Keresés

Részletes keresés

frimi Creative Commons License 2003.04.20 0 0 81
Ne ragozzátok túl! Én egyszerűen csak nyerni szeretnék/szeretek... :-))
Frimi
Anti Nomy Creative Commons License 2003.04.20 0 0 80
Félre ne érts, nem a vallást akarom én bántani. Csak arra szeretnék rávilágítani, hogy az egyházi adó és a lottó közötti különbség mindössze annyi, hogy az egyiket Te tiszteled és értékesnek tartod, a másikat meg nem. Ez azonban nem objektív különbség.
Sőt, ha nagyon durva akarnék lenni, azt mondanám, hogy az öttalálatos nyeremény léte objektív módon bizonyítva van. Szemben azzal, amit az egyház ígér.
Előzmény: notwe (76)
Anti Nomy Creative Commons License 2003.04.20 0 0 79
Úgy tűnik, túl finomra fogalmaztam a lottó és az egyházak analógiáját. Nem szándékom senkit megbántani, és nem szeretnék Iván Gáborral sem konkurálni, de azt kell mondanom, hogy a vallásnak igenis van reklámja, sőt sokkal nagyobb, mint a lottóé. Még külön épületeket is építenek a célból, hogy az emberek ott hallgathasság meg a reklámokat. Az épületek tornyaiban megszólaló harangok jelzik a reklámok kezdetét. Ami az ezekben az épületekben elhangzó reklámokban szerepel, az nagyrészt le van írva egy vaskos könyvbe, amiből szó szerint szoktak idézni. Ez pedig igen távol van a belülről jövéstől. A Te fogalmadat (nem az enyémet) használva inkább nevezhető "beetetés"-nek. Nyilvánvaló, hogy minden vallást csak reklámozással lehet fenntartani.

A lottó és a kábítószer analógiája viszont teljesen rossz. A kábítószer nem azért káros, mert jó, hanem azért, mert a rabjává válik az ember, egészségileg és egzisztenciálisan is tönkreteszi. A lottó pedig nem. A vallás sem. (Eltekintve bizonyos ál-vallásoktól.)
Arról már nem is szólva, hogy a "jó pénzért" kifejezés kicsit eltúlzottnak tűnik a 130 Ft-os lottószelvény esetében.

Előzmény: notwe (76)
rOver Creative Commons License 2003.04.20 0 0 78
Hat igen, ha at tudod erezni, hogy te csak egy vagy az osszes jetekos kozul.
Előzmény: Anti Nomy (72)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.20 0 0 77
hát arról, hogy a lottó a hülyék játéka-e az a véleményem, hogy nem. :D ismerek több matematikatanárt is, akik lottóznak, em hülyék, pontosan tudják a nyerési esélyeiket. a lottózók legnagyobb többsége (akik rendszeresn, nem csak nagynyeremény esetén lottóznak) nem azért vesznek minden héten szelvényt, mert komoly esélyt látnak a nyereségre, hanem az érzés, a várakozás és az izgalom miatt. ezért veszik meg a szelvénykeket. egyébként szerintem már mindenkinek volt aa rednszeres lottózók között hármasa, és az meg hatalmas élményt jelent, hogy NEM ÉN ADOK, hanem ÉN KAPOK, ÉN VESZEK EL. még ha mindenki belátja, hogy sokkal többet tettem ezért a csekély nyereményért, mint amennyit viszalaptam, nem számít, a tény fontos, hogy nyert az ember. :D
notwe Creative Commons License 2003.04.20 0 0 76
Kedves Anty Nomi!

Az adó- egyházi adó- lottó analógiákat én is elnagyoltnak érzem, abban az aspektusban, amit kiemeltél, meg hamisnak.

Még egyszer ki emelném a következőket: A lottózási vágyat csakis reklámozással lehet fenntartani. Ez nagyon fontos különbség. 1. lépés: keltsünk vágyat az emberekben, hogy vágyakozzanak a nagy nyereményre. 2. lépés: elégítsük ki ezt a vágyakozást, jó pénzért.

