Keresés

Részletes keresés

deniboj Creative Commons License 2001.10.10 0 0 24
Törökországgal nem szívesen húz ujjat senki, hiszen a NATO második legnagyobb hadserege az övé.

Szaddamra olvasni a kurd kérdést olyan, mintha egy rablógyilkost azzal vádolnának, hogy a közértben ellopott egy doboz gyufát.

Iránt jobb békén hagyni, mindenki örül, hogy külföld felé mostanában nem nyomatják az iszlám forradalmukat.

Szíriában alig vannak.

Szóval szegény kurdok jól megszívták, ráadásul - miként azt Emeric is mondja - abban a kivételesen szar helyzetben vannak, hogy hittársaik nem engedik a saját államukat létrehozni.

Abban azonban biztos vagyok, hogy ha a PKK elkezdene ismét izmoskodni, ahogyan azt vagy tíz éve tette, nagyobb figyelmet szentelnének nekik.

A kurd kérdés még nincs lejátszva. Ha - neadjisten - a törökországi szekularizáció megbukik, Törökország minimum kettőbe szakadhat, s keleten létrejöhet Kurdisztán.

db

geszthi Creative Commons License 2001.10.10 0 0 23
Nem nem te tevedsz chemotox. Persze konnyu ugy, hogy ha nem tetszik akkor egybol amerika, es igy persze vilagi Saddam mindenki.

Ha peldaval akarnam erzekeltetni Magyarorszag akkor is kereszteny ha nem a fidesz van kormanyon, vagy akkor sem lesz az, ha Viktor ajtatoskodik, mert ez kell hatalmahoz. Ha erted mire utalok.
Tehat az orszagok ahol a kurdok elnek mind iszlam.

Az iszlam altali elnyomasukat nem az mutatja jol hogy a torok vezerkar mennyire jar mecsetbe vagy nem, hanem az, hogy azok a nagy fanatikusok es szent iszlam harcosok, mint Osama is, nem hivatkoznak rajuk pedig mennyire szeretnek az iszlamra. Egyszer sem hallottam toluk a sorsukert valo aggodast. Kizarolag a palesztinok.
Erdekes nem?

Ahogy a Kozel-keleti beket is allandoan Izraelhez kotik es nem Torokorszaghoz, vagy Irakhoz. Vajon miert?

Iran. Hat abban nem vagyok biztos, hogy ott a legjobb az eletuk, de iraknal biztos jobb. Azert nem kell elfeledni, hogy eppen ok szuntetek meg a sajat allam(kezdemnyuket)ukat. Biztos orulnek neki azota is.

A vegyi fegyverek. No igen. En ugyan nem hallottam olyanrol, hogy az usa valaha is adta vedte volna a vegyi fegyvereket, plane nem iraknak. Akkor ugyanis nem akarna Saddam annyira sajatkeszletet eloallitani (ami egyebkent nem is tul nehez. Sajnos). Mellesleg az is erdekes, mely orszagok nem irtak ala a vegyifegyverekrol szolo egyezmenyt. Hmm, tobbseguk iszlam (de Iran pl. alairta).

Az onzo nyugati erdekekkel nem ertek egyet.
Ugyanis nekik eppen hogy az lenne az erdekuk, hogy legyen egy ugymond amerika barat iszlam allam a kozel-kelet sziveben.

Masreszt akadalyozza valaki is barmelyik erintett orszagot Kurdisztania megengedeseben /megvalositasaban, ha mar annyit hivatkoznak az iszlam testverisegre allandoan?

Az el nem itelessel sincs igazad, hisz az eszaki repulesi zona eppen ertuk jott letre. Az igaz, hogy nem indult rogton harc ertuk. Bar ha azt vesszuk Szerbiaban is mennyi idobe kerult akkor eleg gyors volt.
Aztan emlekezz mekkora vilaghir volt Ocalan kurd (terrorista) vezer elfogasa. Mennyire probalta mindenki a Torokoket az emberseges banasmodra kenyszeriteni.

Abban persze igazad van, hogy nem indult harc a kurdokert. MOndjuk tekintve, hogy mar irak ellen is mennyit kellett munkalkodni az arab tamogatason, mopst is mennyire jonnek az iszlam ellenesseggel afganisztn miatt, kepzelheted mi lenne 5 arab allam egyseges kenyszeritesen!

