Keresés

Részletes keresés

kis59 Creative Commons License 2010.10.04 0 0 349
Ebben igazad van. A fejlesztés az, amit én is hiányolok.....
Előzmény: Helem (346)
pint Creative Commons License 2010.10.04 0 0 348
mi a pénz? mi a szerepe a gazdaságban? ezen gondolkodtál már?
Előzmény: Helem (347)
Helem Creative Commons License 2010.10.04 0 0 347
"arról viszont igen, hogy az együttműködés hogy teszi az életet jobbá, gazdagabbá, és egyben szabadabbá is."

Ez az együttműködő rendszer pénzközpontú és nem emberközpontú. Ha egy olajmulti cég állam úgy látja, hogy nem jó neki a fagázas autó, akkor a pénzközpontúságból adódóan mindent megtesz a megtorpedózásáért. Lobbizás, kifogások, hamis média "kommunikáció" stb.

Ennyit az együttműködő rendszerről. Az együttműködés igen korlátozott és éppen az emberek legfontosabb igényeinek kielégítésében. Energia, lakás, élelmiszer, közlekedés stb. Ugyanis nem akarják megenni az arany tojást tojó tyúkot. Azaz nem számolják monopóliumaikat és ezzel saját magukat.
Előzmény: pint (345)
Helem Creative Commons License 2010.10.04 0 0 346
"A gázgenerátor olyan macerás, mint egy gőzmozdony."

Macerás, ha a múlt századot nézzük. Az nem minta, és nem terv már. Továbbá hasonló a probléma, mint a hidrogénnel.Annak minden előállító és logisztikai elosztó rendszernek létre kell jönnie. Ki csinálja meg? Túl sok, túl nagy falat, még az államnak is.

Ez van a gőzautóval is. Túl nagy falat kifejleszteni. Amit sokkal könnyebben ki lehet fejleszteni az egy kis méretű fagáz generátor. Ezt egy hagyományos kocsiba kell beépíteni. Mint a gázos autók kiegészítő tartályát és egyebeket. Ezzel nincs akkora macera, és tehetetlenség.
Előzmény: kis59 (343)
pint Creative Commons License 2010.10.04 0 0 345
meg kéne nézni még párszor, mert semmi nem ment át

memetikáról még csak szó sincs benne.

arról viszont igen, hogy az együttműködés hogy teszi az életet jobbá, gazdagabbá, és egyben szabadabbá is.

meg arról, hogy együttműködés nélkül a barlangi ember szintjén lehet létezni. a kooperáló egyedek száma direkt összefüggésben van a gazdaság szintjével.

migráció van a szegény világból a gazdag felé. az ellenkező irányba kizárólag antropológusok tartanak, ők is csak átmeneti jelleggel.
Előzmény: Helem (344)
Helem Creative Commons License 2010.10.04 0 0 344
Ez a memetika egy átirata. Nem mond újat igazán. Amit már többször leírtam, az élő információ legújabb reprezentációja. Ami valószínűleg hamarosan újra reprezentációt fog váltani. Az élő információ az emberi agyakról előbb utóbb áttelepül az intelligens gépekre.

Van egy kis probléma a videóval. Ekkora fejlődést mutat be. A marokkőtől az egérig stb. Mégis ugyanolyan sokat dolgozunk. És azt akarják, hogy még többet dolgozzunk. Miért van ez így? Ha az évezredek technológiai fejlődését nézzük akkor azt látjuk, hogy nem jobb az embereknek igazán. Eladósodnak sokan, munkanélküliek lesznek. Boldogtalanok sokan. Itt az ellentmondás. Jobban él, érzi magát, boldogabb egy törzsi viszonyok között egy ember, mint itt a északon a hidegbe szorult munkanélküli. Számtalan dokumentum filmen láttam, hogy sokkal boldogabbak ott. Mosolygó embereket látni, itt meg túl sokan szenvednek testileg lelkileg.