(ez a számomra csak a kábítószerezéshez hasonlítható)

„Hiszen a lottó is megéri neki, különben nem venné meg.”

Erre tehát az a válaszom, hogy ez igaz. De mindez egy hamis, reklámok generálta, vágyakozás kielégítése. Nem lenne semmi (ennyi) bajom a lottóval, ha reklámozását betiltanák (pl. mint az alkohol, a dohánytermékek stb. esetében) Hidd el, töredéke lenne a lottózók száma a mostaninak. Ekkor tényleg azt mondanám, hogy egyes emberek „szükségletét” elégítenék ki. De abban sem vagyok biztos, hogy akár így is erkölcsös lenne. Hiszen az állam, bár aktív szerepet nem játszana, de passzív szemlélője se lehet egyes „igényeknek”.

Az egyházi adó fizetését nem előzi meg ilyen beetetéses reklám. Egy vallásos ember hite belülről fakad. (most kár lenne példaként a beetetéses, reklámon alapuló „hiteket” idekeverni, mert ez más probléma). Vallásról nem is akarok többet írni, de reménykedem, hogy látod a különbséget.

Előzmény: Anti Nomy (65)
Anti Nomy Creative Commons License 2003.04.20 0 0 75
m
Előzmény: Anti Nomy (74)
Anti Nomy Creative Commons License 2003.04.20 0 0 74
Ne vedd magadram, szerintem rOver nem rád gondolt :)
Előzmény: frimi (73)
frimi Creative Commons License 2003.04.20 0 0 73
Nincs JÓ ESÉLY, csak esély! (kis betűvel...:-))
Frimi
Előzmény: Anti Nomy (72)
Anti Nomy Creative Commons License 2003.04.20 0 0 72
Nehéz elhinni, hogy valaki többnek gondolja a valódinál az esélyét. Az esély megítéléséhez nem kell ugyanis tudni a kilencvenalattazöt értékét. Egyszerűen mindenki tudja, hogy hetente több millió szelvényt töltenek ki, és mégis csak sokhetente van egy-egy ötös. Érdekes dolog ebből arra a következtetésre jutni, hogy jó esélyem van az ötösre.
Előzmény: rOver (69)
frimi Creative Commons License 2003.04.20 0 0 71
Rákosiék idejében volt a Békekölcsön, meg a Tervkölcsön (úgy tudom, hogy az utóbbiból 5 kibocsátás is). Gyakorlatilag mindenkinek kötelező volt úgymond "jegyezni", mert ha valaki ezt nem tette, akkor a rendszer ellenségének minősítették. (A végefelé talán már nem volt ennyi a szigor...) Nem tudom, hogy ennyi volt a főnyeremény egy húzásnál (talán 100 ezer Ft?) és talán csak negyedévenként volt sorsolás. Amikor meg befejezték végleg a sorsolást, akkor meg az állam visszaváltotta névértékben a kötvényeket.

A népesség túlnyomó többsége csikorgatta a fogát, amikor kötvényt kellett jegyeznie. Bár önkéntes volt, de hogyan...

A cél persze a költségvetés "felturbózása" volt, az infláció visszafogása érdekében.

Nos, ehhez képest a lottó (majd ennek különböző változatai) maga a zseniális találmány: hiszen sokkal nagyobbat lehet kaszálni hétről-hétre. És nem csak az államnak! Mindenkinek meg van a lehetősége, - aki játszik -, hogy szép summát nyerjen... És nagyon sokan vannak, akik reménykednek, hiszen a közelmúltban volt olyan hét, hogy az eladott szelvényszám meghaladta a 10 milliót is az ötös lottónál...

Mert - és szerintem ez a lényege a dolognak - a SZERENCSÉNEK MINDIG KELL ESÉLYT ADNI!

Magam éves szinten kb. 50 ezer Ft-ot játszom el, és minden évben van egy hármasom és 10-en felüli számú kettesem. Tavaly az 52. héten el is találtam mind az öt számot! Volt egy hármasom és egy kettesem...:-))) Ennek ellenére persze negatív a szaldó: kb. 20 ezer Ft-ot tudok csak visszanyerni...

