Keresés

Részletes keresés

szunda77 Creative Commons License 2007.08.10 0 0 5209

Enyém már szinte mindent eszik, és már régóta nem turmixolom, vagy villával áttöröm, vagy apró darabokra felvágom az ennivalóját.

Már 1-2 hónapja azt eszi, amit mi, erőteljesebb fűszerezés előtt kiveszek 2 adagot neki.

Reggel és este elméletileg még tápszert kell, hogy kapjon, mivel eddig tejérzékenyként volt jegyezve, de nem igazán ízlik már neki. Az előírt össz fél liter tápszer helyett, jó, ha 2 dl összejön.

Ezért a főzelékekbe szoktam belecsempészni pár mérőkanállal.

Csőrös pohárból iszik teát, vizet, 10 hónapos kora óta önállóan. Viszont az esti- reggeli tápszert még cumisüvegből issza, velem.

Ezen akarok majd változtatni, hiszen nagy baba már :)

Az önálló evés itt sem érdekes, talán pár napja veszi kézbe a kanalat, és teszi be a szájába. Étkezésenként max 1szer, inkább mókából, mint tanulásból, szerintem.

Menni még nem megy, bár állítólag közel van ahhoz. Beszélni még nem, csak baba, ma, mama, apa, annnnnya, eeee, de csak ha olyan kedve van.

 

Szerintem ne aggódj, minden gyerek fejlődése más. Erőltetni sem szabad semmit, majd ha ő úgy érzi, itt az ideje, akkor hidd el, percek, napok alatt megtanulja.

 

A darabos étel nemevésről: barátnőm fia 2 éves, és ő is nagyon sokáig öklendezett a nem pépes kajáktól. Az anyukája fokozatosan csempészte bele a darabokat.

Először én olyan darabos dolgokkal kezdeném, amit nem kell rágni. Pl banán. Hagynék a turmixolt pépben 1-2 szemet.

Lehet, észre sem venné. Ha ez jól működik, akkor egyre többet.

A fokozatosság a lényeg.

 

Persze lehet, a babád mindenre rácáfol, és nem tudsz olyan trükköt bevetni, amivel elterelnéd a figyelmét. Hááát, akkor jön a kitartás, esetleg a szakemberektől utánaérdeklődés.

Előzmény: monkat (5208)
monkat Creative Commons License 2007.08.09 0 0 5208

Én is kérdeznék valamit.

A T babáitok, -közel annyi idősek mint az enyém- miket esznek? Kell még nekik turmixolni?

A kislányom megrágja  a bulátát, túrórudit, vajas/bundás kenyeret, kekszeket, sőt még a rántott cs.mellet, sültkrumplit is beburkolja.Eszik pár szem nokedlit,tésztát, de nem egy ebédre való adagot.

 

A főzelékeket turmixolnom kell, ha villával összetöröm, akkor öklendezik, sőt volt hogy vissza is jött.Önálló evés nem érdekli, ivás sem.Nálunk még cumisüvegezés van.Későn érő típus:)))

 

 

Előzmény: szunda77 (5207)
szunda77 Creative Commons License 2007.08.08 0 0 5207

Szia Monkat!

 

Igen, én is a fokozatosság híve vagyok, köszi neked is, és szundinak is a tippeket.

A bőrpróba nem 100%-os, de olvastam már olyat is, hogy a véreredmény sem az.

Így csak abban lehetünk bizonyosak, hogy nagy valószínűséggel nem allergiás... :)

Előzmény: monkat (5205)
monkat Creative Commons License 2007.08.08 0 0 5206

Na előbb írok, aztán olvasok.:)

Nem értek hozzá,lehet, hogy a vérvétel kimutathat azért mégiscsak allergiát?

Ha bőrbpróba negatív, azért az bíztató nem?

Előzmény: monkat (5205)
monkat Creative Commons License 2007.08.08 0 0 5205

Nektek tejfehérje allergia, vagy laktóz érzékenység van?Bocs, ha már írtad, csak nem emlékszem.Ha allergia, gondolom azért 3 éves korig ne adjál, mert azt mondják, hogy ált.addig kinövik. 

