Keresés

Részletes keresés

Kero Creative Commons License 2003.02.18 0 0 44
Moffat nem irt loalkatreszkrol baratosnem :-))
Előzmény: vizi(mianick) (43)
vizi(mianick) Creative Commons License 2003.02.18 0 0 43
nem kapsz egy egész lovat, legyen elég egy kis része is, barátom
:-)
a farkasos rémtörténetekkel szemben (ld. pölö Jókai)
Mowat képviseli a valóságot.
Előzmény: Kero (42)
Kero Creative Commons License 2003.02.18 0 0 42
Dehonnem csusztatsz zsofka..hogyan lett Kingbol Moffat kulonben :-))

Jokai utan beindult a farkasprem kereskedelem? Mik nem vannak :-)

Előzmény: vizi(mianick) (41)
vizi(mianick) Creative Commons License 2003.02.18 0 0 41
nem csúsztatok az állatoknál. A farkasokat különböző mendemondák, hárijánostörténetek miatt tartották vérengző fenevadaknak, (Jókai: Kőszívű ember fiai c könyve is tartalmaz ilyet)európaszerte ki is irtották őket. A hatvanas években Farley Mowat kanadai kormánymegbízásra eltöltött két kutatóéve kellett ahhoz, hogy a róluk kialakult kép némileg megváltozzon, de addigra a számuk a bátor vadászok miatt alaposan megcsappant. Persze, mellesleg a bőrükkel kereskedtek is.
Nem, az állatvilágnak nem hiányoznak kicsit sem ezek a gonosz történetek.
Mindegy: ha te beéred Kinggel irodalom helyett, én nem állok közétek
Egyébként a hófehérkét se szeressük, legfeljebb csak Hobótól
:-)
Előzmény: Sancho Pongo (40)
Sancho Pongo Creative Commons License 2003.02.18 0 0 40
Ha az irodalom az, amit leírsz, erre King töléketesen megfelelô. Hitelesen leírja az embereket, viselkedésüket egy képzelt vagy valós szituációban. Pszicho horror. Nem jó olvasni? Lehet, de ettôl még minden tekintetben irodalom.
Az amit az emberekben élô alantasságok felpiszkálásáról írsz, ahogy az állatos is, hülyeség. Felnôtt, ép elméjű ember nyugodtan olvashat Kinget, borzong kicsit elalvás elôtt és kész. Gyereknek, betegnek nem való, de nekik akáôr a Hófehérke is lehet ártamas.
Ami az állatos részt illeti, keményen csúsztatsz és mosol össze dolgokat, mert az egy dolog, hogy némely ember kínozza az állatokat (ôk korántsem azért, mert ezt olvasták valahol és megtetszett nekik), és az meg egy másik dolog, hogy állatfajok kipusztulás elôtt állnak - mert mnondjuk jó kereskedni velük, alkatrészeikkel. Nem a macska, vagy a kutya áll kipusztulás elôtt, a kínzások célpontjai nem a koalák és nem a cetek, vagy más hasonlóak, ez megest hülyeség, ne harag.
Rejtô irodalmisága régóta kérdés, van, akinek irodalom, van, akinek nem az.
Maradjunk annyiban: azt lehet mondani, hogy King nem tetszik, lehet mondani, hoyg te személyszerint nem szereted a horrort, lehet mondani, hogy félsz vagy undorodsz a démonoktól, még azt is, hogy a sajátjaidat se szereted, de hogy ennek bármi köze legyen Kinghez, akár az állatkínzásnak, akár az állatok kihalásának, hát, tésasszony ez nekem nagyon hamos kakaós érvrendszer, miondenféle tényszerűséget és konkrét valóságot nélkülözô érzéskupac.
Előzmény: vizi(mianick) (39)
vizi(mianick) Creative Commons License 2003.02.18 0 0 39
az állatokról majd később.
