Keresés

Részletes keresés

Lud Creative Commons License 2015.01.23 0 0 28115

nagy egyéniség volt Nyúl Úr, nekem is van egy hasonló kinézetű nyuszi a családban, aki ugyan lány, de hasonlóképpen domináns típus - szerencsére csak nyúlkörökben gyakorolja:)

Előzmény: pacsepa (28107)
Tina 79 Creative Commons License 2015.01.23 0 0 28114

Köszöntem a felvilágosítást! Délután esedékessé válik az alom cseréje, beszerzek macskaalmot, kipróbáljuk azt is, mert ma is merő-fertő fogadott a ketrec körül. :) Egyelőre tovább is a toalettjében szeret nyújtózva fetrengeni, hát ha a különbséget teszünk ketrecen belül a toalettben és az azon kívüli terület között azzal, hogy az előbbibe forgácsot, az utóbbiba macskaalmot rakunk, segít ráébrednie arra, hogy az a sarok mire is való valójában.

Ami még picit aggaszt, hogy alig iszik. Vettünk neki golyós szelepes itatót, amiből alig fogyott víz tegnap is. Aztán mikor ketrecen kívülre került Tapi és a férjem kézbe fogta az itatót, a szájába nyomta, ivott, szerintem szomjas volt. Most megpróbáltuk feljebb rakni neki a ketrec oldalán, hát ha felfelé nyújtózva könnyebb lesz neki, mint lefelé. Igaz az, amit olvastam, hogy min. napi fél deci víz elég neki? Ez akár elmehet napi 2-3 deciig is?

Az evészetével nincs gond, a szénát folyton lepucolja. Az előre bekevert törpenyulaknak szánt eleségből viszont kiválogatta a granulátumot, csak a kukoricát és a zabot ette meg belőle. A jutalom falatos dropsz sem csúszik neki. Viszont az alma, igen. Azt eheti pucolatlanul is?

Bocs, ha butyuta kérdéseim vannak, de inkább utána járnék előbb a dolgoknak, mint hogy valami baja történjen a felelőtlenségem miatt. :)

pacsepa Creative Commons License 2015.01.22 0 0 28113

A szokványos macskaalom egy agyagásvány. Ennek egyik fajtája a zeolit. Magyarország zeolit nagyhatalom, innen exportálják rengeteg helyre! :-) Ez rendkívül jó szagközömbösítő és nedvszívó képességgel rendelkezik. Sok formája van a természetben, amit kibányásznak, szárítanak, őrölnek, vagy granulálnak, aztán csomagolnak.

Létezik persze horror áron olyan alom is, ami tisztán  vegyipari termék, zselésedik, meg minden, de ezt most hagyjuk!

 

Neked a Tesco, Auchan, Aldi stb saját márkás almai a jók, ezek olcsók is. Ez nem gubancolódik a szőrébe. Nekem beváltak, de ki kell tapasztalni, mert a tulajdonságaik eltérők lehetnek.

Előzmény: Tina 79 (28111)
linfury Creative Commons License 2015.01.22 0 0 28112

Ne erőltessétek!

A nyúl baromira kíváncsi állat, ha leülsz a padlóra, esetleg ropogtatsz valamit, előbb-utóbb oda fog menni (ne adj neki chipset, de vannak finom nyuszi jutalomfalatok, amiből 1-2 db nem árthat) ... Aztán győzzed majd lerázni  ... a mi nyuszink is félénk volt, most meg követeli a simogatást. Ha olvasok, ráül a könyvre ... :)

Előzmény: Tina 79 (28111)
Tina 79 Creative Commons License 2015.01.22 0 0 28111

Köszöntem a tanácsokat! Szerintem fogok még kérdezni, azt hiszem, jó helyre jöttem. Egyébként nyúl ügyben annyira nem vagyok kezdő, csak most. Anno gyerekkoromban nyulaztam én, csak azok házi nyulak voltak egy kertes háznál és súlyra mentek. :)

Szóval az alomra visszatérve, Chipsi Calssic nevű forgácsot vettünk, vonzó volt az illatos változata is, de gondoltam nem kéne azzal kínozni szegény nyulunk. Miben más a macskaalom? Ez az alom elég rendesen belegubancolódik a szőrzetébe, a sörényébe.

