Keresés

Részletes keresés

geszthi Creative Commons License 2002.07.26 0 0 99
No regen voltunk itt.

Idokozben a jobboldal mar tul van az 5.-en (Pokorni esete apjaval)

Most a Jobbik-nak es a tortenelmi egyhazaknak kellene a 10.rol elmelkedni.

Nagyon is a penz korul forog a tema

geszthi Creative Commons License 2001.10.28 0 0 98
Nem gondoltam mikor megnyitottam e topikot, hogy allandoan elo fog jonni. (na jo beismerem tekintve kormanyunk mennyire csak kihasznalja a vallast ez nem lep meg)

Radasul ugy, hogy pont a magukat keresztenyeknek vallok a legfobb vedoi az ezekkel ellentmondasban levo dolgoknak.

Tehat jelen esetben a 3. parancsolat van soron.

Termesztesen sem ez (sem maga Jezus tanitasa Mate 5:34-35) nem fontos es eskus topikban.

Tehat varnam azon iletok velemenyet ez ugyben akik ott nem, hogy kifejezetten tamogattak, hanem meg hivatkoztak is, hogy a vallasosoknak legyen meg a lehetosege vegre erre.

Hatha itt hajlandoak elgondolkodni az ellentmondasokrol (gondolok itt olyan velemnyekre, hogy az egesz csak formasag a `la SZKJ. Es nincs egy melldongeto kereszteny se, hogy tiltakozna ez ellen, hogy Istent ne keverjuk mar bele ilyen dolgokba....ha mar a parancsolatai nem szamitanak nekik.)

Ha nem, az is jelzes.

jarlaxe Creative Commons License 2001.09.03 0 0 97
amíg a magyarországi keresztény egyházak a szószéket politizálásra használják, addig igenis van létjogosukóltsága egy ilyen topiknak itt a polfórumon.
de majd a polmoderák eldöntik.
Előzmény: Geyza (96)
Geyza Creative Commons License 2001.09.03 0 0 96
Javaslom a topik áttételét a VALLÁS, FILOZÓFIA fórumba.
Geyza Creative Commons License 2001.09.03 0 0 95
Geszthi tényleg nem gúnyolódik, de faithful és hitgyülis olvtársai állandóan nemes egyszerűséggel lehullaimádózzák a katolikusokat, természetesen csakis a keresztényi szeretet nevében.

Gesztyi pedig itt, egy pol.fórumon a 10-parancsolat ill. a biblia értelmezésével foglalkozik - szerintem ez nem ide való.

"vajon miért nem tartják meg a
biblia tanításait,
" - mármint nem úgy tartják be, ahogyan ő értelmezi. Merthogy Luther óta a keresztény tanításoknak több értelmezése lehetséges.

Az pedig, ha a Biblia értelmezését egy politika fórumon végezzük és az embereket - egy politika fórumon - a Biblia értelmezése alapján minősítjük, igenis a vallásháború szelét hozza ide.

Előzmény: jarlaxe (94)
jarlaxe Creative Commons License 2001.09.03 0 0 94
bár geszthi kartács nem szorul az én védelmemre, engedtessék meg, hogy egy pár szóban kiigazíccsalak.
a topiknyitó pusztán arra volt kiváncsi, hogy a jelenleg kereszténykedő embertársai(nk) vajon miért nem tartják meg a biblia tanításait, miért csak a mellényükre van nagy betűkkel felírva, hogy keresztények.
semmiféle vallásháborórúról nem volt szó.

"Nekem meg se fordulna a fejemben, hogy gúnyoljam a mohamedánokat azért, mert tisztelik a Kába-követ"
itt se azzal van a probléma, hogy ki mit tisztel, hanem az a kérdés, hogy tiszteli-é egyáltalán.

gúnyolódásról meg pláne nem volt szó.

Előzmény: Geyza (93)
Geyza Creative Commons License 2001.09.03 0 0 93
Szia, geszthi!

Szerintem annak a taglalása, hogy hogyan kell értelmezni a Bibliát, mi bálványimádás és mi nem, nem ennek a fórumnak a feladata, hanem a Vallásé.

