Keresés

Részletes keresés

HSZM Creative Commons License 2003.05.20 0 0 83
off
Bocsi, hogyne már, hogy azt is "ellopják" a kedves politikus urak! Ne hidd, hogy olyan jó célra használnák!
on
Előzmény: hc (82)
hc Creative Commons License 2003.05.20 0 0 82
jem:
"Én legalább is úgy érzem, hogy teljesen normálisan, túlzásoktól, túlkapásoktól mentesen lehet ezt megélni."

Ezek az érzések teljesen normálisak belülről és egészen másként látja az ember kívülről. Nem akarok valfil-es vitát csinálni, de úgy lenne az igazi, ha az állam elengedné az egyházak kezét és a hívek tartanák el őket. Abban a pillanatban egyszerű lenne a dolog, aki fizeti az egyházi adót az hívő, azt lehet keresztelni, esketni, aki nem annak viszlát.
Ráadásul maradna az államkasszában néhány tízmilliárd hasznosabb dolgokra.

Előzmény: jem (80)
bors12 Creative Commons License 2003.05.18 0 0 81
sziasztok
Azt szeretném mondani a témával kapcsolatban, hogy mi ott szeretnénk a keresztelőt, ahol az esküvőnk volt. Ott az a szokás, hogy akiknek templomi esküvőjük volt, vagy a keresztszülők meg legyenek keresztelve csak azokat a babákat keresztelik meg, hogy a gyermek katolikus neveltetése biztosítva legyen. Akiknél ez nem áll fenn, a keresztelőt nem vállalják.
jem Creative Commons License 2003.05.16 0 0 80
Üdv mindenkinek!
Kiváncsiságból beleolvastam ebbe a topicba, és bár nem született még meg a gyermekem, talán valami közöm mégis van a kereszteléshez :-)))
Ahhoz a megjegyzéshez szeretnék egy két gondolatot fűzni, ami arról szól, hogy az egyház válogatás nélkül megkeresztel mindenkit a statisztika javításáért...
Nos, ez egy kicsit bántóan hangzik, hadd mondjak pár szót a mundér becsületéért. A mi (protestáns) gyülekezetünkben a lelkészek mindenk keresztelős családot meglátogatnak, elbeszélgetnek velük a keresztelésről, hogy ott mi történik, hogyan érdemes utána is ezt továbbvinni - nem csak a gyermek, hanem az egész család életében. Szerintem ezek után minden családnak saját felelőssége eldönteni, hogy akarja-e ezt vállalni. Ők jelentkeztek, ők kérték, a lelkész természetesen komolyan veszi ezt a kérést. Hogy az oltár és a keresztelőkút mellé ki milyen lelkiismerettel áll oda, és mit válaszol, az hadd legyen legalább nem csak az egyházi oldal, hanem a családi oldal felelőssége is. Egyébként én úgy érzem, hogy ha őszintén hisz az ember abban, hogy Isten őt is, akármilyen korában szeretettel fogadja, akkor milyen alapon mondja valakinek azt, hogy megtagadom tőled vagy a gyermekedtől a keresztséget? Szerintem ez nem lenne szép dolog, és a keresztelős szülőkkel szemben sokszor látom, hogy pl. sok anyukának ott esik le, hogy mi is történik most vele és gyermekével és igen sok öröm- és hálaadó könnyet láttam már ilyenkor!
Szóval szerintem nem annyira ciki ez a keresztség, és a hit sem. Én legalább is úgy érzem, hogy teljesen normálisan, túlzásoktól, túlkapásoktól mentesen lehet ezt megélni.
Bocs, ha hosszú voltam.
Előzmény: hc (72)
Milkabögre Creative Commons License 2003.04.23 0 0 79
_Balázs_, ha rám gondoltál ("A dolgot politikai irányba vinni meg hülyeség."), ellentmondanék. De ha nem értetted meg, mire céloztam, nem baj:)
Előzmény: _Balázs_ (62)
Milkabögre Creative Commons License 2003.04.23 0 0 78
HSZM!
Egyébként ha minden illetékes ilyen - teljesen érthető és tisztelhető módon - komolyan és felelősségteljesen gondolná, mit kell tennie keresztelő(és stb.)-ügyben, mint te, nem válhatott volna divattá.
hc Creative Commons License 2003.04.23 0 0 77
szomi_szomi:
Mivel kétéves koromtól csak látogatott így az én nevelésemhez sem volt túl sok köze. Lehet, hogy öregkorában több haszna lett volna a fia és az unokái segítségében, mint a srácoknak a keresztségben. Makacs, önfejű! Pont, mint a fia. :-)