Egyébként az anyukámhoz leköltöztetett nyúl volt Betti, de valójában inkább Sanyi, az bak volt, Tappancs, ha jól sejtjük leányzó.

Ötlet a szelídítésére? Egyelőre félénk, ha kivesszük, elbujdosik, bár még csak két napja van nálunk.

Előzmény: pacsepa (28108)
linfury Creative Commons License 2015.01.22 0 0 28110

Nálunk szalma vagy olcsóbb széna van alatta, forgács csak a wc-ben... Valamennyire azt kihordja, de azért nem összehasonlítható ...

Előzmény: Tina 79 (28106)
pacsepa Creative Commons License 2015.01.22 0 0 28109

Sziasztok!

Már nem lesz másik nyulam, így piacra dobom a felszerelésért. Teszek majd a jövő héten fel képeket róla. Nagy méretű ketrec, itató, etető, wc, sőt egy hordozóketrec is (olyan amiben a macskákat hordják). Aki most kezd nyulazni, az jól jár a szettel, mert különösen ez a fajta ketrec elég drága mulatság (ugyanakkor nagyon jó, mert magas falú az alsó tálca).

Szóval aki most állna beszerzés előtt, az meggondolhatja... :-)

pacsepa Creative Commons License 2015.01.22 0 0 28108

Még néhány dolog, ami az eszembe jutott.

 

1. Mindig legyen száraz táp, kemény magvak a ketrecében,vagy vehetsz különböző fogkoptatókat is. Ez nagyon fontos, az életébe kerülhet, ha nem tudja koptatni a fogát, enyhébb eset, ha ezt meg tudja tenni egyéb lakásfelszereléseken. :-)

 

2. Nem tudom mennyire általános, de az enyém betegesen vonzódott a feszültség alatti kábelekhez, melyeket elképesztő képességgel tudott lecsupaszítani, elrágni. Soha nem rázta meg az áram, de boldog ugye ettől nem voltam... Kapott egy darab veszélytelen kábelt, az bezzeg nem érdekelte. Marad megoldásként, hogy meg kell oldani, ne férjen hozzá!

 

3. A nyulaknak, különösen ha lakásban és ketrecben vannak tartva, a körmük viszonylag gyorsan megnő. Érdemes havonta ellenőrizni. Nekem kb. kéthavonta kellett vágni, amire egy nagyon jó minőségű elektronikában használatos csípőfogót használtam. Ezt a műveletet nem igazán szerette, erőszakba torkollott a kivitelezése, de kizárólag az ő érdekében. Ha vágod akkor nem szabad túlvágni. Látni lehet a körmében egy rózsaszín belsőt, amitől a vágásnak legalább 3 mm-re kell lennie! Abba belevágni TILOS! Ez olyan lenne neki, mintha a Te körömágyadat vagdosnák.

 

4. Ne felejtsd el évente oltatni. Sajnos a vadnyulakkal ellentétben rendkívül érzékenyek egy a szúnyogok és a kullancsok által terjesztett vírusos megbetegedésre. Sajnos én ezt elhanyagoltam és megkapta. Idős korára már sajnáltam szuriztatni, aztán csak elkapta... Gondolom a Balatonon, legalábbis ott szedtem ki belőle kullancsot. Megtámadta az agyát és mire rájöttünk és kikezelték, meg is vakult tőle. Utolsó fél évét vakon élte le... :-(

 

5. Ha lecsapja a fülét, akkor nem tetszik neki valami. Ezután lehet rá számítani, hogy a tettek mezejére lép. Tud morogni is, de nálam ez már akció közben volt, mint egy karatésnál a nyögés ütés/rúgáskor... :-)

 

