Nem szeretem a fürdő gatyás strandokat, ha furdunk miért kell lassan már bokáig érő nadrágban vizbe menni? Nudista strand meg csak Berényben van. És vannak más előnyök is. Pl nem kell félni, hogy bármit is ellopnak tőled amig a vízben vagy, oda csak olyan kultúr emberek járnak akik nem lopnak. És hát az egész hangulata jobb.
Ha annyit nem tanultál meg ezen idő alatt, hogy nyugaton mindig előbb lesz f@s, hogy eleve több az iszap, akkor azt kell mondjam, megérdemled. Járj bokáig az iszapban, mártózz a spenótban.
Amúgy az idei algavirágzást már tavasszal előre lehetett látni, augusztus végére/szeptember elejére éri majd el a csúcsot.
Nagyjából ami kérdéses, az az idei cianobaktériumok toxintermelő képessége. (Ez ugyanis évről évre változó, nem kell elérni a problémákhoz semmiféle "határértéket". Ez egy előre nem látható változó, és csak napi szintű mintavételezéssel lehet az aktuális toxinszinteket egyáltalán észlelni.)
ÚJRA ALGÁBAN GAZDAGABBAK A BALATON NYUGATI TERÜLETEI
A fitoplankton összetételét tekintve a nyárra jellemző fonalas nitrogénkötő cianobaktériumok és fecskemoszatok (páncélos ostorosok) részesedése tovább növekedett a Balatonban (4. ábra és 5. ábra). Július közepére a Siófoki-medencében biomassza részesedésük meghaladta a 80%-ot, míg a Keszthelyi-medencében a 90%-ot. A keleti medencében a cianobaktériumok aránya kifejezetten magasabb, egyértelműen dominálnak, míg a Keszthelyi medencében a páncélos ostorosok az uralkodók. További említést érdemlő méltókülönbség, hogy a keleti medencében a molekuláris nitrogén megkötésére nem képes Planktothrix fajok Oscillatoria fajokjelenléte figyelemreméltó, ugyanakkor a nyugati területeken az Aphanizomenon flos-aquae fonalas cianobaktérium tűszerű kolóniáinak megjelenése és terjedése a feltűnő.
A balatoni fitoplankton egyéb közönséges taxonjai a zöldalgák, kovaalgák, egybarázdás moszatok részesedése nem vagy alig haladta meg a 3%-ot.
Az elkövetkezendő hetek balatoni alga helyzetét az időjárási viszonyok nagyban meghatározhatják. Szélcsendes meleg, kánikulai napok kedvezhetnek egyes algafajok elszaporodásának.
Nem túl bíztató, 3 napos hír, s most jön még az igazi, tartós kánikula.
Pocsolya a szó, amit keresel. Melyik hétvégére lesz meg, Balambér? Már 11 napja meg kellett volna legyen, de ha már ezt benézted, akkor legalább nem augusztus 1 hanem csak augusztus 15 re lesz meg a 75 centi.
Mutass már egy képet, ahogyan a bokádig ér! Lidos partszakasz nem ér, természetesen legalább 2 km en tartó bokáig érő víz legyen a parttól!
Már pocsoja, tegnap sokáig bokáig érő volt a víz, ami fantasztikus sötét zöld színekben pompázót, szép retkes volt. Én bementem, de megértem azt aki inkább kihagyja ezt az élményt. Hétvégére a 75 is meglesz, ne várd ennyire.