Keresés

Részletes keresés

BabettJB Creative Commons License 2010.08.30 0 0 70
Sziasztok! külön köszöntelek: xn--h2na:)

2010.08.27. napján értünk haza Mamaia-ról, a legmegfelelőbb szavam egész Romániára és Mamaia-ra, hogy: KAOTIKUS! Az Arabona túra SE. szervezésével senki ne menjen, és camping-be se szálljon meg senki. Biztos ízlés dolga, és remélem nem bántok meg vele senkit, de ez kemény BALKÁN. A tenger gyönyörű és feledtet (majdnem) mindent, meleg, tiszta, ellenben a parttal, ahol a homokban szemétdűnék tűnnek fel. Szocreál szállodák, amik a semmiből és bozótból nőnek ki, körülöttük van ahol parkoló, sőt fű sincs, bozót igen, de mivel toalett nincs (ahogy kuka is alig, vagy nincs használva) csak a szállodádban, éttermekben, ezért a bozótot messzire javallott elkerülni. Az étterembe simán besétál 6 kóbor kutya, akik jelenléte a külföldi turistán kívül senkit nem zavar, ugyanezen hordák járják a partot (nem harapnak), így ne lepődj meg, ha hideg kutyaorrok ébresztenek, ha elaludtál a parton. Costanca műemlékei (amik gyönyörűek) eltörpülnek az őket körülvevő igénytelenségben, a településrendezési terv nélkül felhúzott szocreál épületek és bádogtetős bodegák, putrik mellett. Fű, virág, kert, park itt sincs, de klíma, nyugati csodaautók igen. Bővebben kifejthetném még, de ezért kezdtem a legmegfelelőbb szóval, a kaotikussal, a luxus és nyomor, vagy inkább igénytelenség egyszerre.
Tekintettel, hogy minden országban imádok szétnézni, és nem csak a mutatós oldalát látni, összességében a 10 napunk jó volt, tele vagyok élménnyel, ha nem is mind pozitív. Minden nép más, s mivel ott mi vagyunk az idegenek, nekünk kell alkalmazkodni, vagy nem érdemes a szállodádtól eltávolodni:)
Pozitívumként leírom, ha valaki mégis Mamaia, vagy egyáltalán Románia mellett dönt, hogy a Románok kedvesek-hangsúlyozom ez a parton van - nem voltak ellenségesek, pedig magyarul is beszéltünk. Rengeteg, és maximálisan igényes parti bárjaik vannak, amik nagyon hangulatosak, csakúgy, mint éttermeik, állandóan szól a zene, amit a fiatalok biztos értékelnek. Ez is viszonyítás kérdése, de szerintem nem drága a part, kb. balatoni árak, sör, üdítő 250 Ft-tól max. 500-600 Ft-ig, kaják étteremben is megfizethetők. Gasztronómiai csodáik valóban nincsenek, a kaját grammban mérik, így a magyar gyomrot otthon kell hagyni, de a szőröstől -bőröstől megsütött apró halakat mindenki kóstolja meg. A közbiztonság jó, semmit nem loptak el tőlünk, vagy mástól, vagy szórakozóhelyekről, rendőrök jelenléte állandó, viszont vezetés szempontjából nem valami toleránsak a sofőrök. A tenger gyönyörű és végeláthatatlan. A főbb utak nagyon jók, belépők magyar szintűek, vagy egy kicsit drágábbak, cigaretta, égetett szeszek drágák. A partszakaszokért sehol nem kell fizetni, nem húznak le rólunk dupla bőrt, mint egyes helyeken Magyarországon. Erdély gyönyörű.
Egyenlőre mi erre a tájékra nem megyünk, de idővel minden megszépül, és valóban vannak szép és értékelhető helyek Romániában, s ki tudja, majd egyszer....
Tanulság: Magyarország gyönyörű!!! értékeljük kis hazánkat. Üdv mindenkinek.

ha valakinek van kérdése, írjon, és nyers valóságban írtam le, remélem nem ijesztek el senkit:)) csá
Előzmény: Törölt nick (69)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.17 0 0 69
huhhh, hát nem valami túl lelkes beszámolók ;-))) izgatottan várom babett beszámolóját...
Előzmény: tschikosch (68)
tschikosch Creative Commons License 2010.08.17 0 0 68

Szia!