6. Rettentő kíváncsi állatok. Ezt esetenként ki lehet használni. Mikor nem akart a Balatonon visszamenni este a ketrecébe, akkor kezdetét vette egy kergetőzés, amiben ő tisztességtelen előnyben volt. Mindig pont 1,5-2 méter távolságot tartott. Ha én megálltam, akkor ő is... Sőt tüntetően olykor el is terült, de közben folyamatosan engem figyelt! :-) Egy idő után általában engedte magát befogni, de csak két-három tiszteletkör után. Néha ilyenkor gúnyos vigyort véltem felfedezni az ábrázatán... :-) Ha viszont makacsabb volt, vagy én türelmetlenebb, akkor letérdeltem és elkezdtem a kezemmel kaparni a földet. Erre 10-ből 10-szer odajött és belenézett a "gödörbe", hogy mit csinálok? Na így lehetett elkapni a grabancát! :-)

Előzmény: Tina 79 (28106)
pacsepa Creative Commons License 2015.01.22 0 0 28107

Nem feltétlenül kell a teljes ketrecbe alom, de ha van, szeretni fogja. A teljes ketrec almozása azzal a hátránnyal is jár, hogy később tanulja meg a szobatisztaságot.

 

Nálam megboldogult Nyúl Úr alatt mindig vagy 5-6 réteg újságpapír volt a ketrecben. Ennek több előnye volt. Egyrészt korlátlan mennyiségben állt rendelkezésre (bedobált reklámújságok), másrészt egyszerűsítette a takarítást. Szinte egyben lehetett kiemelni a ketrec aljáról, összetekerni a kosszal együtt és rögtön szemetes zsákba csúsztatni. Csak arra figyeltem, hogy csak a hagyományos papírokat használjuk, a fényeseket ne.

 

Vécére szoktatás:

Ne forgácsot tegyél bele, hanem vegyél macskaalmot (zeolit). Ebből sok fajta van én két olcsóbb saját márkást kevertem, az egyik csomósodott a nedvességtől, a másik felszívta és sár lett belőle. A kettő 50-50%-os keverése vált be a legjobban. A wc-t a ketrec legsötétebb sarkába (fénytől, ablaktól legtávolabb) tedd! Eleinte 5-10 frissebb bogyót érdemes összeszedni és jelzésként beledobni. Ez gyorsítja a felismerést, hogy mire szolgál a wc! Nem mert ennyire okos, hanem a szagok miatt! Nagyon fontos a szag! Még jobb, ha valahova odavizel, (feltételezve, hogy nem forgács van alatta, hanem papír) a vizeletet fel kell itatni egy kis konyhai törlőkendővel és a wc-ba az alom alá kell rejteni.

Hogy mennyire szagra mennek, azt jól jellemzi, hogy egyszer kicseréltem a wc-jét egy újra, ami teljesen, színre és formára megegyezett az előzővel. Teljesen bezsongott tőle, két napig mellé pakolta a cuccot, nem akart rámenni!

Ha megszokta a wc-t, akkor kis idő múlva már mindig vissza fog menni rá. Nálam szabadon járt kelt, a ketrec soha nem volt zárva, szinte csak enni, inni, aludni és... dolgát végezni járt a ketrecébe.

 

Egy további tanács a wc-hez, hogy könnyebben és higiénikusabban lehessen takarítani. Én tisztítás után mindig raktam az aljára 6-8 réteg konyhai törlőpapírt, amit háromszögre, azaz két rét hajtottam (így már 12-16 réteg!) és így pontosan kitöltötte az alját. Ezután szórtam a tetejére kb 2-2,5 cm almot.

Takarításkor így nem ragad az aljára az alom, hanem egyben kiesik a szemeteszsákba. Gyors törlés után már lehetett is újra tölteni. A konyhai törlőpapír nagyon jól felszívja a leszivárgó vizeletet. A bogyóknak nincs szaga, a vizelet azonban nem ilyen. A javasolt megoldással kb. 4-6 naponta kellett takarítani a ketrecet és a vécét.

 

Mivel kezdő vagy, nem tudom mennyire vagy képben?

Minden hiedelemmel ellentétben káposztát ezeknek az agyonnemesített nyulaknak nem szabad adni! Sőt a legbiztosabb, ha a "k" betűs szabályt alkalmazod, azaz K-val kezdődő zöldségekkel nem kínálod!

