Keresés

Részletes keresés

HA3TBL_Laci Creative Commons License 2024.03.23 0 0 46168

Sziasztok! Adva van egy President Grant hibajelensége. Tx-ben több mikrofonnal próbálva USB üzemmódban nem tiszta "kásás", "zaccos" a modulációja. Teljes RF power esetén sem "bugyog." Csatorna kiosztás helyesen RX/TX frekvencián ad és vesz! A rádióba beépített szignál nagyon szépen szól. Ki találkozott ilyen hibajelenségek? Kinek mi a tippje, javaslata? TX-ről hang fájt tudok küldeni Messengeren.

XANTIi Creative Commons License 2024.03.18 0 1 46167

Ahonnan indult a téma, az a csempészéssel bejött SS360-as CB-kről szólt.

Előzmény: DJ Szegecs (46166)
DJ Szegecs Creative Commons License 2024.03.18 0 1 46166

Igen, én is úgy emlékszem, hogy rendszeresen hatóságként léptek fel, holott nem voltak azok, mozgássérült emberek gépét vitték el önhatalmúan, stb., stb.

És hát "az állampolgári bejelentésekre is számítunk" is ismerős lehet pár évvel, évtizeddel azelőttről, amikor fel lehetett nyomni a szomszédot pusztán azért, mert nem volt szimpi.

OFF vége.

 

 

Előzmény: Dessert Rat (46163)
cbx Creative Commons License 2024.03.17 0 1 46165

Itt nálunk a szomszédságban is árulnak egy régi példányt,a hetvenes évekből.

Dessert Rat Creative Commons License 2024.03.17 0 1 46164

Kis kitérő után cébé again :-)

 

Egy nap rászántam magamat hogy végignézzem az Egyesült Államok teljes eBay-es cébés ajánlatát, és a szemem megakadt egy szó szerint koszos apró rádión egy Browning nevű cég Brownie nevű konstrukcióján. Ez a cég New Hampshire-ben van/volt egy Laconia nevű ma 17 ezres lakosú városban a keleti parton jó éjszakon a borzalmas hidegben. Ennek ellenére a rádión az is áll hogy Japán, lehet hogy velük csináltattákn1975-ben.

Szó szerint koszos, ami miatt napokig hezitáltam, végül a veterán eladó záradéka győzött meg ami szerint vegyes beszerzési forrásokból szereznek mindent és egyáltalán nem foglalkoznak semmilyen javitással vagy tisztitással sem, úgy adják ahogy jött - jelen esetben ez nekem 10 dollárt jelentett, igaz 12-őt meg a posta.  Aztán annyira a szivemhez nőtt, hogy a nagyon spéci magnetic loop antennámat kivettem a súlykeretemből és ezt raktam a helyére.

Első ránézésre a kapcsolási rajza döbbenetes, mivel a vevő előerősitőjét úgy oldották meg hogy nincs. Ennek ellenére 1 mikrovoltos az érzékenyége, gondolom az alapos méretezése miatt, ami cébén AM-ben bőven elég. Egyszerűsége ellenére kétszer transzponált 7.8MHz-es KF-el, majd egy külön kvarcoszci segitségével teszi le 455KHz-re. Itt aztán olyan következik amire csak egy szovjet műsorvevőtől számitanánk, kéttranzisztoros direkt csatolású erősitő szellemes munkapont ön-beállitassal. A sávszélességet úgyis a kerámiaszűrő határozza meg, nem kell a sok cicó.

    Ha az unokámmal elkezdenénk egyenes vevőt épiteni, akkor pontosan egy ilyet épitenénk mint ez a KF fokozat, ott a kerámiaszűrő helyén lenne a ferritantenna. Ha az első szuperheterodinunkat akarnánk épiteni rövidhullámra, pont az előtte lévő 7.8MHz-es fokozatot tennénk elé.

 

A kavarcmátrix szintézise nagyon komoly, a slave-kvarcokat nem a 7.8-as KF-be küldi, hanem szépen összekeveri a 11 MHz-es masterekkel és nagyon-nagyon megszűri a jelet 3 hangolt körrel, amit aztán az első keverőbe küld.  Az adás megoldása is nagyon egyszerű, mert ugyanezen vevő lokáljelhez  hozzákever egy 7.8MHz-es jelet, amit aztán megint nagyon megszűr.  Igy ugyan kell egy 7.8MHz-es és egy 7.345-ös kvarc, de nem kell a slave kvarcoknál dupla szet a vétel-adás miatt ami +4 varc lenne. Végül is egyszerűbb és sokkal korrektebb megoldás ez igy.