Ezért kell a függetlenedés, mert a hálózat, amit a videó mutatott nem véd meg senkit, rabbá tesz és kiszolgáltatottá, függővé. A mindenáron pénz kell keresned kényszere van.
Előzmény: pint (342)
kis59 Creative Commons License 2010.10.04 0 0 343
A gázgenerátor olyan macerás, mint egy gőzmozdony. Ehhez képest a de Dion féle gőzautók sokkal felhasználóbarátabbak voltak.
(Van valahol egy korabeli kezelési utasításom is


A pneumatikus autó felejtős, a kicsi W/m3 miatt, egyedül a bányamozdonyoknál használják.
Előzmény: Helem (337)
pint Creative Commons License 2010.10.04 0 0 342
mindazoknak, akik szeretnének függetlenedni:

http://www.ted.com/talks/lang/hun/matt_ridley_when_ideas_have_sex.html
Helem Creative Commons License 2010.10.04 0 0 341
Jó nincsen külföldön se. Pontosabban én se láttam. Közös jellemzőjük, a brutális kinézet, "megoldások" és a fejlődés múlt század közepén való megrekedése. Pont ott tartanak ezek a visszataszító szerkezetek most, ami akkor a múltban volt.

http://www.google.hu/images?q=wood%20gas%20car&oe=utf-8&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&hl=hu&tab=wi&biw=1296&bih=635
Előzmény: Axióma (340)
Axióma Creative Commons License 2010.10.04 0 0 340
Hu, ez az apritekos autos otlet tetszik! Nekem az elektromos auto is (kis tavolsagokat megyek csak), meg az evek ota meghalt suritett levegos autorol szolo topikot is nezegettem.
Az nem muxik, hogy kintrol hozol be ilyen autot? Jo, az epites tobb sikerelmeny, de a burokracian talan gyorsabban atmenne, es igy kovetkezore az epites is konnyebben atverheto.
Előzmény: Helem (335)
Helem Creative Commons License 2010.10.04 0 0 339
"De engem érdekelne a fogyasztás mértéke, mert nehezen tudom elképzelni, hogy mennyi fűvel-fával kell megtömni egy autót ahhoz, hogy üzembiztosan közlekedni tudjon."

Dupla tömeg mennyiség, mint a benzin. Ez térfogatra még több. Mondjuk 10 liter benzin helyett 20 kilo fű, fa.

"mekkora távon lehet vele közlekedni? "

Egy két zsák plusz anyag sokáig elég lenne.

"A hamuval/égéstermékkel mi lesz?"

Pont ott kell kiszórni, ahol a következőt "betankoljuk" Talaj erő utánpótlás hamuval. Egyébként a fának nagyon kevés a hamuja.

"Egyébként baromi érdekes ez az elképzelés, még soha nem hallottam róla, de nagyon kíváncsivá tett! :)"

Nem új egyáltalán. A háború alatt a németek alatt uralt területen sok volt, mert nem kaptak olajat. Olvastam valahol, hogy millió körüli fagázas autó és erőgép működött. A gond vele, hogy akkoriban roppant macerás volt a használata. Manapság az automatika korában már sokkal, de sokkal profibb, kisebb, automata dolgot lehet csinálni.

Majd felteszek pár képet a saját kezűleg épített automata faapríték tüzelésű kazánomról.
Előzmény: Törölt nick (338)
Helem Creative Commons License 2010.10.04 0 0 337
"amit tervezgetsz is égetné a z üzemanyagot az pedig hiába szerves attól még szennyezi a környezetet kicsit :S"
Való igaz, hogy némileg szennyez, de nem visszafordíthatatlanul. Egyébként a fagáz égése alig szennyez.

"Ezért én ha autóról van szó akkor sokkal inkább a hidrogén autót tartom életképes megoldásnak."