 

Szunda, de jó, hogy nincs allergiája:))

Szerintem is szép lassan kezdjed.Mi először átálltunk Ha-ról rendes tápszerre, én úgy tudom, abban is módosított a fehérje, úgy voltam vele, hogy először azt szokja meg, majd jött a sajt, joghurt, majd a túró, végül tejföl, tejszin csak mostanában.

tejre még nem álltunk át, de lassan tervezem.

 

Remélem minden rendben lesz továbbra is nálatok!

 

 

Előzmény: szundi22 (5204)
szundi22 Creative Commons License 2007.08.07 0 0 5204

Az én lányom a sima tápszertől produkált allergiás reakciót, szóval én azzal nem kezdeném. Abban nincs a tejfehérje lebontva, nagy mennyiség megterhelő a gyereknek. Nálunk teljesen jól mentek a joghurtok, sajtok, minden amiben nincs laktóz. Szoktatni ugyanúgy kell, mint a babákat. Egy falat sajt, kanálnyi joghurt, kefír,kevés túró, ha ezek mennek nagyobb mennyiségben,  akkor jöhet a tejszín, és végül a tej. Ha valamire van allergiás reakció, akkor teljes megvonás, és kezdődik az egész elölről pár hónap múlva.

 

De én most nem adok tejterméket, mert az új gyerekorvos teljesen kikelt magából, hogy 3 éves korig ne adjak neki semmit, csak tönkreteszem a gyerek emésztését, és minek akkor a HA-s tápszer, ha a tejfehérjét kapja másból. Ami azért jogos kérdés. Szerinte, ha nem is vált ki allergiás reakciót akkor sem tesz jót a gyerek természetes bélflórájának az erjedő tejfehérje.

Előzmény: szunda77 (5203)
szunda77 Creative Commons License 2007.08.07 0 0 5203

Sziasztok!

Most jövünk az Allergológiáról, a bőrpróba szerint a leány nem allergiás a tejre, tojásra, szójára. A többi eredmény vérvételből lesz kiolvasva, a labor terheltségétől függően 1-6 hónap múlva.

 

A kérdésem az lenne, hogy akkor most hogyan tovább? 16 hónapos, eddig semmi tejterméket nem kapott. Ugyanúgy kell elkezdeni a tejre szoktatást, mint a kisbabáknál?

A barátnőm azt tanácsolta, 1 hónapig még adjak neki sima tápszert, ne HA-t, és csak aztán kezdjek el neki tejes dolgokat adni.

 

 

monkat Creative Commons License 2007.06.05 0 0 5202

Nálunk tojásallergia van a családban(távoli- unokatesóm) én a tojásfehérjével vagyok óvatos.Most voltam a gyerekorvosnál, azt mondták, hogy most már szép lassan lehet szoktatni a tejfölhöz, tejszínhez.Tejfölt már kap azóta, nincs tőle baja.

 

Joghurtot már több hónapja kap, adok szinte mindennap a tízóraihoz, szereti nagyon.

Valahol azt olvastam, hogy ha egy gyereknek tejfehérjeallergiája van, akkor mindegy hogy mennyit várunk a tejtermékekkel, amint eszik ilyet ígyis,úgyis kijön az allergia ,valamilyen formában.

A barátnőm kisfiának tejfehérje, tojás, szójaallergiája van, plusz még lisztérzékeny is. Szegény kicsi, szigorú diétát tartanak, amit szeret arra gyakorlatilag allergiás.

 

 

Szundi, azért az jó, hogy legalább savanyított tejtermékeket ehettek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

szunda77 Creative Commons License 2007.06.03 0 0 5201

Mivel én tejfehérje allergiás vagyok, ezért előfordulhat, hogy a lányom is örökölheti. Így semmilyen tejterméket nem adok addig, ameddig ki nem vizsgálják. (jövő hónap).

Bevallom őszintén, hogy én igen tejellenes vagyok egyébként is, úgyhogy még ha nem is allergiás, akkor sem lesznek a tejtermékek nálunk favoritok.

