Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2002.07.25 0 0 28
A katolikus egyhaz azert tortenelmi, mert a tortenelem soran kiirtotta a rivalisait, igy azok nem lehettek tortenelmiek...
Hala Istennek, azert a reformacio idejen mar nem birt a kat. egyhaz mindenkivel...

Szemet katolikus inkvizitorok.

Ariel Creative Commons License 2002.07.25 0 0 27
jaja.. tuleltek a katolikusok a reformaciot, igaz lemeszaroltak a hitvallo protestansokat, gyermekeiket elraboltak es katolikushitben neveltek eroszakkal, de hat ugye nem ez volt az elso ilyen udvarias gesztus :DDD
mindjart az elejen a forro olmos fulkezeles, a gyogyszeresz es a haziorvos tanacsara :DDD
Előzmény: McAtti (26)
McAtti Creative Commons License 2002.07.25 0 0 26
Ez egy udvariatlan (mondhatni: feleslegesen goromba) gesztus volt a "történelmi" egyházak felé, és egy gusztustalan gesztus (nagy benyalás) a szekták felé (gondolom, elsősorban a Hit Gy., meg Krisnások, de Moon apó is ide sorolandó.)

A "történelmi" egyházak ennél sokkal udvariatlanabb gesztusokat is túléltek, és túlélnek.

Az ókori rómára hivatkozni szvsz tökéletesen dőreség. Akkoriban a keresztényeket üldözték, válogatott módon kivégezték. Ma a szektákat babujgatják, egyháznak nevezik, adómentességet kapnak, törvényesség terén sokkal kisebb kontroll alatt állnak (adatvédelem, személyiségi jogok több helyen erősen sérülnek).
Mondjuk, azt vezessük be, hogy minden egyház alapításától 100-200 évig nem évi apanázs és védelem, hanem kőkemény üldözés jár, osztán majd meglátjuk, hogy az első felnégyelés és kerékbetörés után ki marad. (Nehogy ezt komolyan kezdje valaki megvitatni...)
Az ortodoxoknak Pesten is van templomunk, nem kell azért Szentendréig menni.

Attila

andrej11 Creative Commons License 2002.07.25 0 0 25
A Hit gyülinek meg kell valahogy hálálni, hogy megint bevitte az szdsz-t a parlamentbe...

Egyébként botrány, ráadásul ha jól emlékszem nem is egyezik az eu gyakorlatával.

Előzmény: Távolba Tekintő (-)
Gróf Úr Creative Commons License 2002.07.25 0 0 24
Segítsen nekem valaki, mert nem egészen értem: milyen alapon kap _bármelyik_ egyház állami támogatást? Tartsák fent a hívők, ha szükségük van rá, vagy szűnjenek meg!
Persze ha egy egyhát kiemelten közhasznú tavékenységet végez (szegények, idősek istápolása, kórház fenntartása) akkor kapjon pénzt, mint KHT és ne mint egyház. Ezzel el is lenne rendezve a dolog.
Ebből a szempontból szimpatikusak a Krisnások és a HGY, no meg a BAGY is :-D; fenntartják a hívők és pássz. Más szempontból majd' megszakadok a narancssárga ruhásokon meg a vasárnap délelőtti ATV -s HGY Istentiszteleten, de ez magánügy, elnézést érte, nem akartam senkit bántani vele, da ha valakinek a Szentlélek szól a szájából akkor az igeragozást igazán megtanulhatná a Szentlélek...
Rézeleje Creative Commons License 2002.07.25 0 0 23
mumufikált = mumifikált
Előzmény: Rézeleje (22)
Rézeleje Creative Commons License 2002.07.25 0 0 22
"Egyszer talán majd a Hit Gyülekezete is történelmi egyház lesz. 200 év múlva. De előbb meg kell szabadulni a Németh-Hack párostól, no meg a pénzimádattól és az ökörködéseket abba kellene hagyni, mert így ez nagyon komikus. (Ld. Hack rángatózását Németh érintésétől.)"

Szíved joga, hogy komikusnak lásd. De akármilyennek látod, én a hite miatt nem sértegetnék senkit. Másnak ugyanilyen komikus lehet a letérdelés, a füstölő lóbálása, a "szoknyás" papok, a mercédeszben száguldó püspökök, a később szentté avatott rángatózó tébolyultak, az ördögűzési ceremóniák, a szenteltvízzel való permetezés, a keresztelés, az ereklyék tisztelete, emberek mumufikált földi maradványainak üvegkoporsóban való mutogatása, szobrok lábujjának csókolgatása és így tovább.