 

Érdekesség még az adó meghajtó fokozata a 2SC482 tranyóval, aminek az emitteréről hajtja a végtranyót.  Első ránézésre emitter-követőnek gondolnánk, de nem az hanem rendes földelt emitterű kapcsolás, csak a kapcsolásnak mint generátornak nem az alsó (emitter) oldali ágát fogja meg fixen, hanem a felső (kollektor) oldalit. A terhelés igy is meg úgyis sorba van ezzel, de mi ennek az előnye?  Ez a tranzisztor egy fémházas 600 mW-os tipus, kb a BFY34 kategória, aminek a kollektora a tokra van kötve, amit ráadásul hűteni is kell egy hűtőcsillaggal. Ha a nagyfrekvenciás jel itt rugdalózna, az könnyebbenn gerjedéshez vezetne a nagyobb kapacitiv szórása miatt mintha az emitter apró drótján nyerjük ki a jelet.

 

A végranyó egy 2SC1237 ami csak 3.5W-os tipus, de ez nem gond, hiszen ebben a korszakban  legtöbb cébé ennyit tud  az 5W egyenáramú bemenő korlát miatt. Mindenesetre szépen működik.

 

Még lesz pár hozzáfűzésem.

 

Előzmény: Dessert Rat (46133)
Dessert Rat Creative Commons License 2024.03.17 0 1 46163

Tudnék én erről a betelefonálós, rátörős és házkutasásos gondolatokról olyan véleményt is irni, hogy még ma is kitiltanának az egész internetről, de csak annyit jegyzek meg, hogy a "meg lenne a lehetőség"-et ma már úgy irják hogy  "meglenne a lehetőség" - azaz mégiscsak változott a világ valamennyire.

Előzmény: DJ Szegecs (46161)
_nyunyuka Creative Commons License 2024.03.16 -4 1 46162

Pont ez volt az, telitalálat, köszi! 

Előzmény: DJ Szegecs (46161)
DJ Szegecs Creative Commons License 2024.03.16 0 2 46161

Magyar Hírlap - 1994. október 14.:

„Hazánkban először semmisítettek meg úthengerrel illegálisan másolt komputerprogramokat. A szoftverkalózkodás elleni BSA nevű szervezet csütörtökön, a Compfair kiállításon tartotta meg az akciót. A Business Software Alliance (BSA) nemzetközi szervezetet a legnagyobb szoftverházak hozták létre üzleti érdekük védelmére, hiszen minden illegálisan lemásolt program az ő bevételüket csökkenti.
A BSA körülbelül fél éve létezik hazánkban, „Szövetség a jogtiszta szoftvert használó Magyarországért” névvel, de tevékenységét csak fokozatosan terjeszti ki. Eddig még sem intézményekre, sem magánszemélyekre nem „törtek rá”, bár erre - alapos gyanú esetén -, a rendőrséggel és az ügyészséggel együttműködve meg lenne a lehetőség.

Pálos György, a szervezet itteni képviselője szerint azonban hamarosan sor kerülhet házkutatásokra is, hiszen becslések szerint a nálunk használt programok 87 százaléka lopott, bár elsődleges céljuk a jogkövetés propagálása. A most megsemmisített termékeket azonban nem elkobozta, hanem vásárolta a szervezet, ám az illegális forgalmazók nem sokáig örülhetnek az ebül szerzett profitnak, hiszen feljelentették őket. A BSA néhány hete üzembe helyezett Budapesten egy ismeretterjesztő telefonvonalat is. A „forró dróton” elvileg információkat és tanácsokat adnak a témával kapcsolatban, de Pálos György nem titkolta, hogy „állampolgári bejelentéseket” is várnak. Tevan Imre”

 

Forrás: Arcanum ADT.

Elnézést az OFF-ért, de lehet, hogy volt CB rádió is az úthengerben, és akkor nem OFF. ☺

Előzmény: _nyunyuka (46160)
_nyunyuka Creative Commons License 2024.03.16 -4 2 46160

OFF: ez inkább látvány-megsemmisítés volt, ezernyi operatőr kamerával, vették, ahogy végigmegy az úthengerrel valamelyik szoftver-óriás nagyfőnöke a szőnyegként kiterített lemezeken. Utána szatyorszámra szedtük össze, jó részükön az eredeti tartalom is működött (pl. DOS 5.0, ebből belőhető a korszak), a többit egy format a: parancs után évekig lehetett használni, míg az erkölcsi elavulás el nem söpörte. ON

Előzmény: Törölt nick (46159)
Törölt nick Creative Commons License 2024.03.16 -3 0 46159

Ebből is látszik, hogy nem volt köztük rádióamatőr (sem Besigyuri). Az rájött volna, hogy csak pár menetet kell tekerni a henger köré, bedugni a kettőhúszba - még a közelebbi NATO-rakétákat is hatástalanította volna, nemohgy a lemezeket... Floppy disk már nincs, de hogy a fogalmat el ne felejtsük teljesen, van floppy hammer: https://www.youtube.com/watch?v=NgB-cOQLBWI

Előzmény: _nyunyuka (46158)
_nyunyuka Creative Commons License 2024.03.16 -4 0 46158

Ezt a sztorit még az egykori csepeli szerelőtől, "425 Bélától" is hallottam, ezek szerint igaz. Méhtelepre vitték, gázolajjal lelocsolták majd meggyújtották, szerencsére nem eredményesen.