A sznobizmust most ne emlegessük, mert az valakiknek tekintett egyének véleményének meggyőződés nélküli szajkózását jelenti, erről pedig itt nincsen szó.
Mitől irodalom az irodalom? Semmiképpen nem attól, hogy sokan olvassák. Sokan olvassák a Romanákat és az adóhivatali tájékoztatót is, mégsem irodalom egyik sem. A tömegigény(telenség) nem teszi irodalommá egyetlen pusztán csak divatos író könyvét sem. Ezeket egy darabig olvassák, majd elfelejtik, száz év múlva a kutya sem veszi a kezébe őket.
Talán azok a könyvek tartoznak az irodalomhoz, amelyek hitelesen képesek az embert megmutatni, és megállapításaik száz év múlva is helytállóak.
Persze a meghatározás bővíthető, nyilván többféle aspektusa van a kérdésnek.
Az emberben lakó démonokat az én ismereteim szerint Dosztojevszkij mutatta meg a legjobban, mert képes volt az embernek általuk okozott szenvedést is érzékletesen bemutatni.
Kingnek a Ragyogás c könyve jól megírt könyv, és mondjuk, a hely szellemének megidézése igazolhatja a hátborzongató történetet. De például a Christine-ben, ahol egy ámokfutó autó a rettegés forrása, már csak a rettegés előidézése a célja. Nem hiszem, hogy az emberben lakó alantas vágyak vagy félelmek felpiszkálása lehet az irodalom célja, és innentől bármilyen ügyes a történet vezetése egy könyvben, annak értéktelensége nem kérdéses.
És gusztustalan a számomra az, hogy állatokat is felhasznál ebből a célból (és tökmindegy, hogy dixis-e ez neked, vagy sem) mert sok ember szorong ok vagy indok nélkül állatoktól, és ezért pusztítja vagy kínozza őket, ha megteheti. Erre a félelemre még rájátszani a szememben undorító, és ha nézed a National geographicot, láthatod, hány hasznos állatfajt sodort a kihalás szélére az emberi ostobaság és tájékozatlanság. Lásd például az ördögarcú, de ártatlan rovarevő denevéreket, akiket az emberi idiotizmus szárnyuknál kifeszítve élve a kapukra szegezett, mert démonnak tartott.
Jó lenne, ha a horrorkedvelők inkább a horroríróktól félnének és nem állatokba bújtatott démonoktól.
Ami Rejtőt, vagy Prachettet illeti, Rejtőt irodalmi színvonalra emelte a humora, és az a finom irónia, ahogy parodizálta a légiós ponyvákat. Prachettet a számomra az teszi szórakoztatóvá, hogy egyes mondatai olyan finom utalásokat és mögöttes értelmet jelentenek, amit csak figyelmes olvasással lehet észrevenni, de akkor a humora bombasztikus. Az valószínű, hogy negyven-ötven év múlva az ismeretlenségbe süllyed, de pillanatnyilag jól szórakozom rajta (de azt is megértem, ha te nem kedveled őt)
Előzmény: Sancho Pongo (32)
Sancho Pongo Creative Commons License 2003.02.17 0 0 38
van 2-3 könyve, ami jó. amiért érdemes. a többi mellékes.
Előzmény: Kero (36)
Kero Creative Commons License 2003.02.17 0 0 36
Francot...untat a King, oszt annyi.
Előzmény: Sancho Pongo (35)
Sancho Pongo Creative Commons License 2003.02.17 0 0 35
Igazad van. Te legyél. :-P
Előzmény: Kero (34)
Kero Creative Commons License 2003.02.17 0 0 34
"Ne legyünk sznobok"

Ez megint csak nem elhatarozas kerdese pongesz ur ;-)