Ezen kívül bármit lehet. A kertből, vagy réten szedett füvet, különösen a gyermekláncfüvet, sárgarépát (a zöldjét is!), vagy akár majd nyáron a zöldborsó héját (a belseje is mehet, de azt meg én szeretem) stb-stb. Mégis nagyon fontos, hogy MINDIG legyen széna és friss víz is a ketrecben! Utóbbiakhoz lehet praktikus önetetőket és önitatókat kapni.

 

A nyúl jól érzi magát a viszonylag szűk lakásban is (nálam irodában), de nyilván nekem is úgy volt természetes, hogy néha volt alkalma a szabadba kiruccannia. Én pl. nyaralni vittem magammal a Balatonra, ahol a kertben szabadon garázdálkodhatott. Ne lepődj meg ilyenkor, ha komoly földmunkát fog végezni, nagyon ért hozz. Ez méretfüggetlen, nekem is oroszlánfejű törpenyúl volt őkelme. Érdemes azért odafigyelni, mert ha talál utat, akkor hajlamos elkalandozni és ha vannak a környéken ragadozó madarak, vagy egyéb ragadozók akkor gond lehet.

 

Ha jól értettem Nálad a nyuszi fiúból van. Hát ha nem veszi el állatorvos művileg a kedvét a férfiasságtól, akkor érhet meglepetés. Hajlamosak területvédőkké válni, ahol a terület nem csak a lakás, vagy annak egy része, hanem annak egy családtagja is lehet, vagy ez mind együtt. Ezt még a Balatoni 200 négyszögöles telken is képes volt megtenni. Ilyenkor ezek a pici dögök terror alatt tudják tartani az egész családot. Ezzel a gonddal én is küszködtem, mert nálam a lányomba lett szerelmes és mindenhova kísérte és védte, többek között tőlem. Számos alkalommal megharapta a lábamat. Mindig hátulról és lesből támadt, kiszámíthatatlan és anatómiailag nagyon képzett volt. Kedvenc helye például a kocsi alól történő támadás, ahova az árnyékba visszahúzódott és beásta magát egy jókora gödörbe. Mindig olyan lágy részen kapott el, ahol vér tudott folyni. Ilyenkor hiába fegyelmezed, 5-10 perc múlva megismétli ha bezsongott. Amúgy meg aranyos, mint a macska, úgy pitizik, hogy simogassad... :-)

 

És végül egy kép róla, amikor még a lányom is kisebb volt és még nem száműztük (nejem allergiája miatt) az irodába. A képen éppen az említett védelmi helyzetben van, testhelyzetével jelezte számunkra, hogy a lányom az ő birtoka és ezt hajlandó bármi áron megvédeni! :-)

 

 

 

Előzmény: Tina 79 (28106)
Tina 79 Creative Commons License 2015.01.22 0 0 28106

Sziasztok nyúl-barátok! :)

Az igazság az, hogy valamikor 2002-től elkezdtem visszaolvasni ezt a fórumot, de feladtam, már kifolyik a szemem, inkább így kérnék segítséget tőletek.

Szóval az a nagy helyzet, hogy 7 éves kislányomat sógoromék karácsonykor meglepték egy igazi házi nyúllal a 4. emeleti panellakásunkban. Utálni fogtok érte, de én az a fajta ember vagyok, aki szerint az állatnak büntetés lakásban élni, nem arra teremtetett, így hát ez a nyúl, Betti, aki igaziból Sanyi :), pár nap erkélyen való dübögés és rágcsálás után, anyukámnál kötött ki a kertes házban átmeneti megoldásként. A végső megoldás, hogy ő ment és jött Tappancs, egy oroszlánfejű törpenyúl (állítólag). Apuka szervezte egy ismerősén keresztül a cserét, nem vagyok biztos a származásában, azt sem tudom, milyen idős, és valószínűsítjük csak azt is, hogy lány. Beszereztünk hozzá egy ketrecet etetővel-itatóval és már két napja próbálok megbarátkozni a ténnyel, hogy Ő van. Persze a gyerkőc és apuka nagyon boldog és ennek én is örülök, viszont a Tapi által reggelre szőnyegre kerülő forgácsnak már nem annyira. Az első tudatlan kérdésem, hogy kell alá a teljes ketrecbe alom? Vettünk hozzá ún. nyúl-toalettet is, amit viszont egyelőre fekhelyként használ. Hogy lehetne kiszoktatni belőle, ötlet? Megköszönném!

pacsepa Creative Commons License 2015.01.17 0 0 28105

Látták az eltűnt tatabányai nyulat!