A hidrogénnel az a baj, hogy nincs egy komplett rendszer erre kiépítve. Előállító, logisztika és töltőállomások. A benzinnél ez már megvan. Nem nagyon van erős politikai motiváció egyelőre arra, hogy egy új ilyen új hálózat létrejöjjön. Lobbi érdekek, adók stb. Ez fix pénz az államnak és a többinek. Igazából a felhasználón kívül senkinek nem érdeke, hogy ingyen vagy nagyon olcsón autózzunk. A kis ember érdeke ugyebár nem érdek. Tehát ha nincs kiépített hálózat hidrogénre, attól még van rendszer fűre, fára stb. Elvileg bárhol megállhatsz "tankolni" . Nyilván ha a politikusoktól és egyéb lobbitól ellenérdek keletkezik, akkor könnyen megtorpedózhatják. Ország függő is a dolog. Mennyire lehúzós, lenyúlós, élősködő egy ország vezetése. Ez a világban változó. Magyarország cefet egy hely. Ettől már csak Ukrajna a rosszabb. Az én életemben arra már nem várhatok, hogy egy új kiépült rendszer legyen. Csak olyan megoldások jöhetnek szóba, amik rendszerfüggetlenek.

"házi villamos erőművel kezdeném, ez elsősorban szerintem napelemmel menne, vagy szélkerék, a kettő közül valamelyik vagy mindkettő."

Nekem kedvencem a faaprítékból, fából, fűrészporból a fagáz. Egyetlen ok miatt az energia tárolás megoldottsága miatt. Elég jó a fajlagos energia sűrűsége és bármikor készen áll.
Előzmény: stuncenpudli (336)
stuncenpudli Creative Commons License 2010.10.04 0 0 336
Huuu ez aztán szép leírás köszönöm szépen, amiket említettél azok valóban tetszetős megoldások, habár azt írtad nincs plusz CO2 kibocsátás habár maga a tüzelés azzal jár azaz a fűtésed és az autó amit tervezgetsz is égetné a z üzemanyagot az pedig hiába szerves attól még szennyezi a környezetet kicsit :S
Ezért én ha autóról van szó akkor sokkal inkább a hidrogén autót tartom életképes megoldásnak.
De az összes többi megoldásod nagyon tetszik és örülök hogy vannak még olyan emberek akik ezen gondolkodnak és tesznek is az ügy érdekében!
Nálam is kezdd már körvonalazódni a dolog és elsősorban én is egy házi villamos erőművel kezdeném, ez elsősorban szerintem napelemmel menne, vagy szélkerék, a kettő közül valamelyik vagy mindkettő.

Előzmény: Helem (335)
Helem Creative Commons License 2010.10.01 0 0 335
"elérhető-e a 100%ig önműködő lakás"

Bennem is ugyanúgy felvetődött ez. Részlegesen elérhető szerintem. Szabad időmben ezen ügyködöm. Ki nem állhatom ezt a függést. Nem elsősorban igazán anyagilag, bár az se utolsó, hanem erkölcsileg. Fokozatosan "vágom el a vezetékeket," amik a házba jönnek. Nem mindet de többet. Vizet már alig használok, átálltam szinte teljesen kútvízre. Házi vízellátó. Csak egy csap van a konyhában amihez a vezetékes víz csatlakozik. Csatornát nem lehet kiváltani. Régebben elkezdtem építeni egy szalmabálás fűtési rendszert. A kertben volt a kazán és a nagy víztározó. Onnan keringettem volna be a házba a meleg vizet. Még a szigetelt csőpárt is lefektettem. 70%-ig kész volt. Ennek ellenére láttam egy másik megoldást és azt építettem meg. Jobbnak láttam ezt az újabb fűtési rendszert megépíteni, mint azt befejezni. Sajnos én ilyen vagyok. Ez a mostani egy hagyományos vegyes tüzelésű kazán kiegészítése faapríték adagolással. Ez már kész. Éppen a minap szállítottam be 20 köbméter aprítékot. Ára fuvarral 1000Ft mázsája. Már ez is fél áron van a fához képest és még automata is. Közel a gáz kényelme harmad áron. A további tervem a villany kiváltása. Házi egyszerű kis erőmű. Ezután jön az autóm átalakítása. Ez a legmerészebb. Fagázas lesz. De nem a háború alatti kályhás módom, hanem korszerűen. Kicsin, elektronizálva stb. Olyan autót akarok amit az út mellet egy fűkaszával "megtankolok". A vizes füvet a kipufogó gáz fogja szárítani. Svédországban és Amerikában van már több működő. A gond nyilván az engedélyezés, de nem érdekel. A kihívás érdekel a többit meglátom. Tehát már két vezetéket elvágtam, majd jön a többi. Ezekkel anyagilag is nyertem. Továbbá ezek környezet kímélők, nincs plusz CO2 terhelés.
Előzmény: stuncenpudli (332)
harckaresz Creative Commons License 2010.10.01 0 0 334
Engem igazábol régóta foglalkoztat a téma de komolyabban nem vágtam bele mert a mai magyar helyzetbe az átlag ember a normál házát hitelek tömkelegéből építi és valahogy úgy érzem, hogy az állam csak beszél róla, de nem gondolja komolyan, hogy támogassa ezt...