DE - még az "ősidőkben" - amikor 80 ezer Ft volt egy Lada, akkor négyesen 55 ezret nyertem! Ma is Ladám van és ennek árában még mindig jelentős részben benne van az első Ladára költött nyereményem...

Szóval a Lottón azért lehet nyerni és nem kötelező a játék. Kinek tetszése szerint... Én azért játszom...
Frimi

rOver Creative Commons License 2003.04.19 0 0 70
Ez igy nem egeszen igaz, a Szerencsejatek Rt. nyeresege a koltsegvetesbe kerul, es igy vegul a lottozo visszakap belole valamit. Persze ne csak a lottozo kapp belole, de ugyanezt mondhatna egy gazdag is, hogy o sem kap jobb egezsegugyi ellatast, pedig tobb adot fizet.
Előzmény: blackvelvet (68)
rOver Creative Commons License 2003.04.19 0 0 69
"Én viszont még soha nem találkoztam ilyen megtévesztett emberrel."

Hat pedig vannak elhiheted. Sot mondhatnam a legtobb lottozo ugy gondolja, hogy egesz jo eselye van elvinni a fonyeremenyt. Pedig abban megegyezhetunk, hogy a lottozok elsopro tobsegenek soha nem lesz otose.

Előzmény: Anti Nomy (58)
blackvelvet Creative Commons License 2003.04.19 0 0 68
ez most kicsit (nagyon) off lesz de úgy érzem le kell írnom:
Anti Nomy: azt hiszem az adóval, áfa-val, vámokkal kapcsolatban sokaknak téves elképzelései vannak. Ezek valóban nem önkéntesek, de ezekért Te szolgáltatást kapsz az államtól. Ilyenek a hadsereg, útépítés és még sorolhatnám. Most ne jöjjön senki azzal, hogy ez hülyeség mert így van. Ha tetszik, ha nem.
A lottó ezekkel ellentétben tényleg önkéntes, viszont semmit nem kapsz az illúzión kívül...

Félre ne értsetek én is lottózok, de el kell különíteni a "adó" fogalomtól.
Tény hogy érdekes lenne, ha minden év végén pár szerencsés visszanyerhetné az az évben befizetett SZJA-ját... Vajon többen adóznának becsületesen? :)

Előzmény: Anti Nomy (67)
Anti Nomy Creative Commons License 2003.04.19 0 0 67
Kedves MM!

Az az érzésem, hogy most meg arról feledkezel meg, hogy nem a lottó az egyetlen olyan dolog, ahol nem az kapja a szolgáltatást, aki fizet. Ilyenek még pl. a vám, az illeték, valamint az összes adófajta. Miért pont a lottó nem tetszik Neked? Hiszen épp Te mondod, hogy a lottó a hülyék adója. Ez pontosan így van, legfeljebb a "hülye" szót lehetne valami kíméletesebbel helyettesíteni (mint ahogy az egyházi adó sem a hülyék, hanem a hívők adója).
A lottó ráadásul a legjobb adófajta, mivel ez az összes többivel elentétben teljesen önkéntes.

Előzmény: Muster Mark (66)
Muster Mark Creative Commons License 2003.04.19 0 0 66
Hát, él még a topicom... eredetileg az volt az elképzelésem, hogy valahányszor kijön egy újabb lottóláz, ezt a topicot felhozom a törzsasztalon.

Igen, Anti Nomy, igazad van és Notwe-nek is igaza van, sőt, annak a kedves úriembernek is igazat adok, aki privát emailben azt írta nekem, hogy az emberek nem a nyeremény várható értéke, hanem eloszlása miatt lottóznak. Azonban mindez nem változtat azon a tényen, hogy a Szerencsejáték Rt.-nek sok ember időről időre egy halom pénzt befizet, melynek csak töredékét kapja vissza. Magyarán a Szerencsejáték Rt. olyan szolgáltatásért kér és kap pénzt, amit nem végez el.