En erzek bizonyos felelmet is a nyugati-vilag reszerol az iszlam allamokat illetoen. Valahogy inkabb ne egyiket sem emrt akkor az osszessel baj lesz egybol. Most is megvan ez (a tobbi iszlam allam se kedveli a talibokat, igy egye fene mehet a haboru. De mar figyelmeztettek, hogy masokat mar nem turnek el)

Előzmény: CHemotox (18)
hackz Creative Commons License 2001.10.09 0 0 22
Kedves CHemotox!

.........Amerikai, német vegyi fegyvereket próbáltak ki az iraki kurdokon.......

Ez nagyon jól hangzik manapság, amikor divattá vált belerúgni az amikba, csak éppen nem igaz. Irak saját maga fejlesztett ki és gyártott vegyifegyvert. Ehhez persze felhasznált Európából és USA-ból importált technológiát is, de ezek beszerzésekor nem verte nagy dobra, hogy nem növényvédőszert, hanem vegyi harcanyagokat kíván gyártani velük.

üdv
h.

Előzmény: CHemotox (18)
geszthi Creative Commons License 2001.10.09 0 0 21
Ah te sertett lelek, mondd mikor nem vettelek komolyan?!
Biztos elfelejtettem valahol valaszolni egyszer aztan verig lettel sertve...szegeny.

No tehat tovabbra is, esetleg valami velemeny is?
Igaz ahogy elnezem tokeletes cimet valsztottam... tenyleg nem erdekes(ek).

Előzmény: Árgyélus királyfi (15)
sarpy Creative Commons License 2001.10.09 0 0 20
Az anyaország nélküli kisebbségeknek szinte reménytelen a függetlenségért, vagy autonómiárt
folytatott harc (kurdok, baszkok,csecsenek,bretonnok stb.), csak érdekből áll melléjük valamilyen állam. Törökország stratégiai helyzete pedig elég jelentős ahhoz, hogy ne merje őket rugdosni senki. Lásd pl. az örmény népírtást az 1.vh. alatt, aminek csak az említése diplomáciai bonyodalmakkal jár. Az Irak, Irán, Szíria területeken élő kurdok felkarolása pedig közvetve szintén Töröko. érdekei elleni lépés.
Kérdés, hogy egy anyaország nélküli kisebbség meddig tudja fenntartani önazonosságát (nyelv, vallás, kultúra stb.), illetve, hogy az önazonosságukat hogyan élik meg. A kurdok vallásilag nem különülnek el környezetüktől, nyelvileg pedig elég nehéz beolvasztani őket a meglehetősen belterjes társadalmi szerveződésük és földrajzi elzártságuk miatt, ilyen értelemben nincsenek veszélyben. (A nyelv elvesztése sem mindig egyenlő a nemzeti özanosság elfelejtésével, pl. az ír angolul kiabálja, hogy nem angol, a baszk spanyolul, hogy nem spanyol, a breton franciául, hogy nem francia.)
CHemotox Creative Commons License 2001.10.09 0 0 18
Kedves geszthi!

Végre egy nemes gondolat...:)

A kurdok élete valóban döbbenetesen szomorú. Hogy az iszlám nyomná el őket? Nem, itt éppenséggel tévedsz. A világi török állam, amerikai fegyverekkel nyomja el a kurdokat és az iszlám államot akaró törökök millióit. Kurd nyelven nem lehet beszélni a parlamentben, de csadorban sem lehet oda belépni. A török állam majd annyira ellenséges az iszlámmal, mint a kurdokkal. Mindezt szövetségesei jóváhagyása (vagy elnéző mosolya mellett).
Saddam diktatúrája is egy világi diktatúra. Amerikai, német vegyi fegyvereket próbáltak ki az iraki kurdokon. Persze amerika nem háborodott fel, hanem rendületlenűl támogatta Saddam rendszerét.
Aztán ott van Irán. Egy valódi iszlám állam. A kurdok élete az egész régióban ott a legjobb és legbiztonságosabb.
Iszlám kontra kurdok?:)
Inkább kurdok kontra "önző nyugati érdekek"...

