Doppingolt egy magyar kézis a vébén
2003. február 6., csütörtök, 12:16
Négy nappal a portugáliai vb befejezése után kiderült, hogy a hatodik helyezett magyar válogatott egyik játékosának doppingtesztje pozitív eredményt hozott.
Erről a Telesport csütörtök délben számolt be, a vétkes nevét nem közölték. Az információt a szövetségben megerősítették, de a várható következményekről egyelőre még senki nem nyilatkozott.
Mindenki egy célért, az olimpiai részvételért küzdött
Csapnivalóan rossz záróünnepséggel fejeződött be a 18. férfi kézilabda-vb Lisszabonban, az 1998-as világkiállításra épült, 12 ezer nézőt befogadó Atlantico csarnokban.
A szervezők a döntő után hozták kéthetes formájukat, lassan, körülményesen szervezték a feledhető ceremóniát. Olyannyira, hogy a fotósoknak és a televíziósoknak bizony össze kellett szedni minden tudásukat és rutinjukat, amikor a nemzetközi kézilabda-szövetség elnöke (IHF), Hassan Mustafa mondta a beszédét – amit akkor nyomtak mindenki szeme láttára a kezébe –, hogy szurkolókat varázsoljanak az úr mögé, mivel erre az utolsó momentumra szinte teljesen kiürült a csarnok. Óriási baki! Mondhatni ciki!
Aztán azt sem értettem, hogy miért csak a horvát játékosok kapták meg nyilvánosan az aranyérmet a dobogó legfelső fokán? Szegény Ivica Hudovics szövetségi kapitány és segítői az egyik kapufa mellett álltak és onnan figyelték az eseményeket. Végül is érem volt, mint kiderült. Az egyik játékosa ugyanis még a himnusz előtt leugrott a dobogóról és elrohant a mesterért. Az IHF egyik illetékese pedig a kezébe nyomta a medált. Pedig ha valaki, akkor ő biztosan megérdemelte volna, hogy a nyakába akasszák az aranyérmet, hiszen fantasztikus ráérzéssel vezényelte a horvát válogatott műsorait az egyes meccseken.
Ami pedig szembetűnő volt a világbajnok csapatnál, hogy a szövetségi kapitány alig foglalkozott a kispadon ülőkkel, hanem végig a pályát figyelte. Az éppen pihenőkkel a gyúrón és az orvoson kívül pszichológiai és pedagógiai érzékkel megáldott fiatalember beszélgetett és a szövetség egyik embere nyugtatta a kézilabdásokat. Vagyis a delegáció nem nyaralt, hanem dolgozott és mindenkinek megvolt a feladatat. Többek között ezért lehetett egy picivel jobb ez a horvát válogatott. No meg azért, s ez tanulság lehet a magyar csapat számára is, mert minden poszton két, azonos képességű kézilabdással rendelkezett. Nem egy-egy világsztárral, akik ilyen sorozatterhelés során nyilvánvaló, hogy elfáradtak az esemény végére.
A magyar szövetség vezetésének, valamint a klubok vezérkarának is arra kell törekedni, hogy a horvát példát Skaliczki László szövetségi kapitány is követhesse. Úgy gondolom, a magyar válogatott Diazzal, Eklemoviccsal, Mezeivel és talán Krivokapiccsal kiegészítve olyan ütőképes csapatot alkothat, amely jó menedzseléssel dobogóra kerülhet a 2004-es szlovéniai Európa-bajnokságon. Ehhez viszont az kell, hogy a Skaliczki-gárda olyan együttesek ellen szerepeljen az elkövetkező egy évben, amelyek a világ élvonalába tartoznak. Biztosan lesznek tornák, ahol szívesen látják majd a magyarokat és ekkor kell a klubvezetőknek – kivétel nélkül – felülkerekedni az önös érdekeken. Tudom, az időpont-egyeztetés nem könnyű dolog, de az nem fordulhat elő, mint tavaly ősszel, hogy a világ élvonala egymással játszott, a magyarok meg nem találtak igazi nívós edzőpartnert, mert elkéstek.
