Sziasztok,
Egy kis segítségre volna szükségem. Van egy Ficus wiandi-m és sorban sárgulnak a levelei, amik le is potyognak. Nem találok róla semmilyen ismertetőt a tartásához. Pár napja kicseréltem a földjét, az eredményt még nem látni. Ha valaki tud róla bővebbet, ossza meg velem is.
Köszi
Én dolgozok fikuszokkal, elég sok fajtát láttam már és elég sokat ültettem. Én soha nem láttam még sem fikusznál sem más fajnál giliszta miatt problémát.
Ráadásul:
Mögöttem egy 230 as Rhapis excelsa figyel 50 es cserépben, GILISZTÁKKAL (!) és igencsak jól érzik magukat együtt.
Heti egy alkalommal 1ml wuxal, 3l víz, forgatás levelezés. Ennyi
Ja és semmi huzat mert a fikuszok az egyik legérzékenyebb növény a huzatra.
Van egy fikuszom "tarka nagylevelű" és olkazdett a levelei széle barnulni, elég sok levelet érint és elég csúnya, miért van ez? és mit lehet tenni hogy megszűnjön a baj?
Remélem tudtok segíteni :( Kaptam nem olyan régen 2 gyönyörű fikuszt, a színeslevelűt. Egy hét után mindkettő elkezdte hullatni a leveleit, de nem értem miért :( A leesett levelek nem sárgák és teljesen egészségesnek tűnnek, kemények és a levél száránál még a nedv is látszik. Lassan már teljesen kopasz a fácskám és elszomorít...
Olvastam, hogy hőmérséklet változásra reagálhat így ez a növény. Talán ahol tartották hidegebb volt. Mit ajánlanátok? Tippek?? Ki nem tehetem mert hideg van, 20 fokon meg én fázom... :(
Mit tegyeeeeek? :(
Köszi előre is és BOLDOG KARÁCSONYT MINDENKINEK!!! Ági
Tudna valaki segíteni, vajon miért hullajtja el fikuszom (Ficus Benj.) a leveleit tömegesen mostanában? Főleg az alsóbb régiókból kb 60 % lehullott. Mellette van egy másik fikusz (talán Ficus Exot. nem tudom a nevét, de ugyanolyan nagyságú sötétzöld levele van), ami érdekes módon kezd dúsulni, nőni. A munkahelyemen lévő Ficus Benj. is lehullatott jópár levelet, bár közel sem annyit...
Mi lehet a baj? Esetleg lehet, hogy sok vizet kap/kapott?
Hi!
Nekem is volt egy elasticám,olyan jó 10 éve,kb. 2 hét alatt hazavágtam,röpült a kukába,most lantlevelű ficusaim vannak,sajnos az idei pocsék nyár miatt nem fejlődtek kielégítően,hozott is jó pár csökött levelet.
Meglátásom szerint öliggé igénytelen.
Köszi az ötletet,de már megoldodtam a gondot.Átültettem az összes fikuszt új virágföldbe(a régi tele volt földigilisztával!!)+megpermeteztem Orthocid-permetezőszerrel(ezt ajánlották).Úgy tünik,hogy kezd meggyógyúlni!!
a Szobanövény topicon nemrég volt tárgyalva a beteg fiuszom esete
én a helyedben ilyen rosszul kinéző fikusszal nem várnék arra, hogy valaki a fórumon dignosztiválja
nekem azt ajánlották, hogy vigyem el a fát egy jobb vetõmag (Hermes) boltba ahol van növényvédelmi tanácsadás, mert neten nem lehet pontos diagnózis felállítani
mivel autóm nincs csak 1 levelét vittem el a legközelebbi kertészetbe és annak alalpján kaptam hozzá kártevőirtót
Nekem így néz ki a levele. Nem tudom, hogy gomba-e, de nem is érdekes, mert kint a szabadban hamar kinőtte és most már szép, egészséges leveleket hoz. Hetente tápoldatozom és tűző napon tartom és bőven locsolom.
Szerintem ültesd át teljesen új földbe. A gyökereiről rázd le a régit. Lehet, hogy azzal van baja.
A fikusz legyökereztetése bizonytalan. Van amikor 100%-os a megeredés van amikor 0. Van viszont egy megoldás amit "légbújtásnak" neveznek. A honlapomon van erről egy leirás. www.extra.hu/bonszaj/index.html -> légbújtás.
Ha mégis a dugványozást választod akkor 3 javaslatom van.
1. Levágás után azonnal forró vizbe dugod a végét, pár mm mélyen, hogy a nedv megkössön.
2. Egyformán ered vizben és ültetőközegben, de figyelni kell, hogy a viz ne poshadjon meg. A vizbe is tehetsz egy borsónyi hormont, a viz poshadását akadályozza.
3. Végül az egészet tedd be egy átlátszó nejlon zacskóba és kösd össze. Igy magas páratartalmat érsz el, ami szeret.
Nekem van egy hagyományos fikuszom, nem tudom a fajtanevét. Annyira eldeformálva fejlődött hogy most szeretném levagdosni és normál kinézetűre nevelni. Hogy csináljam? Vízbe vagy földbe kell tenni? Kell gyökereztetőport használni vagy anélkül is gyökeret ereszt?
sziasztok
anyukamnak van egy szobanovenye ami kinotte a lakast, szeretne eladni es megkert rakjam fol a netre. ez lenne:
benjami fikusz (vagy valami hasonlo) a neve, 2.6m magas 15 ezer penz es ha valakit erdekel a 2435541-es telszamon erdeklodhet.
amugy en nem vagyok nagy botanikus, ezert nem is ismerem a temahoz kapcsolodo oldalakat, tudtok ajanlani olyan oldalt, ahol van valami virag adok-veszek?
Sziasztok!Remélem tudtok segíteni!
A fikuszomat megtámadta valami betegség.A levél szélein barna foltok vannak.Valahol olvastam,hogy ez gomba.Létezik,hogy ez az?Hogy tudom megszüntetni?van rá valamilyen szer?Előre is köszi.
a ficus elastica-m furcsán viselkedik
megjelent 2 új oldalrügyecskéje, a már meglevőből meg úgy néz ki, hogy icipici levél fog nőni
a főágon (tetején) nemrég nőtt levele is csak kb 2/3 ada ez előzőnek még világoszöld, de piros foltok vannak rajta, nem betegnek néz ki, inkább valami működésbeli zavara lehet
van valakinek hasonló tapasztalata?