Vajon miért?
stuncenpudli Creative Commons License 2010.10.01 0 0 332
Köszönöm a válaszod, valóban nem olcsó mulatság... De akkor ahogy kivettem a szavaidból Te mindent az áramra alapoztál azon belül is a napelemekre, tehát gondolom azzal fűtesz azzal megy minden. ÉS esetleg valami kiegészítő megoldás pl, egy kisebb szél erőmű, vagy mondjuk a keletkező hulladél elégetéséből származó energiát azt nem hasznosítod?

Igen gondoltam hogy a második kérdésem az sok lesz, tehát ahhoz már agyon szakembernek kéne lenni a kérdezéshez is, de a válaszadáshoz meg még inkább... Csa kazt nem értem hogy miért nem erre költenek a sok felesleges egyéb dolog helyett, pedig sokkal hamarabb visszahozná az árát, habár elképzelni sem tudom milyen őrült összeg lehet csak 1 szélerőmű felállítása de ha kimegyünk nyugatabbra mindenhol egész parkokat látni idehaza...
Előzmény: dajtás (331)
dajtás Creative Commons License 2010.09.29 0 0 331
Első kérdésedre az a válasz, hogy lehet, de nagyon át kell gondolni mindent. Abból indulj ki, hogy 1kWp napelem egy évben 1000kWh villanyt csihol/év, mérd le a napi fogyasztásodat, téli üzemre be kell állítanod egy CHP-t,stb. Magamnak megterveztem egy nagyobb lakásra való rendszert, de nem volt olcsó, durván 7millió HUF, és minden nagyker áron volt számolva(30kWh akkubank cirka 1 milla,stb)...

Második problémára nem lehet már ennyire könnyen válaszolni, ami viszont biztos, hogy szélmérés nélkül nem szabad semmibe belevágni...
Előzmény: stuncenpudli (330)
stuncenpudli Creative Commons License 2010.09.29 0 0 330
végre találtam egy jó topikot.
Nekem egy egyszerű de annál inkább összetett kérdésem lesz: elérhető-e a 100%ig önműködő lakás, 100%-ig otthon barkácsolt/ természetesen előre vásárolt alkatrészekből, de nem más által telepítetten? És az mennyibe kerülne?

Másik kérdésem, például egy város mondjuk 300 háztartással, mennyi szélerőmű kellene hozzá, hogy ellássa a háztartásokat egy átlagosan szeles napon (Alföld).
Axióma Creative Commons License 2010.09.20 0 0 329
Esetleg itt: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9189650&la=103389981
Előzmény: Forexample001 (327)
dajtás Creative Commons License 2010.09.20 0 0 328
100W kiváltására 230V-ről korrekt gyári megoldás nem létezik/horror drága. Amit láttál ócska kínai LED-ekkel telezsúfolt "100 LED-es", vagy rossz hatásfokú powerLED-es megoldások voltak. Ha van egy kis barkácsérzéked, akkor vegyél egy 230V-os áramgenerátort, használj Cree CR-E, XP-G, MX-6, MC-E LED-eket, rakd össze a kívánt lumen mennyiséget és "készen is vagy" Gyári lámpák, ami tudja is a ráírt értékeket >50eFt fölött van. Barkácsban kihozod a 100W-ot alkatrész áron 10eFt-ból (áramgenya + 2db Cree MC-E + átalakított lámpatest)...
Előzmény: Forexample001 (327)
Forexample001 Creative Commons License 2010.09.20 0 0 327

Sziasztok!