Valóban, sok gyermekorvos azt ajálja, hogy 3 évig lehetőleg ne adjunk tejet a babáknak, mégpedig ennek az az oka, hogy addigra az tejallergiát ki lehet "nőni".

 

Szerencsére a változatos ételekkel, és egy kis odafigyeléssel pótolni lehet más módon a csontnövekedéshez szükséges Ca-t.

Előzmény: monkat (5199)
szundi22 Creative Commons License 2007.06.01 0 0 5200

Nálunk a gyerek ekcémás, így tej kilőve. Próbáltuk a babatejet (2 kiskanálnyi), másnapra kirepedt a bőre és gennyedzet. Szóval én óvatos vagyok. Tejszínt sem adtam még, de tejfölt már igen főzelékben (szintém két kiskanálnyi). Azt bírta, nem volt belőle probléma.

 

Mivel a babatej is tejből van, csak bizonyos összetevőket előre lebontanak benne, hogy könnyebben lehessen emészteni, mégis problémás volt, szerintem a sima tej főzelékben is okozhat gondot. Tényleg nagyon óvatosan érdemes vele próbálkozni, mert ha gond van, akkor meg kell vonni minden tejterméket, és előről kezdeni az egész szoktatást. Én annak örülök, hogy a savanyítottat eheti, legalább természetes Ca forráshoz is hozzájut. A havi 8000 Ft-nyi tápszerrel már megbékéltem, miután a dokink szerint még 2 évig csak ezt eheti:-(

Előzmény: monkat (5199)
monkat Creative Commons License 2007.06.01 0 0 5199

Szunda,Szundi jártok mostanában erre?Vagy akinek 1 év körüli kicsije van?

 

Annyit szeretnék kérdezni, hogy ha már betöltöttük -több mint egy hónapja - az 1 évet, akkor nyugodt szívvel adható a tejföl, tejszín?

 

Savanyítottat már hónapok óta kap, semmi baja tőle.

 

Én kicsit túlzásnak -illetve tápszergyártók jó kis üzletpolitikájának-  tartom a 3 évigneadjunktejet felfogást, viszont ellenzem az 1 évnél korábbi adást, ezért úgy gondoltam,  arany középutat választok, idén még nem kap tejet tisztán.Ez azt jelenti hogy főzelékbe, vagy bármilyen kajába téve  sem adható?

 

Van egy 9 éves lányom, ő kapott már 1 éves kora után, semmi baja nem lett tőle, azóta is nagy tejivó. A kicsi korababa volt ezért a nagy óvatosság.(mindennel:))

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eleon_ Creative Commons License 2007.05.11 0 0 5198
Koszi, ez jol hangzik, ki fogom probalni tej nelkul.
Előzmény: szunda77 (5197)
szunda77 Creative Commons License 2007.05.11 0 0 5197

Szia!

 

Babakeksz: http://www.babaszoba.hu/services/recipe/full?rid=170

Ezt kedvedre lehet variálni, tej helyett vizet használni, fűszert el- vagy hozzátenni, attól függően, mit eszik már a babád.

Előzmény: Eleon_ (5196)
Eleon_ Creative Commons License 2007.05.11 0 0 5196
Sziasztok, babakeksz receptet keresek, amiben nincs tejtermek es tejszarmazek, minel egesszegesebb (teljes kiorlesu, zab, koles stb.), sokaig elall, es ha meg lehet kivanni egyszeru elkesziteni is. Johet edes es sos recept is! Koszi!
(Nemreg vettem egy doboz milupa Safarit, szereti is a fiam, de van benne tejpor, igy most mar nem adnam.)
monkat Creative Commons License 2007.05.10 0 0 5195

Szia Kisgabi, annyit a témához, hogy mi viszonylag korán kezdtük a hozzátápit, mert az én addig egész éjszakát átalvó kisbabám a napi  rendszeres szopizás ellenére egyszer csak úgy gondolta, hogy ő biz'a éjszaka éhes, és kb.5 hónapos korában minden éjszaka felvolt. :)

 

Nekünk előtte azt mondta a védőnőnk, hogy az a baba, aki jól alszik, szépen fejlődik, napközben nem ordít csak úgy, figyelmes, élénk, az a baba _ nem _éhes.

