Keresés

Részletes keresés

Wassernyolcas Creative Commons License 2014.12.28 0 0 2218

Köszönöm szépen, én is kívánom ugyanezt Neked, Nektek!

Előzmény: firekiller (2217)
firekiller Creative Commons License 2014.12.27 0 0 2217

Köszönöm. Gyümölcsökben gazdag Boldog Új Évet Kívánok !

Előzmény: Wassernyolcas (2214)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.12.27 0 0 2216

Az idén mi is készítettünk birsalmás kékszőlő lekvárt. Majdnem olyan finomra sikerült, mint egy jó szilva lekvár. Még az arányokat kell a jövőben jól eltalálni.

Előzmény: Yasmine Breen (2212)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.12.27 0 0 2215

Igen, valóban lehetett volna nekünk is szőrtelenített csipkehúst vásárolni abban a faluban is, ahol mi jártunk, de nem ezért mentünk. Gyakorlatilag a faluban csaknem minden család készít csipke lekvárt. Nem nagyon hagyják veszni a természet ajándékát. Turistáknak árulják a félkész és kész lekvár termékeiket, sőt még a csipke bogyókat is veszik, akik félnek a tövistől.

Előzmény: Törölt nick (2209)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.12.27 0 0 2214

Szia! Nem olyan nagy titok az a három dolog, csak annak aki tanácstalan és nem tudja hogy kell csinálni. Mi így voltunk a csipkelekvár készítésével. Bosszantott, hogy itt van a sok csipke, és nem tudjuk hasznosítani, mert nem tudunk belőle a szöszök miatt lekvárt készíteni. A három, számunkra új dolog a következő volt:

- a szőrtelenítést az erdélyi faluban mindenki által használt és a 2178 h.sz.-ben látható tárcsaszerű eszközzel végeztük, kellően finom (új, lisztet még nem látott) liszt szitálón keresztül,

- a végső főzést a cukor hozzáadása után addig kell folytatni, amíg a kanállal kivett lekvár már nem borul ki a kanálból, ha azt felfordítjuk,

- miután a főzés befejeztével kiszedtük üvegbe a lekvárt, az üveget nem kell azonnal lezárni, megvártuk, míg bebőrödzött, majd ezután tettük rá az üvegre a fedelét.

Ez utóbbi két módi megegyezik a szilvalekvár nálunk is használatos készítési eljárásával. Gondolom, ez nem titok, csak azt nem tudtuk, hogy a csipkénél is így kell eljárni.

Előzmény: firekiller (2208)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.25 0 0 2213

Hát, nálunk nem nagyon ment a birs. Kevés birsalmasajtot szoktam csinálni, de idén azt sem, még van a tavalyiból.

Nálunk a homoktövis októberben érik, a szőlő után. Nem tudom milyen fajta lehet az, ami nyáron.

Előzmény: Yasmine Breen (2212)
Yasmine Breen Creative Commons License 2014.12.23 0 0 2212

Imádom a birslekvárt. Van egy tő direkttermő Concorde kékszőlőm, enni nem nagyon szeretem, így abból is csináltam lekvárt. Valamiért én is úgy jártam, mint itt egyik olvtárs, valami kristályos képződmény lett benne. Felbontás után felmelegítettem, átszűrtem és úgy rendben volt.  Tavaly netes barangolásom közben találtam egy receptet birsalmás kékszőlőlekvár címmel. Meg is csináltam, nekem az is nagyon ízlett, főleg úgy, hogy még egy kis marcipánt is reszeltem bele:-)

Előzmény: Törölt nick (2209)
Yasmine Breen Creative Commons License 2014.12.23 0 0 2211

Most látom csak, hogy Neked ilyen későn lett homoktövised? Nekem ez volt az első év, hogy termett. Egy szép júliusi napon arra lettem figyelmes, hogy lepik a madarak. Már teljesen érett volt, azt csipkedték. Megverekedtem velük a maradékért, aztán én is hidegen leturmixoltam és felcukroztam. Először mézzel gondoltam, de kissé drága lett volna a 8 liter léhez. Minden nap kanalazgatok belőle immunerősítőnek.

Előzmény: Wassernyolcas (2194)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.21 0 0 2210

Pedig a birs nagyon finom, ha nem túl sűrűre van főzve...

Előzmény: Törölt nick (2209)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.19 0 0 2209

Ahová mi járunk Erdélybe, ott lehet rendelni szőrtelenített passzírozott csipkehúst. Már csak a hazaindulás előtti napon hallottam róla, nem volt már idő rendelni, de nem is biztos, hogy érdemes lett volna. Rengeteg lekvárt tettem el idén is, közte sok áfonyalekvárt. És még csak most fogyott el a 2012-es áfonya, nemrég kezdtem a 2013-as gyártmányokat bontani. Az a kedvenc, de szépen fogy a meggy, málna, eper, cseresznye-meggy. A sárgabarack csak módjával fogy, a ribizlik, a szilva csak süteménybe, és ami mindig a végére marad az a som, a kökény, az őszibarack és a csipke. A körtével és a birssel már nem is próbálkozom.