Emeric Creative Commons License 2001.10.09 0 0 17
A különbség az, hogy őket iszlám országok nyomják el. Az iszlám egyébként mint vallás, internacionalista, nem nemzetekben gondolkodik, hanem muzulmánokban. A moszlimokat elnyomják a zsidók (Palesztina), a keresztények (Szerbia), de moszlim országokban nyilván nem nyomják el a moszlimot (legfeljebb az áruló nyugatbarát rezsim nyomja el az igaz moszlimokat, pl. Törökországban is). Egy fundamentalistában fel sem merül ilyesmi, nem is értené a kérdést. A másik, hogy a palesztinok mögött ott az egész arab világ (szavakban), a kurdok mögött senki (csak a SZU támogatta őket egy ideig, amikor még volt).
Azt elfelejtetted hozzátenni, hogy nincs felháborodás nyugaton sem. A baloldali és liberális médiák sem foglalkoznak velük, a palesztinokkal meg naponta.
Előzmény: geszthi (-)
Árgyélus királyfi Creative Commons License 2001.10.09 0 0 15
>sajat velemeny a temahoz?<<

1x komolyan vettelek; ezt a hibát még 1x nem követem el :-(>

Előzmény: geszthi (13)
geszthi Creative Commons License 2001.10.09 0 0 14
A neten keresve eleg sok nemet kurd site van...

Gondolom a bevandorlassal kapcsolatban lehet.
(az ottani Le Pen felek miatt - ki lenne a nemet megfeleloje? Magyart tudom).
No de akkor nem kell odamenni ha ennyire nem szeretik egymast.

Előzmény: Törölt nick (10)
geszthi Creative Commons License 2001.10.09 0 0 13
sajat velemeny a temahoz?
Előzmény: Árgyélus királyfi (11)
geszthi Creative Commons License 2001.10.09 0 0 12
Elnezest, de nem a nyugat akadalyozta meg a kurdokat hogy megcsinaljak. Epp a nagy iszlam testverek (nezz csak utana az altalam emlitett kurd allamnak 45ben). Igaz nem is segitettek (persze akkor meg az lett volna a baj az ellenerdekeltek altal, lasd egyeb peldak)

Igaz a hatarmeghuzas a tortenelemben, de akadalyozza valaki oket, hogy az annyit hivatkozott iszlam neveben valtoztassanak rajta?
Ja hogy ahhoz mar senkinek nincs kedve.

A nyugat akadalyozza meg, hogy ne legyenek elnyomva legalabb ha mar orszaguk nincs (autonomia ha letezik olyan a Kozel-keleten)?
Harcolja ki nekik? Kellene valamit tenni ez igaz.
Csak megint az orok problema: Ha meg teszi mint jugoszlaviaban akkor meg minek avatkozik bele, ha Kuwaitnal akkor meg mit keres az iszlam vilagban. Osama is akkor lett oly nagy USA ellenes.

Az az erdekes, hogy ez eseteben egybol nincs szent haborura valo felhivas, ekkor nincs szegeny iszlam testvereink...
Ahogy a boszniaiak megvedeset (igaz jol elkesett) sem emlitik. Az nem szamit (igaz arrol sem hallottam, hogy tulsagosan erdekelte volna oket az ottani muszlimok sorsa csak a vege fele).

No ez az amit nem ertek. Vagyis van egy gyanum, de azzal meg varjunk a vitaban.

A termeld meg ezt nem ertem. Olajat megveszik boven allandoan, aztan valami erdekes csoda folytan megsem jut el az atlag arab emberhez. No azt is az a nyugat csinalja ugye?
Aztan az ehenhalas irakban is ugye kizarolag a nyugat bune, hat Szaddam az minden lehetseges bevetelt, dolgot a nepere fordit...mert ha nem lenne szankcio maris megvaltozna Saddam...aha.

Masreszrol ezt a termeld meg erdekesen miert nem volt problema a japanoknal (az usa direkt csinalt magank egy vetelytarsat), a kistigriseknel (noha most ugye nem nagyon megy) pedig ott meg olajvagyon sincs, vagy India ami ha igy folytatja az atomhatalom mellett szoftware nagyhatalom is lesz, vagy Irorszag amely EU szegenyhazabol mar az angolokat meghalado fejlodest produkalt.
Tudom, tudom az anyagi tamogatas miatt kizarolag (bar indianal ugyan mi?). Hat az olajbol lehetett volna...nem volt fontos.