Üdvözítő volt viszont a kézilabdások hozzáállása. A vereségek után nem uralkodott pánik, mindenki egyre gondolt, az olimpiai részvételre és előre nézett. Nem a pénz hajtotta a magyar fiúkat, mint ahogy Makszimov mester játékosait, akik igazán csak akkor voltak hajlandóak odatenni magukat, amikor – állítólag – az orosz maffia feldobott néhány milliót a győzelmekért. Azt viszont már nem tudom, csak sejtem, hogy milyen érdekek alapján választották az Allstar csapatba a játékosokat. Perez, Dzsomba, Masip, Cazal, Kokcsarov és Schwarzer megérdemelten került a szuper együttesbe. Az viszont már furcsa, hogy a legjobb kapusnak a francia Omeyert választották, míg a vb csapatba a német Fritz került. Állítom mindkettőjüknél a jugoszláv (magyar állampolgár is) Sterbik Árpád jobb volt.
Mindazonáltal a 2003-as világbajnokság minden idők egyik legszínvonalasabb versenye volt ebben a sportágban. A lebonyolítási rendszer miatt – a legjobb nyolc csapatnak 14 nap alatt 9 mérkőzést kellett játszania, ami igen fárasztó – a bunda minimálisra szorításával a legizgalmasabb vb-t rendezték Portugáliában. Különösen a magyarok számára!
A jövő évi, szlovéniai férfi kézilabda Európa-bajnokság selejtezőjében Macedónia lesz a magyar válogatott ellenfele. Az első mérkőzést június 14-én vagy 15-én idegenben, míg a visszavágót egy hétre rá egy később kijelölendő magyarországi helyszínen tartják. A további párosítás: Bosznia-Hercegovina–Csehország, Izrael–Ukrajna, Fehéroroszország–Horvátország, Ausztria–Lengyelország, Finnország–Jugoszlávia, Litvánia–Spanyolország, Görögország–Franciaország, Törökország–Svájc, Norvégia–Portugália. A győztesek jutnak tovább.
Ha már az értékelésnél tartunk
(előrebocsátva,hogy kb a meccsek felét láttam)
Szatmári- Nem mutatott rossz formát,de nem is emelkedett ki a kapusok közül.
Fazekas- A jugó meccsen igazolta,hogy világklasszis.
Bendó,Kertész- ezen a poszton nincs bajban a válogatott, egyenletes, jó teljesítményre képesek,bár talán egyikük sem annyira magabiztos, mint az igazi "szélső nyerőemberek", lásd Dzomba, Kretzsmar vagy Anette Hoffmann...
Nagy Laci- Rapszódikus, de nagyon tehetséges.
Laluska-Támadásban nem tünt úgy, hogy valaha is felnőhet az igazán nagy klasszisokhoz, de védekezésben jól mozgott, bár ott is látszott rajta az összeszokatlanságból eredő bizonytalanság. Van benne fantázia.
Lendvay- Dícséretes volt az önkritikája, sokra viszi még.
Buday- Tőle többet vártam, bár sérülése nyilván zavarta.
Rosta- Egyenletes, jó játék.
Doros- Egyenletes játék.
Gál- Ő is teljesített már jobban, bár a védekezési feladatát többnyire megoldotta.
Perez- Félelmetes volt.
Katzirz,Józsa- Még nem igazán valók ebbe a csapatba. Még...
Pásztor- Benne minden adottság megvan, hogy a fent említett nyerőkategóriába tartozzon. Ezt sokszor igazolta már, most ebből azért keveset mutatott.
Iváncsik- Talán az egyik legtehetségesebb játékos. Remélem Athénban villogni fog.
Ha szöv.kap. lennék, akkor az EB-re és olimpiára a Doros,Gál,Józsa,Lendvay,Katzirz,Laluska hatos helyett a Mezei,Tóth J,Eklemovics,Diaz,Krivokapics,Sterbik hatost vinném - ha az állampolgárság és indulási engedély meglenne persze. Athénban 4-ben lennénk, ha Allah is úgy akarja ;-)
Fazekas,Szatmári- Egyik jobb, mint a másik, és egyszerre nem voltak rossz formában. Valamelyikük mindíg brillírozott.
Bendó,Kertész-"szürke" iparosok, mint anno Halmai az MTK-ban. Nem látványos, amit csinálnak, de hasznos, és ez a lényeg.
