Keresés

Részletes keresés

k.zozo. Creative Commons License 2003.07.12 0 0 130
Köszi a segítséget, megpróbáltam és átállítottam de így is dobálja ugyanúgy és akad az egész! Kipróbáltam a lejátszást és az tökéletesen megy, gondolom akkor a fireware kártyával és a DV kábellel nem lehet probléma. Egyébb ötlet?
Köszi
Előzmény: Bandi-T (129)
Bandi-T Creative Commons License 2003.07.12 0 0 129
Nem lehet, hogy PAL műsorforrást (25 kép/mp) próbálsz NTSC (kb. 30 kép/mp) sebességgel és formátumban rögzíteni? Ez másodperceknként 5 kép különbség, ami hasonlít az általad leírt 10 másodpec - 50 képkockára.
Előzmény: k.zozo. (128)
k.zozo. Creative Commons License 2003.07.12 0 0 128
Help! Vettem egy JVC GRD70E kamerát. Felraktam a Vegas 4-et, vettem egy ST Lab fireware kártyát. Az XP szépen felismeri kiírja hogy szabványos, stb minden OK. Ezután Vegas 4-ben elindítottam a Capture-t és 10 másodperc alatt eldobál vagy 50 frame-t. Szerintetek mi lehet a gond? A gép egy AMD TB1200, 512Mb DDR rammal.
Köszi!
Bandi-T Creative Commons License 2003.06.27 0 0 127
Az MPEG-tömörítés olyan, mint a regényírás: mint ahogy minden regényíró más stílusban ír tele 250 oldalt, ugyanígy minden MPEG-tömörítő is más stílusban tömörít ugyanakkora méretbe.

Mint a legtöbb területen, itt is várható (bár ugye a marketing ebbe beleszól), hogy általában a drágább eszközök, szoftverek jobb eredményt produkálnak.

Ha Budapesten vagy, videósmagazinokban találsz szerintem videovágó stúdiót, ahol tudnak mutatni összehasonlító példát, sőt, bemutatóteremmel rendelkező jobb kereskedőnél (szerintem van közös videostúdió-kereskedőház is) össze is van állítva néhány változat és ki tudod próbálni.

Nem tudom, mennyi anyagot akarsz feldolgozni, mire akarod használni (= milyen minőség kell), és mennyi pénzt szánsz rá - ezért egyelőre tartózkodom a javaslattételtől.

Előzmény: baraka113 (126)
baraka113 Creative Commons License 2003.06.27 0 0 126
Bandi-T,
tehát itt van a qtya elföldelve: még akkor is különbözik két mpeg-file, ha papíron elvileg ugyanolyan paraméterekkel (felbontás/bitrate/stb) készül, a minőség azon múlik, hogy milyen vas ill. kodek számolja a képeket ? hmmm
Akkor érdemes pl. egy Raptorba beruházni ha már mindenképpen mpegelni akarok ?
Azért kérdezek, mert a százezreket nyilván csak akkor költöm el, ha van értelme. Ha lenne lehetőségem, kipróbálnám, összehasonlítanám, de mivel nincs, így kérdezek.
Bandi-T Creative Commons License 2003.06.24 0 0 125
Reflexből azt mondanám, hacsak nem kb. 200-300 ezer forintos kategóriájú a kártyád ami röptében MPEG2-t csinál a DV-ből, az az MPEG nem lesz a legjobb minőségű. Emellett az MPEG2-t nem lehet minőségromlás nélkül képkocka-pontosan vágni. Igaz, cserébe már szerkesztéskor kevesebb helyet foglal a lemezen. Azt sem hiszem, hogy MPEG-ben vágni gyorsabb lenne, mint DV-ben, mert minden vágáskor a gépnek ki kell tömörítenie a vágott jelenetvégeket, összeilleszteni őket, és újból visszatömöríteni MPEG-be.

De te vagy a végső döntőbíró: csinálj próbát így is meg úgy is, nézd meg meddig tart és milyen minőségű lesz, és dönts tapasztalataid alapján.

Előzmény: baraka113 (124)
baraka113 Creative Commons License 2003.06.24 0 0 124
Bandi-T köszi,
tovább akadékoskodom: MPEG2 versus AVI (DV) ? 1394+sw röptében mpeget csinál a DVin-ből. Szerkeszteni könnyű, akár még cray (;o))nélkül is, és egyből adott a DVD (VCD/SVCD) formátumú kimeneti állomány.
Előzmény: Bandi-T (122)
P.Peti Creative Commons License 2003.06.22 0 0 123
Sziasztok!

A topikot olvasva úgy látom van itt egy-két szakember, aki otthonosan mozog a témában. Kérnék Tőlük egy kis segítséget!

