TIR-es magyar Roburt én is láttam 1987/88-ban az osztrák A1 autópályán a mondsee-i nagy emelkedőnél felkaptatni kb. 40 km/h-val, csodálkoztam is (16 éves voltam).
Más topikban már kitárgyaltuk bőven a meglepetéseket.
IKARUS-256-tal voltam Drezdában mikor a város széli szállásunktól kb. 150 méterre lévő benzinkútnál egyik utasunk felfedezett egy nagy VOLÁN csigás ROBUR + pót TIR teherautó szerelvény, Budapest, IX-ker Táblás utca telephellyel.
Eleve Magyarországon igen ritka volt a ROBUR gyári pótkocsi.
Ez egy kicsi két tonnás pót.
Minek jött el Budapesttől Drezdáig ?
De hogy TIR vámzáras nemzetközi szerelvényt csináljanak belőle az valahogy hihetetlen volt.
Észszerűtlen.
Hisz a teljes szerelvény hasznos raksúlya alig érte el az 5 tonnát.
De mégis volt.
Később megtudtam, hogy 2-3 db ilyen, gyári új szerelvényt állítottak össze a Táblás utcába és küldözgették őket Európa szerte.
Amikor ilyeneket írsz, akkor mit szívsz és/vagy iszol?
Mégis, mi a fenének indulna neki Európának akár csak egy normál szóló városi busszal??? Kényelmetlen ülések, nincs csomagtér, valószínűleg tachográf se, tehát különjáratozásra teljesen alkalmatlan. A duplacsuklóshoz ráadásul útvonalengedély is kell, ami drága és macerás, de ha még meg is van vagy feketén nyomják (amit nyilván nem vállalna be amúgy egy közlekedési társaság se) akkor még mindig ott vannak a busz méreteiből adódó nehézségek, hisz' alapvetően nem ekkora járművekre vannak tervezve az utak és a parkolók se. (Túlméretes járművek közlekedésekor előre meg kell tervezni, hogy mikor és hova megy, ha úgy van, akkor még sárga villogó, figyelmeztető táblák felszerelése és kísérő autó is szükséges lehet.)
És nem, nem hülyék a rendőrök se, nem véletlen, hogy sorra szedik ki a román karavánokat vagy a normálnak látszódó, ám például túlterhelt, pedig általában azért jóval kevésbé feltűnőbbek, mint egy duplacsuklós busz.
Szóval nem tudom ki az az idióta, aki elhiszi, hogy ilyen duplacsuklós osztálykirándulás tényleg megtörtént, gondolom képi bizonyíték "véletlenül" erről se lesz soha...
Csak kiváncsiságból kérdezem, hogy a duplacsuklós gépen akkor kettő túlcsuklásjelző csengő van? Két külön hanggal, vagy kontrollámpával? Persze tudom, hogy nem tolatgatós végállomású járatokra tervezték, csak érdekelne.
Erdőben csuklós busszal ugyanúgy lehet közlekedni mint szólóval.
A fordulásra jó ha van egy buszforduló.
Bár csuklóssal is lehet Y-ban fordulni.
Tatán (kb. 2007-ben) ezt be is mutattam az olvtársaknak a vasútállomási rakodón, Ik-180-nal.
Pedig nagyon nem volt alkalmas a váltója.
Kínlódtam vele.
A duplacsuklós osztály kirándulásról.
Azt hiszem Nohab olvtárs írta helyesen, hogy a belga vagy holland (?) diákok csak azért jöhettek át fél Európán a duplacsuklóssal, mert a közlekedési rendőrök többsége se Európában, se Magyarországon nem ismeri részleteiben a hatályos szabályozást.
Nem tudom biztosan, de talán úgy van, hogy ahol jár Európában duplacsuklós busz, ott, oda valamilyen külön, helyi, útvonal engedély féle is kell.
Már ha rendszeresen, például menetrendszerint jár.
Más kérdés, hogy melyik ország, hogyan szabályozza - vagy nem szabályozza sehogy - azt, ha az említett duplacsuklós kilép a fordájából és különjáratként az adott országba bárhová vagy az EU-ba elmegy ?
Maga a dulacsuklós elv - szerintem - jó és hasznos.
De !
Itt fontos a De.
Nem mindenhová.
A budapesti Kossuth Lajos utca - Rákóczi út- Thököly út - Újpalota tengelyen ugye a lakosság leszavazta a villamos helyre állítását, újbóli megépítését.
De egy duplacsuklósokkal 3-4 perces követéssel indított vagy busz, vagy Ebusz, vagy troli járatnak van létjogosultsága, és még a lakossággal is elfogadható.
Nyilván egy Szécsény-Hugyag járatra nem kell duplacsuklós buszt álmodni...................:-)))
Itt is mennyi minden történt, nem kell külföldre vagyni mindig...:D
A 293 ast megnézném erdőben , hogy menne ott.De tulajdonképpen bárhol.Duplacsuklósként nem mehet sehol.