 

(OFF: ahogy középiskolásként is összeszedtük, hibátlanul működtek a "megsemmisített", látványosan úthengerrel megtaposott 1,2-es floppylemezek. ON) 

Előzmény: XANTIi (46156)
_nyunyuka Creative Commons License 2024.03.16 -4 0 46157

Meg se Raspberry Pi, se Arduino, se hatalmas OLED kijelző, se DSP. Szeretem az ilyen klasszikus felépítésű cuccokat, meg az ennél régebbieket (elektroncsöves) is.

 

Van bájuk, de ha (ontopik frekiken is) nemcsak a zajba belevesző foszlányokat szeretném hallani, akkor a modern, (még) LCD-s, KF-DSP-s vasat veszem elő.

 

Kvarcok, na többek között emiatt (is) vettem meg a processzorhibás IC706MKIIG-t. Tele aranyáron sem kapható alkatrészekkel, bár ahogy jobban belemértem, van még egy esélye a csehektől, krystaly.cz 🙂. Innen rendelek néhány kavicspártt a feltett vasba is, plusz az FTL-7005-be, ha emlékszel rá 🙂. 

Előzmény: Dessert Rat (46155)
XANTIi Creative Commons License 2024.03.16 0 3 46156

Ha már égett, füstszagú CB-k.

A régiek még emlékeznek jópár SuperStar 360-ból készült 144 MHz-es amatőr rádióra.

Amik bizony egy nem is véletlen tűzben megolvadtak maradékára épültek.

A fináncok lefoglaltak egy szállítmány ilyen CB-t. Amit megsemmisítésre itéltek.

Szerencsére csak félmunkát végeztek.

A fém váz, a panel túlélte igazából. Az előlap, a kezelőgombok szétolvadtak.

Bessenyei Gyuriék ezt vették meg és megcsinálták belőle a szintézeres 2 méteres rádiót. Saját előlapot gyártottak hozzá. Az alap 28-30 MHz-re lett betanítva, a konvertert beleépítették.

Dessert Rat Creative Commons License 2024.03.16 0 2 46155

Nagyon szép darab, erre mondom én hogy szerethető, nem fekete, nem műanyag, nincs rajta száz nyomógomb, nincs benne processzor, kapcsoló bizonyára igényesen és finoman kattan. És főként az LCD teljes hiánya az ami engem leginkább elbájol mint a legtöbb régi rádióban.

    A dohányszagról jut eszembe, hogy életem egyetlen dohányszagú rádióját Magyarországon kaptam előzetes figyelmeztetés nélkül, amit két éve szellőztetek és napoztatok hogy egyszer talán kézbe lehessen fogni rosszullét nélkül.   Nemrég vettem egy usák TRC-47 cébét kizárólag a kvarckészlete miatt donornak, de olyan szép hogy a maradékot eltettem tartalékba.   Viszont rendkivül büdös, mert egy tűz áldozata lett a cég ahol raktározták, ahol nem sérült meg egyáltalán de szalonnasütés szaga van. Kvarcot kiszedtem, rádió szellőzik két évig.

    Ha egyáltalán lehet kvarcokat kapni, gyakran olcsóbb egy egész rádiót megvenni bontásra - akkor vagyok bajban ha ugyanolyan szépet küldenek mint a régebbi.  A tapasztalatom szerint az amcsi piacra nem jellemzőek a kiherélt, átalakitott, tuningolt vagy tönkretett rádiók, aminek talán az is az oka hogy nemigazán értenek hozzá - szerencsére. Néhány kvarc-cserés hekkeléssel találkoztam, de gyorsan vissza lehetett alakitani.

Előzmény: _nyunyuka (46152)
BGfromÉ-D Creative Commons License 2024.03.16 0 3 46154

A te házadban mi nem volt már...😀 

(bocsi)

Előzmény: XANTIi (46153)
XANTIi Creative Commons License 2024.03.16 0 0 46153

Ebben a házban volt 23 és 40 csatornás CB is.

Előzmény: _nyunyuka (46152)
_nyunyuka Creative Commons License 2024.03.16 -4 0 46152

OFFtopik, bár ugyanez a formavilág 1976-ból. Hazai forrásból, átszámolva 6$+"free shipping", kb. szalon-állapotú, karc-, dohányszag- és ágyi poloska-mentes, ráadásul még működik is! Kiváló minőségű bemeneti szűrő, farigcsálás nélkül csak PMR frekiket tud idehaza, marad így! Gyárilag benne az opciós CTCSS modul! Kicsit drágák lettek a belevaló kavicsok, de megérte, jó játék!