 

Nem vagyok benne biztos, hogy a legjobb helyen járok de ezt a helyet találtam a legalkalmasabbnak.

 

Érdeklődésem témaköre a lakáson belüli tradicionális égők kicserélése új LED es izzókra.

 

Természetesen meglátogattam számtalan oldalt és boltot de minél több információt kaptam annál ellentmondásosabbnak tünik a feladat. Találtam sok fajta kalkulátort de egységes magyarázatot, hogy mi alapján válogatnak szintén nem.

 

Célom egy jelenleg 100W os izzó kicserélése azonos teljesítményű LED izzóra.

A régi izzó kb 1300-1400 Lm ad le.

 

Az új LED izzóból elvileg elég egy 14W-os ami vmi alapján 100W hagyományosnak felel meg mindamellett, hogy a lumene nem éri el a 500 at.

 

Hogyan is van ez?

 

Üdv:

Fore

 

 

Csaba_F Creative Commons License 2010.03.06 0 0 325
Először is köszönöm a válaszodat!
Szigeteléssel nem hiszem, hogy gond lenne, 2 éves a ház, 8 cm-es külső szigeteléssel és műanyag nyílászárókkal. Nem is nagy, 116nm. Lehet, hogy elírtam a kazán teljesítményét, és 25kW-os :-) Egy kondenzációs Baxi kazánom van (múlt héten mérték, 99,2%-os a hatásfoka), hideg napokon (meleg vízzel együtt) az idén januárban 7-7,5 m3 gáz fogyott (termosztátok 22C-on nappal). Érdekes, hogy tavaly hasonló kinti hőmérsékletnél 10 m3 volt. A külömbözet a gáz fűtőértékéből adódik?

Közben ahogy utána olvasgattam, a földhős megoldás tényleg nem a leggazdaságosabb megoldás. 3 éve még azt mondták, hogy az elektromos áram költsége 1/3-a a gázénak.

Sokat vagyok távol, ezért valami kényelmes megoldásra gondoltam, mert az asszony pici gyerekkel nem szívesen vágná a fát, lapátolná a szenet :-)
Cserépkályha a lakás elrendezése miatt nem jöhet szóba, marad valami más kazán.
Construman 3 éve láttam egy kazánt, amit bálával fűtöttek. Most sehol nem találtam hasonlót.
Pellettel-, faelgázosítós kazánnal mennyi munka van a hagyományos fás kazánhoz képest?

A micro-CHP-s megoldás nagyon jól hangzik, de gondolom árban megfizethetetlen.
Előzmény: jee_c (324)
jee_c Creative Commons License 2010.03.02 0 0 324
Ahogy Axióma mondja, szigetelés az első lépcső.

Utána:30-40kW? Az elég sok (nagy a ház? több lakás is van benne?)
.A gázkazán kicserélése:lehetőség van pelletkazán (kényelmes), vagy mondjuk faelgázosító kazán, vagy hagyományos kazán, vagy akár lehet cserépkályha is (azt nem tudom, hogy itt hogyan lehet okosan megoldani a szellőzését, hogy nem kelljen nagyon nem légtömörré tenni a házat).
Szerinte a földhős megoldás (hőszivattyú) nem annyira jó ötlet, mert a gázzal párhuzamosan megy fel az áram ára is, és relatíve drágább az áram (amennyit nyersz a hőszivattyúval szorzót, azt elvesztes az áram drágasága miatt kb.). Plusz az áramra lapozni nem annyira független megoldás. (nem mintha nem árammal menne a legtöbb egyedi központi fűtés keringetése.. :) ).

