Keresés

Részletes keresés

drgonzo777 Creative Commons License 2002.08.29 0 0 31
most akkor a liberalizmus = a rendetlenséggel
az új kormány alatt pedig lelövik egymást a gyerekek?

A porosz oktatási módszer a mai világban nem állja meg a helyét. Nem azért mert a libik nem szeretik hanem azért mert nem lehet gépeket nevelni a gyerekekből. Az önálló gondolkodásra nem apelláló, hihetetlen fegyelmet és tiszteletet feltételező módszer a lexikális tudás benyalását segíti. Namost- ismerje el minden szülő, hogy a gyereke már arra nem képes, hogy rendesen magázzon valakit. Az iskolában a tiszteletnek nyoma sincs.
Szóval, igen jó lenne, ha nem a liberalizmust, hanem az ÉSZT vinnék be az iskolákba, mert annak lehet, hogy eredménye is lenne...

Original Ganjaman Creative Commons License 2002.08.29 0 0 30
Tudom mire gondolsz. De több helyről származó információtömeget rendszerezni, lehetőleg hatékonyan, nem lehetséges lexikonokból. Főleg ha azok a lexikonok messze vannak.
Előzmény: magyarpolgar (27)
magyarpolgar Creative Commons License 2002.08.29 0 0 29
Nem ezt mondtam. De ha elolvastad volna amit írtam, annak tükrében bíráltam az internetet, hogy nem jó a súlyozás. M. B. azt is nyilatkozta, hogy az elsődleges cél a nyelvtanulás és az internet használatának elsajátítása mikor kikerül a gyermek a középfokú oktatásból. Nos én erre mondtam azt, hogy nem lehet ez a z elsődleges cél.
Előzmény: Ki(vagyok)_én (24)
bokor Creative Commons License 2002.08.29 0 0 28
Ezt mondtam én is, de ha valaki a fejébe vette, hogy a liberális iskola azt jelenti, hogy mindenki azt csinál, amit akar, ha nem akar, nem tanít bizonyos tárgyakat, a folyosón meg füvet szívnak a kölkek, a tanárokkal vállvetve, majd heveny lövöldözésben törnek ki, annak ezt nehezen vered ki a fejéből.
Nekik továbbra is azt mondom: vannak jóhírű, ámde kissé merev versenyistállók, meg egyházi iskolák is. Mert ez is a liberalizmus lényege. Hogy nem csak kábszeres, lövöldözős iskola létezik, hanem sok-sok másféle is.
Előzmény: cc (25)
magyarpolgar Creative Commons License 2002.08.29 0 0 27
jó, offoljunk

Használom, mert ez a szakmám.
De sokkal jobban esik levenni a polcról egy lexikont vagy egy atlaszt - ha tudod mire gondolok.

Előzmény: Original Ganjaman (23)
bokor Creative Commons License 2002.08.29 0 0 26
Hülyeségeget beszélsz, már megbocsáss... Ki kellene, hogy zárja egymást a kettő? Nem hiszem! Én is elég jól elolvasgatok az internet mellet, és van olyan tizenéves tanítványom, aki szintén. De ha az internet nekem sokat segít, például a nyelvtanításban, (de valamelyik olvtárs épp a múltkor linkelte be Árpád-házi királyink törvényeit), akkor a gyereknek is fog.

Előzmény: magyarpolgar (22)
cc Creative Commons License 2002.08.29 0 0 25
ti tokeletesen felreertitek a liberalis iskola fogalmat. nem arrol szol, hogy az iskola igazgatoja es tanarai barmit megtehetnek. a vegcel ugyanugy kotott. nem is beszelve, hogy tavlatilag az erettsegit kivanjak a felvetelik helyett is hasznalni, tehat az nem szunhet meg. sot, remelem bevezetik a korosztalyos vizsgakat is. de hogy a tananyagot pontosan milyen modszerrel, milyen uton verik be a tanulok fejebe, az egyeni (iskolai) belatas kerdese.
Előzmény: Steve the Great (16)
Ki(vagyok)_én Creative Commons License 2002.08.29 0 0 24
Vagyis minden fejlődés káros. Szüntessük be a rádiót, tv-t, internetet. Villany sem kell, olvasni tudunk mécses mellett is. Egyébként Te most min keresztül kommunikálsz?
Előzmény: magyarpolgar (22)
Original Ganjaman Creative Commons License 2002.08.29 0 0 23
Lassan átmegyünk offba, de azért erre csak reagálok.