Mi többször 280 assal mentünk kirándulni kisebb koromban, az is meglepő volt sokaknak.Egyszer egy sárga trilexes 4 rancajtós jött, 1979 es , 2009 ben még megvolt.Erdőben is bementünk vele, bevallalósak voltunk.
Tökös felsővezető a minisztériumban, aki a BKV kedvéért széllel szemben, jogszabállyal szemben elintéz bármit. Hát asszem ebből a szerből én is kérek :)
Ha már duplacsuklós, a valóságot leginkább lefestő kép ezzel szemben a következő:
2018-ban nagyon jó áron lehetett volna venni egy tizenpár darabos dupla csuklós VanHool AGG300-as flottát, kb. 400 ezres futással, kb. egy 600-800 ezret futott sima csuklós piaci árának a 60%-áért. Ebből sima csuklóst csinálni nem egy nagy was ist das, van rá részletes gyártói útmutató. Lefutottuk a köröket, az átalakítás oké, a végeredmény oké, sima AG300-ként forgalomba helyezhető, pipa, csináljuk.
Izé, szól a szerv, mégsem mehet.
-Miért nem?
-Hát mert az oké, hogy az átalakítás oké, meg a végeredmény is oké, de átalakítani csak olyan járművet lehet, ami bekerült a hazai járműregiszterbe.
-Oké, semmi gond, akkor a duplacsuklósokat még duplacsuklósként honosítjuk, rendszámozzuk és utána alakítjuk át.
-Azt sem lehet.
-Miért nem?
-Mert duplacsuklóst nem lehet honosítani a hossza miatt.
-De nem megy egyetlen métert sem magyar rendszámmal duplacsuklósként, mert rögtön sima csuklóst csinálunk belőle.
-Az nem számít.
-Akkor még a honosítás előtt átalakítjuk AG300-zá és úgy vizsgáztatjuk és regisztráljuk.
-Azt sem lehet.
-Miért nem?
-Mert a forgalmi szerint az egy AGG300, nem AG300.
-De megvan hozzá a sorozatátalakítási engedély, hogy AG300 kegyen belőle.
-De az átalakításhoz az kell, hogy itthon regisztrálva legyen.
-Regisztrálni meg nem tudják.
-Így van.
-Tehát van egy sorozatátalakítási engedély, amelynek a végeredményeként előálló jármű 100%-ban megfelel minden létező jogszabálynak, de nem lehet a jelen rendszerben ide eljutni?
-Nem lehet.
Szóval van egy duplacsuklós, érvényes európai típusengedéllyel, ami egyetlen métert nem menne itthon duplacsuklósként, csak a regiszterbe kerülés aktusát kellett volna tudni meglépni az átalakítás előtt.
Átalakítás, kinti forgalombahelyezés szimpla csuklósként, aztán azt honosítani, az t se lehetett volna?
Bár fogalmam sincs, hogy Ausztriában a troli mennyire busz és mennyire kötöttpálya, a többi közlekedővel közös közúton való közlekedés miatt a linzi trolikat logikailag ide sorolnám.
Megoldható lett volna, de ha az a másik ország nem Hollandia, akkor ott kellett volna regisztrálni, ott kellett volna a sorozatátalakítási engedélyt megszerezni, jó eséllyel egy helyi céget mint átalakításra jogosultat (felelősség!) bevonni és ott kellett volna minden egyes autóbuszt a végén vizsgáztatni, majd importálni. Mivel ennek az egésznek a mozgatórugója az volt, hogy olcsón, egyszerűen jussunk hozzá jó buszokhoz, az olcsó és az egyszerű hajó ezzel elment. A játszóbusz maradt az egyetlen emléke ennek a sztorinak, amit - bevallom - első alkalommal nettó agymenésként dobtam be ötletként, de miután a hangos röhögés helyett csillogó szemek néztek vissza, hamar rájöttünk, hogy erre a célra jobb járművet nem is találhattunk volna.
Ami hozzánk jött az is bejött házig holland rendszámmal, de ez nem jelenti azt, hogy ha a hatóság megállítja, akkor mindez nem került volna pénzbe. Csak szerencsére a rendőrnek halvány segédfogalma nincs arról, hogy a külföldi rendszámmal és forgalmi engedéllyel rendelkező, szemmel láthatóan kicsit hosszú autóbusz a magyar jogszabályok szerint hogyan közlekedhet.
ugyanazok a dupla csuklósok a szomszéd országokban minden gond nélkül közlekednek
Nincs semmilyen általános megoldás, ahány ország annyi szabály, de olyan tudtommal sehol nincs, hogy veszel egy duplacsuklóst és oda mész vele ahová csak akarsz. Egyedi általános közlekedési engedélyek, területre szóló engedélyek, dedikált vonalakra szóló engedélyek stb. alapján közlekednek.