Ja igen, lehet még CHP-s kazánt (ez ugye delejt is ad) használni, bár olyanból is inkább gázosat ismerek.
Előzmény: Csaba_F (322)
Axióma Creative Commons License 2010.03.01 0 0 323
Elobb komoly hoszigeteles kell oda. Majd ha 10kW alatt van a szamolt hoigeny, akkor kezdj a lecserelesen gondolkozni. Szvsz.
Előzmény: Csaba_F (322)
Csaba_F Creative Commons License 2010.03.01 0 0 322
Sziasztok!
Infóim alapján hamarosan pályázati pénzek lesznek (nem 30%-os, sokkal több) a megújuló energiát használó fűtési rendszerekre.
Hozzáértőkől kérdezném, egy családi ház 30-40kW-os gázkazánját kiváltani mivel érdemes gazdaságossági, üzemeltetési főszempontokat figyelembe véve?
Atis57 Creative Commons License 2010.01.04 0 0 321
Szia!
ezt általában hőtárolósra készitik----0,8-1.0m3 vizzel a kipufogó hőjét is hasznositani kell .
a generátor 2-t féle 12V- akkuval és 230V . a fogyasztás a háztól függ 0,4kW----1,6kW-óránként . az előzőnél a szakaszos üzem a jellemző , de kb 20percet menjen 1be a motor. lehetne PB gázzal -földgázzal ,fagázzal ha Benzin motor (esetleg átalakitod gyújtással ) dieselnél olajjal , mert a +gáz elég macerás
Előzmény: berkilac (318)
Helem Creative Commons License 2010.01.04 0 0 320
Talán ez a fagázas olcsóbb:

http://www.youtube.com/watch?v=GiPoVkocQ3w&feature=PlayList&p=DC2DAF7C0E850B3C&index=0&playnext=1

Előzmény: berkilac (318)
Helem Creative Commons License 2010.01.04 0 0 319
Elsőre jó ötletnek tűnik, de számolgatni és mérni kell. Mennyit fogyaszt? Mondjuk egy ház fűtésére kell átlag 10kw. Erre használhatod a hűtővizet és a kipufogó hőjét is szerintem. Mondjuk legyen 30-40 % hatásfokú a Diesel motor. Akkor 60-70% menne fűtésre. Így kijön a 100%. Ha a 60-70% a 10 kw, ami a fűtésre megy akkor a 30-40% az 5kw, ami villanyt termel. Annyira nincs is szükség egy házban. Átlag állítógal 600W. Mintha ezt hallottam volna. Tehát a villanyból is elmelegíthetsz valamennyit, mert nem tudod tárolni az egészet. Tehát még kevesebb teljesítmény kell. Mondjuk 3-4kw. Kérdés, hogy 3-4kw -os tengelyen mért motorteljesítményhez mennyi repceolaj vagy ilyesmi kell? Óránként talán 2-3liter úgy szerintem megsaccolva. Ez kicsit soknak tűnik, mert egy napra sok. De ha te termeszted és olcsó vagy van egy lángosboltod, akkor, jó.:-)
Előzmény: berkilac (318)
berkilac Creative Commons License 2010.01.04 0 0 318
Sziasztok! Eloszor is Boldog Uj Esztendot Mindenkinek!
Mi a velemenyetek: fognek egy 1000cm2-es dizel motort, amit novenyi olajjal is uzemeltethetnek. Alapjaraton uzemelne es igy termelne 12V-ot vilagitasnak, es a hutovizet felhasznalhatnam futesre a lakasban. Tulajdonkeppen uzemmeleg allapotban 90 celzius fok. Esetleg csak a futes rasegitesere. Szerintetek ennek mekkora letjogosultsaga van, penzmegtakaritasi szempontbol?
zorko Creative Commons License 2010.01.01 0 0 317
Köszönöm!
Előzmény: Axióma (316)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!