 

Az ő tanácsára, ekkor először kb.30 ml  anyatejben szétnyomkodott pár karika banánt (sokak szerint allergizál, én ezzel nem foglalkoztam) adtunk neki, ami elég volt ahhoz, hogy ismét átaludja az éjszakát.Utánna jött a Sinlac.Sokáig ez volt a nagy hozzátáplálás, és kb.6 hós korában kapott először s.répa ill.sütőtök pürét.

 

Most 1 éves 8200g,(1600g volt amikor született).

 

Almaléhez: Azt olvastam valahol, hogy azért nem tanácsolják szopás mellé az almalevet, mert nem tud akkor az anyatejből az a  kevés vas  is felszívódni.

Nem tudom, h így van-e, de én nem adtam.

 

Citrusfélék: Babakonyhás táblázat 7 hós korban ajánlja

Előzmény: kisbabi (5182)
Eleon_ Creative Commons License 2007.05.09 0 0 5194
Koszi a valaszokat, igazatok van, keresek egy taplalkozasi szakembert.
Rolller, ezeket mind megvannak, neurodermitise van a fiamnak 3 honapos kora ota. Latom, te is szoktal irni az ekcemas topikba, atmegyek oda.
Előzmény: VKOrsi (5190)
rollller Creative Commons License 2007.05.09 0 0 5193
ez a tejcukorerzekenysegre igaz, ott drasztikusan gyors a javulas a tejcukor elhagyasakor, ahogy irod
Előzmény: mizseiszilvi (5191)
rollller Creative Commons License 2007.05.09 0 0 5192

ehhez azert erdemes orvossal is konzultalni, pl irhat tejmentes tapszert, de a tejfeherje elhagyasa siman 1-2 het kell, mig elindul a javulas, es kell a bort is apolni specko kremekkel

de addig is, mig orvossal beszelsz errol, en ruhaoblitot elhagynam, es antiallergen mososzerre allnek at, meg sima gyogyszergyari furdetore, ez is hetekben merhetoen mutatja a valtozast (mire minden ruhaja ugyanazzal lesz mosva stb)

Előzmény: Eleon_ (5187)
mizseiszilvi Creative Commons License 2007.05.08 0 0 5191
Viszonyag hamar sztem (1-2 nap talán), de nekem nem volt bőrtünetem sosem (csak hasfájás, görcsök, étvágytalanság, felszívódási zavar, vastagbélgyulladás :(( ). Ezt tényleg Moci tudja, mert az ő kisfia allergiás rá, de nagyon.
Előzmény: Eleon_ (5189)
VKOrsi Creative Commons License 2007.05.08 0 0 5190
szerintem azért ha ilyen drasztikusan minden tejterméket és tejszármazékot tartalmazó ételt elhagysz, akkor jobb lenne egy ekkora babánál még dietetikussal vagy gasztroenterológussal egyeztetni, hogy minden tápanyagból megfelelő mennyiséget kapjon.
Előzmény: Eleon_ (5187)
Eleon_ Creative Commons License 2007.05.08 0 0 5189
Koszi, az utolso mondatom felreertheto volt, arra gondoltam, hogy ha megis a tej okozza a borbetegseget, akkor mennyi tejtermek mentes ido utan varhato javulas a boren? Azaz ha nem latok valtozast akkor mennyi ideig erdemes folytatni a tejtermek mentes taplalast.
Előzmény: mizseiszilvi (5188)
mizseiszilvi Creative Commons License 2007.05.08 0 0 5188
A legtöbben a Sinlacot adják higítva.
Én a mai napig tejcukorérzékeny vagyok, ez nem múlik el, max. tünetmentes. Nem tudom, hogy a tejfehérje allergiával mi a helyzet. Mocorgo tudna erről talán többet mondani neked (2004. tavaszi -nyári babák topic).
Előzmény: Eleon_ (5187)
Eleon_ Creative Commons License 2007.05.08 0 0 5187
Segitseget szeretnek kerni. A fiam (16 ho) borbetegsege miatt szeretnek leallni teljesen a tejtermekekkel, hogy meglassan hogy reagal ra.
Annyiban egyszeru a helyzet, hogy a tapszeren kivul semmnilyen tejtermeket nem eszik meg, viszont nem tudom, hogy a reggeli 2,5 dl tapszert mivel valtsam ki. Este is ha nem eszik sokat a vacsorabol, meg meg szokott inni 1,5 dl tapszert, de ezt nem minden nap.