Használtad már a netet fórumozáson kívül másra is? Mert akkor tudnod kellene, miről beszélek. Ha meg egy gyerek nem vesz a kezébe könyvet, az akkor sem fog, ha nem fér hozzá az internethez.

Előzmény: magyarpolgar (22)
magyarpolgar Creative Commons License 2002.08.29 0 0 22
Mire? Arra biztos, hogy ne nyissak ki egy verseskötetet, ne vegyek a kezembe egy regényt, egyáltalán könyvet.
Előzmény: Original Ganjaman (21)
Original Ganjaman Creative Commons License 2002.08.29 0 0 21
Nem is állítottam, hogy többnek kell lennie, mint eszköz. De abban asszem megegyezhetünk, hogy hatékony eszköz.
Előzmény: magyarpolgar (18)
big-lesz Creative Commons License 2002.08.29 0 0 20
Kedves magyarpolgár!

Ha a pedagógusok meg vannak zavarodva (amit így nem hiszek), annak az az az oka, hogy a politika 4 évente belemászik az életükbe. Vagy megpróbálja!
A NAT, a gyerekbetegségeivel együtt nagyon jó volt.
Ezt a fidesznek meg kellett változtatnia... Sok helyen leadták a központnak a kerettantervet, és tanítottak, ahogyan jónak látták!

A folyosói randalírozásnak és a liberalizmusnak pedig nincs semmi köze egymáshoz!
A liberalizmus nem a mindent szabad, hanem a szabad - tágabb keretek között! Pontosan kijelölt határok között!

big

Előzmény: magyarpolgar (-)
Timótea Creative Commons License 2002.08.29 0 0 19
Úgy látszik, félreértettem valamit. Én ezt a liberális iskolát úgy értelmeztem, hogy MINDEN EGYES iskola maga építi fel a tanrendjét. Maga szabja meg, mit hány órában, milyen szinten és mikor tanuljon a gyerek. Nem erről van szó?

Ma ISKOLATÍPUSOK között lehet választani. Hatosztályos gimi elég sok van az országban, és az is áthidalható, ha csak egy tantárgy esetén vannak problémák, na de ha az összes tantárggyal???

Előzmény: PuPu (11)
magyarpolgar Creative Commons License 2002.08.29 0 0 18
Szerintem az oktatásban nem az internet az isten.
Mindenki ezzel jön. Amikor én iskolába jártam nem volt internet. Az egyetem vége felé lett.
És mégis sikerült az oktatási rendszernek kinevelnie engem. És állítom sokkal több emberi értéket kaptam mint amennyit az internet ád.
Most már használom hiszen informatikus vagyok. De az internet ne cél legyen hanem csak egy eszköz. Hiszen - megjegyzem - nem is több annál.
Előzmény: Original Ganjaman (13)
Original Ganjaman Creative Commons License 2002.08.29 0 0 17
Valami ilyesmi az én véleményem is. Csak nem tudok ilyen jól fogalmazni :-))
Előzmény: PuPu (14)
Steve the Great Creative Commons License 2002.08.29 0 0 16
Bár csak a nővéremen keresztül vagyok érintett az ált.isk. oktatásban, néhány dolgot leírnék, hogy miért is kell(ene) vmilyen (föntről jövő) szakmai kontroll az iskolákba:

- van, ahol az igazgató megengedheti magának, hogy adminisztratív úton engedjen át gyerekeket bukáson, pótvizsgán,
- alkalmaz olyan "tanárt" , akinek ilyen irányú végzetsége sincs (igaz, kisebb kaliberű tárgyak oktatására),
- szaktárgyakat nem szakos tanárokkal oktattat, ugyanakkor pl. németszakos tanárnő átkerül napközis nevelőnek.

Bár ezek nem szorosan a "mit és hogyan tanítsunk" kérdéskörbe tartoznak, szvsz. az egyes iskolákban folyó oktatás színvonalára erősen kihatnak.