Számos érvelést felhoztatok a lottó mellett, de ezek mind-mind csak más szempont szerint értékelték ugyanazt a tényt. Igen. De ezek azt magyarázzák meg, hogy az emberek miért lottóznak, és nem azt, hogy miért lenne érdemes lottózni. Szerintem.

Anti Nomy Creative Commons License 2003.04.19 0 0 65
Továbbra sem értem, mi a különbség. Hiszen a lottó is megéri neki, különben nem venné meg.

Egyébként nagyon tévedsz, ha azt gondolod, hogy a vallást beetetésnek tartom. Azzal, hogy a lottót az egyházak tevékenységéhez hasonlítom, nem az egyházakat akarom elmarasztalni, hanem a lottó szerepét igazolni. Ha a vallást a szubjektum felől közelítjük meg, akkor a lottót is onnan kell. Ha pedig a lottót csalásnak minősítjük és következetesek akarunk lenni, akkor bizony az egyházakra sem mondhatunk mást.

Egyébként most konkrétan a lottóról beszélünk, nem a pilótajátékokról. A kettő között két különbség is van. Az egyik, hogy a lottónak nyilvánosak, világosak és igazak az elvei, a pilótajátékok pedig igaznak mondott hamis feltevésekre épülnek (magyarul: hazugságra). A másik, hogy a lottó nyeresége az államé lesz, vagyis mindnyájunké, tehát valóban adóként funkcionál. A pilótajáték esetén pedig a játék elindítójáé a nyereség. Muster Mark kockadobásos játéka azért csalás, mert arra épít, hogy a partnere nem jön rá, hogy ha a szerepeket felcserélnék, akkor várhatóan sokkal jobban járna. A lottó esetén viszont nem lehet a szerepeket felcserélni, mert az egyik oldalon mindig az állam van.

Előzmény: notwe (64)
notwe Creative Commons License 2003.04.19 0 0 64
Nagyon sok különbséget látok. Persze, nagyon könnyen rámondják a hívő emberekre, hogy be vannak etetve. De hidd el, a vallásszabadság tényleg az egyik legalapvetőbb emberi jog, és nem csak az egyházak „nyomására” került bele a legtöbb alkotmányba. Ettől a pilótajátékok még nagyon messze vannak. :)

(csak egy kiragadott példa: a nénike a halálos ágyán megnyugvást és lelki békét kaphat a hitétől, és ha még úgy is fogod fel, hogy ezt csak megvette, akkor is megérte)

Előzmény: Anti Nomy (63)
Anti Nomy Creative Commons License 2003.04.19 0 0 63
Talán kicsit kényes a téma, de nem állhatom meg, hogy föl ne hozzam. Ne lennék túlságosan meglepve, ha ez a nénike az egyházi adót is rendszeresen fizetné. És valószínüleg jár misékre is, éppúgy, mint ahogy hallgatja a lottóreklámokat is. Látsz a két dolog között elvi különbséget?
Előzmény: notwe (59)
vaffanculo.hu Creative Commons License 2003.04.19 0 0 62
Azt jelenti, bazmeg.
Előzmény: notwe (61)
notwe Creative Commons License 2003.04.19 0 0 61
Azt hiszem nekem sohasem lesz sem párizsi, sem parizer, mint ahogy a lőni mindig is lőlni, és a csingálni az nem hintázni és a nem csak a háború, hanem a vakáció is kitörhet . Mindenesetre mást írnék az akadémiának és mást a fórumra. Ha te nem, akkor meg mond meg mit jelent a „vazze”.

Előzmény: vaffanculo.hu (60)
vaffanculo.hu Creative Commons License 2003.04.19 0 0 60
az nem parizel, hanem parizer, vazze.
Előzmény: notwe (59)
notwe Creative Commons License 2003.04.19 0 0 59
Először egy nagyon friss élmény. Ma reggel, munkába menet láttam, hogy egy öreg néni nyitja a rozoga kertkaput. Neccéből (talán emlékeztek még rá, hogy mi az, mert ez is kb. 30 éves lehetett) 10 dkg parizel és egy lottószelvény kandikált ki. Megsajnáltam. (akár tudatlan, akár nem)