Légi gondola 10 Lei,árulnak odavissza jegyet is,16-ért,de ez behúzás,ha leszállsz szétnézni,és vissza akarsz menni már nem lehet.

Érdemes rajta világosban,és sötétben is végigmenni.

Követi az útvonalat a földön egy utca,amit végig lehet vásárolni,40 perc séta alatt.

 A gondola 10 perc alatt teszi ezt meg,csak oda.

Mamaia környékén elég esélytelen parkolót találni,a rendőrök azonnal ott vannak,és büntetnek.

Üdv

Előzmény: BabettJB (61)
tschikosch Creative Commons License 2010.08.16 0 0 67
Előzmény: tschikosch (66)
tschikosch Creative Commons License 2010.08.16 0 0 66

Hali!

Kis segítség,Vama Veche-vel,illetve Mamaia-val kapcsolatban.Tegnap este jöttünk haza Vama Veche-ről.

Ez a rész az igénytelenek tengerpartja. A part tiszta szemét,sörösflakon,törött sörösüveg,csikkek,zsebkendő,használt koton,kóbor kutya,stb.

Parlagfűre allergiások se nagyon menjenek.

Víz egyébként nekem tetszett,kicsit hínáros,de ezt ki lehet bírni.

A szállásunk egy lepratelep volt,kettőnknek egy 6 nm-es szoba egy faházban,amiben nappal volt 50 fok,éjszaka 38.A szobában 2 ágy,meg egy 20 centi x 1m polc.Ágyban tökszőrös 3cm vastag szivacs bolhával,meg penészes kispárnával.

Járt kaja is,napi 3 alkalommal,mennyisége és minősége,és ez csak a hargita megyéből származó személyzetnek köszönhető,az árhoz képest jó volt.

Kb 30 férfinak volt 2 zuhanyzó,amiből 1 működött,meg egy budi,meg 2 mosdó,természetesen egy légtérben,mert a 60 fokban gőzölgő sz...szagtól semmi nem jobb.

50 embernek volt egy 60 literes hűtője.

A szállást egy nyíregyházi valakinek köszönhettük,akinek a felesége román,a busz ami vitt,meg erdélyi.

Ennek az úriembernek van Mamaia-n kempingben is szállása,ami állítólag ettől rosszabb...

Árak:

Tengerparti boltban sört lehet kapni már 2.7 Lejért,ásványvíz kettő literes 3-tól,Constanca-n hipermarketben 1.8 Lejtől.

Kebab:8 lej,Hamburger 7 Lej,Shaorma (ez volt a legfinomabb) 8-10 Lej.

Egész VV pár utca,ebből egy zsibvásáros,ahol több helyen is lehet vásárolni állítólag legálisan a közismert növényből,és ez határozza meg a hely jellegét.

Egyébként érdekes módon kötözködés,verekedés nem volt.A román rendőrség előbb üt a gumibottal,aztán elkéri a papírokat...

Ide csak románok járnak.

A zene egyszerre 5 irányból bömböl,éjszaka is.Aki pihenni szeretne,ne itt tegye mert nem fog összejönni.

A tengerpart Mamaia-n állítólag jobb,de csak azért mert ez már nagyrészben külföldiek kezében van.

Pár kép:

 

Törölt nick Creative Commons License 2010.07.29 0 0 65
Vágyunk, de tavaly nyáron született a kisfiúnk és még idén is túl kicsinek ítéltetett egy ilyen hosszú útra ;-) Talán jövőre. Amúgy mi edzettek vagyunk, mert végül is kedves szülőhazánkról van szó ;-))) (Igaz, jó pár éve nem élünk ott.)

Elhamarkodottság: szerintem ezt is meg kell nézni. Nem lesz római meg középkori romok közötti mediterrán bóklászás, nem feltétlenül lesz nagy tavernázás meg tambura-zene sem, no de maga a tenger és a partja szerintem minden pénzt megér. A körülmények sokszor egy kicsit balkániak, az emberek egy kicsit bunkók és pénzéhesek, de mikor egy hűvösebb éjszaka után beúszol a teljesen sima és átlátszó tengerbe vagy száz métert, akkor minden a helyére kerül. Velem legalábbis így történt ;-))) Amúgy a szó klasszikus értelmében sajnos nem igazán van mit kirándulni/turistáskodni/csinálni a környéken. Ha pl. rossz az idő, akkor egy-két nap el lehet bóklászni Konstancán, de amúgy elég unalmas lehet, azt hiszem...