Amúgy - egyáltalán nem mellesleg - a "történelmi" egyházak azért tiltakoznak a címkézés megszüntetésének a terve ellen, mert pénzben, állami támogatásban konkrétan - sok-sok milliárd forintban - is kifejeződő kiváltságaikat senkivel sem szeretnék megosztani.

Előzmény: Távolba Tekintő (12)
Ariel Creative Commons License 2002.07.25 0 0 21
pozitiv diszkriminaciot egyenlore csak a bitangkasszasok kaptak eddig(es ne tovabb) :DD
Előzmény: témanyitó (17)
Távolba Tekintő Creative Commons License 2002.07.25 0 0 20
De hallottam. Nem történelmi egyház, ezért nem említettem.
Előzmény: Bimbum (16)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2002.07.25 0 0 19
"A magyarság számára talán a legszomorúbb, hogy az egyetlen magyar
alapítású egyház, az Erdélyben a XVI. században született unitárius - amely humanizmusával, a vallásszabadság 1568-ban kimondott törvényesítésével és haladó szellemével kiemelkedo lehetne - állandó szálka volt a többi keresztény felekezet szemében. Ez gyakran ma is tapasztalható. Kis létszámuk miatt igen sokan nem is ismerik oket, és az idonként nyilvánosságra kerülo híradásokat idegenkedve vagy értetlenül fogadják."
Bartók Béla
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2002.07.25 0 0 18
na mi a szösz?
a Katolikusok elismerik az unitarizmust? Ez nekem új, legalábbis nagy ordibálás volt ellenük folymatosan. Pedig arra legalább büszkék lehetnénk, (Dávid Ferenc, Erdély) de itthon még iskolájuk sincs. Kinn Erdélyben is csak a reformátusokkal együtt képzik őket, ha jól tudom. Pedig nagyon szimpatikus kis vallás. Olyan emberarcú, na. A Nagy Ignác utcai templom is szép szerintem.

Olvass utána itt

Előzmény: Távolba Tekintő (12)
témanyitó Creative Commons License 2002.07.25 0 0 17
Éppen ezért nem kell törôdni velük. Amelyiknek van realitása az úgyis megmarad.
A pozitív diszkrimináció az egyik legkárosabb jelenség. A történelmi egyházak csak az évszázadok alatt szerzett jogaikkal rendelkeznek. Amelyik szektából egyház lesz, az úgyis fog ilyen jogokat szerezni a jövô történelemében.
Előzmény: CSamu (15)
Bimbum Creative Commons License 2002.07.25 0 0 16
Úgy látszik nem hallottál még a Magyar Ortodox Egyházról.
Előzmény: Távolba Tekintő (8)
CSamu Creative Commons License 2002.07.25 0 0 15
Vert isznak, es artatlan gyereket aldoznak? :)

Mindig is sok szekta indult, ezek viseljek el hogy szektak. Majd az ido igazolja letuket. Vagy eltunnek a sullyesztoben.

Előzmény: Bimbum (4)
b0lZsevik Creative Commons License 2002.07.25 0 0 14
...de őszintén remélem, hogy a jóstehetség szól belőle. Semmi szükség az egyházak ilyen diszkriminatív megkülönböztetésére.

Zs.

Előzmény: Törölt nick (11)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2002.07.25 0 0 13
a keleti kereszténység nincs a történelmi egyházak között? Nem vagyok egy történész de volt ott valami egyházszakadásféle, nem?

Gyönyörű ikonjaitok vannak! És egy szép templom Szentendrén (is), ha jól tudom.

Előzmény: Törölt nick (7)
Távolba Tekintő Creative Commons License 2002.07.25 0 0 12
Attól, hogy rajtahagyta lenyomatát - persze pozitív értelemben - a magyar történelmen, az egyetemes magyar kultúrán.

Ezek:
- római katolikus
- református
- evangélikus
- zsidó.

A polgári kormány behozta a "történelmi kisegyház" fogalmát is, amúgy nagyon helyesen. Ezek: a baptisták és az unitáriusok.