És amit tényleg el akartam mondani: A lottónál nem a nyerési esély, a várható (vagy nem várható) nyeremény számít, hanem a reklámozás (beetetés). Ha az nem lenne, nyilvánvalóan az emberek alig vennének lottót (vagy a matematika, vagy a saját tapasztalatuk miatt) Az az érv, hogy álmokért fizet az ember, igaz. De ezek az álmok nem lennének erőteljes reklámok nélkül. Azt akarom hangsúlyozni, hogy maga az álmodozás sem a nyerési esélyek és a nagy nyeremények miatt van, hanem a reklámozás eredménye. Pl. álmodoznak az emberek arról, hogy találnak 50.000 Ft-ot az utcán? Pedig lehet, hogy az esélyei jobbak a lottónál. Vagy mi lenne, ha az állam elindítana egy reklámot, hogy keressünk kincseket a Dunába? (és szedné a pénzt a parton!) Szóval felépíteni egy (hamis) álmot az emberekben, és ezt anyagilag utána kihasználni nem erkölcsös dolog (finoman fogalmazva), még az állam részéről sem.

Anti Nomy Creative Commons License 2003.04.19 0 0 58
Nam először olvasok olyan véleményt, hogy az emberekkel elhitetik, hogy nagyobb esélyük van nyerni, mint valójában. Én viszont még soha nem találkoztam ilyen megtévesztett emberrel. A nagy lottónyeremények idején mindenfélt beszélnek a lottóban a rádióban, tévében, és mindig szóba kerül a valódi esély is. Szóval, nem tudom, hogy ez az érv részetekről nem csak képzelődés-e.
Előzmény: rOver (57)
rOver Creative Commons License 2003.04.19 0 0 57
Az teljesen korrekt SZVSZ, ha valaki szorakozasbol veszi a lottoszelvenyt, egyszeruen oromet okoz neki az, hogy van egy ici-pici eselye nyerni. Meg kulonben is lehet rola dumalni, hogy mit csinal a penzzel, meg lehet hetente egyszer izgulni a TV elott.
Ami nem oke, hogy a Szerencsejatek Rt. megprobalja elhitetni a vasarloival, hogy nagyobb eselyuk van nyerni, mint valojaban. Aki a matematikai reszt nem ismeri azzal szemben ez szimpla atveres, de a racionalis tudast is meg lehet kerulni.
Persze a lottozok egy resze ezt elvarja, hiszen eleve "becsapja" magat. Azaz tudja, hogy mennyi eselye van nyerni, de szeretne azt hinni, hogy tobb. Ez is resze a jateknak es nyilvan nem fogok azert fizetni, hogy leromboljak az almaimat.
Mas kategoria az, aki valoban ugy erzi, hogy nagyobb eselye van nyerni, mikozben ismeri a matematikai hatteret. O a szerencsejatekszervezok tudatos manipulaciojanak aldozata. Vagy egyszeruen a kulturanak, mert nyilvan nem a szerencsejatekszervezok talaltak ki a szerencset, hanem forditva :)
Előzmény: Anti Nomy (56)
Anti Nomy Creative Commons License 2003.04.18 0 0 56
Én azt hiszem, ott tévedsz, hogy a nyeremény várhatóértékével számolsz. Ennek semmi értelme sincs, mert egy ember nem lottózhat több millió évig. Az meg, hogy milyen sok emberből milyen kevés nyer, tökmindegy. Én csak egy vagyok, és vagy nyerek, vagy nem. Nyilván nem arra építem az életemet, hogy nyerni fogok, de ha nem lottózom, akkor biztos, hogy nem fogok. A lehetséges, és a lehetetlen között pedig különbség van.
Az pedig, hogy átverés lenne a lottó, akkor lenne igaz, ha titkosak lennének az esélyek, és a nyeremény szétosztásának az elvei. Vagy, ha nem állami monopólium lenne. Így viszont inkább valóban valamiféle önkéntes adónak lehet tekinteni. Ha úgy tetszik, a hülyék adójának. (Ezzel szemben a Te dobókockás játékod valóban csak síma átverés lenne. Nem véletlen, hogy a szerencsejáték állami monopólium.)
Én elég ritkán szoktam lottózni, akkor is csak egy szelvénnyel, de ha modjuk felajánlanád, hogy életem végéig hetente fizetsz nekem 130 forintot azért, hogy soha többé ne lottózzak, hát valószínűleg nem fogadnám el az ajánlatodat. Pedig így durván ugyanannyit kapnék, mint amennyit várhatóan vesztenék, ha hetente egy szelvénnyel játszanék életem végéig. Mégis. Ugye furcsa? A hülyék már csak ilyenek.
Előzmény: Muster Mark (55)
Muster Mark Creative Commons License 2003.01.08 0 0 55
Nézd reálisan a dolgot: erre semmi esélyed. Gyakorlatilag tutira veheted, hogy örök életedre egyike leszel annak a többmillió embernek, aki újra és újra kipengeti a maga kis adóját a Szerencsejáték Rt.-nek, és a büdös életben nem nyer soha semmit. Esetleg néha egy kettest. Rakd inkább bankba azt a pénzt, amit szerencsejátékra szórnál el. Vagy kötvénybe. Mire összejönne az ötös (várhatóan körülbelül 1millió év alatt), annál százezerszer rövidebb idő alatt már abból a pénzből gazdag lehetsz.
Előzmény: eTomTom (51)
Muster Mark Creative Commons License 2003.01.08 0 0 54
Eközben a többi, nálad kevésbé szerencsés lottózó a nyereményed többszörösét fizette ki, minden eredmény nélkül. Tehát végső soron megintcsak a Szerencsejáték Rt. kaszált a dolgon, és nem mi.