Egy iskola környékén kóricált egy észlelés szerint, de a gazdája már nem látta. Kattintson a képéért! Tovább »

forrás: velvet.hu

nor2 Creative Commons License 2015.01.16 0 0 28104

Ingyen elvihető, nyuszik részére: 

 

Finom, friss, élő, otthon tálcában termesztett karácsonyi búzafű, amit a nyuszi (remélhetőleg nagy örömmel) lelegelhet. 

Apám ültette karácsonykor dekorációnak, hogy zöldelljen a szobában. Nyúlimádó család vagyunk, de saját nyuszink nincsen, ezért - apám ötlete alapján - felajánljuk egy környékbeli nyuszi-muszinak. 

 

A IV. kerületben van, Káposztásmegyeren. 

 

Így néz ki:

 

(A képen látható nyúl nem valódi, csak egy ötcentis miniatűr modell-műnyúl a karácsonyi betlehemünkből.)

 

Amelyik nyuszi hamarabb jön érte, azé lesz (de a többi nyuszit is csókoltatjuk természetesen). 

 

Érdeklődni: nuff (nyulfаrok) freemail (роnt) hu

cszoli Creative Commons License 2015.01.08 0 0 28103

Jajj, akkor ő is :(

 

Egész eddig be se néztem a topicba, de úgy látom, most se kellett volna.

 

RIP

Előzmény: pacsepa (28092)
geda1 Creative Commons License 2015.01.02 0 0 28102

Csak enni és pihenni jár be.Jobb a kedve és az étvágya is mióta velük van.Sajnos előéletéről nem tudok semmit,3. gazdi vagyok :(Párom Zeusznak nevezte el Magnum dobijai után ;)

Előzmény: linfury (28101)
linfury Creative Commons License 2015.01.02 0 0 28101

Jóban szoktak lenni, nem az a gond ... a nyuszi néha játékból is kirúg ... a malckák meg nagyon törékenyek ... pláne az a picike ... Hogy hívják a nyuszit?

Előzmény: geda1 (28100)
geda1 Creative Commons License 2015.01.02 0 0 28100

Első nap kettéválasztottam a ketrecet de ő mindenáron szomszédolni akart ezért összeresztettem őket.Féltem,hogy baj lesz de meglepően jól viselik egymást,mindenesetre szemmel tartom őket!

Előzmény: linfury (28099)
linfury Creative Commons License 2015.01.02 0 0 28099

Gyönyörű ... de vigyázz, mert akaratlanul is kárt okozhat a malacokban!

Előzmény: geda1 (28098)
geda1 Creative Commons License 2015.01.02 0 0 28098

http://gallery.site.hu/u/Alba-Bizsu-Mira_ampZizi/fotok/2014-12-31_14_06_05.jpg.html

http://gallery.site.hu/u/Alba-Bizsu-Mira_ampZizi/fotok/2015-01-02_09_21_01.jpg.html

A tegnap kapott nyuszim :) fekete cser bak kb 1 éves.A ketrece még nem érkezett meg így a malacaimmal lakik.A ketrec ajtaja folyamatosan nyitva,ki be járkálhat kedvére.Nem félős de nem nagyon szereti a simogatást.

linfury Creative Commons License 2015.01.01 0 0 28097

http://www.haziallat.hu/kisemlos/kisemlos-fajok/holland-torpenyul/3721/

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Netherland_Dwarf_rabbit

 

A hotot nem színváltozat, hanem mintázat ... gyakorlatilag minden színben lehet ilyen minta ... a szemüveges nyuszik hotot mintázatúak ... bővebben:

https://cavecat0.wordpress.com/2007/11/03/a-hotot-mintazat/

Előzmény: geda1 (28096)
geda1 Creative Commons License 2014.12.28 0 0 28096

Sziasztok!

A holland törpe és a rex fajtákról hol találok a neten  fajtaleírást?