Én teljesen érthetetlennek tartom azt, hogy nem katolikus keresztények azzal foglalkoznak, miért ilyen vagy olyan a katolikus vallási tanítás, a liturgia, stb.
Azt hittem volna, hogy a vallásháborúk kora már elmúlt.

Nekem meg se fordulna a fejemben, hogy gúnyoljam a mohamedánokat azért, mert tisztelik a Kába-követ: az ő dolguk. Vagy hogy a predestinációról vitatkozzam a protestánsokkal. Ebből következően nem is különösebben érdekel, hogy mi a katolikus tanokról a nem katolikusok véleménye - viszont az, hogy a vallásom miatt ne gúnyoljanak ki, emberi jogom.

Mindenki találja meg a saját lelki békéjét a saját vallásában.

Nem az a kérdés - pár száz éve már - hogy ki kit győz le...
Nekünk, katolikusoknak tökéletesen megfelel a Szt. Jobb tisztelete, stb., akinek nem tetszik, ne tisztelje.

Maradhatnánk ennyiben?

Előzmény: geszthi (-)
jarlaxe Creative Commons License 2001.09.03 0 0 92
kösz.
Előzmény: swatswat (91)
swatswat Creative Commons License 2001.09.03 0 0 91
Ha egy-egy szóval akarjuk összegezni az I-IV parancsolatban foglalt erkölcsi kívánalmakat, elénk tárul egy belső, logikai szerkezet:
- a hála (I.)
- az alázat (II. )
- a tisztelet (III.)
- és a szeretetközösség (IV.) gyakorlása jelenti az igazságos magatartást, a szeretet betöltését Isten iránt.

A Tízparancsolat második részében, az V-X. parancsolaton belül is belső összefüggéseken alapuló szerkezetet ismerhetünk fel. Az első ezek között az V. parancsolat, a szülő tiszteletének parancsolata, amely a legalapvetőbb az emberi kapcsolatokban, mivelhogy hatalmas hála-tartozásra épül - csakúgy, mint az első parancsolat az Isten iránti kötelességek között. A hála a legelemibb, legnyilvánvalóbb erkölcsi kívánalom.

A VI-IX. parancsolatnak ez a belső szerkezete: Ne sértsd, hanem védelmezd a felebarátod
- életét (VI.)
- házastársát (VII.)
- tulajdonát (VIII.)
- becsületét (IX.).

A X. parancsolat viszont - "ne kívánj semmit, ami a te felebarátodé" - megint csak átfogó, minden felebaráti viszonylatot érintő parancsolat, aminek lényegét a leginkább ezzel az igével foglalhatjuk össze: "Egymás ellen még a szívetekben se gondoljatok gonoszt!" (Zakariás 7:10)

Az 1. parancsolat
ÉN, AZ ÚR, VAGYOK A TE ISTENED, AKI KIHOZTALAK TÉGED EGYIPTOMNAK FÖLDJÉRŐL, A SZOLGASÁG HÁZÁBÓL. NE LEGYENEK NÉKED IDEGEN ISTENEID ÉNELŐTTEM.

A II. parancsolat
NE CSINÁLJ MAGADNAK FARAGOTT KÉPET, ÉS SEMMI HASONLÓT AZOKHOZ, AMELYEK FENN AZ ÉGBEN, VAGY AMELYEK ALANT A FÖLDÖN, VAGY AMELYEK A VIZEKBEN, A FÖLD ALATT VANNAK. NE IMÁDD ÉS NE TISZTELD AZOKAT; MERT ÉN, AZ ÚR, A TE ISTENED, FÉLTŐNSZERETŐ ISTEN VAGYOK, AKI MEGBÜNTETEM AZ ATYÁK VÉTKÉT A FIAKBAN HARMAD- ÉS NEGYEDÍZIGLEN, AKIK ENGEM GYŰLÖLNEK. DE IRGALMASSÁGOT CSELEKSZEM EZERÍZIGLEN AZOKKAL, AKIK ENGEM SZERETNEK, ÉS AZ ÉN PARANCSOLATAIMAT MEGTARTJÁK.

