De miért is lesz Nuca boszorkány? Mit is mond neki a cigányné? Ő a bosszú a férfiak hitványsága miatt. Szóval nem szeretem a Funtinellit. SEhol egy lélek. Csak ösztön. A legvadabb ösztön, mintha az ember más sem volna. Kivételt az erdei emberek képeznek. Vénség, Farkas Dumitru, Ivan.
Én már 2 éve megszűntem fővárosinak lenni, visszamentem vidékre (ahonnan jöttem), úgyhogy bár részemről jó volna, csak sokkal nehezebb a kimozdulás. A többit magánban.
Nekem vannak valahol fényképek a Bujdosó Székely-beli talákozóról.
De visszatérve Mózsi almafáira, ahogy azt írtam volt még régesrég, W.A. képzeletbeli Kommandója valahol Bikfalva környékén van, elolvastattam Marci komámmal mindkét könyvet, ő, mint a környék összes hegyeinek, völgyeinek, patakjainak, stb. ismerője - lévén fakitermelő - a földrajzi elnevezések viszonylatában nem Kommandó helyén van a regénybeli falu. Eleve a cím kicsit abszurd, Kommandón alma (ha volna almafa), sose érne be, a klima nem engedi. A murok él meg és a pityóka, de az utóbbi is nagyon minimálisan ad.
Ennek szegény Mózsi nem örülne. Ha ilyen tendenciában - és koncepció hiányában épül arrafelé minden, akkor lassan el fogja veszíti varázsát termkészeti/kultúrális értékeit a hely.
Hogy fogom így a lurkóknak megmutatni a Mózsi almafáit? Nem fogják elhinni:(
Komámék jól vannak, sajnos eléggé nehéz mostanában az élet arrafelé, óriási szerencse, ha valaki régiséggel tud munkát vállalni. Az úgynevezett világválság oda is begyűrűzött, nem vitték úgy a fűrészárút... De ott sohse volt könnyű az élet. Minden a fától függ. Mostanában viszont nagyon sok román épít hétvégi villát fenn. Még Bige Lászlónak, a mittudoménhanyadik magyar leggazdagabb emberének is van egy kisebb palotája ott. Helikopterrel szokott érkezni... Szóval így....
Wass Albert emléktúra lesz hétvégén a Börzsönyben, rajt reggel 7 körül Verőcéről, több táv is választható 20 és 45 km közt. Részletek a http://ttt.tr.hu/naptar/tura.php?id=2417 oldalon
ilyen dolgok engem is zavarnak, sokszor ismétel karaktereket, s néha egyoldalúak is. Ugyanakkor ezek hiányt pótló művek, ezt az időszakot szinte senki más nem írta meg ilyen népszerű, "jókais" módon, erre föl is a népszerűség. Azt hiszem a 60 éve be nem gyógyult sebek miatt is szükség lenne az ilyen jó vagy rosszabb művekre. A lényeg a dolog egyfajta kibeszélése lenne, hiszen pl. 1848-at is sokszor "megírták". Szándékosan nem a holocaustot mondtam. Az azóta történtek viszont nincsenek elmondva kellően irodalmi, filmművészeti szempontból.
Még az én egyik decemberi hozzászólásomra írt februárban reakciót Molly, nem figyeltem azóta. De azt hiszem nem nagyon tudok semmi többet hozzátenni, teljesen egyetértek.
Szerintem sincs semmi probléma a szex ábrázolásával, sőt pont így hiteles. Az élet ilyen körülmények és emberek között ilyen, és ilyen általában a szex is. Én még nagyon durvának se nevezném, ösztönös, egyszerű, pórias, mert nem egy párizsi főúri szalonban történnek a dolgok. A Funtineli az egyik leghitelesebb és mégis misztikus regénye Wassnak. Romantikára vágyóknak vagy szigorúan a realizmust számonkérők számára nem ajánlott. Ellenben ajánlott azoknak, akik szeretik a hiteles környezetben játszódó, fantáziát igénylő és sok kérdést nyitva hagyó történeteket.
Július 4-én Esztergomban volt az idei Árpád-pajzs átadási ünnepség, melyen Szörényi Levente elénekelte Elég volt! címmel Wass Albert Adjátok vissza a hegyeimet! szövegrészleteire írt kóruskantátáját. Felemelő, szép előadás volt. A mű ősbemutatója szintén Esztergomban volt 2003-ban.
Nagyszabású, háromnapos Jobbik-majális a Hajógyári-szigeten
május 3.
12-13 Simó József: A máig időszerű Wass Albert – Előadás írófejedelmünk munkásságáról