Gondolkodom a rizstejen, de nem tudom, hogy abban mennyi kaloria van, vagy esetleg a Sinlac is elkeszitheto olyan higra, hogy cumisuvegbol igya meg? (Sinlacot szokott enni tizoraira gyumolccsel.) Szeretnek neki reggelente meg cumisuvegbol valami italt adni, mert ebredes utan egybol ehes, es szerintem meg igenyli a cumizast.

Masik kerdes, hogy ha tenyleg problemas nala a tejtermek, akkor mennyi idon utan varhato valtozas?
mizseiszilvi Creative Commons License 2007.05.08 0 0 5186
válaszoltam
de szerintem nem vagyunk ismerősök :((
Előzmény: kisbabi (5185)
kisbabi Creative Commons License 2007.05.08 0 0 5185
ment egy mail
Előzmény: mizseiszilvi (5184)
mizseiszilvi Creative Commons License 2007.05.08 0 0 5184
:)))) férjem vezetékneve, én kb 2 éve használom így, de nem ez a hivatalos / de van mégegy az országban (ezért vipmailes a mélem, mert a freemail már foglalt volt)
Előzmény: kisbabi (5182)
Moka25 Creative Commons License 2007.05.08 0 0 5183
Gyönyörű a kiscsaj!!:o)) Nem tűnik egy mindjártéhenhalok típusnak;))

Mizseiszilvi,
dettó.... Marcikám záros határidőm belül 1 éves, eddig is b..tatott a család, hogy miért nem eszik még eztmegaztmegamazt, de most aztán nagyon rákezdték. Anyósom szerint oroszkrémtortát kéne adnom neki szülinapjára:-PP
Megyek is, mindjárt megnézem a Roller-féle tortaválasztékot:D
Előzmény: kisbabi (5182)
kisbabi Creative Commons License 2007.05.08 0 0 5182

A nevedből ítélve, én ismerlek valahonnan, csak nem jövök rá honnan.

 

Mikor gydoki + védőnő meghallotta, hogy a Lányom végigalussza az éjszakát 3 hetesen kerek szemmel nem értették. (persze eszem ágában sem voltam ébreszteni, ha már tündéri módon egyedül megoldotta az éjszakai alvást).

ez egy hónapja készült kb
Előzmény: mizseiszilvi (5181)
mizseiszilvi Creative Commons License 2007.05.08 0 0 5181
Kisbabi!
A súlygyarapodáson ne aggódj! Minél nagyobbak a babák, annál kevesebbet híznak hetente/havonta. Gondolj bele, mekkora óriásbébi lenne, ha tényleg minden hónapban hízna 1 kilót!
A lányom most 8 hónapos és a 6hós mérés óta hízott 600gr-ot. Semmi gond nincs ezzel. A védőnéni meg miért akarja direkt hízlalni a babádat? Mi a gyümölcsöt is csak 7 hónapos korában kezdtük el, és nem halt éhen, nem sorvadt el a kiscsaj. :)) A főzelékeket most kezdjük majd lassan bevezetni. Pl, ha anyósomon múlt volna, akkor 4 hetesen már almát kapott volna, mert régen így csinálták... a dédimama pedig konkrétan csokikrémmel akarta megkínálni Karácsonykor. (és elég sokszor megkaptam, hogy nem adok neki enni?!? )
suppy Creative Commons License 2007.05.08 0 0 5180
Jó dolgokat írsz a babódról, tényleg ne aggódj!
/Jó is az a gyümölcsturmix ;-) /
Előzmény: kisbabi (5177)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!