Cöge:
Elég ellentmondásos vagy. Ha már meg van keresztelkedve a gyerek, akkor nem túl tág alternatíva, hogy majd megtetszik neki, hogyha templomba jár. Mi lesz, akkor, ha neki a buddhizmus tetszik meg, vagy neadjisten a hitgyüli?
A szépen kérésnek is van ilyen esetben zsarolás jellege. Egy udvarias, határozott nem-re nem illik megsértődni ilyen esetben. (tudom, mert anyám is próbálkozott néha)

Coge Creative Commons License 2003.04.23 0 0 76
Na Allia,
jó kis lavinát inditottunk el...

Hogy teljes legyen a történet, el kell még mondanom, hogy mi egy x-edik kategóriába tartozunk a 'Miért?'-re vonatkozóan: nálunk anyukám szerette volna, hogy a 3 unoka meg legyen keresztelve (nem volt 'erőszak', meg fenyegetés, hogy kevésbé fogja szeretni őket, ha nem, egyszerűen szerette volna) és mi ezt tiszteletben tartottuk, merthogy ő az, aki első szóra ugrik bármelyik unokához ha segitség kell, akire bármikor lehet számitani. Úgy gondoltuk, ez a legkevesebb...A legnagyobbat (3 éves múlt) el is vitte azóta párszor templomba - bár a sógornőm ezt soha nem tette volna meg (egyszerűen, mert nem jár), de 'elengedte a nagyival', pont azért, amit Maminti irt, hogy majd eldönti, hogy később kiván-e járni...
Asszem igy kerek a történet...
(ja, és nem katolikus vallásról van szó, asszem ez is hozzátartozik az igazsághoz :-)

Cöge

Pagottka Creative Commons License 2003.04.23 0 0 75
hc, én fiamnak múlt hétvégén volt a keresztelője, (egyébként az általad említett "szavunk sem lehet" kategóriába tartozom:)) és igen nehezen jött össze annak ellenére, hogy minden követelményüknek maximálisan megfeleltünk. A plébános azt kérte, hogy apa+anya+gyerek+keresztszülők, mind látogassuk meg, vigyük a papírjainkat, és mindezt megtehetjük H-Sz-P 8-12 óra között. Mi vaaan??? Teljesen kiakadtam, most mindeki vegyen ki emiatt egy nap szabit, vagy mi? Egyszer arra sétáltam a fiammal a fenti időpontban, persze az atya még véltlenül sem volt ott. Jó, mi? Végül egy másik kerületben, egy ismerős pappal sikerült telefonon lebeszélni az egészet, de Ő meg azt kérte, hogy hozzunk a kerületi plébániáról engedélyt, hogy keresztelhessen. Na, mondtuk neki, hogy ha annyira kell neki, akkor beszélje le velük Ő. Szóval, nálunk nemhogy a "szomszéd macskáját", de a fiamat sem tudtuk megkereszteltetni. Nekem inkább úgytűnt, mintha egyáltalán nem törnék magukat, hogy minél több hívet szerezzenek, és elég magasak a követelmények is, meglehetősen rugalmatlanok. Persze, ez lehet, hogy csak a Belvárosi plébániára igaz.