Előzmény: Dessert Rat (46133)
BGfromÉ-D Creative Commons License 2024.03.15 0 2 46151

Hellók...

 

Ez mindennél így van.

Vagy nyolcvanezer az "ára", vagy pedig a "Miért nem szóltál, tegnap dobtam ki, tele volt velük a padlás..."

Előzmény: XANTIi (46149)
DJ Szegecs Creative Commons License 2024.03.15 0 1 46150

Én egyszerűen továbbgörgetem, ahol nincs ár. Van, aki eladni szeretne, más csak árulni. ☺

Előzmény: XANTIi (46149)
XANTIi Creative Commons License 2024.03.15 -1 2 46149

SZERINTEM ez nem olyan jó. A "hirdetés" csak az egymásra találást kell, hogy segítse. A többi a 2 fél magánügye.

A vásárlómat és engem is ért már fikázás, mert állítólag túl olcsón adtam egy antenna árbócot. Rontottam a piacot?!

Nekem ennyit ért, a másik félnek is. Ez a mi dolgunk.

Egyébként legfeljebb irányárat lehet kötelezővé tenni. Mert még a megtekintéskor is változhat.

De ez inkább már az adok-veszek topikba tartozik.

Előzmény: 5bdc (46148)
5bdc Creative Commons License 2024.03.15 -1 1 46148

ahol az admin egyből törli az ár nélküli hirdetéseke..

 

 

Ezt itt is (mármint a Rádiós adok/veszek) -ben is meg lehetne tenni!

 

5bdc

Előzmény: _nyunyuka (46146)
Malaguszti Creative Commons License 2024.03.15 0 0 46147

Később kinyomták őket az olaszok, spanyolok.

Előzmény: Maketheworldabetterplace (46143)
_nyunyuka Creative Commons License 2024.03.15 -4 1 46146

FélOFF

 

Facebook-on ugyanerre szolgál „A felhasználó kikapcsolta a hozzászólások lehetőségét.” opció.

 

A kritikát nem tűrők fegyvere is ez 🙂. Van olyan ONtopik csoport, ahol az admin egyből törli az ár nélküli hirdetéseket meg a kikapcsolt kommentes posztokat, nagyon helyesen!

 

ON

Előzmény: DJ Szegecs (46145)
DJ Szegecs Creative Commons License 2024.03.15 0 1 46145

a túlárazott dolgokat szokás ár nélkül hirdetni,

 

Facebook-on ugyanerre szolgál „A felhasználó kikapcsolta a hozzászólások lehetőségét.” opció.

Érdekes módon sosem a korrektül árazott cuccok alatt van ilyen, hanem a „vettem az Aliexpresszről ötöt, aztán majd az elsőn megkeresem a maradék négy árát” típushirdetéseknél.

Előzmény: _nyunyuka (46144)
_nyunyuka Creative Commons License 2024.03.15 -4 2 46144

Magyarról magyarra lefordítva: a túlárazott dolgokat szokás ár nélkül hirdetni, "ha kell keress privátban".

 

Mint már említettem többször, ezek a jópofa dolgok nem munkaeszközök, mint a műszerek, hanem játékok. Azaz semmi sem "kell", de ha szimpatikus a holmi, jó áron van, akkor "sofort-kaufen". 

Előzmény: Dessert Rat (46136)
Maketheworldabetterplace Creative Commons License 2024.03.14 -1 1 46143

Spanyol ajkúak szoktak ott Óólázni.

Előzmény: Malaguszti (46142)
Malaguszti Creative Commons License 2024.03.14 0 1 46142

Mid 34 LSB, részeg amerikai cowboyok, hülyéskedek :)

 

Veterán kezdő Creative Commons License 2024.03.14 0 2 46141

Én is csak boci szemekkel nézem ezt a nyomulást.

Ismered az a mondást hogy: Nem erőszak a disznótor (vica & versa) még ha kóser is a jószág. :-)

Vagy azt a nótát hogy: Hogy ha egyszer sok pénzem lesz felülök a repülőre...

Vidámság! :-)

 

Előzmény: KörKirály (46138)
Dessert Rat Creative Commons License 2024.03.14 0 1 46140

Ez jó ötlet, vagy akár az idex  adok-veszek topikja is jól működik, szoktam is olvasni.

Előzmény: KörKirály (46139)
KörKirály Creative Commons License 2024.03.14 0 0 46139

Pedig van Heathkit HW-30-am is, meg SBE Brute is, de majd felrakom az e-bay-re...

Előzmény: Dessert Rat (46136)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!