Kaják: az az igazság, hogy elég gömbölyűek voltunk a párommal, tehát készakarva kerültük a gasztronómiai kihívásokat. Vagyis simán lehet, hogy itt abszolút mellébeszéltem, mert nem igazán volt ez téma nekünk, sőt... Amit viszont mindenképp ki kell próbálni: a hamsie (vagy többesszámban hamsii) nevű szőröstül-bőröstül-belestül sütött apróhal, lehetőleg jó sok fokhagyma-muzsdéval.
Előzmény: BabettJB (64)
BabettJB Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64
Szia!
Nagyon szépen köszönöm a válaszod, legalább felkészülten érkezem:))
A "nagy magyar gyomrunkat" akkor itthon kell hagynunk:)) és vinni kell elég lejt, ez a lényeg. És nem vágytatok oda vissza még egyszer???? Mi az Adriát szeretjük, de most
idén bevállaltuk ezt, hogy a Fekete tengert is lássuk, lehet, hogy elhamarkodottan döntöttünk:))) na de majd jó lesz az üdv: Babett
Előzmény: Törölt nick (63)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.29 0 0 63
most mondja az ismerősöm, hogy 170 lej a két szint összesen, tehát két szoba + 2 fürdő + terasz + konyha, a különbség a zavartalansági felár ;-)))
Előzmény: Törölt nick (62)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.29 0 0 62
Szia, nekem csak kétéves infóim vannak, de gondolom nagyon sok minden nem változott. Illetve nővéremék most épp ott vannak (egészen pontosan Corbun, ez Konstancától északra van, egy belső tó partján), de csak hétvégén érnek vissza ;-)))
Tehát, 2008 augusztus, Costinesti:
- Emberek lazák, hanyagok, szemetet dobálók, hangosak, néha kicsit fárasztók. A "diszkotéka" hajnalig dübörög, szerencsére jó pár km. távolságra vagyunk tőle, de így is...
- Costinesti a kora vadkapitalizmus zimmer frei-os korszakát éli, aki él és mozog, az a turistákból próbál megélni. Minden szabályozás és jóérzés nélkül építenek be mindent, nyitnak boltot stb. Ennek ellenére, vagy éppen ezért, különösebb szolgáltatásokat nem nyújtanak. Szálló, kajálda, bolt, diszkó, a vízben némi élménycsolnakázás. Dobrudzsa építészeti csodákban sem igazán bővelkedik, bár Konstanta, Eforie, Mangalia nem rosszak.
- Alapvetően három, illetve négy típusú település létezik a román tengerparton: 1. a nagyváros, Konstanca; 2. a kimondottan üdülőtelepnek létrehozott "városok", Jupiter, Staurn stb.; 3. a poros falvacskákból kinőtt üdülők, Vama Veche, Costinesti (bár ez utóbbi 2. és 3. különös elegye: van a régi, falu része, meg van a volt ifjúsági üdülő); 4. a periféria, tehát nem kimondottan a tengerparton, hanem a belső tavak mentén stb., mégis elérhető távolságban minden
- Árak: kajáldák, kifőzdék alapvetően nem voltak drágák, a minőség ellenben néhol elég laza volt; ásványvíz, sör, tej kicsit húzós áron (mindhárom 3,5-5 lej között, a másfél, a fél és a liter víz, sör, tej) Ha fér a kocsiba, akkor nem árt ezekből teszkós (vagy billa, kaufland, sellgros) áron jól bevásárolni...
- Kaják: szépen lefogytunk, napi egy-két csorba, kicsi sült kabanosz, miccccccs (mititei), estére sör vagy dinnye. Különösebb gasztro-élményeket nem igazán várhat az ember, bár az egyszerű román ételeknek megvan a maga varázsuk. Pacalleves tejföllel, csípős paprikával, kenyérrel, mititei (szó szerint "aprócskák") mustárral és kenyérrel, utána jó sok sör, hogy estig fűszerest böfögjön az ember...
- Szállás: mi egy csíkszeredai érdekeltségű nyaralóban laktunk, emeleti egy szoba + fürdő + előtér + közös terasz és konyha a földszintiekkel, napi 70 lejért (úgy emlékszem), bár épp a napokban beszéltem egy akkor szintén ott nyaraló ismerősömmel, aki idén már napi 170 lejt emlegetett. Ez kissé különös, de többet nem tudok én sem...
Előzmény: BabettJB (61)
BabettJB Creative Commons License 2010.07.28 0 0 61
Sziasztok!
Én is a Román tengerpartról érdeklőnék, és örülők, hogy végre vannak friss beírások.
Sajnos alig találok valami információt róla. Cascaya9 látom neked kimondottan tetszett.
Sok olyan információ kering, hogy piszkos, mi pontosan Mamaia-ra mennénk augusztusban, de már teljesen elbizonytalanodtam. Azt is hallottuk, hogy nagyon drága, most kaptuk azt az infót, hogy az ásványvíz 200.-Ft, pontosabban tudsz árakról, kb. mennyik a kaják étteremben, boltban, mennyik az italok, belépők esetleg delfináriumba, vagy a légi gondolára, stb.... Mire kell különösen odafigyelni???Azzal tisztában vagyok, hogy vizet nem iszunk, lejjel felkészülten megyünk, de egyéb dolgok???
Szét is néztél a környéken, vannak kirándulós helyek, robogó bérlés, vagy valami hasonló??? Minden hasznos, pozitív, akár negatív információnak örülök, előre köszönöm, ha válaszolsz, vagy más aki olvassa válaszol:) Üdv: Babett
cascaya9 Creative Commons License 2010.05.15 0 0 60
Sziasztok!