A hotot a holland törpe egy színváltozata?Vagy teljesen különálló fajta?

Előre is köszi a válaszokat!

Fülke Creative Commons License 2014.12.15 0 0 28095

Gazdit keresek 9 hónapos gyönyörű sziámi nyuszimnak. Ivartalanított bak, teljesen szelíd, szobatiszta, kedves, ragaszkodó nyuszi. Sajnos allergia miatt kell új gazdihoz adnom.

Képet tudok küldeni e-mailben.

 

Érdeklődni: 30/66-86-579

Wolf1160 Creative Commons License 2014.11.16 0 0 28094

Tisztelt Forumozok!                                                                                                        Van itt valaki akinek mezei nyuszija van, vagy tud valaki olyan forumot ahol mezei nyuszi gazdikkal lehet "talakozni" Koszonom, Udv.Adam

Puszedlii Creative Commons License 2014.10.01 0 0 28093

Valószínűleg már érezte, hogy mennie kell :,(

Előzmény: pacsepa (28092)
pacsepa Creative Commons License 2014.09.30 0 0 28092

A szája rendbe jött és eszegetett is. A szeme természetesen már nem, vak maradt.

Úgy egy éve már nem jött ki a ketrecéből. Talán a vaksága miatt. Az utolsó napon meglepetésünkre többször is kijött a ketrecéből, ami mindig nyitva volt. Kétszer vissza is lett téve, mert nem talált vissza. Másnap reggel már élettelenül találtuk meg az irodám sarkában. Pont úgy feküdt, mint lentebb a képen, az oldalán.

Előzmény: Puszedlii (28090)
Puszedlii Creative Commons License 2014.09.30 0 0 28091

Jajjj, szegény Tádé! Nyár eleje óta szenvedett a fülgyulladástól? :( szörnyű lehet, amikor az ember arra kényszerül, hogy ilyen döntést hozzon!

Vígasztaljon, hogy nagyon szép kort ért meg! Bár tudom, hogy még egyszer ennyi idő sem tűnne soknak, amikor valaki nagyon szereti a kedvencét. Most már fájdalom nélkül ugrándozik az égi répamezőkön a többi nyuszival. Őszintén sajnálom!

Előzmény: cszoli (28081)
Puszedlii Creative Commons License 2014.09.30 0 0 28090

Szívből sajnálom! Nagyon helyes nyuszi volt, szép kort megélt és amiket korábban is olvastam róla, biztos, hogy jó élete volt mellettetek.

Megtudhatom, hogy mi történt? A szája rendbe jött?

Előzmény: pacsepa (28087)
linfury Creative Commons License 2014.09.29 0 0 28089

Óóóó... sajnálom!

Előzmény: pacsepa (28087)
pacsepa Creative Commons License 2014.09.28 0 0 28088

Már nem szeretnék másik nyuszit!

Eladom ami más nyuszinak és a gazdinak örömet szerezhet.

Van egy nagyméretű ketrec kb. 80x50 cm és 45 cm magas. Alul műanyag tálcás, felül zöld szinterezett acélhuzal rács (könnyen takarítható) és van egy műanyag kisállat hordozóm is, olyan amivel a macskákat szokták pl. állatorvoshoz vinni. Ha valakit érdekel, akkor jelezze!

Előzmény: pacsepa (28087)
pacsepa Creative Commons License 2014.09.28 0 0 28087

In memoriam Szuszi (alias Nyúl Úr)... :-(

 

9,5 és fél évig volt közöttünk. Pont egy hete távozott az örök ugra-bugra mezőkre...

 

Nyaralás a Balatonon...

 

Sziaszta egy munkás hátköznapon az irodámban.

 

Délegyházi hétvége.

capricorn18 Creative Commons License 2014.09.08 0 0 28086

Eladó 2 db 9 hetes szatén hordozó sötét havanna színű fajtatiszta törpe kosorrú nőstény nyuszi oltva, féregtelenítve. Monori szállítás megoldható.
Érdeklődni lehet a tollasfarm@citromail.hu e-mail címen vagy a 06/20-384-hetvenhét-11-es telefonszámon

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!