Nagy Laci- Ha ment neki, akkor nagyon ment, ha nem, akkor nagyon nem... Szerencsére több jó meccse volt, mint rossz, fantasztikus játékos.
Laluska-Amikor játszott mutatott olyasmit, amiből látszik: a jövő embere lehet.
Lendvay- Ha nincs a Jugó meccs, most Dorossal a VB csalódása lenne a szememben, de szerencsére játszottunk a plávik ellen... akkor minden rosszat elfelejtettem neki.
Buday-Nagyon hasznosan játszott, az olimpiára még jobban beérik.
Rosta-Védekezés, támadás, Rostának mindegy, egyformán jól teljesít...A bajuszt hagyhatta volna :)
Doros-Már leírtam feljebb, a VB csalódása, vagy csak ennyit tud, vagy nem tudta felvenni egy világverseny ritmusát...akármelyik is az igaz, nincs helye a válogatottban...
Gál-A védelemből szerintem kihagyhatatlan, csak ne támadjon, vagy ha igen, lője el 9m-ről.
Perez-A csúcs...extra-világklasszis, köszönjük Castronak, hogy kinevelte...:))) Nagyobb szívvel küzdött, mint sok született magyar (nem csak kézilabdáról beszélek)
Katzirz,Józsa-Nagyon fiatalok még, beleszagoltak egy világbajnokságba.
Pásztor-Hááááááát, remélem, ez volt a mélypont nála, és elindul fölfelé...Azért voltak jobb pillanatai.
Iváncsik-Szintén elég fiatal, van ideje fejlődni, valami azért már körvonalazódik.
Igazából az a hatalmas nagy különbség, hogy mivel továbbjutottunk, nem feltételes módban kell beszélnünk a bizonyításról, meg arról, hogy ez a csapat megérdemli a nyolc (7) közé jutást.
Szerintem egyébként reális a 6. hely, igaz nagy szerencse kellett a 16 közé jutáshoz, de a horvátoktól/oroszoktól megcsíphettük volna kis szerencsével legalább az egyik pontot.
Elöször is gratulálok a csapatnak a 6. helyhez, nagy eredmény. Bár 3 győzelem 1 döntetlen ( a jugo meccset annak számolom ) 5 vereséggel óriási szerencse is kellett...
Az értékelés is elég érdekes, mert így a 6. hely ismeretében mindenki elégedett, játékosok, edző ( megérdemelten! ) sztárolva van, sikeres sportág a férfi kézilabda.
DE: ha Argentína megveri a szaudiakat, ugyanez a társaság, edző meg lenne buktatva, sportági válságról beszélne mindenki és mindenki okoskodna, hogy hogy kellett volna csinálni...
Egy hajszál választotta el a két végletet, pedig ugyanaz a teljesítmény állt volna mögötte, mégis homlok egyenest máshogy lenne értékelve.
Nézzük egyénileg is ha már Parmalat elkezdte.Bár én nem erre gondoltam mivel mi nem vagyunk "szakértők".
Fazekas,Szatmári-bár nehezen lendültek bele,de utána annál jobb teljesitményt nyujtottak.Jól kiegészitetteék egymást.
Bendó,Kertész-szerintem ők ennyit tudnak és most még nem tudok olyan játékost aki azonnal átvenné a helyüket.Közepes teljesitmény.
Nagy Laci-Voltak jó meccsei,de az önbizalma még nem az igazi.Szerintem ha igy fejlődik,mint az utobbi 1-2 évben a világ egyik legjobbja lehet.
Laluska-tehetséges és bizonyitotta,hogy hosszu távon lehet rá számitani.
Lendvay-ha nem lett volna a jugók elleni klasszis teljesitménye most azt mondanám,hogy teljes csőd.Igy csak részleges,de a jugó meccsen mutatott teljesitménye alapján azért el kellene gondolkodni,hogy miért nem játszik mindig igy.
Buday-ő is nehezen lendült bele,de szerintem jó játékos és neki is érdemei vannak az olimpiai kvota megszerzésében.
Rosta-most ő volt a legjobb magyar beállos.Mezey visszatérésével ő is felszabdultabb lehet.Csak a svédek ellen nem hozta magát.
Doros-Annak ellenére,hogy a jugok ellen ő is jól védekezett nem a válogatottba való
Gál-nagyon kellett védekezésben.Meglátszik,hogy a Fotexben támadni nem szokott.
