Nekem is van pár nyers fájl, csak neki kéne ülni...
Viszont ami érdekes, hogy lehet lesz egy projekt melóhelyen, ahol trékvizsgálatok során bevethetem a rendszert, ha lesz belőle valami, bemutatom itt érdekességképp!
Szép munka. Értékelendő, hogy az országban is van olyan akit érdekel a téma, és nem fél belevágni. Én egy Nikon D80-at és egy D7100 alakítottam át, és az IR-tükör helyére 720nm szűrő került. Átalakítás után nekem szükség volt a keresőben lévő pontos AF-re így a szűrűhöz kalibráltam. Nem para amúgy az átalakítás, de azért egy alap készség / rutin kell hozzá... Na meg türelem :) Egy viszonylag részletes leírás megtalálható a LifePixel oldalon (nekem ez segített) az átalakításhoz. https://www.lifepixel.com/tutorials/infrared-diy-tutorials/nikon-d80-ir
Sajnos valóban kötött a beépített verziónál a hullámhossz, bár ugye szűkíteni lehet, de sztem célszerű olyan gépeknél, ahol nincs élőkép. A színek elérése miatt lett a második ilyen masinám, aminél cserélgethetem a különböző hullámküszöbű szűrőket. Ez a variáció most úgy néz ki, egyelőre hardverből elegendő.
Lassan már csinálhatnánk valami összejövetelt, közös infrafotózást, gépsimogatót, ahol meg lehet nézni mások felszerelését, megoldásait, beszélgetni, stb. :D
Ja, illetve ez egy megoldás, hogy az objektívszűrőből kivág/kivágat az ember egy darabot, a másik megoldás meg az, hogy vesz készen a gépbe valót pl Lifepixel vagy kolari oldaláról.
Egyébként a régi objektívek állítólag általában elég jók infrafotózáshoz, érdemes velük próbálkozni, ezért csináltam én is a párezer ft-os pentaconhoz az adaptert, amivel a cokin szűrőtartó rámegy...
Nekem van egy ilyen gépem is, ez egy elég praktikus megoldás, bár én nem használom, mert nem szeretem... :)
De ez tényleg jó, mert olyan, mintha "rendes" gépet használnál, tényleg bármilyen obival működik, működik elvileg a kereső, stb. Viszont tényleg csak olyan tartományra jó, amilyen szűrő be van téve. Illetve ez sem igaz feltétlenül, mert nagyobb vágási hullámhosszú szűrőt meg tudsz az objektívre tenni, ha akarod, pl ha egy 720-as szűrő van a szenzor elé téve, akkor az obira meg lehet pl 830-asat tenni. Jó megoldás lehet, hogyha mondjuk valami kis hullámhosszú, pl. 580 nm-es szűrő van a szenzor előtt (super color meg hasonló elnevezésű társai), és akkor viszonylag sok lehetőség marad objektív szűrőkre még - viszont ezzel meg pont az egyszerűségét veszti el a dolog.
Többek között ezért nem szeretem egyébként én sem, mert nekem még az elején fontos volt, hogy ha több munkával, illetve befektetéssel is jár, akkor is jobban variálható legyen a gép/rendszer, így maradtam utána mégis a full-spektrum gépnél, meg az objektívszűrőknél. Persze pár hónap után tisztul már a kép (szó szerint és átvitt értelemben is :) ), és legtöbbet én az 580as szűrőt használom - szeretem a "színgazdagságot", illetve most a 850-essel próbálkozom, de a 720-as nem volt fent, mióta megvan a többi.
Nekem pl. az volt még fontos az elején - meg most is nyilván, mert most is az elején vagyok, hogy minél több dolgot ki tudjak próbálni, ezért is használom legtöbbször a full-spektrum kamerát, pl. később majd az UV tartománnyal is kísérleteznék. Sajnos ennek ára van, szó szerint, mert sok szűrőre kell költeni, amik meg nyilván kevés objektívre jók, cserébe relatíve r0h4dt drágák... :) :(
Szóval nem egyszerű a dolog, még akkor sem, hacsak kipróbálni akarja az ember...
AF-hez... Az objektíveken (no nem mindegyiken, inkább a régebbieken) jelölték, hogy hova kell állítani a fókuszt, miután élesre állítottad a képet.
Filmes gépeknél (de most is az olyan esetekben, ha a keresőt kell használni a kép beállításához), ez lehetett az eljárás: Élesre állítás, szűrő felteker, objektív eltekerése a jelöléshez. Célszerű állványt használni, de sztem szűkebb rekesznél talán belefért, hogy nem cicóztak vele.
Akkor lesz teljes tartományú a digitális gép, ha a szenzor elé helyezett infratarományt blokkoló szűrőt kivesszük, és kicseréljük az infraszűrőre, ami a megadott tartományt átereszti. Innentől már nem kell az objektív elé szőrűt tenni, és a gép nem is használható rendes fényképezésre. :) Viszont mivel nem az obi előtt van a szűrés, így a keresőben a valós képet látni.
Ezeket a képeket a "folyamtról" a neten találtam:
Szenzor előtti blokkoló szűrő eltávolítása:
A berakandó IR szűrő vágása (én biztos valami optikussal csináltattam volna):
A D50-et szakember alakította át, és belőtte a géphez adott obihoz az autófókuszt is. A tükörházban lévő csavarokkal lehet beállítani, sajnos nem tudom, hogyan.