JVC GR-AX210-es vhs kamerám van, és az ezzel készített felvételeket szeretném a gépemre archiválni ill. szerkesztgetni!
A kamerán 4 kimenet van:
EDIT
AUDIO
RF DC AUT
VIDEO
Milyen kábelt (vagy más cuccot) kéne beszereznem hogy összekössem a géppel?

GeForce3 Ti200-as video kártyám van, a gép az meg elég erős.

Kérlek segítsetek!

Bandi-T Creative Commons License 2003.06.21 0 0 122
Bocsánat, az előbbiek arra vonatkoznak, ha a nyersanyagod már eleve DV-formátumú (DV-kamerát említettél, ezért ebből indultam ki). Ha más formátumból veszel át/be anyagot, akkor nem feltétlenül érdemes pusztán a vágás kedvéért DV-be átalakítani (konvertálni), mert a digitális videovágásnál is a legtöbb esetben igaz, hogy minden átalakítási lépés valamennyit ront az anyag minőségén.
Előzmény: Bandi-T (121)
Bandi-T Creative Commons License 2003.06.21 0 0 121
A DV, AVI (ez nem tömörítési eljárás, pusztán csak a valamilyen tömörítéssel tömörített képkockák becsomagolásának formátuma, tehát a minőséget önmagában nem határozza meg, mint ahogy egy boríték sem határozza meg, mi áll a belecsomagolt levélben), xvid közül a legkevésbé a DV rontja a minőséget, tehát a DV formátumban való vágást javaslom.

DV-ben egyszerű éles vágáskor az anyag minősége egyáltalán nem romlik a kamera által rögzítetthez képest és mivel a DV-ben a képkockák önállóan, egyenként vannak tömörítve, kockára pontosan is tudsz vágni; úsztatáskor, effektezéskor is igen csekély a minőségromlás.

Mivel DV-ben a képkockák egyenként vannak tömörítve, és nem is a legbonyolultabb tömörítési eljárással, egy képkocka újraszámolása gyorsabb továbbá vágáskor csak az érintett kockákat kell a gépnek újraszámolnia, így a kiszámolási idő is mérsékelt.

Ismétlem: az AVI sokmindent magába tud csomagolni, a tömörítetlen RGB illetve YUV képkockáktól akár az enyhén tömörített DV-n át az erősen tömörített divx-ig vagy hasonlóig - önmagában tehát az, hogy valami AVI, nem határozza meg a minőségét. Másképp: ha AVI-ba csomagolt DV-vel dolgozol is, a minőség azonos lesz a 'csomagolatlan' DV-vel - önmagában az AVI tehát ne rettentsen el.

Előzmény: baraka113 (119)
Bandi-T Creative Commons License 2003.06.21 0 0 120
Örömmel hallom. :)
Előzmény: Sep (117)
baraka113 Creative Commons License 2003.06.13 0 0 119
Talán nem pontosan ide való a kérdés, de felteszem, hátha..:
Szándékom: digitális felvétel (miniDV kamera adott), számítógépes vágás, DVD/CVCD/VCD írás(archiválás).
Kérdésem: mit milyen formátumban érdemes csinálni, konkrétan a capture-re és a vágás-ra a dv/avi/xvid vagy MPEG2 közül melyik irányba érdemes eindulni. Egy közepes Canopus/Matrox/Pinneacle még valszeg belefér a büdzsébe, de a formátumokat tekintve tanácstalan vagyok. Szempont, hogy az eredmény a lehető legjobb minőségű legyen, nem annyira, de szintén szempont esetleg a minél kesevebb renderelési idő, ha nem is feltétlenül RT minden egyes effekt az utómunkában.
Köszi:
Baraka
RS4 Creative Commons License 2003.05.26 0 0 118
Nem tudnátok megmondani, hogy miért nem látja az alaplapom (ASUS CUSL2-C) a firewire kártyámat akár melyik slotba is teszem? A kártya rossz vagy az alaplapom gagyi hozzá?
Sep Creative Commons License 2003.05.25 0 0 117
Bandi-T
Köszönöm a segiteni valo akaratod, de megoldotuk egy ismerösömmel. Minden rendben.
Előzmény: Bandi-T (116)
Bandi-T Creative Commons License 2003.05.19 0 0 116
Hallo Sep,

A számítógépen a TV-kimenet általában ugyanazon a kártyán szokott lenni, mint amelyikhez a számítógépmonitor csatlakozik. Van azon a kártyán nem használt csatlakozó?

Esetleg fotózd le a géped hátulját, tedd fel a képet valahova és linkeld ide.