Előzmény: Sancho Pongo (32)
Kero Creative Commons License 2003.02.17 0 0 33
Kedvelem ot nagyon.
Előzmény: vizi(mianick) (28)
Sancho Pongo Creative Commons License 2003.02.17 0 0 32
Te, ez az állatos rész egészen dikszisre sikerült. :-)) Sorry vagyok.
King jó író. Démonai mindenkinek vannak, legfeljebb vannak szerencsésebbek, akik napfényre tudnak belôlük párat húzni, könyvvel, zenével, képekkel... Az meg egy másik dolog, hogy nem szereted a horrorregényeket. Nem is kell. Van, akik szereti, ha fosatják, van, aki nem.
Látod, olyan ez, mint Teri Recseg, azzal a kivétellel, hogy Terit szvsz jóval kevesebben ismerik. Neked meg Tienak tetszik Teri, nekem maga a dögvész unalom, a fárasztó gipszelt kezű maszturbáció. És?
Ne legyünk sznobok. Mitôl irodalom.... és itt lehet sorolni a neveket Rejtôtôl Kingen át Recsegig. Attól, hogy olvassák. Mert van, akinek olvasható.
Előzmény: vizi(mianick) (30)
Kero Creative Commons License 2003.02.17 0 0 31
Nem mondom hogy nekem az. De nem hiszem hogy ugy ult le valaha is irni - Na lassuk csak, mit tudok meglovagolni, mitu is retteg a vilag, mibol szakitok le tobb $$$$$$$-t.

A demonait kolokkorbol hozta, a genjeiben eltek, kesobb megspekelte oket alaposan alkohollal, s minden mozdithato tablettaval, kokainnal.

"teret ad bizonyos primitív lelkeknek arra, hogy náluk gyengébb, védtelenebb élőlényeken tölthessék ki agresszivitásukat."

Ez ugyanugy marhasag, mint az a tezis hogy szexualis predatorokert, Ted Bundy fele tomeggyilosokert a pornografia a felelos.

Előzmény: vizi(mianick) (30)
vizi(mianick) Creative Commons License 2003.02.17 0 0 30
azokat a démonokat ő maga teremtette, meglovagolva a világ biztonságban való rettegésvágyát.
Ami a leggusztustalanabb benne, ehhez sok esetben állatokba bújtatja a démonait, teret ad bizonyos primitív lelkeknek arra, hogy náluk gyengébb, védtelenebb élőlényeken tölthessék ki agresszivitásukat.
Ez vajon mitől irodalom??????
Előzmény: Kero (29)
Kero Creative Commons License 2003.02.17 0 0 29
Szimplan meglehetesert senki sem ir. Legyen olyan gazdag mint Kiraly Pista haverunk...ki kellett irnia magabol a demonait, s ha ezert a vilag busasan fizette/fizeti - meg jobb. Igazi irodalom?
Lehet rajta vitatkozni...

Szerintem.

Előzmény: vizi(mianick) (26)
vizi(mianick) Creative Commons License 2003.02.17 0 0 28
Kardos G. Györgyöt olvasok: A történet vége.
vizi(mianick) Creative Commons License 2003.02.17 0 0 27
Bogart, sima könyvtárosnak szerintem jobb lenni, mint igazgatónak.
egy megfelelő könyvtárban.
nem mindenütt van annyi látogató, mint a régi munkahelyeden.
Előzmény: Bogart (19)
vizi(mianick) Creative Commons License 2003.02.17 0 0 26
attól tartok, King megélhetési író és nem több.
Előzmény: Törölt nick (25)
Ozagen Creative Commons License 2003.02.15 0 0 24
Legalább hat hónapja ez volt a hír, kész, kiszáll. Ha így lenne, nem csodálnám. Szarrá írta magát, hogy úgy mondjam, "nagyon sokat dolgozott".
Előzmény: Törölt nick (23)
Ozagen Creative Commons License 2003.02.15 0 0 22
Nem, ó nem, King írja a regényben, hogy az az ember, aki a Szürkék meg saját embereik kinyírására szerződött, az csak felvette a Kurtz nevet az Apokalipszis, most-ból meg a Sötétség mélyén-ből.

Ő egy olyan titkos geci.

King még Marlon Brandót is beidézi a regényben, aki ugyebár Coppola filmjében Kurtzot alakította.

De én már King cuccaiban nagyon unom a hóviharokat, meg Maine-t, meg Bangort, meg a gyerekkori élményeket.

Megértem S. K-t, hogy abbahagyta, kiégett, konyec filma.