Üdv:
StG

Előzmény: unnamed (10)
Ki(vagyok)_én Creative Commons License 2002.08.29 0 0 15
Reggel a rádióban hallottam, hogy egyre több a pályakezdő diplomás munkanélküli. Ennek alapján teljesen mindegy, hogy a porosz vagy az angolszász oktatási rendszert követjük. Úgy tűnik, nálunk nincs szükség ennyi diplomásra, vagy jók lesznek szellemi segédmunkásnak?
Azt azért meg kell gondolnunk, hogy az EU milyen képzettségű munkaerőt fog felvenni tőlünk.
Összefoglalva: Mindenképp az EU norma szerinti oktatás kell, de az egyes iskolatípusok oktatási rendszerébe egységességet is kell vinni. Ez azt jelenti, hogy valamiféle kerettantervre szükség van, de ez legyen elég tág, hogy a tanároknak is legyen mosgástere.
PuPu Creative Commons License 2002.08.29 0 0 14
Hát bizony, a polihisztorok kora lejárt, - ma már a világ a specializáció felé halad, - a jövő a specialistáké...
Azt megállapítani viszont, hogy egy tanár "hülye", - megítélésem szerint roppant kemény dolog, - ugyanis nem biztos, hogy az elbíráló által felállított kritériumrendszer helyes. Egy porosz drillen alapuló nevelési rendszerben sokaknak nincs helyük, - ettől még lehet ezzel a szisztémával embereket egész életükre megnyomorítani, - míg egy liberális nevelési rendszer esetleg segítheti az ember olyan képességeinek felfedezését és kibontakoztatását, amelyiknek a meglétéről esetleg neki magának sem volt fogalma, - és boldog emberek kerülnek a társadalomba.
Nincsen egyedül üdvözítő oktatási-nevelési rendszer, - törődj bele, ha javasolhatom...
:O)))
Előzmény: magyarpolgar (8)
Original Ganjaman Creative Commons License 2002.08.29 0 0 13
Szerintem pedig pont a rendmániás bebetonozott elvek és tanárok vezettek el a jelenlegi helyzethez (PISA-jelentés).

Nézzünk szembe a tényekkel, tegyük szívünkre a kezünket: A jelenlegi érettségi követelmények is rettenet könnyen teljesíthetőek. Persze nem arra gondolok, hogy nehezíteni kéne rajtuk. Hanem arra, hogy az iskola végre tanítsa meg tanulni a diákokat, és ne a sok lexikális sz@rt várja el tőlük.
Jelenleg rengeteg magoló jut el a felsőoktatásba, miközben értelmes diákok tömegének veszik el a kedvét a tanulástól.

(Én meg persze dolgozzak együtt töketlenekkel, miközben hihetetlen tehetségeket látok szakmunkásként kallódni, csak azért, mert vmikor régen magasról tett a költők életrajzi adataira)

Igenis adjunk szabad kezet a tanároknak, amelyik pedig alkalmatlan, az távozzon a pályáról. A nebulókat gondolkodásra kell végre késztetni, például netezzen/könyvtárazzon össze egy témakört, dolgozza fel önállóan.

Már ha egyenlőek az esélyei (elérik az internetet) a diákoknak...

Előzmény: magyarpolgar (-)
magyarpolgar Creative Commons License 2002.08.29 0 0 12
Tudod, hogy pont ez az egyik véglet.
A másik meg M.B. Valahol a kettő között......
Előzmény: PuPu (11)
PuPu Creative Commons License 2002.08.29 0 0 11
Hát bizony, - a döntésképesség hozhat magával problémákat is, - ezért aztán holnaptól hordjunk egységesen sárga nadrágot és kék inget, - ha elszakad, akkor nem kell mindenféle színű cérnák után rohangálnunk, meg fel lehet venni a szomszéd gatyáját is...
Mi van akkor, ha pl. hatosztályos gimnáziumba adod a gyereket, és elköltözöl? Vagy ha eddig spanyolt tanult, de ahova költözöl, ott csak angol van? Hát nem jobb volt az orosz? Mindenki azt tanulta és kuss!
:O)))))
Előzmény: Timótea (6)
unnamed Creative Commons License 2002.08.29 0 0 10
Hát igen, itt olyan pedagógusnak kéne megszólalnia, aki:

1. pontosan tudja mit nyilatkozott MB
2. tudja, miről van szó, és élesben csinálja, nem csak apuka/anyuka/sógor/koma mesélte

Előzmény: Timótea (6)
livefast Creative Commons License 2002.08.29 0 0 9
Ezt Kuncze mesélte neked?
Előzmény: unnamed (7)
magyarpolgar Creative Commons License 2002.08.29 0 0 8
Ehhez két dolog ami eszembe jut.

Az egyik, hogy ugye vannak szakmailag jó tanárok meg rossz tanárok mint ahogy jó szaktudású mérnökök is vannak meg rosszak is.
Namost ha egy "hülye" tanárt hagyok, hogy a saját feje után menjen abból elég nagy probléma adódhat.

