyesével kell ezeket elültetnem akkor?Ezt jelenti az iskolázás,hogy körülbelül,10 cm-ként elültetem öket külön külön?De ez igy nagyon nagy munka lenne hogy lehet ezet egyszerübben megoldani,tudna nekem ebben segiteni valaki?És ezt gondolom tavasszal és összel lehet megvalositani?Mert már muszály lenne valamit csinálnom velük mert olyan sürüen vannak hogy az aljuk már kezd száradni picit ugymond,barnán.Köszönöm szépen aki ebben segitséget tud adni nekem.
Én már sajnos vásároltam is tőle régebben, jól át..szott, aztán mikor véletlen tévedésre gondolva felhívtam, lehordott mindenféle szemétnek - most már nem tartom véletlennek.