A kurdoknak nem hiszem, hogy a nyugattal lenne baja...a Torokokkel, Saddammal, no azokkal igen.

Az evszazadok ota szorakozas sem ilyen egyszeru, mert mintha a torok birodalom szorakozgatott volna errefele jo ideig (mikor lett vegleg szabad Bulgaria?) Hol foglalkozott akkortalyt a nyugat a kozel-kelettel? Azota igaz.

Előzmény: lujza (7)
Árgyélus királyfi Creative Commons License 2001.10.09 0 0 11
Hülye lettél?:-DDD

Szinvonalas nullt kaptál; tartalom és forma találkozott. Nullázásba az ilyen; ritka mint a fehér holló

Előzmény: geszthi (9)
geszthi Creative Commons License 2001.10.08 0 0 9
Kiraly meg egy sajat, temahoz szolo velemny lenne...
Előzmény: Árgyélus királyfi (8)
Árgyélus királyfi Creative Commons License 2001.10.08 0 0 8
Ez sirály nullázás volt :-D
Előzmény: lujza (0)
lujza Creative Commons License 2001.10.08 0 0 7
Rossebt nem, évszázadok óta szórakozik velük a "fejlett" világ, huzgálják a határokat, meg osztogatnak, meg büntetgetnek, meg megmonják, hogy termeljetek ezt meg ezt a kaja helyett, akkor gazdagok lesztek, aztán nem veszi meg tőlük a kutya se, amit termelnek, éhen hal egy csomó ember, a fejlettek meg "sajnálják" őket, humánusan persze....

Eccer hallgass végig egy perzsát, vagy egy kurdot a történelmükről......

Előzmény: geszthi (6)
geszthi Creative Commons License 2001.10.08 0 0 6
Lujza ez nem a fejlett vilag bune szvsz. Itt van a kepen, hogy miert nem (az olajlelohelyek mitt is erdekes a kep. Magyaran az nem ok).

Meg valami olyasmit is olvastam, hogy 1945ben kikialtottak allamukat a Szovjet megszallt reszen, de az egy evet elt, amig az irani hadsereg el nem foglalta a teruletet.
Hmm, nagyon erdekes.


Előzmény: lujza (2)
geszthi Creative Commons License 2001.10.08 0 0 5
na de majd pont az egyetlen iszlam szinezetu nato-tagot fogja a fejlett vilag izelgetni emiatt...

Szerinted miert nem lesz Torokorszag az EU tagja?
Harmat tippelhetsz...
Mintha meg "fenyegetni" is probaltak volna az EUt emiatt.

Ami a tobbi iszlam allamot illeti...hat igen itt van a kutya elasva!

Ha ugyanis csak egy orszag kisebbsege lenne, meg megoldhato lehetne a dolog valahogy. De 5-tel egyszerre (ugyanis nem csak a torok a bonosek ez ugyben - noha ott ela tobbseguk -, mert mintha Irak vetett volna be vegyifegyvert elenuk)...akkor lenne csak jaj az iszlamot akarja a vilag elpusztitani. Hogy speciel ha meg nem akkor ok a kurdokat, ah az belugy...

Ennyit a miert nem harcol az USA ertukrol.
No meg nem kell elfelejteni, hogy a Sivatagi Vihar ota ervenyben levo eszaki repulesi tilalmi zona Irakban, az eppen az o vedelmukben tortent. Persze ez nem illik a gonosz USA/ENSZ kepbe.

Szoval ennyit a nagy iszlam osszefogasrol, szent haborukrol, meg szegeny palesztinok miatt volt a dolog a `la bin Laden.

Azert most kivancsi lennek a Kurdok vajh kiket tamogatnak, mit szolnak az egeszhez.

Meg olyasmi is remlik, hogy onkent es nyilvanosan lemondtak a terrorizmus alkalmazasarol az almuk eleresehez.