Üdv
P

Előzmény: hc (72)
szomi_szomi Creative Commons License 2003.04.23 0 0 74
"akkor se értenéd meg"

Hát ha ezt 4-5 mondatomból leszűrted, akkor tényleg ne foglalkozz hittérítéssel/hitoktatással. :-)

Előzmény: HSZM (69)
szomi_szomi Creative Commons License 2003.04.23 0 0 73
"...a keresztelő az egyik oka, hogy 10 éve nem tartom a kapcsolatot apámmal..."

Ezt magyarázom HSZM-nek, hogy én az ilyen helyzetet annyira nem viselem el, hogy inkább vállalom azt, hogy valaki lelkiismeretlennek nevezzen, holott tudom, hogy baromira igazságtalan az ilyen felületes hozzáállás.

Előzmény: hc (72)
hc Creative Commons License 2003.04.23 0 0 72
Megpróbálom összefoglalni a lehetetlent:

Egyértelmű eset, ha a szülők hívők, mert akkor a gyerek vallásos nevelést fog kapni, tehát szavunk sem lehet ellene - se beleszólásunk.

Egyértelműnek tűnhetne az is, ahol a szülők nem vallásosak. Illetve labilis helyzet a különböző vallású vagy nemvallású szülőknél. Viszont mindkét esetben közbeszólhat a család (a keresztelő az egyik oka, hogy 10 éve nem tartom a kapcsolatot apámmal), illetve a sznobizmus. Az egyház - mint lejjebb is említettem - a statisztikájának javításáért hajlandó még a szomszéd macskáját is megkeresztelni.
Illetve vannak az 'előrelátó' szülők: az egyik az aggódó 'jó-lesz-még-valamire', illetve az iskola-centrikusok.

szvsz nem a keresztség a lényeg, hanem az, hogy lelkiismeretesen és szeretettel nevelje mindenki a saját gyerekét és mutasson neki példát, hoogy tisztességes, becsületes emberré váljék - ez pedig nem istenhit kérdése.

Előzmény: szomi_szomi (61)
Milkabögre Creative Commons License 2003.04.22 0 0 71
HSZM!
Megmondom, nekem miért nincs lelkiismeret-furdalásom. Mert én nem akartam. A férjemnek meg azért nincs, mert ő tényleg hívő. Viszont ezen én tényleg nem vagyok hajlandó vitatkozni, ne adj isten, veszekedni vele. Én biztosan nem fogom magam jól érezni, mert tőlem abszolút távol áll minden alakoskodás.
Egyébként meg azon is el lehetne gondolkodni, miért válhatott divattá a keresztelő, mert szerintem is azzá vált. Erről mind a két "oldal" tehet.
Előzmény: HSZM (68)
schgy Creative Commons License 2003.04.22 0 0 70
A tesód férjének egyházi válása igen macerás lesz, már ha tényleg pótolni akarnátok mindent. Amúgy meg úgyis mindegy, mert az egész "követelményrendszernek" az az értelme, hogy sanszosan elvárható-e tőletek a kereszteléskor tett ígéretetek betartása (már hogy keresztényi szellemben nevelitek őket tovább) és csak túlbuzgásilag lehet az ilyesmi kizáró ok (copyright lépcsőmászó valamelyik topicból, ahol szintén a keresztelés volt a téma).
schgy
Előzmény: Allia (56)
HSZM Creative Commons License 2003.04.22 0 0 69
"akkor se értenéd meg"
Ja, és én nem vagyok hittérítő!
Előzmény: HSZM (68)
HSZM Creative Commons License 2003.04.22 0 0 68
Neked viszont 7 nap 7 éjszaka lehetne magyarázni a keresztség értelmét, akkor értenéd meg. Én pedig nem türelmetelen vagyok, hanem tárgyilagos.
Milka! Elolvastam.
Részemről a téma lezárva. Értelmetlen lenne a további győzködés. Akinek van lelkiismerete, tegyen aszerint, akinek nincs, az meg amit akar.
Előzmény: szomi_szomi (67)
szomi_szomi Creative Commons License 2003.04.22 0 0 67
K...va nagy hazugság SZVSZ, de a "rokonság" ezt a világ legtermészetesebb dolgának veszi.
Sajnos az emberek, még a nagyszülők is néha, gyarlók és én nem fogom a gyerekem szeretét megvonni tőle, csak mert egy kicsit "maradi".