Az érettségiről, Magyar mondott valami olyasmit is mostanában, hogy a gyerekeknek nem lexikális tudást hanem képességeket kell szerezni. Lásd pl számítógép kezelés. Így fognak kijönni az iskolából buta, helyesen írni és beszélni nem tudó a történelmet nem ismerő, de a munkaerőpiacnak megfelelő gépek. Azt tudjuk, hogy a munkaerőpiac kívánalmai nem feltétlenül esnek egybe a művelt európai ember képével.

Látok egy másik gondot is. Az egyetemek kezdenek hígulni a nagyliberális eszmék hatására.
Minket még úgy oktattak - pl. Roska Tamás professzor úr - hogy legyünk multidiszciplináris európai mérnökök és ne szakbarbárok. Nos ez egy szép cél de a megvalósítást a jelenlegi helyzetben nem látom biztosítottnak.

Előzmény: bokor (3)
unnamed Creative Commons License 2002.08.29 0 0 7
Helyes, járasd a gyermekeidet egyházi iskolába. Csak ne lepődj meg, ha lila a körmük és nagy kéznyomok vannak az alsóneműjükön...
Előzmény: magyarpolgar (-)
Timótea Creative Commons License 2002.08.29 0 0 6
Tehát mindent az iskola dönthet el. Ez így önmagában egy szép elképzelés, de mi van, ha tanév közben hozza úgy az élet, hogy költözni kell pár várossal arrébb? (Megtörténhet, nem?) Egy gyereknek a jelenlegi rendszerben is nehéz bekapcsolódni a tanulásba az új iskolában, én nem tudom, hogy oldható meg mindez akkor, ha az ottani iskola egész mást oktat, mint az előző. Mondjuk a biológiát még el sem kezdték, a földrajzzal meg már egy évvel előbbre tartanak. A pedagógusoknak mi a véleményük erről?
bokor Creative Commons License 2002.08.29 0 0 5
Kicsit késtem :-)
Előzmény: PuPu (2)
Wic Creative Commons License 2002.08.29 0 0 4
Gondolom, az érettségit is el akarja törölni, mert teljesen egyéni tanterv szerint nehéz lesz a végeredményt összeegyeztetni.

Egy oka lehet az egésznek: Hogyan magyarázzuk meg a jelenlegi kormány bizonyos tagjainak alacsony iskolázottságát...

Wic

bokor Creative Commons License 2002.08.29 0 0 3
Kedves magyarpolgár, nem muszáj neked liberális szellemiségű iskolába járatnod a gyereked, vannak jó egyházi iskolák, csak a péládnak okáért...
Másrészt, a liberalizmus az iskolában nem azt jelenti, hogy a gyerek azt csinál, amit akar. Meg aztán a tanár is ember, és mint olyan, különbözik a másik tanártól. Vannak tanárok, akik lazábbra veszik a figurát, önfejük után mennek, vannak mások, akik jobban ragaszkodnak a tekintülyékhöz, a szabályok betartásához és betartatásához. Számomra a liberális iskola olyan, ahol ezek békében élhetnek egymás mellett, a gyerek - akárcsak az életben - többféle személyiséget lát maga előtt példaként.
A tanterv "liberalizálásról" meg annyit, hogy sok lehetőség rá nincsen, hiszen az érettségi adott, témakörei központilag szabályozottak, sőt, az is elő van írva, hogy mit kell tudni egy felvételin. Az viszont nem lenne ellenemre, ha a célt (az érettségit) olyan úton közelíthetném meg, amit a legmegfelelőbbnek érzek.
Előzmény: magyarpolgar (-)
PuPu Creative Commons License 2002.08.29 0 0 2
Az a legkevesebb, hogy nem vagy pedagogus...
Amúgy pedig a liberalizmus nem azt jelenti, hogy mindenki azt csinál, amit akar, - ez t csak Móricka, meg te képzelitek így.
a kerettanterv meg nem kell, hogy szentírás legyen, - idáig sem volt az, - aki el akart térni tőle, az eltérhetett.
Pedagogusok között is van különbség, - van, amelyik úgy tud haladni, mint a vonat, - kell neki a sín, - van, amelyik meg szárnyalni szeret, mint a madár. Mindkettőt az elért eredménye minősíti, - de egyik mentalitás sem bűn.
A szegény fiad meg engedd nyugodtan liberális iskolába, - elég lehetsz te neki így is...
Gondolom, a körmöst is be kellene vezetni ismét, - nemde?
:O))))
Előzmény: magyarpolgar (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!