Előzmény: Sep (115)
Sep Creative Commons License 2003.05.19 0 0 115
Helo,
tavaly már egyszer nagyon sokat segitetetek, igy felszereltem a komjuterom a kamerával, a TV,Video lejátszot belekötöttem, also mindennel. Mén is minden kitünöen.
Most elöször probáltam a számitogépböl direkt a TV be menni. Vagyis a számitogépben levö Fótókat akartam egyenest a TV- ben lenézni de nem mén.
A számitogépen levö TV bemenetelröl probálkoztam, hogy egybekötöttem a TV bemenetellel.
Kérdés, hogyan kell, vagy abszolut ilyesmi lehetséges-e mert semijen más kimenetelt a TV-re nem látok, csak bemenetel van.
Azt Tudom, hogy CD vel megyen, már égettem CD és DVD meg is néztem, de szeretném ha irányitani birnám a dolgokat egyenest a számitogépböl.
A választ elöre is köszönöm.
Előzmény: Damquisf (114)
Damquisf Creative Commons License 2003.04.30 0 0 114
Üdvözlet!

Tud valaki méretre "gyártani" FireWire kábelt? Válaszokat privátban a damquis@mailbox.hu -ra várom!

Köszi!

FanTamás Creative Commons License 2003.02.28 0 0 113
Szasztok!

Digiző kártya vásárlásban kérném a segítségeteket! Szeretnék egy Matrox RT2500-as digiző kártyát venni. Hol lehet utána nézni a neten az áraknak, eddig csak a Gaia Multimédia stúdiónál láttam árat meg a Studiotech kft.-vel beszéltem. Volna netcím tippetek ahol ár is van vagy egyáltalán kapható máshol is? Esetleg tudtok több szolgáltatást tudó újabb fejlesztésű kártyát ajánlani hasonló árfekvésben (300e FT körül)?
Előre is köszi!

Bandi-T Creative Commons License 2003.02.03 0 0 112
Ööö, a linket úgy csináltam, hogy kifejezetten a kérdéses hozzászólást hozza be, nem csak a DVD fórumot általában - bocsánat, ha ez máshol esetleg nem működik.

Nos nem tudok másra gondolni, mint hogy egyszerűen a váltottsoros képalkotásból adódó elcsúszást, 'fésűzést' látod, különösen a jobb alsó hajfürtöknél érhető tetten a dolog. Ha akarsz, csinálj ellenpróbát: készíts felvételt a kamerát rögzítve különböző irányú éles kontúrokról, és nézd meg, ott látod-e a 'lépcsőzést'.

Előzmény: Sutherland (111)
Sutherland Creative Commons License 2003.02.03 0 0 111
Visszaolvasva érthetőnek tűnik a #2819-es hozzászólás. Én voltam felületes és nem kevésbé zaklatott.
De ha a DVD-fórum belinkelése helyett bemásolod az említett hozzászólás, vagy legalább a számát, valszeg nincs félreértés. Több, a kérdésesnél újabb hozzászólásod is volt a fórumban, amikor én belekukkoltam, talán ezért is nem volt egyértelmű.

Mail-ben küldtem egy képernyőmentést.
A kamera digitális zoom-ját sohasem használom, a Windows Media Player-t normál felbontásban (ablakban) nézem - tehát nem nagyítom és nem is kicsinyítem.

A Windows képernyőfelbontása 1024x768, de gondolom ez nincs hatással az AVI file lépcsősödésére.

Előzmény: Bandi-T (110)
Bandi-T Creative Commons License 2003.02.03 0 0 110
Örülök, hogy meglett! Kérlek segíts rajtam: mondd el, mi hiányzott a DVD #2819-ből?

A 'lépcsős a kép' többmindent is jelenthet, és több oka is lehet - esetleg közölj képernyőmentést.

Az, hogy a kamera 640x480-ban rögzít videoanyagot, azt hiszem csak NTSC formátumú, vagy nagyon gyenge képfelvevő rendszerrel rendelkező kamera esetén valószínű - esetleg a kérdéses felvételnél a kamera digitális zoomtartományát használtad, ami vezethet egyfajta kockásodáshoz.

Az is lehet, hogy a 720x576-os képet kisebb vagy nagyobb méretben nézed a képernyőn, és a lekicsinyítés/felnagyítás maga okozza a lépcsősséget.

Előzmény: Sutherland (109)
Sutherland Creative Commons License 2003.02.03 0 0 109
Köszi-köszi, sikerült !

Tehát: Windows Media Player File->Properties->Advanced->Filters in use->DV Video Decoder: Full (PAL 720x576-os felbontás).