Előzmény: Wassernyolcas (2207)
firekiller Creative Commons License 2014.12.19 0 0 2208

Ha megosztanád velünk ezt a hármas "titkot" nagyon hálás/ak lennék Neked is és Erzsi néninek.

A szőrtelenítést mi egy finomszövésű szűrővel csináljuk, babra munka és kb az 1/4-e a szűrőben marad. A maradékot ugyan átmosom ivólének, de az nem lekvár :(

Előzmény: Wassernyolcas (2207)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.12.18 0 0 2207

Mi az idén ősszel csak azért utaztunk Erdélybe Erzsike nénihez, hogy vele együtt végigcsináljunk egy csipkelekvár főzést a szedéstől az üvegezésig. Tanulni mentünk. Hazajöttünk, tudtuk, mit és hogyan. Három fontos részletkérdést jó, hogy kint tisztába tettünk. Ezek: a szőrtelenítés mikéntje, meddig kell szőrtelenítés után sűríteni, az üvegbetöltés utáni teendők.

Előzmény: firekiller (2206)
firekiller Creative Commons License 2014.12.18 0 0 2206

A szőrtelen hecsedli a király :))))

Hét elején vittünk messzi barátainknak egy üveggel. Este felhívtak, köszönik szépen , de már "kinyalták" az üveget. Jövőre bejelentkeztek csipkebogyót szedni :)

Előzmény: Wassernyolcas (2204)
firekiller Creative Commons License 2014.12.18 0 0 2205

Nálunk a családban a teljesen átpasszírozott ribizli vált be.

Mag nélkül jobban szeretjük :) Epernél viszont semmi gond a maggal. 

Előzmény: 720 ml (2203)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.12.18 0 0 2204

Az idén sokfajta gyümölcsből készítettünk lekvárt, pl. kökény, szilva, som, csipke, sárgabarack, vadszilva, szamóca, bodza, és még néhány. A legjobban a csipke ízlett.  Ha vendégségbe megyünk, ajándékba biztosan viszünk. Ő a bajnok!

 

Előzmény: 720 ml (2203)
720 ml Creative Commons License 2014.12.14 0 0 2203

Mi már jó ideje nem főzünk, viszont szorgalmasan bontogatjuk a lekvárokat.

 

A ribizli dzsemet sajnos elfelejtettem lefényképezni, ezért a helyét itt üresen hagyom. :)

 

 

 

 

 

 

Ízre nem lett rossz, de legközelebb inkább úgy készíteném, hogy a fele ribizlit átpasszíroznám, felét pedig szemesen tenném a lábasba.

 

A ribizli-meggy lekvár valahogy így néz ki:

 

 

Tökéletesen lett megszerkesztve, nem változtatunk a recepten. :)

 

Az elbénázott-átpasszírozott sárgabarack íz - amiről először azt hittem, hogy a kukában fogja végezni - végül egy adag túrófánk tetején kötött ki. :)

 

 

Nem tudom, hogy mi történt vele az elmúlt pár hónapban, de hogy nagyon "megfinomodott", az biztos! :)

 

 

 

Wassernyolcas Creative Commons License 2014.12.08 0 0 2202

Azért nem olyan nagy dolog ez, csak csinálni kell.

Előzmény: Törölt nick (2201)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.06 0 0 2201

Huh, ez igen jól hangzik, de ehhez már modernebb beállítottság, plusz tudás, türelem, idő, és technika is kell...

Cserébe persze biztosan nagyon egészséges.

A magamfajta hagyományosabb beállítottságú embernek ez már egy kicsit túlságosan futurisztikus.

Szinte science fiction. (Egyébként mindig is kedveltem a sci-fit)

:-)

Előzmény: Wassernyolcas (2200)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.11.16 0 0 2200

Hasonlóan a homoktövis szárítmányhoz, a szőlőmag és héj szárítmány is a paleolit kenyér és sütemény egyik alapanyaga lesz, mint magliszt. A szárításhoz közönséges konyhai légkeveréses sütőt használunk 50 C-fokon. Ezt követően konyhai robotgép egyik elemén aprítás, majd kávédarálón őröljük, így lesz magliszt (a héjból is).

A magozóból kikerült kökény magján maradt héjjal is a fentieket tesszük. A héjat ez utóbbi esetben bizony kézzel kell leszedni. Türelem és idő kell hozzá, Az első képen a kökény magról leszedett héj látható, a másik képen egy finom paleolit sütemény.