A III. parancsolat
AZ ÚRNAK, A TE ISTENEDNEK NEVÉT HIÁBA FEL NE VEDD; MERT NEM HAGYJA AZT AZ ÚR BÜNTETÉS NÉLKÜL, AKI AZ Ő NEVÉT HIÁBA FELVESZI.

A IV. parancsolat
MEGEMLÉKEZZÉL A SZOMBATNAPRÓL, HOGY MEGSZENTELTED AZT. HAT NAPON ÁT MUNKÁLKODJÁL ÉS VÉGEZD MINDEN DOLGODAT; DE A HETEDIK NAP AZ ÚRNAK, A TE ISTENEDNEK SZOMBATJA: SEMMI DOLGOT SE TÉGY AZON SE MAGAD, SE FIAD, SE LEÁNYOD, SE SZOLGÁD, SE SZOLGÁLÓLEÁNYOD, SE BARMOD, SE JÖVEVÉNYED, AKI A TE KAPUIDON BELÜL VAN; MERT HAT NAPON TEREMTETTE AZ ÚR AZ EGET ÉS A FÖLDET, A TENGERT ÉS MINDENT, AMI AZOKBAN VAN, A HETEDIK NAPON PEDIG MEGNYUGODOTT. AZÉRT MEGÁLDOTTA AZ ÚR A SZOMBAT NAPJÁT, ÉS MEGSZENTELTE AZT.

Az V. parancsolat
TISZTELD ATYÁDAT ÉS ANYÁDAT, HOGY HOSSZÚ IDEIG ÉLJ AZON A FÖLDÖN, AMELYEI AZ ÚR, A TE ISTENED ÁD TENÉKED.

A VI. parancsolat
NE ÖLJ.

A VII. parancsolat
NE TÖRJ HÁZASSÁGOT.

A VIII. parancsolat
NE LOPJ.

A IX. parancsolat
NE TÉGY A TE FELEBARÁTOD ELLEN HAMIS TANÚBIZONYSÁGOT.

A X. parancsolat
NE KÍVÁND A TE FELEBARÁTODNAK HÁZÁT. NE KÍVÁND A TE FELEBARÁTODNAK FELESÉGÉT, SE SZOLGÁJÁT, SE SZOLGÁLÓLEÁNYÁT, SE ÖKRÉT, SE SZAMARÁT, ÉS SEMMIT, AMI A TE FELEBARÁTODÉ.

A megtérés és a kereszténység hitelességének próbája
A Biblia szerint az igaz megtérés vagy istentisztelet abban mutatkozik meg, és azon mérhetó le, ha valaki - Krisztus ereje által - megtartja az erkölcsi alaptörvényt, a Tízparancsolatot.
"Aki ezt mondja: Ismerem őt, és az ő parancsolatait nem tartja meg, hazug az, és nincs meg abban az igazság" (I.János 2:4).

A megtéréskor az ember értelme, szíve, lelke összhangba kerül az erkölcsi törvénnyel, és felismerve a maga bűnnel fertőzöttségét és erőtelenségét, szövetséget köt Istennel, segítségül hívja őt annak érdekében, hogy e szerint a törvény szerint tudjon cselekedni is.

"Mert nem azok igazak Isten előtt, akik a törvényt hallgatják, hanem azok fognak megigazulni, akik a törvényt betöltik" (Róma 2:13).

Az.Újszövetségben Jézus Krisztus maga tesz tanúbizonyságot a Tízparancsolat örök érvényű voltáról. A gazdag ifjú kérdésére: "Mit cselekedjem, hogy örök életet nyerjek?", Jézus így válaszolt: "Ha be akarsz menni az életre, tartsd meg a parancsolatokat". És mikor a fiatalember tovább kérdezett: "Melyeket?", Jézus a Tízparancsolat egyes parancsolatait sorolva megerősítette, hogy erre a törvényre gondol (Máté 19:16-19).