Egyszer talán majd a Hit Gyülekezete is történelmi egyház lesz. 200 év múlva. De előbb meg kell szabadulni a Németh-Hack párostól, no meg a pénzimádattól és az ökörködéseket abba kellene hagyni, mert így ez nagyon komikus. (Ld. Hack rángatózását Németh érintésétől.)

Előzmény: bokor (9)
Yupyter Creative Commons License 2002.07.25 0 0 10
Szvsz a történelmi szó megcsúfolása volt, hogy Orbánék ezt a kifejezést használták a "kedvezményezett egyházak" helyett.
Ennél nevetségesebb csak Torgyán volt, ahogy folyton ezzel a szóval akarta hitelessé tenni szalonképtelenné vált pártját.
Reggel hallottam az m1-en ezt a jobbik-os kibboj-t, látszott, hogy halvány fingja sincs a dologról, csak csípőből kekeckednek, egy értelmes érvecske nem csúszott ki a száján, csak szajkózta a betanult egyetlen mondatát.
bokor Creative Commons License 2002.07.25 0 0 9
Várjál csak, akkor mitől is történelmi egy egyház? Magyarországon melyek a történelmi egyházak? Melyik mióta van jelen?
Előzmény: Távolba Tekintő (8)
Távolba Tekintő Creative Commons License 2002.07.25 0 0 8
Történelmi egyház, csak nem itt. Ha jól emlékszem, a szerbek az 1690-es években menekültek ide a török elől - pópájuk élén - a Vajdaságba. Úgy 200 ezren.
Előzmény: Törölt nick (7)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.25 0 0 7
En szerb-ortodox vagyok.

Mikor tortenelmi egyhazakrol beszeltek (eddig), akkor valahogyan mindig kimaradt az ortodox egyhaz (pl.: szerb, orosz, bolgar, gorog, etc...).

Nagyon orulok, hogy ennek vegre vege lesz.
Vegre velunk is foglalkozik majd valaki, mert az utobbi negy evben le52@rtak minket.

Távolba Tekintő Creative Commons License 2002.07.25 0 0 6
Tehát az őskeresztények a kortársak pénzére mentek? Netán fenyegetések, zsarolások révén gyakorltak nyomást a tagokra, nehogy kilépjenek? Érdekes történelemszemlélet...
Előzmény: Bimbum (4)
Fine Tune Creative Commons License 2002.07.25 0 0 5
Abban a pillanatban ahogy eltörlik, már jelentem is be saját egyházamat. A dolog ugyanis adómentességgel jár:)
Bimbum Creative Commons License 2002.07.25 0 0 4
Eddig minden új vallás hívei szektaként kezdték a működésüket. Ha az őskeresztények elleni római vádakat ismered, szinte azonosak a mai szektaellenesek vádjaival.
Előzmény: Távolba Tekintő (2)
Távolba Tekintő Creative Commons License 2002.07.25 0 0 3
...vagy II. János Pál és Németh Sándor között.
Előzmény: Távolba Tekintő (2)
Távolba Tekintő Creative Commons License 2002.07.25 0 0 2
A múlt, a létszám, a cél, no meg az eszközök. Lefordítva: pontosan az, ami Jézus és Ron Hubbard között.
Előzmény: RadiX (0)
Kártékony Creative Commons License 2002.07.25 0 0 1
0 támogatást az egyházaknak!!
RadiX Creative Commons License 2002.07.25 0 0 0
Mi a kulönbseg a "sokszor gazdasagi, politikai labakon allo" törtenelmi egyhazak es a "szektak" között?
Távolba Tekintő Creative Commons License 2002.07.25 0 0 topiknyitó
"Történelmi egyházak: tiltakozik a Jobbik

Az MSZP–SZDSZ-kormány tisztogató politikája elérte a történelmi egyházakat is, tanúbizonyságot téve a negyven év alatt zsigerekbe ivódott keresztényellenes reflexek továbbéléséről – reagált a Jobboldali Ifjúsági Közösség (Jobbik) nyilatkozatban Szalay István, a Miniszterelnöki Hivatal egyházi kapcsolatokért felelős címzetes államtitkárának minapi kijelentésére, miszerint a kisegyházak kérésére eltörölnék a történelmi egyház kategóriáját. A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány egy szintre szeretné hozni a történelmi egyházakat a manapság rohamosan terjedő, sokszor gazdasági, politikai lábakon álló szektákkal – szögezte le a Jobbik közleménye."

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!