Pirinyót lépcsős lett a kép, de még élvezhető. Lehet, hogy az az oka, hogy eredetileg 640x480-as felbontásban rögzít a kamera, tehát a 720x576-os felbontás már egy digitálisan felnagyított verzió ?

Előzmény: Bandi-T (108)
Bandi-T Creative Commons License 2003.02.03 0 0 108
A DVD rovatbeli #2819-es hozzászólásomra gondoltam: a 320x288-as méretűnek tűnő anyag Windows Media Playerben lejátszásakor be lehet állítani, hogy a DV tömörítőmodul (codec) milyen méretben (teljes, fél, negyed) bontsa ki a képet, és azt hiszem neked azért tűnik 320x288-as (avagy 352x288-as vagy 360x288-as) felbontásúnak az anyag, mert itt alapértelmezésként a félméret van beállítva.

Kérlek írj, ha ennek alapján sem találod.

Előzmény: Sutherland (107)
Sutherland Creative Commons License 2003.02.03 0 0 107
Bandi-T,

Többször átrágtam magam a belinkelt DVD-fórumbeli hozzászólásaidon, de - nyilván bennem van a hiba - nem derült ki egyértelműen, milyen beállításra gondolsz. Talán az MPEG-2 formátum ?

Ha volnál olyan szíves ide is beírni ama bizonyos beállítást, megköszönném !

Előzmény: Bandi-T (106)
Bandi-T Creative Commons License 2003.02.01 0 0 106
Sutherland,

Megnézted azt a beállítást, amire vonatkozó ötletemet belinkeltem az előbb, és meggyőződtél róla, hogy nem az az oka, hogy túl kicsi felbontásúnak tűnik neked az anyag?

Előzmény: Sutherland (105)
Sutherland Creative Commons License 2003.02.01 0 0 105
Hát, nem lettem okosabb - jóllehet az alábbiakból a váltott sorosra tippelnék...
A kamera típusa: Sony DCR-TRV320E
Képfelvevő rendszer: 2 forgófejes helikális pásztázású rendszer
Videójel: PAL rendszer, CCIR szabvány
Képérzékelő: 1/4 hüvelykes CCD (töltéscsatolt képalkotó) kb.800000 pixel (Effektív: kb. 400000 pixel)

Szoftver:
Azóta kipróbáltam a Vegas Video 3.0-t is, the result was the same. :-((

Nem érdekel valakit a fent említett kamera ? :-)

Előzmény: Sutherland (104)
Sutherland Creative Commons License 2003.01.31 0 0 104
Talán igen... :-(
Az már biztos, hogy nem a szoftver a ludas. Azóta - hmmm - pórbálkoztam az ULead Media Studio Pro-val (tehát nem egy lebutított vérgagyi cucc) és legnagyobb bánatomra az is 320x288-as felbontást produkált...

Otthon még beleolvasok a kamera kézikönyvébe, hátha írnak valamit a képalkotási módról a műszaki paraméterek között (váltott soros/progresszív).

Csak azt nem értem még, hogy a videófelvételből ( kamerával!) kikockázott állóképek viszont miért lesznek 640x480-as felbontásúak. Illetve ha ilyen minőségű/méretű állóképeket tud produkálni a meglévő felvételből a kamera, akkor miért nem tud ugyanilyen méretű mozgóképet is adni.

Előzmény: Bandi-T (103)
Bandi-T Creative Commons License 2003.01.31 0 0 103
Nem lehet, hogy ez az ok?
Előzmény: Sutherland (101)
Edmond Dantes Creative Commons License 2003.01.30 0 0 102
Sonic Foundry Vegas Video 3.0
sonicfoundry.com
demo letölthető, keygent keress, büntetőjogi felelősséged tudatában
Előzmény: Sutherland (101)
Sutherland Creative Commons License 2003.01.30 0 0 101
Erőt-egészKÉPET Elvtársak,
helló zoli_x !

Ugyanazon porblémával birkózom, bár más vasakat tartok a tűzben: Sony DCRTRV320 + PCLine firewire + MGI VideoWave.
A videocapture beállítása 720x576-os felbontás, de ez a lebutított software csak 320x288-as AVI-t produkál. Ugyanakkor a lejátszó szoftverrel (Windows Media Player) ellentétben az MGI makacsul 720x576-os felbontásúnak detektálja a lementett videót - legalábbis ezt írja az AVI-file property-jében - a nyomoronc AVI télleg csak 320x288-as.

Talán egy teljes értékű videószerkesztő szoftver kellene, nem a firewire-hez adott "kisegítős" eszköz. Pl. ULead Media Studio Pro. Csakhogy az ULead website-járól (tán' nem véletlenül) nemigen lehet letölteni a demót (1 kb/sec).

Előzmény: zoli_x (71)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!