Szerintem nagyon szép a Fekete-tenger román része. Véleményem szerint tisztább is mint Bulgáriában. Neptun, Mangalia, Mamaia...........mind finomhomokos partokkal rendelkeznek.

1.-2. Mamaia
3.-4. Mangalia

Konstantin00 Creative Commons License 2010.05.15 0 0 59
Sziasztok Engem az érdekelne, hogy Contantan van-e plázs ami nem fizetös és tiszta lehetőleg homokos.Tudna valaki segiteni ez ügyben?
szinjei Creative Commons License 2010.02.09 0 0 58

Angolul minden kempingben beszélnek.

 

Én csak biztatni tudlak, már ami a Román változatát jelenti a Fekete tenger megismerésének.

Mi 10 éve járunk oda, fantasztikus fejlődésen ment keresztül...

Több barátunkkal voltunk az évek során, és eddig mindenkinek nagyon tetszett.

Vannak mindenféle szállás-kategóriák, de nekünk leginkább a kempingezés jött be...

 

Idén változtatunk: Bulgária-napospart, és szálloda. Remélem nem csalódunk :)

 

Előzmény: eraaaa (57)
eraaaa Creative Commons License 2010.01.14 0 0 57
Szia.
Igaz lehet nem válaszolsz,mert rég írtál.Úgy látom más se nagyon.A telefonszám amit megadtál azon magyarul is beszélnek?A kempingről tudsz kicsit bővebben írni.Talán nyáron megnéznénk a fekete tenger román változatát is csak nem találok semmi infó róla.Ha vki tud segítsen.
Köszi.
Előzmény: VSly (56)
VSly Creative Commons License 2009.09.04 0 0 56

Szia Kisprofi!

 

Én éveken át jártam a Fekete tengerre és bármikor visszamennék.

Mi mindig csak Mamaia-ra mentünk, itt  találsz akár szállodát *****-ig akár igényes kempinget szép faházakkal vagy sártazóhellyel! A part gyönyörű finom homokos, a víz tiszta (ezt a medúzák is bizonyítják) a víz lassan mélyül. Mamaia központi sétálóutcája nagyon szép, tele van jó kajáldákkal. A családból/barátok közül minden évben ellátogat oda valaki és az élmény mindig pozitív.

Ahhoz a kempingez, ahol voltunk van egy telefonszámom: 0040 241 831 001.

Mi autóval mentünk és útba ejtettük a Fogarasi Hágót! Felülmúlhatatlan!

Mindenkinek csak ajánlom!