Perez-világklasszis!!!Szerintem nélküle sehol sem lettünk volna.
Katzirz,Józsa-kevés lehetőséget kapott igy nem értékelném
Pásztor-igazi csapatember.De ennél ő többet tud.
Iváncsik-az önbizalma már meg van ami nem rossz.A jövő embere,mind támadásban,mind védekezésben,mert szerintem rá lehetne egy nyitotabb védekezést alapozni.
+ Perez,aki sokszor még a Fotexben sem játszik végig meccseket hol sérülés,hol más okokból.No és Fazekas aki gyakorlatilag alig-alig véd a Veszprémben és ennek ellenére bizonyitotta,hogy klasszis kapus.
- Pásztor,aki ennél a teljesitménynél sokkal többet tud.
A többiek nagyjából azt hozták ami várható volt tőlük.(mármint szerintem)
Szathmári, Fazekas: - nagyon jól védtek, különösen akkor, amikor nagyon kellett (Szlovénia - Szatyi, Jugoszlávia - Fazekas)
Bendó, Kertész: - Szerintem Kertész sokkal megbízhatóbb volt.
Nagy: - Nagy meccsek, nagy hullámvölgyek
Laluska: - Epizódista volt, bőven kell még nemzetközi rutin.
Buday: - Az általam vártnál jobb volt, de Diaz azért kiszorítja
Lendvay: - A jugó-meccset kis túlzással megnyerte nekünk, a többin azonban sokat "tett" azért, hogy kiessünk.
Rosta: - Szerintem nagyon jól játszott.
Gál: - Védekezése csak-csak, támadásban a hatosvonal nagy ellenfele.
Doros: - Remélem utoljára láttuk a válogatottban.
Perez: - Gólkirályi címe, All Star-válogatott tagsága önmagáért beszél.
Katzirz, Józsa: - Sokat nem tudott bizonyítani.
Pásztor: - Nem ez volt élete világversenye.
Iváncsik: - Az elején nagyon jó volt, a végén több ziccert hibázott, de apja nyomdokain halad.
Ha már az értékelésnél tartunk,mi is tegyük.No ne ilyen részletesen mint a "szakértő".
Irja le mindenki,hogy ki volt számára a negativ, ki a pozitiv meglepetés a csapatból!
Csülökkel értek egyet, nem tom, ki ez a Simon József, nem a Skaliczki beosztottja véletlenül?
Perez + kapusok: ők hozták, amit kellett. Többiek: formán kívül vergődtek (Pásztor, Buday) v. nem is valók válogatottba (Doros, Lendvay?, Bendó).
Nagy Laci Nagy kérdőjel :): bár megdobta többnyire a maga 6-7 gólját, de egyébként nagyon laaaasssssú, kiismerhető, fából van a csuklója.
Persze örülök, hogy mehetnek olimpiára a fiúk, de ne feledjük: éljen a magyar-szaúdi nép örök és megbonthatatlan barátsága!
Ki se ejtettem a billentyűzetemen a ledorongolást! De azért némileg tárgyilagosabb elemzés jobb lett volna. Elsősorban a támadójáték volt szerintem hmmm, szóval nem éppen tökéletes! A támadójáték olyan lassú és kiismerhető (ötlettelen!) volt, hogy rossz volt nézni. Ha Perec Karcsi nincs ilyen jó formában, és nem ennyire motivált, nagy baj lett volna! Amit meg szegény Nagy Laci produkált az tőle a 0-val volt egyenlő. (Szerintem...)
Szvsz az a horvátok sara lett volna,mi a kötelezőt hoztuk, a világbajnokot és az olimpiai bajnokot is kis híján megcsíptük az első körben. Kiesésünk esetén se kellet volna a fiúkat ledorongolni. Érdekesebb, miket írtak volna anno Mocsairól, ha Dzsandzsagava csak 30 centivel előbbről ereszti meg azt a bizonyos lövését az olimpiai negyeddöntőben...
Azért ez meglehetősen egyoldalú "értékelés". Miket írt volna a fiúkról, ha az argentínok csak egy perccel tovább vezetnek a szaudiak ellen és a magyar válogatott (nem érdemtelenül) kihullik a selejtezőből?