Szerintem félreértés: én sem tudtam, h létezett egy "Prakti" nevű típus, valszeg ő is a "Praktica" rövidítésére gondolt, és a normál modellek nem különösebben rossz megbízhatóságára
Tudhatni hogy már idejekorán búcsút mondtak a megbízhatóságnak vagy úgy alles zusammen bármi működésnek, mindazonáltal néha néha felbukkan egy-egy működő példány a tucatnyi kacat közt.
Gondolkozom rajta hogy veszek egyet, bár sokat nem tudok róla és számítok rá hogy a működő darab is hamar rossz lesz.
Szóval sem dokumentációt, sem videókat, semmi how-to-t, még fórumbejegyzésből is csak kettőt, azokat is megválaszolatlanul találtam a neten. Meg egy használati útmutatót németül (sajnos nem beszélek németül).
Igazából nem az a kérdés hogy hülyeséget csinálok-e, hanem hogy mi az oka annak hogy ekkora információvákuum alakult ki az adott típus körül? Van-e élő ember a földön aki tudja hogyan és mit kell hozzányúlni egy ilyen gépen, akár segítene némi útbaigazítással ha magam próbálnám meg javítani?
Ja értem, viszont az a gond, hogy például B állásban sem addig van nyitva amíg nyomom, ott is zár. De utánaolvasásom alapján elem nélkül csak az 1/60 záridő működik, ez valóban így van? Nagyjából a hangja alapján az a záridő működhet az összes beállításnál.
A Praktica BC1 zárszerkezete nem elkattan, hanem lefut. A beállított záridő azt befolyásolja, hogy a nyitó lamellák lefutását mekkora késéssel kövessék a záró lamellák. A lefutás sebessége fix.
Van egy Praktica BC1-es vázam gyönyörű állapotban (papírok is benne a fedélben, sehol sem kopott) viszont az a problémám, hogy hiába állítok záridőt rajta, mindig ugyanazzal a sebességgel kattan el.
Nincs benne jelenleg elem, ez lenne a gond?
Előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni a problémámban.
Objektív gyűrű repedés nincs egyiken sem. Viszont expógomb "gallér" hiányzik egy B100-asról (ebből mondjuk van három) meg a BC1-ről . Ezt csak fedlap cserével lehet javítani?
Vannak törések? Az én 86 körül vett B100-amnál az alapobjektív recés gyűrűje már 97-ben szétrepedt. Salgó úr akkor azt mondta, ez típushiba. Aztán 2001 körül az expogombot körülvevő műanyag tört le teljesen, akkor meg azt mondta, hogy ez is típushiba volt, de már elfogytak neki a beszerzett fedlapjai.
Na, az az egy pont nem működik, nem lehet felhúzni a zárat, a filmet továbbítja , de a zár nem húzódik fel. Exponáláskor egy nagyon halkat kattan , de nem nyit. Más tipúsból van több kopott ami működő, esetleg azokból megcsináltatom.
Ezek a Praktica-k (legalábbis ahol a keresőben kis mutatót lehet középre igazítani a zársebesség állításával) nem érzékenyek az elem feszültségére, mert ún. Wheatstone hidat használnak, jól működik 1.5V-os elemmel is a fénymérőjük