HSZM, te keresztény létedre rettentő türelmetlen vagy. :-)

Előzmény: HSZM (63)
Maminti Creative Commons License 2003.04.22 0 0 66
HSZM, teljesen egyetértek veled! Jómagam is pontosan ezt tartom a templomi esküvőről és a keresztelőről.

Ezért nem fogom engedni soha, hogy a gyerekünket (gyerekeinket) megkereszteljék. Ezért sem volt templomi esküvő sem. Én nem vagyok vallásos, a férjem nem vallásos, innentől kezdve nincs miről beszélni. Bár anyósom időnként meg-megpedzegeti a páromnak, hogy az ő kedvéért, meg hogy ez a szokás, meg hogy miért gond ez nekünk stb. Nekem azonban az a meggyőződésem, hogy majd a fiam eldönti, ha elég esze és elég érett lesz hozzá, hogy mit is akar tenni ezen a téren. Megmondom őszintén, én a magam részéről egy lépést nem teszek abba az irányba, hogy hivő legyen. De a döntést rábizom. Ha érett fejjel, meggondoltan igy kiván cselekedni majd, ám tegye.

Végül: olyan nevetségesnek tartom, hogy annak idején a testvéremmel együtt a nagyszüleink úgyszólván elcsempésztek a templomba, hogy megkereszteljenek. Amikor abba a korba kerültem, hogy ezen elgondolkozzak, nem volt már miről, mert eldöntötték helyettem. Úgyhogy én azóta elvből nem.

Ha nekem bármelyik rokon elkezdene hepciáskodni, hogy de akkor ő kevésbé fogja szeretni a gyereket, vagy ilyesmi, hát az az ő baja lesz. Nekem aztán nem fogna fájni a szivem olyan ember után, aki nem tudja feltétel nélkül szeretni a gyereket.

Előzmény: HSZM (57)
szomi_szomi Creative Commons License 2003.04.22 0 0 65
Tudom, hogy értelmetlen, csak HSZM-et akartam felvilágosítani, hogy nem csak divatból kereszteltetnek nem vallásos szülők.

Az egyházak meg hol tesznek ellene, hol nem, de ha kekeckednek, akkor tuti, hogy a szülőket piszkálják, ahogy HSZM is autómatikusan tette ezt. :-)