A lottóhúzások teljesen függetlenek egymástól, ezért lényegtelen, hogy a nyerésed előtt mit játszottál meg, a nyerési esélyed ugyanakkora volt.

Hasonlóképp hibás gondolatmenet az, hogy mások látván, hogy te milyen szerencsés voltál, azt gondolják, hogy ez velük is megeshet. Mert nem eshet meg (na jó, néha).

Amúgy érdekes megfigyelni, hogy nem lett belőled igazi milliomos (milliárdos). A pénz több, mint felét elszórtad, vagy sikertelen vállalkozáson veszítetted el. Ebül szerzett jószág ebül vész, mondja a közmondás. Továbbra is dolgoznod kell, és továbbra is minden okod megvan a rettegésre, hogy mi lesz, ha töredékére csökken az ingatlanbérleti piac. Ha akarnál venni egy új merdzsót, továbbra sem tehetnéd meg csak úgy: el kéne adni egyik lakásodat. A gyermekeid sem profitáltak igazán sokat a dologból: jó dolog, ha az ember lakással kezdi az életét, de ettől még nem lesz örök időkre gondtalan az élete. Ahhoz képest, hogy mindehhez, ha jól számolom, többszázmillió forintra volt szükséged, hát...

Végezetül egy nagyon fontos dolgot szeretnék megjegyezni: kérlek ne hidd, hogy téged akartalak becsmérelni, mert NEM! Arra szerettem volna rávilágítani, hogy a szerencsejátékok mint olyanok, mennyire nem érik meg, és mekkora hatalmas átvágás az egész!

Előzmény: Kriege Barnston-Grenville (48)
Muster Mark Creative Commons License 2003.01.08 0 0 53
Ahhoz, hogy a nyerési esélyedet 1:440ezerre javítsd, 100 szelvényt kell venned, ami 10ezer forintba kerül, így megintcsak nem éri meg.
Előzmény: Daikini (45)
Muster Mark Creative Commons License 2003.01.08 0 0 52
A nyerési esély 1:44millióhoz. Egy szelvény ára 100 ft. Ezért akkor éri meg 1, azaz 1 db szelvényt venni, ha a nyeremény értéke legalább 4.4milliárd forint. A jelenlegi csúcs 3milliárd sincs.

Amúgy régebben többször is előfordult, hogy megérte 1, azaz 1 db szelvény vásárolni. De akkor mindig egynél több ötös is volt.

Előzmény: Daikini (45)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!