Előzmény: Kispofi (55)
Kispofi Creative Commons License 2009.09.02 0 0 55
A román tengerpartról kevés beírás van, pedig engem érdekelne egy olyan beszámoló aki nem oly régen járt arra. Jövőre lehet, hogy elmennénk arra, legutoljára kb. 20 éve voltam ott. Csak van itt olyan a fórumon akinek vannak odavágó élményei.
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.12 0 0 54
hát nem úgy néz ki... ;-(((
Előzmény: Konstantin00 (53)
Konstantin00 Creative Commons License 2009.08.11 0 0 53
Na akkor jó, épp eleget utazunk a cfr el remélem jobb lesz a helyzet hamarosan.
Előzmény: Törölt nick (52)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.11 0 0 52
Balkáni vasutak
Megkérdeztem az illetékes szakikak erről...
Előzmény: Konstantin00 (51)
Konstantin00 Creative Commons License 2009.08.10 0 0 51
http://www.youtube.com/watch?v=j5ByGLjfyxE


Nézzétek a mi vonatunk:))borzalmas..annyi órát utazni huhh:)
Konstantin00 Creative Commons License 2009.08.10 0 0 50
http://www.youtube.com/watch?v=yYu_VLfUvXg
Konstantin00 Creative Commons License 2009.08.10 0 0 49
http://www.youtube.com/watch?v=nu9K4YoDzZM
Konstantin00 Creative Commons License 2009.08.10 0 0 48
apropo..autóval sem érdemes mert 5perce mondta az európa fm hogy mangalia-ct közt lépésben haladnak..lefele is ugyanez szokott lenni szóval:))vasútbarát vagyok, maradok cfr-nél inkább
Konstantin00 Creative Commons License 2009.08.10 0 0 47
Hát igen..amikor felülsz du 3kor váradon és másnap mikor melegszik 35-40fokra az idö akkor még csak buzauban vagy a semmi közepén..hát nem semmi:))ilyen ez a cfr:)
Előzmény: Törölt nick (45)
Konstantin00 Creative Commons License 2009.08.10 0 0 46
Ahh ne is mond..tudom én ilyen ott lent de hát ezzel jár.:)
Előzmény: nazareth (44)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.10 0 0 45
hja, alapjáraton én is nagy vasútbarát vagyok, de amit a cfr művel, ahhoz tényleg nagy türelem kell. mi tavaly (holnapután lesz kerek egy éve!) a nagyváradról induló vonattal mentünk, "csak" brassóból, de a másnap délelőtti baragani és dobrudzsai lassúzás valóban embert próbáló mutatvány volt...
Előzmény: nazareth (44)
nazareth Creative Commons License 2009.08.08 0 0 44
Hát én nagy vasútbarát vagyok, de még engem is kissé megropogtatott a Segesvár--Mangalia 13 órás vonatozás. Főleg a 40 fok, és a végcél előtt 7 perccel Neptunon 20 percre félrerakott vonat. Már a birka türelmű románok is hőzöngni kezdtek. A mozdonyvezető meg leszállt, és elkezdte mosni a mozdonyt :)
A tengerpart környéke a vonatból kb. Konstancától kezdve egy összefüggő szemétdomb, amihez Konstanca pályaudvara jó erős bemelegítés :). A hátsó utcák és a kertek aljai eléggé kiábrándító látványt nyújtottak.
Maga a tengerpart viszont teljesen rendben van. Homokos, a víz is relatíve tiszta. A települések központjai szépen rendbe szedve, színvonalas hotelekkel és vendéglátóipari egységekkel, és jó a kaja is. Maga Mangalia (és környéke) pedig jóval olcsóbb, mint Erdély. Magyar(országi) szemnek hihetetlen volt, de a tavaly óta nem emeltek árakat. Egy miccs 1,50 lej, a barna Silva korsója meg 2,50 - 3,50... Annyit ittam, amennyi csak belém fért :)
Előzmény: Konstantin00 (43)
Konstantin00 Creative Commons License 2009.08.03 0 0 43
igen sajnos vama veche ilyen..tudod "vechi"elárul a szó mindent..Most pedig a többieknek:Costineströl pedig csak anyit a felsöb hozzászolónak igaza van oda a fiatalok mennek mert minden koncert és buli ott van..Én ajánlom eforie-nord ot mert az gyönyörű..Mamaia is szép homokos partú de drágább..Ja és senki ne vezessen le odáig..4-5orás dugók vannak.A vonat kényelmesseb a háló kocsiban aludhatunk reggelig:)(mi is erdélyben hagyjuk az autót és vonattal megyünk le)Remélem segitettem valamit mindekinek:)
kojonó Creative Commons License 2009.06.01 0 0 42
Köszönöm az infót.
Előzmény: Jacques de Molay (41)
Jacques de Molay Creative Commons License 2009.06.01 0 0 41
Jártál már Erdélyben? topik.
Előzmény: kojonó (40)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!