Hőterheléstől óvni kell. Fagymentes helyre kellene rakni és a nyári 50°C sem használ neki. Egy pár évig biztos bírná, de szerintem ez túl nagy beruházás (utólag kiépíteni meg pláne), hogy ilyen gyorsan amortizáljuk.
Sziasztok szerintetek egy Electrolux BP335-öt használva 110nm-en nem gond ha a padlásra telepítem a készüléket, mivel egy meglevő házba kellene utólag így a falba vésni egyszerűbb lenne a csövezés?
Persze, ez egy kéteres "kábelköteg" védőcsőben (inkább lépésálló legyen) kell vinni és a felállásokat sorosan bekötni, tehát a géptől vagy a végponttól elindulsz és elviszed az első csatlagozóig itt ráhagysz pár cm-t (ha nem vágod el 10-20 cm se sok) és a talajon is eligazgatod, ahogyan majd menni fog, majd mész vele a következő csatlakozóig stb...
1. A magasság szerintem esztétika kérdése, én olyan magasra raktam mint a konektorokat, de mindegy ahogyan tetszik :)
2. Direkt úgy terveztem, hogy válaszfalban ne legyen (nálunk Silka HMLF 100 NF van ezt brutál vésni...), csak 25-ös tartófalba ment (ez sima 25-ös NF vázkerámia) abban szépen elfért. Én nem tenném válaszfalba, csak ha nem 100-as hanem vastagabb (mondjuk 150-esben már jó), mert a 2" cső az 5,2-5,3 cm is van + be is kell "ragasztani" oda, én szerintem nem fog szépen sikerülni a vésés, ha csak 100-as a fal és nemsok marad belőle pl zajszigetelésre, de ha ez nem szempont és tudtok ügyesen vésni, a szélesség miatt ne aggódj kibírja bőven azt a 60 mm-t a válaszfal is főleg, hogy csak 40-70 cm magasra lesz rakva a kiállás.
Működik így is, mi így csináltuk, de tényleg oda kell figyelni a beállítási mélységre! Ha nem bízol a pontos vakolásban inkább az utólagos beépítést válaszd, az sem komoly a javítással együtt sem. És a fali csatlakozókra vigyázni kell a vakolóknak!
Ahogy a Klímaszerelő topiktárs is írta a szemeteslapát adapterre most nincs szükség, csak a felállást kell megcsinálni, én hagytam vagy 1 m-t és vettem rá gyári dugót is azt csak nem veri le senki. A csövekre vigyázni kell semmi se kerüljün bele, jól le kell dugózni! A kábelt viszont nagyobb rátartással számold. Én megvettem mindent a gép kivételével, így egy postaköltséggel lejött :)
A villany nálunk Symalennel megy lent és az hamarabb kész lett, mint a porszívó csövezés, így volt egy kis szívás vele, mert én alulra raktam a porszívócsövet, inkább az legyen "vízszintes" a villanynak úgy is mindegy hogy kanyarog. A nagyobb szívás úgy is ezután jön: a lépésálló lerakása... Na az vágó nélkül brutál lett volna...
Mi ezért csináltuk 2 ütemben. Elsőnek csak a leállásokat csináltuk meg, a csövek csak a vakolás után lettek lefektetve. Mondjuk nálunk profi a burkoló/vakoló és vele állítottuk be a csatik mélységét, ezt nem biztos hogy más is megtenné...
Mi általában vakolás után szoktuk kiépíteni a központi porszívó rendszert. Így egyrészt pontosabban beállítható a falicsatlakozó szerelőkerete (nem lesz se túl mélyen, se túl kint), másrészt a vakoláskor nem fogják az aljzaton összetörni a csöveket. Persze így azt a néhány (30-40 cm hosszú) hornyot vissza kell javítani, de inkább mint újra szerelni a porszívót (vagy nem észrevenni a törést, és így később használhatatlan lesz).
A szemétlapáthoz csak ki kell állni az aljzatból egy függőleges csővel a végleges szint fölé legalább 5 cm-rel. Erre kerül majd könyök, bekötő cső, de csak a beüzemelés, szerelvényezés fázisában.
Vakolás előtt kell kiépíteni, mert van neki "szárnya" ami a vakolat alá megy. Én ilyet vettem, elég masszívan áll.
A szemétlapát adapterhez nem kell fali csatlakozó, de könyök igen, ha a rövid bekötő csövet választod, mert azon nincs könyök (ide kell egy kisívű 90°-os).
Hallottatok már az Aerovac márkáról? Mik a vélemények?
Kinéztem egy Aerovac SR45-öt, ebben elvileg By-pass Amatek motor van, de ez nem tudom mit jelent. Most akkor élettartam szerint melyik lenne az ajánlott a by-pass vagy a flow-thru?
Magyarul, érthetően: a bypass az a különhűtős, leégethetetlen, csendesebb, a flow-thru pedig az átáramlós (olcsóbb, hangosabb). Lágyindítót simán be tudsz építeni, nem egy nagy waszizdasz.
Maximálisan azonosulni tudok Gyula20 gondolataival... Viszont én nem voltam olyan bátor, hogy bevállaljam a forgács elszívót.
Használtan vettem egy 1,9 kW teljesítményű Globovac porszívót, - még garanciálisan, az új árának kevesebb mint feléért - amivel a régi tulajnak a szűrődugulási problémái voltak. Hazavittem és járattam egy órányit, aztán szétszedtem darabjaira. Nem számítottam különösebben bonyolult műszaki megoldásokra, és ilyet nem is láttam benne. Gyakorlatilag egy vödörbe épített motor, túláram korlátozó elektronikával, relével. És nem by-pass motor. Persze talán mégsem olyan nagy baj ez, hiszen a Beam prémium kategóriás készülékében az Alliance-ban is Flow-Thru motor van, ráadásul ugyan az a szlovén gyártmány. Lágyinditás sincs. Sebaj, legalább az sem megy tönkre, - hamarabb a motornál - mint ahogy számtalan példa igazolja ezt. Összegezve: ennyit talán megért és nagyon szeretjük. Kizárólag egy hangulatos kék megvilágítású szervizintervallum kijelző hiányzik róla.:)
Létezik kiemelő a túl mélyre került szerelőkerethez, de ez akkor használható kényelmesen, ha 1-2 cm-nél mélyebben van a szerelőlap a vakolat külső síkjánál. Ha minimális a különbség, akkor lehet nem is kell. Ha mégis, akkor elég nehéz megoldani a kiemelővel is, de nem lehetetlen.
Amúgy vakolás előtt nem szoktunk központi porszívó alapszerelést végezni, mert félő hogy vakolás közben széttördelik a csöveket. Általában sokat nem kell vésni (többnyire aljzaton megy minden), érdemes vakolás után megvalósítani ezt, még ha azt a részt vissza is kell javítani.
épülő házunkba szeretnénk KP-t szerelni, most ismerkedem a témával. Valahol olvastam, hogy nagyon fontos, hogy a fali csatlakozó a beépítéskor pontosan a vakolat síkjára kerüljön. A kérdésem az, hogy vakolás előtt ezt hogyan lehet biztosítani? (gondolok itt arra, hogy a későbbi vakolat pontos vastagsága még nem ismert)
Létezik valamilyen csatlakozó kiemelő, aminek méretre vágásával be tudom állítani a csatlakozó mélységét?
Építsd csak be. De ha annyira akarod akkor csináltass oda egy beépített fix csövet ami csak az előszobatakarításhoz ér el. Úgy képzeld el mint a benzinkútnál a töltőcsövet, ami egy lyukban van eldugva. Így soha nincs útban és azonnal ki-be használható.