http://web.interware.hu/aletheia/mitmond/mitmond7.htm

jarlaxe Creative Commons License 2001.09.03 0 0 90
de hát, ha eccer a keresztény 1ház átvette...
akkor mikoze van a zsidókhoz?
arról van szó, hogy a keresztények megtartják-e, nem?
ez olyan, mintha azzal példálóznál, hogy ne tarcsunk be bizonyos (más jogrencerekből átvett) törvényeket, mer azt nem nekünk találták ki, ráadásul azok se tartják be akiknek kitalálták...
hm...érdekes álláspont.
Előzmény: kihuzottgyufa (89)
kihuzottgyufa Creative Commons License 2001.09.03 0 0 89
"és hogy jön ide az, hogy a zsidók miben hisznek?"
Ők kapták, és nem tudok róla, hogy átadták volna más egyháznak. Tehát ha más egyház önkényesen átveszi, attól még az a zsidóké, tehát rájuk vonatkozik. És pont ők nem tartják be.
Előzmény: jarlaxe (88)
jarlaxe Creative Commons License 2001.09.03 0 0 88
de akkor miért kanonizálták az illetékesek, és miért vették bele a keresztény bibliába?
és hogy jön ide az, hogy a zsidók miben hisznek?
itt most a bibliáról van szó. a keresztény vallás szent könyvéről. amiben szerepel a tízparancsolat. tehát a vallást gyakorlókra (is) vonatkozik.
de ha pusztán zsidózni akartál egy ízeset, akkor o.k.
csak azt ne gondold, hogy azt érvként lehet kezelni.
Előzmény: kihuzottgyufa (87)
kihuzottgyufa Creative Commons License 2001.09.03 0 0 87
A zsidók nem hisznek abban, amit az általad említett egyház mond. Kérdezd meg őket, a tízparancsolatot ők kapták maguknak és pássz. Ha Te, vagy valami egyház mást mond, az csupán érdekesség.
Előzmény: jarlaxe (86)
jarlaxe Creative Commons License 2001.09.03 0 0 86
kicsirigó!
onnantól kezdve, hogy a kanonizált bibliába belekerült az ószövetség, és az egyház elismerte azt, mint szent könyvet, milyen alapon mondasz olyan csacsiságokat, hogy a 10parancs csak a zsidókra vonatkozik?
Előzmény: kihuzottgyufa (67)
Tappancs Creative Commons License 2001.09.03 0 0 85
Egyetértek. Nem nyitottam ugyan szálat róla, de néhányszor baloldali elveket kértem számon baloldaliaktól. (Ossza szét ő a saját magánvagyonát; mondjon le ő a saját, gyermekek után járó adókedvezményéről; ne igényeljen családi pótlékot, stb.)
Az biztos, hogy minden (bal, jobb, lib.) oldalon nagyobb lenne a csend, ha csak olyan ügyekben szólalnánk meg, amelyekben mi magunk támadhatatlanok vagyunk.
Előzmény: geszthi (-)
geszthi Creative Commons License 2001.08.31 0 0 84
Jaj ilyen logikai erveket ide ne keverj be!

Ha nem tudnad az a 70% csakis akkor igaz ha pozitiv dolgokrol beszelunk...Meg ha erre hivatkozva penz kell a kormanytol...mert ugye az allitolagos hivek hite is csak addig terjed amig penztarcaval nem osszefuggo...

Negativaknal a 30% a mervado, meg akkor is ha a negativ dolgok mennyisege tobb mint 30%.

Előzmény: faithful (78)
wizes Creative Commons License 2001.08.31 0 0 83
Ha így megy tovább átmegy tűzparancsolatba.
Nem értem a .........-kat.
w.
Előzmény: feneszelid (82)
feneszelid Creative Commons License 2001.08.31 0 0 82
Ja! A Tízparancsolat!
Hát mér nem ezzel kezdted, kedves geszthi?
Előzmény: geszthi (80)
geszthi Creative Commons License 2001.08.31 0 0 81
Megfigyelte mas is, hogy a nagy hitvedo es vallasaban verigsertettek tovabbra is gyulokodnek a Mancsos topikban, de ide egyik sem meri beirni?

Kulon tisztelet a kivetelnek.