 

 

Előzmény: firekiller (2199)
firekiller Creative Commons License 2014.11.16 0 0 2199

Kökényem beszerzés még nem sikerült :(

Milyen szőlőt "szüreteltél" , direkt termőt?

Mi lesz a sorsa a kiszárított magnak és héjnak, hogyan szárítod ?

Előzmény: Wassernyolcas (2198)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.11.15 0 0 2198

Ugyan nem különleges lekvár, de az a szerkezet, amit korábban bemutattam homoktövis préselésére, kiválóan alkalmas kis mennyiségű szemezett, mosott szőlőből must készítésére is. 7 - 8 kg szőlőszemmel kb. 2 óra alatt végeztünk. Nagyon finom must született. A kipréselt massza szárítást követően további felhasználásra kerül majd.

 

   

Előzmény: Wassernyolcas (2177)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2197

A kökény lekvárt főzés vége felé, amikor a cukoradagolására kerül sor, kóstolgatni kell, mert a szükséges cukor mennyisége a kökény érettségétől és dér általi csípettségétől fűgg. Nálunk ez az arány 1 kg cukor volt  8-9 db 0,7 - 0,8 literes üveg kész lekvárra számítva. A gyümölcsöt szedés, mosás után 2-3 napig fagyasztóban tartva "hőkezeltük".

Előzmény: firekiller (2196)
firekiller Creative Commons License 2014.11.07 0 0 2196

A kökényhúshoz mennyi cukrot raktatok? 

Előzmény: Wassernyolcas (2193)
firekiller Creative Commons License 2014.11.07 0 0 2195

Köszi, nagyon ötletes és könnyen adagolható. 

Csipkebogyós birsalma sajtból vitt be a Zasszony az oviba. A gyerekek először rá se szagoltak.

Mikor azt mondta rá, hogy házi gumicukor, mind megették, még kevés is lett :-) 

Előzmény: Wassernyolcas (2194)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.11.07 0 0 2194

Az idei homoktövis szüret után barangoltunk a Google keresőben értelmes felhasználást (tartósítást) kutakodva. A következőre bukkantunk:

http://katbo.blogspot.hu/2012/08/homoktovis-feldolgozas.html 

A kipréselt homoktövis lé így már megőrzi vitamin tartalmát, talán hosszú ideig. Mindjárt ki is próbáltuk:

 

Irány a fagyasztó. Igaz, hogy ez nem lekvár, csak különleges.

A szárazanyagot sütőben óvatosan kiszárítottuk, belőle paleós kenyér (pogácsa) lesz.

Előzmény: firekiller (2170)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.11.07 0 0 2193

Az idén is szedtünk lekvárfőzés céljából kökényt, nem keveset. A magjától két gyümölcsláda segítségével szabadítottuk meg, igaz sok gyümölcshús is a magokkal ment. A képen látható alsó láda teli láda.

A magos gyümölcshúsból bort készítünk, még forrásban van. Lehet, hogy a sok mag nem tesz jót a bornak. Majd megkóstoljuk.

     

Wassernyolcas Creative Commons License 2014.11.04 0 0 2192

Köszönöm szépen. Ezek szerint marad a bevált kétszeri passzírozás.

Előzmény: firekiller (2191)
firekiller Creative Commons License 2014.11.03 0 0 2191

Az eszközökhöz tartozik egy 18 literes szendvicstalpú fazék és egy nagyméretű fakanál.

Előzmény: firekiller (2190)
firekiller Creative Commons License 2014.11.03 0 0 2190

Mi is kétszer passzírozunk, először a magokat egy tekerős halpasszírozóval, másodszor a szőröket egy finom rozsdamentes szűrővel. A szőrök eltávolítása eléggé sok veszteséggel jár, a maradékot feloldom langyos vízbe és még egyszer szűrőm ivólének.

Ha minden igaz sikerül magozott kökényt szereznem, a mennyiségtől függ, hogy pálinka vagy lekvár lesz belőle ;)

Előzmény: Wassernyolcas (2189)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.11.03 0 0 2189

Elárulnád, hogy Ti hány passzírozással készítettétek a csipke lekvárt, és milyen eszközökkel? Kétszer passzíroztatok Ti is, először a magokat távolítottátok el, majd finom szitán a szöszöket? Előre is köszi a választ.

 

Ma hét komponensű igen finom különleges lekvárt készítettünk, igaz, csak négy üveggel. Az összetevők: fekete berkenye, madár berkenye, kökény, alma, sárgadinnye, galagonya, som. Az utóbbi a fagyóból került elő, a többi frissen szedve. 0,8 kg cukorral lett tartósítva, azaz a végén összefőzve.

 

Előzmény: firekiller (2188)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!