No nezd mar! Nesze neked, igy most a hos Osama
magasivbol ... titeket.
Micsoda "gyava, barbar nepseg". Tanulhatnanak masoktol, hogy kell ezt. Lehet emiatt nincsenek hirek roluk?
Lenne egy csomo tamogatojuk itt is a forumon egybol :-$$$$

Előzmény: krz (4)
krz Creative Commons License 2001.10.08 0 0 4
en kedvelem a torokoket, viszont egy fuggetlen kurdisztan telleg esedekes lenne. na de majd pont az egyetlen iszlam szinezetu nato-tagot fogja a fejlett vilag izelgetni emiatt...

raadasul mivel nagyjabol 3-4 db arab v iszlam orszag teruleten elnek, arab v iszlam testveri szolidaritasra sem szamithatnak. (nem mintha a palesztinok olyan jol jartak volna e szolidaritassal.)

strongdong Creative Commons License 2001.10.08 0 0 3
Igen, valóban nincsenek köztudatban. Valamikor 1919-ben Neuilly-ben egy diplomata felvetette, hogy hát most mi is légyen a kurdokkal. Fel se néztek az urak az asztal alól, Mária protezséi lefoglalták őket. Történelmi pech. Nekik nem volt Atatürkjük. Pedig egy igazságos világrendhez ( :-) ) legalább a kirívó igazságtalanságokat monnyuk 10 milla sértett felett) tisztázni kéne.

Üdv, pedig tudom, hogy ártó szándékkal nyitottad:

Fk

Előzmény: geszthi (-)
lujza Creative Commons License 2001.10.08 0 0 2
Az egész politikát át kellene gondolni, amit a "fejlett" világ művel a "fejlődővel".

Hihetetlen. Mint elefánt a porcelánboltban.
De eccerűbb Afganisztánt bombázgatni, mint átgondolni, mit szúrtunk el...

Előzmény: geszthi (1)
geszthi Creative Commons License 2001.10.08 0 0 1
A terrorizmust minden eseteben elitelem, nem kotottem sose ahhoz, hogy de ha...minta hirtelen jott arabbaratok itt.

Mellesleg ha vegig nezed en hoztam elo allandoan oket (Sot meg a sajat allamukat is tamogattam mondvan miert nem csinalja meg az USA nekik, igaz azt irak es torokorszag "banna").
Mindenki keruli a temat a nagy usa ellenesek kozul. Ezert nyitottam.

No meg, hogy feltunt tovabbra sincs semmi hir roluk sehol. Ahogy pvc mondotta valahol kurdok 1 cikk/10 ev, palesztinok hetente.

Valami sajat velemeny a kotozkodesen kivul?

Előzmény: lujza (0)
lujza Creative Commons License 2001.10.08 0 0 0
Megk0ckáztat0m, h0gy téged se a kurd0k iránt érzett őszinte agg0dal0m vezetett, amik0r a t0pic0t nyit0ttad....
geszthi Creative Commons License 2001.10.08 0 0 topiknyitó
Mar jo par topikban emlitettem azt a furcsasagot, hogy mig a palesztinok sorsaval mindenki itt peldalozik, a kozel-keleti rendezest allandoan a Palesztin allam megalakulasaval kotik ossze addig a kb 30millio kurdrol es sajat allamukrol szo sincs.

A politika foruman is mindossze egyetlen egy topikot talaltam az is 3 eves. Hmm erdekes.

Ami kulonosen erdekesse teszi most az az, hogy a hirtelen jott arabbaratok, usa es Izrael ellenesek tovabbra sem emlitik oket.
Es ami a legfurcsabb, hogy Osama bin Laden sem... pedig hat o ugye nagy iszlam szent/szabadsag/harcos lenne.

Allandoan elojon, hogy ha Izreal hagyna Palesztiniat megalakulni, ha a palesztinokat nem bantana, hogy megertheto a terrorcselekmeny elkovetese a palesztinok es iszlam fanatikusok altal mert...

am a Kurdok sehol...

Sokkal rosszabb korulmenyek kozott elnek, mert meg eselyuk sincs sajat allamra.
Ok is kovetnek el terrorcselekmenyeket, de ez utan Torokorszag meg Izraelt is tulszarnyalo modon valaszol(t) ra.
Nincs felhaborodas sem itt a forumon, sem a mieptol, de meg az arab allamokban sem. Igazsaghoz hozzatartozik, hogy az ellen sem, amit Torokorszag muvel veluk (Irakot se felejtsuk el)

Es nincs szent haboru felhivas Torokorszag, Irak stb ellen a fanatikusoktol a szegeny kurd testverek miatt.

Miert e kulonbseg?

(van tippem, de ezt kesobb)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!