Azert ez sokat elarul roluk...

geszthi Creative Commons License 2001.08.31 0 0 80
Mi lenne ha mielott valaki ir egy topikba, legalabb a topikon vegig futna?!

44. pontban megtalalod.
(egyebkent ertekelem a humorodat. No vajon melyik is lehet? Hmm meg sehol sem hallottam rola...)

Előzmény: feneszelid (79)
feneszelid Creative Commons License 2001.08.31 0 0 79
a ménkőbe, árulja már el nekem valaki milyen tíz parancsolatról van szó?!

Van valamilyen tíz parancsolat az eszdéesz alapítóokiratban? Na és? Tényleg kit érdekel?
Vagy tíz(edik) parancsolattra ébred geszthi olvtárs? Na és?
Vagy mi?

faithful Creative Commons License 2001.08.31 0 0 78
Illetve helyesbítek: 70%-uk katolikus. (Mer ugye azt állítják itt egyesek, hogy a társadalom70%-a katolikus.)
Előzmény: faithful (77)
faithful Creative Commons License 2001.08.31 0 0 77
Enyhe agyműködési zavar van nálad úgy látom. Ezek a római katolikusok hapsikám. Ééérted?
akiket kiskorukban, mint téged lespricceltek a papok vízzel, és akiknek ez ugyanúgy nem használt semmit, mint neked.
Előzmény: Aradi Zoltán (75)
geszthi Creative Commons License 2001.08.31 0 0 76
Igaz, ezt is elismerem, bocs erte. Csak, hogy en eppen ezen illetok itten is, es a nagy politikaban is, tapasztalhato magatartasa miatt nyitottam ezt a topikot.

Ez is erdekes kerdeskor. En meg nem talalkoztam, baloldali vagy libaralis illetovel aki hasonlo modon verne a mellet a keresztenysegevel (most a multrendszerbeli komcsikat hagyjuk. Azok se nem baoldaliak se nem vallasosak)

De legyen egyvalaki akit a jobboldaliak nem szeretnek es szokta hangoztatni latvanyosan.
Havas Henrik masik oldali hasonlo peldaja Bencsik.

Csak Havas nem jon nagy apetetikus szovegekkel es sertodottseggel.

Előzmény: return.value (55)
Aradi Zoltán Creative Commons License 2001.08.31 0 0 75
Ezek az ateisták, meg a HIT gyülisek. És a vallásosak?
Előzmény: faithful (73)
cc Creative Commons License 2001.08.31 0 0 74
nem, nekem nincs reszletes statisztikam, de viszont latom a magukat vallasosnak tarto embereket, amint lopnak, csalnak, hazudnak es ennyi eppen eleg is nekem.
Előzmény: Aradi Zoltán (72)
faithful Creative Commons License 2001.08.31 0 0 73
Pl:
1 000 000 alkoholista, vagy nagyivó, van MO-n
100 000 kábítószerfüggő,
évente 30 000-en halnak meg a dohányzás miatt,
a házasságok fele válással végződik,
az abortuszok száma magasabb, mint az élveszüléseké.
Előzmény: Aradi Zoltán (72)
Aradi Zoltán Creative Commons License 2001.08.31 0 0 72
Ha szerinted az élet nem ezt bizonyítja akkor neked van statisztikád. Szeretném látni.
Előzmény: cc (71)
cc Creative Commons License 2001.08.31 0 0 71
neked van valami statisztikad arra nezve, hogy a magukat vallasosnak tekinto emberek kevesebbszer cselekednek a 10 parancsolat elleneben, mint az ateistak? mert az elet nem ezt bizonyitja.
Előzmény: Aradi Zoltán (69)
faithful Creative Commons License 2001.08.31 0 0 70
Na igen, ime a tipikusan bigott, fanatikus vallásos (=az élettől elrugaszkodott) vélemény.
Ember, amióta effektíve létezik (vagyis van) Izrael állam, azóta ez a téveszme megdőlt! Ha ugyanis Izrael nem lenne kiválasztott nép a mai nap is, akkor nem létezhetne Izrael állam.
Egyszerű és logikus.
Előzmény: Aradi Zoltán (69)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!