Előzmény: _Balázs_ (62)
Milkabögre Creative Commons License 2003.04.22 0 0 64
HSZM!
Elolvastad, amit írtam???
Előzmény: HSZM (63)
HSZM Creative Commons License 2003.04.22 0 0 63
Csak egy kicsit hazugság az egész, nem? És mégis csak arról van szó, hogy van aki divatból csinálja, vagy mert szokás!És azt a nagyszülőt meg a közelébe se engedném a gyerekemnek, aki bármiféle kritériumhoz köti a szeretetét, mert az meg sem érdemli, hogy egyáltalán lássa.
Előzmény: szomi_szomi (61)
_Balázs_ Creative Commons License 2003.04.22 0 0 62
Ez a vita értelmetlen.
A keresztelés megszokott dolog minden magyar családban, vallási meggyőződéstől függetlenül. Lehet, hogy ez nem jó, de igazából az egyházak sem tesznek ellene.
A dolgot politikai irányba vinni meg hülyeség. A szocializmusban is megkeresztelték még a párttitkár meg a TSZ-elnök gyerekét is, legfeljebb a nagymama átvitte a szomszéd falu papjához.
Előzmény: szomi_szomi (61)
szomi_szomi Creative Commons License 2003.04.22 0 0 61
Pont arról van szó, hogy nincs szent meggyőződésed, de tudod, hogy a rokonság képes a gyermeket (nem téged, hanem a gyereket!) kevésbé szeretni, mert a szülei nem kereszteltették meg.
Na most, ha te nem vagy meggyőződéses ateista, bár nem is vagy vallásos, akkor nem egyszerűbb kereszteltetni, mint összeveszni, az amúgy szeretett családdal?
Előzmény: HSZM (60)
HSZM Creative Commons License 2003.04.22 0 0 60
Nem hiszem, hogy akár pro, akár kontra, engem rá tudtak volna venni, vagy lebeszélni bármire/bármiről. Itt egyértelműen a szent meggyőződés a fontos, és nem az, hogy szülők/anyósék mit próbálnak elérni.
Előzmény: szomi_szomi (59)
szomi_szomi Creative Commons License 2003.04.22 0 0 59
Hát ugye ott van a "enyhe" lelki terror a rokonság részéről...
Előzmény: HSZM (57)
HSZM Creative Commons License 2003.04.22 0 0 58
+lásd még a 33-as hozzásólást fecs-től!
Előzmény: HSZM (57)
HSZM Creative Commons License 2003.04.22 0 0 57
Hát mindenesetre furcsa dolgok, de lehet, hogy csak nekem! Én mint hívő katolikus, amióta az eszemet tudom, másra se vágytam, mint, hogy (majdani) életem párjával az oltár előtt is megerősítsük esküvel a szerelmünket. Ergo: a születendő gyeremekemet is evidens, hogy keresztvíz alá szerettem volna
tartani. Az, hogy egy picit megkereszteltetnek a szülei, azt jelenti, hogy adnak neki egy világképet, egy vallást, Isten kegyelmébe ajánlják, és kérik, hogy fogadja gyermekévé és esküt tesznek arra, hogy ellene mondanak a sátánnak és vallásosan fogják nevelni. Na most, ha nem ragaszkodnak a szülők az egyházi esküvőhöz, akkor a Hét szentségből csak az elsőhöz ragaszkodnak (keresztség)és az utolsót elfelejtik? (házasság)
"a keresztény házasság:egy férfinak és egy nőnek egész életre szóló szövetsége, olyan testi-lelki kapcsolat, amelyet Isten megszentel és kegyelmével segít, hogy a két ember szerelmével boldoggá tegye egymást, és közreműködjék az emberi élet továbbadásában."
Tehát feltenném a kérdést: akik nem tartják fontosnak azt, hogy Isten előtt is házasságot kössenek,és nincs pontos fogalmuk róla, hogy mit jelent a keresztség, akkor miért kereszteltetik meg a gyermeküket? __Divatból vagy mert az olyan jól hangzik?
Előzmény: Coge (54)
Allia Creative Commons License 2003.04.21 0 0 56
Nálunk is ez a helyzet. Mi se vagyunk házasok sőt, én elvált vagyok, a tesóm férje meg az első feleségével van egyházilag, de polgárilag a tesómmal. Május elsején lesz a keresztelője a fiamnak és a tesómék lányának. Az atya azt mondta, hogy majd bepótoljuk a hiányosságokat, reméli minél hamarabb. Liberális bencések. :-)
Előzmény: Coge (54)
Milkabögre Creative Commons License 2003.04.21 0 0 55
Lentebb írtam, olvasd.
Előzmény: HSZM (53)
Coge Creative Commons License 2003.04.21 0 0 54
Hszm,
én sem szeretnék kukacoskodni, de nálunk pl. semmilyen esküvő nem volt, de Csibénket (a 2 unitesóval együtt) mégis megkereszteltettük.
Szerintem a kettő nem függ szorosan össze - bár gondolom most lesznek, akik megköveznek :-)

Cöge

Előzmény: HSZM (53)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!