Előzmény: Törölt nick (21)
Bogart Creative Commons License 2003.02.15 0 0 19
Ha megyek is, csak igazgatónak. Dolgozni már nincsen semmi kedvem. Öreg vagyok.

zsoltunak: Nem adhatok még munkát, mert nekem sincsen. Nemhogy elég.

Előzmény: vizi(mianick) (13)
Ozagen Creative Commons License 2003.02.15 0 0 17
Na ne. Megfilmesítik? Egyetlen értékelhető szereplő benne Kurtz ezredes, aki lopott személyiség: Joseph Conradtől és persze Coppolától.
Előzmény: Törölt nick (16)
vizi(mianick) Creative Commons License 2003.02.14 0 0 15
Tegnap este kölcsönkaptam Bächer Iván: Az elveszett falu c. könyvét. Hát, éjjel fél kettőre elolvastam. Nagyon tetszett - ismerős a vidék, mert az apám a szomszéd faluban született - bár a hangulata szomorkás.
vizi(mianick) Creative Commons License 2003.02.07 0 0 14
ez a mai nap a könyveken könnyekig való röhögés napja. Reggel olvastam a buszon Hrabal kínkeserveit a gyógyfürdőben, amikor egy kövér nő a hatalmas mellével a fülébe nyomta a vizet, és hiába vitték mentővel a klinikára, a víz több hétig bent maradt a fülében.......ez se buszra való olvasmány!
vizi(mianick) Creative Commons License 2003.02.07 0 0 13
visszajössz könyvtárosnak?
Előzmény: Bogart (11)
Bogart Creative Commons License 2003.02.07 0 0 11
De jó Nektek, hogy van időtök meg kedvetek olvasni. Nemsokára nekem is lesz. :-(((
Ozagen Creative Commons License 2003.02.06 0 0 10
Mintha azt érezném, neked nagy traumát okozott a metakazi-élmény. (Ez egy off akar lenni. Folyt.:)

Nekem is nagy traumát okozna,a én lennék a célpont. Bevallom, az a nyakelvágós momentum lefagyasztott. És akkor még nem mondtam semmit, hö.

Előzmény: villma (6)
villma Creative Commons License 2003.02.06 0 0 8
Elég sok (pszichosztorit,színes pokolképet )miegymást olvastam tőle, de a Holdidőt éppen nem.
Kösz, hogy említed, majd rákeresek.
Előzmény: vizi(mianick) (7)
vizi(mianick) Creative Commons License 2003.02.06 0 0 7
a lázadás, mindig csak a lázadás....ebből is látszik, az emberiség kamaszkorát éli.
Poppert egyébként nagyon-nagyon szeretem.
Olvastad tőle a Holdidőt? Olyan memoár-féle, az életében jelentős szerepet játszott rokonairól, munkatársairól, szellemi útkereséseiről.
Előzmény: villma (6)
villma Creative Commons License 2003.02.06 0 0 6
Én most a honi guruktól(ról) olvasok vallomásokat,
a Hankiss-Lengyel Kétszög után Popper Péter válaszait Mihancsik kérdéseire.
Ide csippentek néhány sort .

"A Karamazov testvérekben van egy jelenet, amikor Iván kijelenti, hogy nincs Isten, márpedig ha nincs, akkor mindent lehet. Vagyis az emberek az Istent arra használták fel, hogy korlátokat szabjanak önmaguknak. És ha nincs Isten, tényleg,
milyen korlát lenne? Iván kijelentése után mindenki örvendezik, hogy ez milyen mámoros szabadságot jelent, kivéve Zoszima sztarecet, aki
azt mondja: Ivan, ha egyszer eljön az a világ, amelyben mindent lehet, az nem a mámoros szabadság
világa lesz, hanem az iszonyaté"

Jó könyvet olvasni azért jó, mert az ember elszalad egy egy gondolattal, s megpróbálja elhelyezni a maga világában .Én is megrebbentem egy pillanatra: lehet, hogy már a "mindent lehet" szabadságát éljük? Gyorsan rájöttem, hogy szó nincs ilyesmiről, pusztán a kapukat döngetjük.
Hány ezer éve is?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!